Bezienswaardigheden Athene: 20x doen

door Esther

De Akropolis, het Nationaal Archeologisch Museum en de Antieke Agora zijn natuurlijk de bekende bezienswaardigheden in Athene. Maar wie het fijn vindt om een beetje te verdwalen (en dat is niet eens zo moeilijk) komt al snel in bijzondere buurten terecht, waar je tussen de locals zit en de mooiste street art spot. Bekijk de leukste bekende en onbekende bezienswaardigheden in Athene.

Bezienswaardigheden Athene, de voorbereidingen

  • Je vliegt al goedkoop naar Athene, bijvoorbeeld met KLM of Transavia. Je vliegt in ongeveer 3 uur naar Athene, het is daar een uur later dan bij ons. Vergelijk vliegtickets naar Athene en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Er zijn veel leuke hotels in Athene. Wil je alle ruimte hebben en leuk logeren? Dan zijn de Athens Green appartementen, vlakbij het historische Olympisch Stadion, aanraders. Een leuk hotel is A for Athens met een geweldig uitzicht op de Akropolis.
  • Niet eindeloos prijzen vergelijken? Je kunt ook gemakkelijk een kant-en-klare stedentrip Athene boeken.
  • Van het vliegveld van Athene naar het centrum kan nog weleens lang duren, minstens een uur. Je bent sneller bij je hotel als je een airport transfer boekt.
  • Wil je gratis naar binnen bij belangrijke bezienswaardigheden in Athene, zoals de Akropolis, en niet in de rij staan voor een kaartje? Dan is de Athens City Pass een uitkomst. Je kunt met de kaart ook gratis gebruikmaken van de Hop on hop on bus.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Athene.

Bekende bezienswaardigheden Athene

Akropolis

Bekende bezienswaardigheden in Athene | Mooistestedentrips.nl

Akropolis, bezienswaardigheden Athene | Mooistestedentrips.nl

Om meteen maar met de meest bekende highlight van Athene in huis te vallen: de Akropolis. Ga vroeg op pad, zodat je de grote massa’s mist en neem de Oostelijke ingang. Je loopt dan via een kronkelig pad naar boven en ziet dan vanzelf het Parthenon, de Erechtheion en Tempel van Athena Nike al liggen. En het is allemaal net zo indrukwekkend als het klinkt. Neem je tijd om over het terrein te wandelen en de historische pracht in je op te nemen.

Odeon van Herodes Atticus

Odeon van Herodes Atticus | Mooistestedentrips.nl

Als je de oostelijke ingang naar de Akropolis neemt, wandel je door een fraai park en kom je ook langs het enorme amfitheater, de Odeon van Herodes Atticus. Deze rijke Romein liet het theater bouwen ter nagedachtenis van zijn vrouw Regilla. Het amfitheater werd halverwege de 19de eeuw blootgelegd. Er kunnen zo’n vijfduizend mensen zitten en het theater wordt regelmatig gebruikt voor concerten en dansvoorstellingen.

Akropolis Museum

Akropolis Museum, Athene | Mooistestedentrips.nl

Als je de oostelijke ingang naar de Akropolis hebt genomen, heb je het al zien liggen: het Akropolis Museum. Dit is één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Athene en je mag het wat mij betreft echt niet missen. Hier kun je namelijk, van dichtbij, de gigantische collectie kunstschatten en beelden zien die in en om de Akropolis zijn gevonden. Je mond valt er echt bij open. de wonderschone kori van het Erechtheion moet je echt even bewonderen. En het uitzicht vanaf het museumcafé op de Akropolis mag er ook zijn.

Doen in Athene: fietsen

Fietsen in Athene, tips | Mooistestedentrips.nl

Ben je niet zo lang in de stad, maar wil je toch de leukste bezienswaardigheden in Athene zien? Dan is het leuk om een fietstocht langs de highlights van de stad te maken. Je gaat met een Nederlandse gids op pad en in drie uur tijd zie je de leukste bezienswaardigheden in Athene en hoor je alles over de ontzettend interessante geschiedenis van deze eeuwenoude stad. Natuurlijk bekijk je de bijzondere archeologische highlights van Athene, maar je gaat ook koffie drinken in de bruisende en kleurrijke wijk Plaka.

Tempel van de Olympische Zeus

Tempel van de Olympische Zeus | Mooistestedentrips.nl

Vanaf de Akropolis heb je deze tempel zonder twijfel al zien liggen: je kunt er niet omheen. In het oude Griekenland werden er de goden vereerd. Ooit stonden er 104 zuilen, allemaal ter ere van de oppergod Zeus. Nu staan er nog 15 overeind, maar die zijn nog steeds erg indrukwekkend.

Antieke Agora

Bezienswaardigheden in Athene: de antieke Agora | Mooistestedentrips.nl

De antieke Agora was ooit het administratieve, sociale en commerciële hart van de stad, misschien was het zelfs wel het kloppende hart van het oude Griekenland. Socrates werkte hier aan zijn filosofieën en Sint Paulus verkondigde hier het christendom. Het terrein met archeologische opgravingen en overblijfselen is echt enorm en het is er vaak verrassend rustig. Een goede plek om eens op je gemak te ontdekken.

Romeinse Agora

Romeinse Agora, bezienswaardigheden in Athene | Mooistestedentrips.nl

Aan de rand van de bruisende wijk Pláka vind je de Romeinse Agora. Zo’n honderd jaar voor onze jaartelling kwam Athene onder Romeinse overheersing en verhuisde het centrum van de stad naar deze plek. Wat nu nog rest is een indrukwekkende toren en funderingen van diverse bouwwerken uit die tijd.

Kerameikos

Kerameikos, bezienswaardigheden in Athene | Mooistestedentrips.nl

Zo’n 5000 jaar geleden vestigden pottenbakkers zich op deze plek, en daarna is Kerameikos ook vernoemd. Deze archeologische highlights ligt gewoon middenin bedrijvig Athene, je zou dat bijna niet verwachten. De overblijfselen zijn er bijna 3000 jaar oud en in het museumpje zie je bijzondere terracotta figuren, vazen en sculpturen.

Panathinaiko stadion

Panathinaiko stadion, bezienswaardigheden Athene | Mooistestedentrips.nl

Panathinaiko stadion, bezienswaardigheden Athene | Mooistestedentrips.nl

Heb je je altijd al een beetje Usain Bolt willen voelen (of ben ik de enige die dat heeft?), dan moet je het Panathinaiko stadion bezoeken. De moderne Olympische Spelen vinden er hun oorsprong, want hier werden de eerste moderne spelen in 1896 georganiseerd. Maar, zoals je wel kunt zien, is het stadion al veel ouder. Het werd in de vierde eeuw voor Christus gebouwd. Vreemd genoeg lijkt het er nooit druk te zien. Op zich leuk, want dan kun je op je gemak op de tribunes zitten om alles in je op te nemen of een heroïsch rondje over de sintelbaan te rennen (ik hield het bij een 100 meter, want ik was 6 maanden zwanger en het was vrij warm).

De bibliotheek van Hadrianus

De bibliotheek van Hadrianus | Mooistestedentrips.nl

Net ten noorden van de Romeinse Agora vind je de overblijfselen door het grootste bouwwerk dat door de Romeinse keizer Hadrianus uit de grond werd gestampt, in de tweede eeuw na Christus. De bibliotheek werd gebouwd rondom een met 100 zuilen ommuurde binnenplaats, waar ook een bad in te vinden was. Er staat nu nog één gerenoveerde muur overeind en de kerk uit de 11de eeuw is ook een bezoekje waard.

Nationaal archeologisch museum

National archeologisch museum in Athene | Mooistestedentrips.nl

Ik ging met hooggespannen verwachtingen naar het Nationaal archeologisch museum in Athene, wat staat aangeschreven als misschien wel het beste archeologische museum ter wereld. Ik bedoel, 8000 m² met 11000 prehistorische en eeuwenoude historische items uit het oude Griekenland en Egypte. Dat leek me smullen. Hoogtepunt is het doodsmasker van Agamemnon en de grafschatten die eromheen werden gevonden, en de Egyptische collectie.

Voor de rest is dit museum niet één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Athene. Niet vanwege de collectie, want die is adembenemend. Maar vooral door de wat saaie opstelling en het feit dat er geen logische route is om door het museum te lopen. Daardoor wist ik vaak niet wat ik nu eigenlijk stond te bekijken en kwam ik af en toe bij zalen uit die, zonder enige duidelijke reden, tijdelijk niet voor bezoek waren opengesteld. Gelukkig zag ik nog wel de opgravingen van Delos, een bijzonder Grieks eiland dat ik jaren terug eens bezocht. Wat betreft archeologische musea vond ik de kleinere zus in Thessaloniki echt veel interessanter, net als de graftombes van Vergina (Noord-Griekenland).

Doen in Athene: ontdek Piraeus

Ontdek Piraeus, Griekenland | Mooistestedentrips.nl

Athene ligt niet ver van de kust en als je de tijd hebt is het leuk om een middagje naar Piraeus te gaan. Je ziet er eindeloze dokken boordevol boten, groot en klein. Piraeus is niet voor niets de grootste zeehaven van de Middellandse Zee. Maar een havenstad betekent ook: lekker vis eten, want er zijn ontzettend veel goede visrestaurants in Piraeus. En je kunt het Maritiem Museum bezoeken.

Museum voor Cycladische kunst

Museum voor Cycladische Kunst | Mooistestedentrips.nl

Het is één van de meest verrassende musea van de stad en daarmee ook één van de leukste bezienswaardigheden in Athene. Het Museum voor Cycladische kunst is een privé-collectie van marmeren beeldjes, afkomstig van de Cycladen, uit 3000 tot 2000 voor Christus. Picasso en Modigliani waren heel erg geïnspireerd door deze beeldjes. Op de vierde verdieping is een interessante tentoonstelling over het dagelijks leven in het oude Griekenland. Het café is een fijne plek voor een kop koffie.

Ontdek de wijk Psyrri

Onbekende bezienswaardigheden in Athene: Psyrri | Mooistestedentrips.nl

Psyrri ligt grofweg tussen metrostation Monastiraki en Omonia ligt. Van oudsher een nogal rauwe en bedrijvige buurt en wat mij betreft één van de leukste bezienswaardigheden in Athene. Bruisend hart van de wijk is het Iroon Square en buiten dat je er heerlijk op het terras kunt zitten, zie je meteen waarom Psyrri zo bekend is. Aan de rand van het plein prijkt namelijk een enorme mural van de Griekse artiest Vasmoukalis, je kunt het zelfs vanaf de Akropolis zien. In de straten die het plein omringen vind je allerlei leuke kunstzinnige boetieks, leuke cafés en heel veel street art. Lees meer over Psirri.

De oude markthallen van Athene

De markthallen van Athene, bezienswaardigheden Athene | Mooistestedentrips.nl

Als je metrostation Omonia uit wandelt en richting de Akropolis loopt, bevind je je al snel tussen het winkelend publiek. Hier doen de locals namelijk hun boodschappen: veel goedkoper dan in het oude centrum en veel authentieker. Je loopt zo de markthallen in waar je een keur aan vlees en vis kunt kopen, maar natuurlijk vind je er ook groente, fruit en heel veel olijven. In de omliggende straatjes vind je veel authentieke winkeltjes, bijvoorbeeld met rieten manden, gedroogde kruiden, stoffen, wol en ijzerbeslag. Prachtig.

Nationale tuin van Athene

Nationale tuin van Athene | Mooistestedentrips.nl

Eén van de minder bekende bezienswaardigheden in Athene, maar wel een hele fijne plek om naartoe te gaan. De nationale tuin van Athene was ooit de koninklijke tuin en werd door koningin Amalia ontworpen. Het is een heel prettig park, dat niet al te gemanicuurd is en tussen alle vijvers met schildpadjes en mooie boompjes vind je fijne cafés waar je een kop koffie kunt drinken. Je kunt een bezoek aan het park goed combineren met een bezoek aan het Olympisch stadion en de Tempel van de Olympische Zeus.

Technopolis en Gazi

Onbekende bezienswaardigheden in Athene: Technopolis | Mooistestedentrips.nl

Op loopafstand van eeuwenoude opgravingen als Kerameikos vind je het oude gastterrein Technopolis en de omliggende wijk Gazi. Vanaf het einde van de 19de eeuw voorzagen de gasfabrieken op het terrein het grootste deel van Athene van energie, nu is het één van de meeste hippe plekken van de stad en vooral leuk om tot in de kleine uurtjes te genieten. Overdag kun je er naar het Industrial Gas Museum, wat een soort wandelroute is door het enorme complex van ovens en industriële gebouwen. Rondom het complex vind je tientallen leuke bars, restaurants en nachtclubs waar het tot de kleine uurtjes gezellig is. Ik vond het zelf erg leuk bij Cartone, waar je goed kunt eten en op het terras van een drankje kunt genieten.

Street art in Athene

Street art in Athene | Mooistestedentrips.nl

Om street art te zien in Athene hoef je niet eens echt heel goed te zoeken. De hele stad lijkt wel bezaaid te zijn met graffiti. Niet zo gek ook, want door de aanhoudende crisis in het land hebben inwoners genoeg om tegen te protesteren. Maar voor mooie of bijzondere murals moet je even je best doen. In de rauwe wijk Metaxourgeio vind je werken van bijvoorbeeld Sonke, INO en Borondo. Het werk van Sonke, wat door de simpele zwart-witte en lieflijke stijl goed te herkennen is, vind je eigenlijk wel in alle wijken in Athene, maar de bekendste mural van de artiest zie je in Pláka. Een andere bekende artiest is Alexandros Vasmoulakis, die de bekende mural aan het Iroon plein maakte. Download deze route en bekijk de leukste alternatieve plekken van de stad.

Beklim de Filopappou heuvel

Onbekende bezienswaardigheden Athene: Philopáppos heuvel | Mooistestedentrips.nl

Als je een stedentrip Athene maakt, ga je zeker de Akropolis beklimmen. Maar met jou nog vele anderen. Wil je de stad, de Akropolis en de regio wat rustiger bekijken, beklim dan de Filopappou heuvel (of Philopáppos heuvel). De met pijnbomen omringde paden zijn heerlijk rustig en je komt langs vele historische monumenten. Niet zo vreemd ook, want de heuvel werd al in prehistorische tijden bewoond. Je kunt het Monument van Filopappos zien dat in de 2de eeuw werd gebouwd, maar overblijfselen van de vestingwerken uit de 5de eeuw voor Christus staan ook nog overeind. Op de top is het uitzicht over de Akropolis, de stad en zee een regelrechte traktatie.

Bezoek het Griekse eiland Aegina

Aegina, Griekenland | Mooistestedentrips.nl

Neem de metro naar Piraeus en stap daar op de veerboot naar Aegina, binnen 40 minuten sta je op een heerlijk Grieks eiland. Er zijn genoeg bezienswaardigheden op Aegina om er een leuke dagtrip vanuit Athene van te maken. Bekijk de tempel van Aphaia, van zo’n 2500 jaar oud, het klooster van St. Nektarios en Plaeohora en het archeologisch museum. Als het lekker weer is, kun je je zwemspullen meenemen, want er zijn ook een paar heel fijne stranden op Aegina.

Lees meer over Athene

Bezienswaardigheden Athene
Bewaar op Pinterest!

Bezienswaardigheden in Athene | De leukste dingen om te doen in Athene

 

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer