Highlight in Johannesburg: Apartheid Museum

door Esther

Ben je tijdens je rondreis Zuid-Afrika in Johannesburg en wil je toch nog iets bijzonders in de stad zien? Dan wil ik je eigenlijk meteen naar het Apartheid Museum dirigeren. Het is een bijzondere plek, die je helpt het Zuid-Afrika van vandaag wat beter te begrijpen. Lees meer over het Apartheid Museum.

Apartheid Museum bezoeken: zo werkt het

  • Je kunt gewoon naar het museum en een kaartje kopen. Je kunt er komen door de Hop on hop off te nemen. Ik vond het zelf ook prettig om in Johannesburg met een Über van A naar B te reizen.
  • In het Apartheid Museum vind je veel tentoonstellingen die behoorlijk heftig kunnen zijn om in je op te nemen. Als je met een rondleiding meegaat, krijg je iets meer duiding en dat kan prettig zijn.
  • Als je maar één dag in Johannesburg hebt, kun je mee met een dagtocht, waarbij je zowel Soweto als het museum bezoekt.

Het Apartheid Museum in Johannesburg

Het Apartheid Museum één van de leukste bezienswaardigheden noemen is misschien een beetje raar. Het is in ieder geval wel één van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. Zie het zoals een bezoek aan het Anne Frank Huis in Amsterdam. Het is nu niet echt een museum met een heel fijn, knuffelig onderwerp. Maar het is wel belangrijk om er eens te zijn geweest. Het kolonialisme en het daaruit voortvloeiende apartheid hield Zuid-Afrika decennia lang in haar greep en heeft, tot op de dag van vandaag, invloed op miljoenen mensen in het land.

‘Net Nie-Blankes’

Apartheid Museum, Johannesburg | Mooistestedentrips.nl

De entree van het Apartheid Museum is best een heftige binnenkomer. Bij de kassa krijgen bezoekers willekeurig een toegangskaartje waarop staat of je bij de entree voor ‘blankes’ of ‘nie-blankes’ naar binnen mag. Dit maakt meteen pijnlijk duidelijk waar het museum om draait. Ik ben inmiddels meerdere keren bij het museum geweest en heb beide ingangen mogen gebruiken. Maar door de hekken van de ‘nie-blankes’ ingang lopen, zorgt voor een gevoel van nederigheid. Gesegregeerde ingangen was slechts één van de maatregelen van het apartheids-regime.

De weg naar gelijkheid

Apartheid Museum, Johannesburg | Mooistestedentrips.nl

Apartheid Museum, Johannesburg | Mooistestedentrips.nl

Apartheid Museum, Johannesburg | Mooistestedentrips.nl

Wandelend door de vaste tentoonstelling in het Apartheid Museum krijg je een goed beeld van de opkomst van apartheid, de strijd ertegen en de uiteindelijke afschaffing van de rassenscheiding. Van het kolonialisme en de Boerenoorlog lijkt de stap naar het uitroepen van de apartheid in 1948 maar klein. Zaken als gescheiden ingangen en aparte bussen zijn slechts ‘kleine apartheid’. Je ziet in de tentoonstelling echter duidelijk dat apartheid erop gericht was op een grote groep inwoners van Zuid-Afrika totaal uit de samenleving te snijden. Zo mocht deze groep niet stemmen, geen vakbonden oprichten en moest ze altijd een identiteitsbewijs meedragen en zich aan een avondklok houden.

De vaste collectie richt zich op zowel de politieke als de menselijke kant van apartheid. Zo zie je de dagelijkse worstelingen, de opkomst van het ANC, het geweld in de jaren ’70 en uiteindelijk het opheffen van het verbod op het ANC, de vrijlating van Mandela, de eerste vrije verkiezingen en de Trusth and Reconciliation processen. Maar er is ook aandacht voor de projecten die nog steeds nodig zijn om gelijkheid in Zuid-Afrika mogelijk te maken.

‘An ideal for which I am prepared to die’

Als gezicht van het gevecht tegen apartheid is het niet zo vreemd dat er een grootse tentoonstelling in he Apartheid Museum is geweid aan Nelson Mandela. De expositie bestaat uit zes delen en belicht Mandela als persoon, kameraad, leider gevangene, onderhandelaar en staatsman. Bijzonder is dat hij in 1952 al zei ‘Ooit word ik de eerste zwarte Zuid-Afrikaanse president’. En zijn speech voor de rechtbank in Pretoria, waarbij hij en andere kopstukken van het ANC tot een levenslange gevangenisstraf werden veroordeeld, ging de hele wereld over. ‘It is an ideal which I hope to live for and to achieve. But if needs be, it is an ideal for which I am prepared to die.’ Zijn tijd op Robbeneiland en zijn onderhandelingen met De Klerk zijn minstens net zo interessant uitgelicht.

Een nieuw Zuid-Afrika

Apartheid Museum, Johannesburg | Mooistestedentrips.nl

Apartheid Museum, Johannesburg | Mooistestedentrips.nl

Het gedroomde nieuwe Zuid-Afrika mocht ontstaan onder Mandela, maar is verre van af. En daarom is het een goed idee om na de twee vaste tentoonstellingen nog een blik ter werpen op de tijdelijke exposities in het Apartheid Museum, hoe vol je hoofd waarschijnlijk al zit. De tentoonstellingen gaan over manieren om gelijkheid in het nieuwe Zuid-Afrika te bevorderen, maar zetten soms ook bijzondere verzetsstrijders en nieuwe voorvechters van gelijkheid in de schijnwerpers.

Meer over Apartheid in Zuid-Afrika

Kom je tijdens je rondreis Zuid-Afrika niet in Johannesburg? Jammer, maar je kunt op meer plekken een en ander leren over de apartheid die het land in zijn greep had.

Plan je bezoek aan Johannesburg

Apartheid Museum, Johannesburg
Bewaar op Pinterest

Apartheid Museum, Johannesburg | Bezoek het Apartheid Museum in Johannesburg, Zuid-Afrika

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

Mieke 6 november 2019 - 21:56

Ik ben zo blij dat apartheid ondertussen in het museum is beland ipv in de samenleving! Ik heb er nog erg veel actie tegen gevoerd.

Antwoord
Esther 7 november 2019 - 08:55

Een groot deel van de samenleving in Zuid-Afrika is nog steeds gescheiden, de vertaling van ‘wet naar realiteit’ gaat lang niet zo snel als wij zouden willen. Maar telkens als ik in Zuid-Afrika kom, keer ik hoopvol terug.

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer