Bezienswaardigheden Bratislava: 16x doen

door Esther

Bratislava heeft zich in slechts een paar jaar tijd ontwikkeld van een wat grauwe communistische satellietstad tot een kleurrijke, bruisende en vooral relaxte hoofdstad. Omringd door bossen, groen en water. Met hippe stranden langs de Donau, een pastelkleurige oude stad en genoeg leuke plekken voor een lekkere kop koffie of een goed glas wijn of bier. De stad is beslist bijzonder en ik wil je een paar verrassende bezienswaardigheden in Bratislava niet onthouden.

Plan je stedentrip Bratislava

 • Als je rechtstreeks naar Bratislava wil vliegen, kan dat vanaf Eindhoven met Ryanair. Vanaf Amsterdam vlieg je er naartoe met een overstap, maar ben je niet per se duur uit. Vergelijk vliegtickets Bratislava en bekijk wat voor jou goed uitpakt.
 • Wat ik deed: ik kocht een vliegticket Wenen. Wenen en Bratislava liggen namelijk dichtbij elkaar. Vanaf Wenen koop je voor een prikkie een Bratislover Card te kopen. Dit treinkaartje is 4 dagen geldig, perfect voor een stedentrip. Tussen Wenen en Bratislava rijden elk uur treinen, je bent er binnen 5 kwartier.
 • Ook bijzonder: je kunt met de catamaran van Wenen naar Bratislava. Wat een manier om je entree te maken!
 • Er zijn verrassend veel leuke hotels in Bratislava, hippe plekken waar je voor een prima prijs kunt logeren. Wat dat betreft is Bratislava nog een echte budget stedentrip. Ik logeerde bij het LOFT hotel en kan dat echt aanraden. Superleuke kamers en één van de leukste bierbrouwerijen bij het hotel.
 • Bekijk alle tips over een stedentrip Bratislava.

Bezienswaardigheden Bratislava: de voorbereidingen

 • Wil je veel bezienswaardigheden in Bratislava bekijken? Dan is het handig om vooraf een Bratislava Card te kopen. Je kunt dan gratis naar binnen bij veel bezienswaardigheden in de stad en kunt gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer, al is alles in Bratislava goed te belopen.
 • Niet veel tijd? Een gratis stadswandeling is echt een aanrader. Je komt veel bijzonderheden over de geschiedenis van de stad te weten en ziet de belangrijkste bezienswaardigheden in Bratislava.
 • Is het lekker weer? Dan stap je op de fiets! Je rijdt dan met een gids in een paar uur langs de  highlights van de stad.

Over Bratislava, Slowakije

Bezienswaardigheden Bratislava | 16x doen in Bratislava, Slovenië

Bratislava is één van de jongste hoofdsteden van Europa. De stad speelde een belangrijke rol toen Slowakije nog deel uitmaakte van het Oostenrijks-Hongaarse rijk, omdat de kroningen en troonswisselingen hier plaatsvonden. Koningin Marie-Therèse (de moeder van Sissi!) had een zwak voor de stad en was persoonlijk verantwoordelijk voor het verrijzen van diverse prachtige historische bouwwerken in Bratislava.

Ten tijde van het communisme hoopten de Sovjets zich, door flinke investeringen in de stad, van de steun van de Slowaken te kunnen verzekeren. Na de val van de muur en de afsplitsing van Tsjechië lijkt Slowakije, en haar hoofdstad, het juk van het verleden eindelijk te hebben afgeschud en is het tijd geworden voor het vormen van een eigen identiteit.

Bezienswaardigheden Bratislava

De oude stad

Bezienswaardigheden Bratislava | Bezoek de oude stad van Bratislava

Het is heerlijk om door de oude stad van Bratislava te dwalen. Het is er zo knus en gezellig, het lijkt wel een dorpje. Je mag het centrale plein, Hlavne Namesti, niet missen. Loop ook even naar binnen bij het stadhuis, met de mooie binnenplaats, en de St. Martinskathedraal. De oude stad is een aaneenschakeling van mooie, historische straatjes. De leukste straatjes zijn de Michalska, Farska en Kapitulska.

Bratislava City Museum

Stadhuis van Bratislava | Mooistestedentrips.nl

In het poederkleurige stadhuis van de stad is nu het Bratislava City Museum gevestigd, en dat is stiekem wel een bezoekje waard. Beklim de toren voor een mooi uitzicht over de oude stad. Daarna is het tijd om door de zalen van het stadhuis te dwalen, voor mooi beschilderde plafonds en fijne glas in loodramen. Onderin het stadhuis vind je nog een klein wijnmuseum waar je onder het genot van een fijn glas alles te weten komt over de wijnen uit de regio.

Bronzen beelden in Bratislava

Bezienswaardigheden Bratislava | Bronzen beelden in Bratislava, Slowakije

Bezienswaardigheden Bratislava | Bronzen beelden in Bratislava, Slowakije

Eerlijk is eerlijk: ik had me niet enorm goed ingelezen over Bratislava. Niet omdat ik niet geïnteresseerd was, maar simpelweg omdat er nog niet zo veel te vinden is over de Slowaakse hoofdstad. Dus toen ik, al wandelend door het pastelkleurige oude hart van de stad, nietsvermoedend op een aantal bronzen beelden stuitte, was ik toch echt wel verrast. De beelden behoren tot de leukste bezienswaardigheden in Bratislava. Beelden van een soldaat, een clowneske heer die zijn hoed afneemt en een arbeider die uit een put loert. Waar ze voor staan: niemand weet het zeker. Maar het zien van deze beelden tovert beslist een glimlach op je gezicht.

Het kasteel van Bratislava

Het Kasteel van Bratislava | Mooistestedentrips.nl

Het kasteel van Bratislava, ofwel Bratislava Hrad, is één van de meest opvallende en leukste bezienswaardigheden Bratislava. Je kunt er tijdens je bezoek, hoe kort of lang ook, simpelweg niet omheen. Het is gebouwd in Renaissance stijl en ziet eruit alsof het zo uit een sprookjesboek komt. Dat is een mooie illusie, want wat je ziet komt voornamelijk uit de jaren ’60. Toen werd het kasteel na een brand namelijk helemaal herbouwd. Alleen de hoogste toren uit de 13de eeuw is nog origineel. Je kunt deze beklimmen voor een spectaculair uitzicht over de omgeving. Ook de kasteeltuin is mooi om te bezoeken. Het Nationaal Slowaaks Museum dat in het kasteel is gevestigd, vond ik wat minder interessant.

De Blauwe Kerk

De Blauwe Kerk van Bratislava | Mooistestedentrips.nl

De poederblauwe St. Elizabethkerk moet wel één van de meest bijzondere kerken in Europa zijn. Het is in ieder geval één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Bratislava. De kerk is namelijk helemaal opgetrokken in Art Nouveau, is babyblauw geschilderd met witte accenten en donkerblauwe dakpannen. Een heel bijzonder gezicht. Ook het interieur is prachtig, met wederom veel blauw, bladgoud en schilderingen.

Art Nouveau in Bratislava

Art Nouveau in Bratislava | Mooistestedentrips.nl

Ik had het niet helemaal aan zien komen: een buurt vol prachtige Art Nouveau in Bratislava. Je vindt deze buurt rondom de blauwe St. Elizabethkerk, grofweg tussen de Grösslingova en Dostojevského Rad. Rondom de kerk vind je prachtige appartementencomplexen en een school met prachtige Art Nouveau details. Deze buurt vond ik stiekem echt veel mooier dan de blauwe kerk, dus geef je ogen de kost.

Doen in Bratislava: fietsen

Fietsen in Bratislava, foto met dank aan Stará tržnica | Mooistestedentrips.nl

Als je in korte tijd veel bezienswaardigheden in Bratislava wilt zien, dan is het een aanrader om te fietsen in Bratislava. De straatjes in en rondom het oude centrum mogen dan smal zijn, net erbuiten kun je prima fietsen over brede straten. Het is ook ontzettend leuk om langs de Donau te fietsen.

 • Fietsen langs de highlights
  Heb je maar weinig tijd? Of wil je de stad gewoon op een leuke manier bekijken? Ga dan met een gids mee met deze fietstour langs de meest bekende bezienswaardigheden in Bratislava. Je fietst langs de Donau en door de oude Joodse buurt en bezoekt een bijzondere bunker en het eerste park van centraal Europa.
 • Fiets huren in Bratislava
  Is het lekker weer en heb je zelf zin om erop uit te gaan? Je kunt ook heel goedkoop een fiets huren in Bratislava. Je kunt een gewone fiets of een elektrische fiets huren. Ga je met je kinderen naar de stad? Er zijn ook kinderfietsen te huur.

UFO op de brug

UFO in Bratislava | Mooistestedentrips.nl

Dit is misschien wel de meest bekende bezienswaardigheid in Bratislava en meteen één met een verhaal. Want het bouwwerk heeft de stad nogal wat gekost. Onder het mom ‘maar het moet wel grotesk zijn’ bouwden de communisten deze brug in 1972 en daarvoor moesten prachtige stukken oude stad wijken, waaronder een grote en belangrijke synagoge. Sinds de bouw is de UFO brug daardoor altijd veelbesproken geweest. Bovenin de vliegende schotel zit een veel te duur ronddraaiend restaurant, maar gelukkig kun je ook gewoon even met de lift naar boven voor een bijzonder uitzicht over de stad en Donau.

Kazmik Radio Tower

Kazmik Radio Gebouw | Mooistestedentrips.nl

Nog zo’n bizar bouwwerk is het Kazmik radio gebouw. Het lijkt wel een omgekeerde piramide. Het radiogebouw is opgetrokken in brutalistische stijl. Tot mijn bezoek aan Bratislava wist ik helemaal niets van deze bouwstijl, maar sindsdien heb ik er wat meer over gelezen en ik vind het nog steeds niet mooi. Maar wel interessant. Het gebouw is namelijk zo gebouwd dat er perfecte akoestiek is in alle radiostudio’s. Je kunt in het gebouw even een hapje eten in het restaurant.

Logeren bij LOFT

LOFT Hotel | Mooistestedentrips.nl

Tijdens de zoektocht naar een leuk hotel in Bratislava viel het mijn man en mij al snel op hoeveel leuke boetiekhotels er wel niet zijn in de stad, en eigenlijk helemaal niet zo duur. Ons oog viel op het LOFT hotel, gelegen tussen het station en de oude stad. We kozen voor een superior kamer met ontzettend leuk industrieel design. En een fijne plus: bij het hotel zit de jongste craft beer brouwerij van de stad: Fabrika. Hier kun je ook fijn eten, maar je moet wel even reserveren (de locals zijn namelijk ook nogal enthousiast over deze plek).

Street art in Bratislava

Street art in Bratislava | Mooistestedentrips.nl

Street art in Bratislava | Mooistestedentrips.nl

Bij steden met veel bijzondere street art denk je niet meteen aan Bratislava. En dat is ook wel begrijpelijk. En tot een paar jaar geleden was street art in de stad ook niet meer dan slordige graffiti onder bruggen en in parken. Maar sinds een paar jaar heeft de stad een heus jaarlijks street art festival en zie je zo her en der de mooiste werken verschijnen. En omdat grote artiesten worden aangetrokken voor het festival krijgen de bewoners steeds meer gevoel voor street art. Je moet in de stad nog wel zoeken naar mooie werken, maar ze zijn er echt. Op en rondom het Kamenné plein vind je mooie murals, net als in de Továrenská straat.

Urban House

Foto met dank aan Urban House | Mooistestedentrips.nl

Wanneer Urban House nu eigenlijk open gaat en de deuren sluit, is me tijdens mijn stedentrip niet helemaal duidelijk geworden. Je kunt namelijk op elk tijdstip van de dag (of nacht) terecht bij Urban House en het is er eigenlijk ook altijd wel heel gezellig, en leuk druk. Logisch dus dat dit café op bijna elk hotspot-lijstje wel voorkomt. Het ruime restaurant heeft voorin veel plek om te ontbijten en koffie te leuten (of te werken, wat veel locals hier komen doen), maar achterin kun je ’s avonds terecht voor fijne pizza’s, lekker cocktails en soms optredens van lokale bandjes. Als het goed weer is, moet je beslist een plek op het grote terras zoeken.

Stará tržnica

Foto met dank aan Stará tržnica | Mooistestedentrips.nl

Als er niet toevallig een food festival aan de gang was geweest tijdens mijn stedentrip was ik de oude markthal van Bratislava, de Stará tržnica, zo voorbij gelopen. En dat was zonde geweest, want het is wat mij betreft één van de mooiste onbekende bezienswaardigheden in Bratislava. De markthal is gevestigd in een prachtig industrieel pand uit het begin van de vorige eeuw. De laatste decennia stond het leeg en raakte de hal in verval, maar sinds een paar jaar krijgt de Stará tržnica haar oude functie weer terug, al is het in een nieuw jasje. Je kunt er nu regelmatig terecht voor street food en craft beer festivals.

Doen in Bratislava: bier proeven

Foto met dank aan: Bratislavská župa | Mooistestedentrips.nl

De brouwerijen van de stad zijn ook gewoon leuke bezienswaardigheden in Bratislava. Bier wordt in Slowakije namelijk net zo serieus genomen als in Tsjechië en naast de traditionele brouwerijen vind je ook veel leuke nieuwe plekken in de stad waar je craft beer kunt proeven en lekker kunt eten. Ik ben zelf erg gek op Meštiansky pivovar in het hartje van de stad en kan je aanraden om hier ’s avonds ook een hapje te eten.

Kerstmarkt in Bratislava

Kerstmarkt in Bratislava | Mooistestedentrips.nl

Wil je in de winter naar Bratislava? Leuk! Vanaf eind november kun je naar de kerstmarkt in Bratislava. De Hlavné en Hviezdoslavovo nám staan vol met kraampjes waar je eten, drinken en handgemaakte cadeautjes kunt kopen. Aanrader: laat de aardappelpannenkoekjes niet aan je voorbij gaan. Het leukste zijn de live optredens tijdens de kerstmarkt in Bratislava. Hoe dichterbij kerstmis je de stad bezoekt, des te bijzonderder de koopwaar op de kerstmarkt wordt. De bewoners eten namelijk karper met kerst en kopen deze op of rond de kerstmarkt. Ook in de oude markthal van de stad, Stará tržnica, kun je naar de kerstmarkt. Een aanrader.

Boottocht naar het kasteel van Devín

Devín Hrad, Slowakije | Mooistestedentrips.nl

Ben je ’s zomers in Bratislava? Dan is het leuk om een boottocht naar Devín Hrad te maken, ofwel: het Kasteel van Devín. Je vaart over de Donau totdat je een eeuwenoud kasteel boven de rivier ziet uittorenen. Het kasteel was van groot belang als fort in de middeleeuwen. Maar het is nu één grote ruïne. Het kasteel is expres niet herbouwd, omdat veel kamers eigenlijk nog steeds prachtig intact zijn. En dat is best bijzonder na honderden jaren.

Lees meer over Bratislava

Bezienswaardigheden Bratislava
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Bratislava | 16x doen in Bratislava, Slowakije

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer