De leukste bezienswaardigheden in Hannover

door Esther

Hannover is misschien nog niet zo’n bekende stedentrip bestemming en dat is jammer. De stad heeft namelijk genoeg te bieden: een mooi oud centrum, lommerrijke tuinen en parken, kastelen en uitmuntende kunst. En het leuke is: de meeste bezienswaardigheden in Hannover zijn gratis. Je hoeft de ‘Roter Faden’ maar te volgen om simpelweg langs de mooiste bezienswaardigheden in Hannover te komen.

Bezienswaardigheden Hannover: de voorbereidingen

  • Je vliegt al binnen een uur naar Hannover, rechtstreeks met KLM. Vergelijk vliegtickets naar Hannover om te kijken waar je de goedkoopste tickets kunt boeken.
  • Maar je kunt ook met de trein naar Hannover, je koopt de goedkoopste treinkaartjes zo’n drie maanden van te voren.
  • Op zoek naar een leuk hotel in Hannover? Ik logeerde tijdens mijn stedentrip Hannover in Grand Hotel Mussman, gelegen tegenover het centraal station met heel ruime en comfortabele kamers en een fijn ontbijt ’s ochtends.
  • Met een HannoverCard kun je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer en kun je gratis of met korting naar binnen bij de meeste bezienswaardigheden in Hannover.
  • Helemaal gratis de bezienswaardigheden in Hannover bewonderen? Volg dan de Roter Faden. Ik leg het hieronder uit.
  • Doe inspiratie op voor een stedentrip Hannover.

Gratis bezienswaardigheden Hannover via de Roter Faden

Hannover: gratis bezienswaardigheden langs de Roter Faden | Mooistestedentrips.nl

‘Wat moet moet ik volgen?’, hoor ik je denken. Nou, de Roter Faden. Dit betekent in het Duits ‘de rode draad’ en dat ik precies wat het is. Er loopt een rode lijn door en om het centrum van Hannover die langs 36 belangrijke bezienswaardigheden in Hannover leidt. De rode lijn is zo’n 4,2 kilometer lang en gewoon op de trottoirs geschilderd.

Een heel gemakkelijke manier dus om een gratis stadswandeling door Hannover te maken en meteen alle bezienswaardigheden in Hannover te bekijken. De Roter Faden begint bij het centraal station en er tegenover vind je het tourist information center waar je voor €3 het boekje ‘Roter Faden’ kunt kopen, maar je kunt ook de app downloaden.

Bezienswaardigheden in Hannover

Neues Rathaus

Bezienswaardigheden Hannover: Neues Rathaus | Mooistestedentrips.nl

Het Neues Rathaus vind ik één van de leukste en mooiste bezienswaardigheden in Hannover. Het werd aan het begin van de vorige eeuw gebouwd en ligt aan een lommerrijk park. Beneden kun je maquettes zien van de stad Hannover. Vooral de maquette die laat zien hoe de stad eraan toe was na de bombardementen van 1943 is erg indrukwekkend. Neem de lift naar boven om van zo’n honderd meter hoogte over de stad uit te kijken.

Maschsee

Bezienswaardigheden Hannover: Maschsee | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste bezienswaardigheden in Hannover is helemaal gratis. De Maschsee. Dit kunstmeer ligt aan de rand van het centrum, op steenworp afstand van het Neues Rathaus. ’s Zomers is dit natuurlijk een heerlijke plek om te zonnen en zwemmen. Maar ook als het koeler wordt is het leuk aan de Maschsee. Je kunt er wandelen en even wat eten of drinken bij See Terrassen.

Sprengel Museum

Sprengel Museum Hannover | Mooistestedentrips.nl

Het Sprengel Museum staat als behoorlijk prestigieus te boek en als je alleen de architectuur van het museum aan de buitenkant bewondert, geloof je het wel. De grote ruimtes zijn perfect voor moderne kunst en je vindt hier dan ook werken van Picasso, Alexander Calder en Louise Bourgeois. Maar vooral de 300 werken van Niki de Saint Phalle zijn heel bijzonder.

Aegidienkirche

Bezienswaardigheden Hannover: Aegidienkirche | Mooistestedentrips.nl

De Aegidienkirche vond ik één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Hannover. Deze gotische kerk werd al in de 12de eeuw gebouw, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest door bombardementen. Er werd besloten om de kerk niet te herbouwen en is nu een stille getuige van de verschrikkingen van oorlog. Je kunt er nu de Vredesbel zien, gedoneerd door Hannovers zusterstad Hiroshima.

Die Nanas

Die Nanas | Mooistestedentrips.nl

Niki de Saint Phalle is zonder twijfel de meest bekende kunstenaar die Hannover voortbracht. Haar werk is op verschillende plekken in de stad te bewonderen, maar de gemakkelijkste plek is wel de oever van de rivier de Leine aan de rand van het centrum. Hier vind je Die Nana, voluptueus en kleurrijk. De drie dames heten Sophie, Charlotte en Caroline en De Saint Phalle maakte de sculpturen om aandacht te vragen voor het verdriet na miskramen.

Ballhofplatz

Bezienswaardigheden Hannover: Ballhofplatz | Mooistestedentrips.nl

Het Ballhofplatz is wat mij betreft het leukste plein van Hannover. Het is vernoemd naar het Ballhof, het gebouw op het plan waar vroeger spellen werden gespeeld en waar nu toneelstukken en opera’s worden opgevoerd. Eén van de mooiste cafés in Hannover bevindt zich ook aan het Ballhofplatz: Teestübchen.

Altes Rathaus

Bezienswaardigheden Hannover: Altes Rathaus | Mooistestedentrips.nl

He oude raadhuis van Hannover is al lang niet meer als zodanig in gebruik, daarvoor werd het Neuses Rathaus namelijk neergezet. Zelfs het gebouw dat je nu ziet is niet meer authentiek, want het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest. Dat gezegd hebbende is de replica van het stadhuis uit 1455 wel erg mooi. Je kunt er nu iets drinken.

Markthal

Bezienswaardigheden in Hannover: Markthalle | Mooistestedentrips.nl

De overdekte Markthal van Hannover stamt al uit 1892 en was ooit echt een plaatje, maar (je raadt het al) werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd. Het gebouw dat er nu staat is lang zo mooi niet, maar dat is natuurlijk ook niet per se de reden dat je er naartoe gaat. De vijftig stalletjes, met eten uit alle windstreken, zijn wel een goede reden om binnen te lopen. Want of je ’s ochtends nu zin hebt in koffie met gebak of ’s avonds in sushi en een goed glas wijn. Je vindt het er.

Museum August Kestner

Museum August Kestner | Mooistestedentrips.nl

Het Museum August Kestner draait helemaal om decoratieve kunst door de eeuwen heen. Het is geen groot museum, je loopt er eigenlijk zo doorheen. Maar het is wel leuk. Je kunt er Griekse en Egypthische antiquiteiten bewonderen, maar ook serviesgoed en bestek in Bauhaus stijl.

Schloß Herrenhäuser

Bezienswaardigheden Hannover: Schloß Herrenhäuser | Mooistestedentrips.nl

Neem de tram naar Schloß Herrenhäuser, ten noorden van het centrum. Het enorme kasteel werd tijdens de bombardementen van 1943 met de grond gelijk gemaakt, maar werd schitterend hersteld. In 2013 gingen de deuren weer open en nu wordt het kasteel vooral gebruikt voor evenementen. Je kunt het museum bezoeken in één van de vleugels. Daarin staat de barokke periode van Hannover centraal, maar stiekem is het leuker om de mooie tuinen, de Herrenhäuser Gärten te bezoeken. Het zijn vier gigantische barokke tuinen, aangelegd geïnspireerd door Versailles. Je bent er zo een paar uur zoet. In de Größer Garten vind je bovendien een grot die helemaal is bewerkt door kunstenares Niki de Saint Phalle, het bezoeken waard.

De wijk Linden

De wijk Linden in Hannover | Mooistestedentrips.nl

Als je even iets anders wilt zien dan statige gebouwen, dan is de wijk Linden in Hannover leuk om te ontdekken. In deze kleurrijke wijk is een gezellige markt te vinden, met daar omheen allemaal leuke cafés. Ook Kulturzentrum Faust is leuk om te bezoeken. Er is hier een biertuin, er zijn concertzalen en galeries. En je kunt er meteen wat street art in Hannover spotten. Lees er meer over in het artikel Hannover: ontdek de wijk Linden.

Uitstapje: Kasteel van Marienburg

Schlos Marienburg | Mooistestedentrips.nl

In de omgeving van Hannover kun je geweldige kastelen bezoeken en één van die kastelen is Schloß Marienburg. Je neemt vanuit de stad bus 300 of 301 om het kasteel te bezoeken. Het kasteel ligt schitterend op een heuvel, tussen het groen en torent boven de rivier de Leine uit. George V kocht het kasteel voor zijn vrouw Marie, zodat zij af en toe eens even aan het hof kon ontsnappen. Je kunt mee met een rondleiding door de appartementen van de koningin, de ontvangstzalen, de kinderslaapkamers en de kapel.

Lees meer over Hannover

Bezienswaardigheden Hannover
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Hannover: ontdek de leukste bezienswaardigheden in Hannover | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer