Bezienswaardigheden Belgrado: 17x doen in Belgrado

door Esther

Je kunt veel van Belgrado zeggen, maar het is geen schoonheid. Toch is deze stad van tegenstellingen ontegenzeggelijk bruisend. Ze is op haar mooist waar de rivieren Donau en Sava samenkomen. Daar werd Belgrado ooit uit de grond gestampt en vormde zich Belgrado stari grad, de oude stad. En dan zijn er ook nog de musea, leuke wijkjes en het bizarre Novi Beograd. Bekijk de bijzondere bezienswaardigheden in Belgrado.

Plan een stedentrip Belgrado

17 bezienswaardigheden in Belgrado

De citadel van Belgrado

Bezienswaardigheden Belgrado oude stad, de citadel | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Belgrado oude stad, de citadel | Mooistestedentrips.nl

Vanaf het water moet het een imposant beeld zijn geweest: de Kalemegdan van Belgrado die dramatisch boven alles en iedereen uit torent. Het is een samenraapsel van bouwwerken die er door verschillende heersers werden neergezet en een wandeling door de citadel is als een kleine tijdreis. Het is dus niet zo gek dat de citadel één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Belgrado is. Het fort wordt inmiddels omringd door een enorm park, waar locals ’s avonds graag samenkomen om bij te kletsen en wat te drinken. Tip: kruip bij zonsondergang op het Kalemegdanska terasa waar je een prachtig uitzicht over de rivier en de groene omgeving van de stad hebt.

Imposant: Hotel Moskou

Bezienswaardigheden Belgrado oude stad, Hotel Moskou | Mooistestedentrips.nl

Eén van de meest imposante gebouwen (en daarmee ook één van de meest interessante bezienswaardigheden in Belgrado) is zonder twijfel Hotel Moskou. Het is opgetrokken in Art Nouveau en was ooit bedoeld voor de crème de la crème van Servië. Nog steeds is het de plek om zien en gezien te worden en als je van taartjes houdt, moet je bij Hotel Moskou absoluut aan de koffie met wat lekkers.

Art Deco aan de Kneza Mihaila

Bezienswaardigheden Belgrado oude stad, Art Deco | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Belgrado oude stad, Art Deco | Mooistestedentrips.nl

Het was voor mij een echte eye opener, alle bijzondere Art Nouveau en Art Deco in Belgrado. Dat had ik niet helemaal zien aankomen, dus het bleek een extra leuke verrassing. Je komt tijdens je stedentrip vast en zeker op de Kneza Mihaila, de lange voetgangerspromenade die naar de Kalemegdan leidt. Het is belangrijkste winkelstraat in het centrum van Belgrado. Steek er je neus in de lucht, want je spot er prachtige Art Deco gevels.

De mooiste plafondschilderingen in Servië: Saborna kathedraal

Bezienswaardigheden Belgrado: Saborna kathedraal | Mooistestedentrips.nl

Deze orthodoxe kathedraal, geweid aan aartsengel Michael werd halverwege de 19de eeuw gebouwd en is een mix van klassiek en barok. Je vindt de kerk aan de rand van het centrum. Je kunt de kathedraal gratis bezoeken (draag geen korte broek en zorg dat je schouders zijn bedekt). Binnen bewonder de felgekleurde iconen en de mooiste plafondschilderingen van alle orthodoxe kathedralen in Servië.

Doen in Belgrado: koffie drinken bij Kafana Znak pitanja

Uit eten in Belgrado: Kafana Znak pitanja | Mooistestedentrips.nl

Tegenover de Saborna vind je Kafana Znak pitanja, het oudste café van Belgrado. De naam betekent zoveel als ‘kroeg met het vraagteken’ en op het uithangbord prijkt dan ook een groot vraagteken. Binnen is het enorm knus en kun je allerlei typisch Servische lekkernijen bestellen. Bij lekker weer is het ook goed toeven op het terras.

Fietsen in Belgrado: ontdek Novi Beograd

Fietsen in Belgrado | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Belgrado is ontzettend leuk. Er zijn goede en brede fietspaden. Bovendien is de stad verrassend uitgestrekt en je kunt met de fiets net even wat meer ontdekken dan alleen het oude centrum. Ga mee met een fietstocht van IBikeBelgrade, dan ga je mee met één van de fietstours van één van de bekendste Nederlanders in de stad: Ralph van der Zijden. Ga bijvoorbeeld mee met een fietstocht naar Novi Beograd, het nieuwe deel van Belgrado. Boordevol grijze kolossen, het parlement van Servië, communistische overblijfselen en de leukste clubs op de Sava. Liever zelfstandig op pad? Je kunt ook gewoon een fiets huren.

Muzej Jugoslavije

Muzej Jugoslavija | Mooistestedentrips.nl

Het Museum van Joegoslavië is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Belgrado, want laten we eerlijk zijn. Je kunt Servië niet bezoeken zonder te denken aan de sleutelrol die het land speelde in de geschiedenis en het uiteenvallen van Joegoslavië. In het museum vind je meer dan tweehonderdduizend kunstschatten die te maken hebben met de tumultueuze geschiedenis van Joegoslavië. Dat is behoorlijk wat, dus het kan echt de moeite lonen om mee te gaan met één van de dagelijkse gratis rondleidingen in het Engels. Bij je ticketprijs is ook de entree voor de tombe van president Tito inbegrepen, het mausoleum zit aan het museum vast.

Avala berg

Bezienswaardigheden Belgrado: Avala berg | Mooistestedentrips.nl

Bezoek de Avala berg als je de drukte van Belgrado even wilt ontvluchten. De uitzendtoren bovenop de berg is bijna 205 meter hoog en daarmee de hoogte toren op de Balkan. Je kunt helemaal naar de top en boven genieten van een prachtig uitzicht over de stad en even iets drinken in het café. Vlakbij de toren vind je het Monument voor de onbekende helden, een gedenkteken voor Servische slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

St. Sava kathedraal

St. Sava kathedraal | Mooistestedentrips.nl

Het is één van de meest imposante bezienswaardigheden in Belgrado, de St. Sava kathedraal. Het is een schitterend gebouw, volgens de overlevering gebouwd op de plek waar de Ottomanen St. Sava hebben vermoord. Door gebrek aan geld en verschillende oorlogen is de kathedraal nog altijd niet af. Toen ik de St. Sava bezocht werd er gewerkt aan een prachtig mozaïek in de koepel.

Ada Ciganlija

Bezienswaardigheden in Belgrado: Ada Ciganlija | Mooistestedentrips.nl

Het schiereiland Ada Ciganlija is één van de meest verrassende bezienswaardigheden in Belgrado. Het ligt in de Sava en het is populair bij lokale bewoners die graag op de strandjes en bij de traditionele cafés en restaurants komen relaxen als het lekker weer is. Er rijden maar weinig auto’s op Ada Ciganlija en er zijn goede fietspaden, het is daarom echt aan te raden om Ada Ciganlija met een huurfiets te bezoeken.

Muzej savremene umetnosti

Bezienswaardigheden Belgrado, foto met dank aan Muzej savremene umetnosti | Mooistestedentrips.nl

Het Museum voor Moderne Kunst is één van de meest populaire bezienswaardigheden in Belgrado. Het bijzondere gebouw, uit glas en beton, stamt uit de jaren ’60 en heeft een schitterend uitzicht over de Sava en de Kalemegdan. Je vindt er bijzondere kunstinstallaties, waaronder de film Freeing the Memory uit de jaren ’70 van één van de meest bekende Servische kunstenaressen Marina Abramović. Daarnaast kom je alles te weten over het blad Zenit uit de jaren ’20 van de vorige eeuw en de kunststroming Zenitism die daaruit voortvloeide.

Doen in Belgrado: ijsje eten bij Crna Ovka

IJsje eten bij Crna Ovka | Mooistestedentrips.nl

IJsje eten bij Crna Ovka | Mooistestedentrips.nl

Maak je ’s zomers een stedentrip Belgrado? Grote kans dat het enorm warm is en dat je echt even wilt afkoelen. Loop in ieder geval even binnen bij Crna Ovka voor een ijsje. Al het ijs wordt gemaakt met verse ingrediënten en er zijn doorlopend nieuwe smaken te proberen.

Museum of Science and Technology

Bezienswaardigheden Belgrado: Wetenschapsmuseum | Mooistestedentrips.nl

Een wetenschapsmuseum klinkt misschien niet zo spannend, maar toch is dit museum een leuke plek om een uur of wat te spenderen. Je komt er alles te weten over de bijdragen van Servië aan de (medische) wetenschap en de technologie, wat wel aandoenlijk is. Alle displays zijn interactief en er staat een enorme collectie vintage speelgoed.

Doen in Belgrado: eten bij Manufaktura

Foto met dank aan Manufaktura | Mooistestedentrips.nl

De parapluutjes boven het terras lokken je als vanzelf naar Manufaktura, één van de leukste restaurantjes in Belgrado stari grad. Of je er nu ’s ochtends neerploft voor een kop koffie of ’s avonds voor een uitgebreide maaltijd, het is er altijd gezellig.

Nikola Tesla Museum

Nikola Tesla is één van de meest bekende uitvinders , natuurkundigen en elektrotechnici uit de geschiedenis en hij is van Servisch-Kroatische afkomst. En in Servië zijn ze maar wat trots op de nalatenschap van Tesla. Ze vernoemden het vliegveld naar hem en zetten de goede man op het briefje van honderd dinar.  Het Nikola Tesla Museum is één van de leukste bezienswaardigheden in Belgrado, omdat het zo’n hoog science fction-gehalte heeft. Het is ook heel leuk om het museum met kinderen te bezoeken.

Borrelen en winkelen bij Makadam

Foto met dank aan Makadam | Mooistestedentrips.nl

Leuk om te doen in Belgrado: borrelen en winkelen bij Makadam. Deze winkel en bistro ligt in één van de mooiste buurtjes in het oude deel van de stad. In een prachtig straatje vol kinderkoppen. Ik liep er overdag naar binnen om de mooiste handgemaakte producten uit Servië te bewonderen en plofte ’s avonds na het eten neer op het terras om er met een glas wijn nog een hele tijd te blijven hangen.

Doen in Belgrado: eten Skadarsa

Doen in Belgrado: eten op de Skadarska | Mooistestedentrips.nl

In eerste instantie denk je dat eten in de Skadarsa straat een tourist trap is. Er worden enorme borden eten geserveerd, je wordt door enthousiaste ober hun terras op gekletst en je wordt aan tafel toegezongen. Totdat je merkt dat de terrassen eigenlijk helemaal vol locals zitten. De Skadarsa straat is het kloppend hart van de bohemian buurt en barst ’s avonds uit haar voegen. In één van de bars ga je dus uitgebreid schranzen en doe je je best om mee te zingen met Servische smartlappen. Ik schoof aan bij Tri Sesira waar de porties enorm waren en de zangers buitengewoon enthousiast.

Lees meer over Belgrado

Bezienswaardigheden Belgrado
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Belgrado: 17x doen in Belgrado | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer