Top 15 bezienswaardigheden Edinburgh

door Esther

Iconisch en intrigerend. Edinburgh werkt als een magneet op geschiedenisfanaten en cultuurliefhebbers. Er zijn genoeg kastelen, paleizen, musea en andere bekende bezienswaardigheden in Edinburgh om je een paar dagen zoet de kunnen houden. Ga je voor het eerst naar de Schotse hoofdstad? Sla de top 15 bezienswaardigheden Edinburgh niet over.

Bezienswaardigheden Edinburgh: 15x niet missen

Edinburgh Castle

Bezienswaardigheden Edinburgh, Edinburgh Castle (Foto: Andrew Picket) | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Edinburgh, uitzicht vanaf Edinburgh Castle (Foto: Simon Winall) | Mooistestedentrips.nl

Dit kasteel, wat hoog op een heuvel over Edinburgh waakt, speelt een centrale rol in de geschiedenis van de Schotse hoofdstad. In de 11de eeuw trokken de eerste koningen erin en vervolgens was het eeuwenlang een belangrijk militair bolwerk voor de stad en regio. Het is geen toeval dat het kasteel op deze heuvel is gebouwd. Het is namelijk de hoogste plek in de omgeving en was in vroeger tijden dus de beste plek voor een verdediging. Nog voor het kasteel werd gebouwd werd de heuvel al gebruikt om de invasie van de Romeinen te voorkomen.

Bij de ingang zie je standbeelden van Schotse historische helden Robert the Bruce en William Wallace. Als je door de poorten wandelt kom je langs de kanonnen, waarvan er één nog dagelijks om één uur ’s middags wordt afgevuurd. Bovenop de heuvel vind je het oudste gebouw van Edinburgh, St Margaret’s Chapel. Rond Crown Square staan de meeste gebouwen die het kasteel vormen, waarvan the Royal Palace en Scottish National War Memorial de belangrijkste zijn. Vergeet af en toe ook niet om je heen te kijken. Vanaf het kasteel heb je namelijk een schitterend uitzicht over Edinburgh.

Je kunt Edinburgh Castle gewoon op eigen houtje bezoeken. Maar ik vond het heel erg leuk om met een rondleiding mee te gaan, omdat het kasteel zo’n bijzondere geschiedenis heeft.

Camera Obscura

Na je bezoek aan Edinburgh Castle kun je op de beroemde Royal Mile de Camera Obscura induiken. Het is de oudste toeristenstrekpleister van Edinburgh en stamt uit Victoriaanse tijden. Je wandelt door een doolhof met lachspiegels, een droomtunnel en kunt onderweg hologrammen bekijken. Bovenin kun je daadwerkelijk door een camera obscura loeren en van de mooiste uitzichten over Edinburgh genieten.

Saint Giles’ Cathedral

Bezienswaardigheden Edinburgh: St. Giles Cathedral | Mooistestedentrips.nl

Voor een bezoek aan St. Giles’ Cathedral kun je ook gewoon op The Royal Mile blijven. De gotische torenspitsen van de kathedraal, die zijn naam dankt aan de beschermheilige van de kreupelen en de bedelaars, zijn bepalend voor de skyline van Edinburgh en het interieur, van de kerk is wat mij betreft al minstens zo indrukwekkend. De glas in lood ramen zijn prachtig. Bezoek ook de Thistle chapel met daarin de dracht van 16 ridders. Er is trouwens ook een engel die doedelzak speelt, benieuwd of je hem kunt vinden.

Scott Monument

Bezienswaardigheden Edinburgh: Scott Monument (foto: Simon Jarra) | Mooistestedentrips.nl

Het Scott Monument is één van de mooiste bezienswaardigheden in Edinburgh en een beauty aan de skyline van de stad. Het werd gebouwd ter ere van één van Schotlands bekendste schrijvers, Sir Walter Scott. Vanaf het monument heb je een fantastisch uitzicht over de stad, dus bedwing de 287 treden en de smalle, donkere strap. Je wordt bovenin echt beloond voor je moeite.

The Real Mary King’s Close

Als je wil weten hoe het leven in Edinburgh er in de 16de en 17de eeuw uit zag moet je ondergronds. De 18de-eeuwse stad werd namelijk bruut en zonder pardon over de oude stad heen gebouwd. De straatjes die samen Mary King’s Close vormen, zijn nog bewaard gebleven en nog te bezoeken. De kruip-door-sluip-door ruimtes en steegjes geven een goed beeld van het, niet altijd even gezonde, leven in het vroeger Edinburgh. Maar nog belangrijker, de rondleiding door een gids in 17de-eeuwse klederdracht is hilarisch en is doorspekt met spookverhalen en lokale legendes. Van te voren reserveren is echt noodzakelijk.

Royal Yacht Britannia

Royal Yacht Britannia was zo’n 40 jaar het drijvende vakantieverblijf van de Engelse koninklijke familie en haar aanlegplaats in Leith is meteen een goed excuus om deze wijk in Edinburgh wat beter te leren kennen. Bij je bezoek aan Royal Yacht Britannia krijg je een audioguide mee en zie je hoe de royals op deze flinke schuit leefden en kun je genieten van de heerlijke vintage jaren ’50 inrichting. Daarnaast kom je te weten hoe het leven op de boot reilde en zeilde, met zo’n 45 man bemanning aan boord.

National Museum of Scotland

Bezienswaardigheden Edinburgh, National Museum of Scotland | Mooistestedentrips.nl

Het National Museum of Scotland bestaat uit twee gebouwen: een historisch uit de Victoriaanse tijd en een redelijk nieuw zandkleurig gebouw uit het einde van de jaren ’90. Wandel je naar binnen, dan sta je echt even te kijken van de grote open ruimtes en de mooie opzet van de tentoonstellingen. Schotland heeft een ontzettend interessante geschiedenis en die komt in het museum echt tot leven. Ook mooi: je kunt gratis naar binnen. Alleen voor tijdelijke tentoonstellingen hoef je te betalen.

Palace of Holyroodhouse

Bezienswaardigheden Edinburgh, Palace of Holyroodhouse | Mooistestedentrips.nl

Om nog maar even in koninklijke sferen te blijven: een bezoekje aan Palace of Holyroodhouse mag je tijdens je stedentrip Edinburgh toch ook niet missen. Het is, tot op de dag van vandaag, het koninklijk paleis in Schotland van de Engelse koninklijke familie, maar was oorspronkelijk van de bekende koningin Mary, Queen of Scots. Haar oude slaapvertrek is dan ook één van de hoogtepunten van je bezoek aan het paleis. Tijdens je bezoek zie je ook de huidige koninklijke vertrekken en een interessante collectie portretten. Check van te voren de website van het paleis: als de koninklijke familie er verblijft, is het gesloten.

Scottish National Gallery of Modern Art

Als je, na al die geschiedenis, wel even toe bent aan iets moderns, dan is de Scottish National Gallery of Modern Art perfect. Grappig genoeg is dit moderne museum wel weer gevestigd is twee prachtige, historische, neoklassieke gebouwen. Er zijn eigenlijk twee vaste collecties. De eerste bestaat uit Schotse (pos) impressionisten. Vooral de werken van Leslie Hunter zijn bijzonder. Hij kreeg het voor elkaar om Schotland eruit te laten zien als de Provence. Daarnaast is er nog een vaste collectie met 20ste-eeuwse werken, zoals die van Matisse, Mir’s, Magritte, Mondriaan en Picasso. Al is er ook veel ruimte voor Schotse schilders.

In enorme omringde tuinen kun je daarnaast ook nog een bijzondere beeldencollectie bekijken en je kunt, via trapjes, naar de rivier wandelen om aan te haken op de populaire Water of Leith Walkway.

The Scotch Whisky Experience

Ik zal het maar heel eerlijk zeggen: ik lust geen Whisky. En ook geen Schotse Whisky. Ook al heb ik het in The Scotch Whisky Experience nog zo hard geprobeerd. Dat gezegd hebbende vond ik The Scotch Whisky Experience wel een hele leuke bezienswaardigheid in Edinburgh. Je begint het bezoek meteen goed, met een glas Whisky en leert vervolgens hoe je het het beste kunt drinken, waar je op moet letten, wat de verschillen zijn tussen whisky’s uit verschillende Schotse regio’s en hoe het gemaakt wordt. En niet onbelangrijk: wat Schotse whiksy’s nu anders maakt dan alle andere whisky’s.

Royal Botanic Garden

Zo’n anderhalve kilometer buiten het centrum vind je de botanische tuinen van Edinburgh en deze zijn echt het bezoeken waard. Op bijna 30 hectare vind je de mooiste tuinen, zoals een Chinese tuin, een rotstuin en bijzondere Redwood bomen. Daarnaast is er een groot palmenhuis, met bijzondere exotische planten en palmen, waarvan de oudste 200 jaar oud is. De botanische tuinen zijn gratis te bezoeken.

New Town

Bezienswaardigheden Edinburgh, New Town (foto: Simon Winall) | Mooistestedentrips.nl

De oude stad van Edinburgh is groot en gotisch. De New Town is nu ook niet bepaald een jonkie, maar heeft wel een totaal ander karakter. Hier zie je meer neoklassieke en Edwardiaanse architectuur en vooral dat laatste geeft de straten van New Town kleur.

 

 

Arthur’s Seat

Bezienswaardigheden Edinburgh, Arthur's Seat | Mooistestedentrips.nl

Een frisse neus halen doe je in Edinburgh door Arthur’s Seat op te wandelen. Dit is één van de leukste gratis bezienswaardigheden in Edinburgh. De rotsige heuvel is 250 meter hoog en kun je vanaf veel plekken in de stad zien liggen. Je kunt in ongeveer drie kwartier naar de tops wandelen (op je gemakje) en boven word je getrakteerd op een gigantisch mooi uitzicht. Als je naar het noordwesten kijkt, zie je zelfs de highlands liggen.

Calton Hill

Bezienswaardigheden Edinburgh: Calton Hill (foto: Graig Easton) | Mooistestedentrips.nl

Als je geen zin hebt om enorm te klauteren, dan is Calton Hill een goed alternatief voor Arthur’s Seat. Calton is een stuk korter en minder steil, maar op de top heb je dan weer wel een mooi uitzicht over de stad. Veel bezoekers vergelijken Calton Hill met de Akropolis in Athene. Dat is misschien een beetje overdreven, maar vanwege de statige monumenten is het wel te begrijpen. The City Observatory is het grootste gebouw op de heuvel en wat ooit de sterrenwacht was, is nu een museum voor moderne kunst. De grote telescoop uit 1831 is nog wel te zien.

Als je nog een beetje in de Britse geschiedenis wilt duiken, kun je het Nelson Monument bezoeken. Je leert er alles over de slag om Trafalgar, maar stiekem is het uitzicht vanaf de top van het monument gewoon het leukst.

Dynamic Earth

Bezienswaardigheden Edinburgh: Dymanic Earth | Mooistestedentrips.nl

Dit leuke natuurhistorische musea is gelegen is een schitterend gebouw en ligt vlakbij Holyrood Palace. In Dymanic Earth reis je door de geschiedenis, vanaf het prille begin tot nu. Daarbij kom je meer te weten over de geologie van de aarde, de oerknal, de impact van vulkanen en gletsjers en de rol van de oceanen. Het museum is leuk en interactief, met bijzonder mooie hologrammen. Daarnaast zijn er verschillende shows, bijvoorbeeld over buitenaards leven en astronomie.

Bezienswaardigheden Edinburgh tijdens je stedentrip

Bewaar op Pinterest!

Bezienswaardigheden Edinburgh: 15x zien in Edinburgh | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer