Bezienswaardigheden Keulen: 14x zien en doen in Keulen

door Esther

Als je aan bezienswaardigheden Keulen denkt, dat komt meteen het beeld van de grootse Dom op de netvlies. Het symbool van de stad. Maar er valt nog zo veel meer te zien en doen in Keulen. Zowel in als buiten het centrum. Bekijk mijn favoriete bezienswaardigheden Keulen.

Bezienswaardigheden Keulen: de voorbereidingen

  • Je reist het meest gemakkelijk naar Keulen met de trein. Je komt dan aan in hartje stad, naast de Dom, en kunt van daaruit gemakkelijk verder naar je hotel. Bovendien hoef je, als je met de trein reist, geen milieuvignet voor je auto aan te vragen en geen fortuin aan parkeergeld te betalen. Als je drie maanden van te voren boekt, kun je de goedkoopste treinkaartjes Keulen vinden.
  • Er veel leuke hotels in Keulen, ik vind zelf het 25 Hours Hotel en het Chelsea Hotel heel leuk.
  • Geen zin om eindeloos te vergelijken? Je kunt ook een kant-en-klare stedentrip Keulen boeken.
  • Wil je veel bezienswaardigheden in Keulen bekijken? Neem dan de Köln Card mee. Hiermee kun je gratis gebruikmaken van al het openbaar vervoer in de stad en gratis of met korting naar binnen bij veel bezienswaardigheden.
  • Benieuwd naar de bezienswaardigheden in Keulen, maar heb je weinig tijd? Tijdens deze highlights fietstour kun je ze in een paar uur tijd allemaal zien. Liever zelf op pad en de wijkjes in? Dan is een fiets huren een goed idee.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Keulen.

De binnenstad van Keulen spreekt tot de verbeelding en s een blauwdruk van een typische Duitse Altstadt. Langs de Rijn zitten de terrassen het hele jaar door propvol en de borden zijn hoog opgetast met schnitzels en bratkartoffeln. De glazen bier lijken er nooit leeg te raken. Veel bezoekers komen precies om die reden naar Keulen. Om te genieten van de kleurrijke vakwerkhuisjes, de mooie kerken en de smalle straatjes vol gezellige kneipes en restaurants. Maar Keulen heeft nog zo veel meer te bieden. Bruisende wijken, steet art en heel veel groen.

Bezienswaardigheden Keulen

Kölner Dom

Tsja, ik van toch maar even met de Dom in huis. Want je kunt simpelweg niet om de kathedraal van Keulen heen. Het is het geografische en spirituele hart van de stad, gelegen precies naast het centraal station. Zoeken hoef je dan ook niet naar de Dom, al helemaal omdat het echt een reus is. Het is één van de grootste en hoogste historische gebouwen van Europa en je moet maar liefst 533 treden op om de top van één van de torens te bereiken. Maar dan word je wel getrakteerd op een magnifiek uitzicht.

Kölner Dom | Mooistestedentrips.nl

Wallraf-Richartz-Museum | Mooistestedentrips.nl

Wallraf-Richartz Museum

Het Wallraf-Richartz Museum is één van de beste musea in Duitsland, met een geweldige collectie kunst van Europese meesters. De werken zijn afkomstig uit de 13de tot en met de 19de eeuw en alle grote namen zijn in dit museum wel te vinden. Van Rubens tot Rembrandt en Manet tot Monet. Vooral de enorme verzameling middeleeuwse kunst is heel interessant.

Museum Ludwig

Het Museum Ludwig is één van mijn favoriete bezienswaardigheden Keulen. Het museum wordt ook wel het Mekka van moderne kunst genoemd en met zo veel werken van Picasso, Warhole, Pollock, Rothko en Lichtenstein is dat ook wel te begrijpen. Ook de Duitse expressionisten zijn goed vertegenwoordigd en alleen al de fotografie tentoonstelling is een bezoek waard. Je kunt een gratis audio-guide downloaden op de website van het museum.

Römisch-Germanisches Museum

Keulen is één van de oudste steden in Europa en werd gesticht door de Romeinen. Tot op de dag van vandaag worden er nog Romeinse overblijfselen in de stad gevonden. Een bezoekje aan het Römisch-Germanisches Museum is dan ook een aanrader. De ruïnes bij de ingang zijn slechts een voorproefje, want je ziet bij binnenkomst meteen al hoeveel historische kunstschatten. Hoogtepunten zijn het Dionysus mozaïek uit de derde eeuw en de vele goed bewaard gebleven glazen schatten. De grote hoeveelheid Romeinse lampen, sieraden en speelgoed geven een goed inkijkje in het leven van toen. Ook rondom het museum zijn nog genoeg Romeinse overblijfselen te bekijken.

Römisch-Germanisches Museum | Mooistestedentrips.nl

Hohenzollern Brücke, bezienswaardigheden Keulen | Mooistestedentrips.nl

Hohenzollern Brücke

De bekendste brug van Keulen loopt langs het spoor over de Rijn naar het centraal station van de stad. Het is een voetgangersbrug en wat mij betreft is het echt een aanrader om tijdens je stedentrip Keulen over de brug te wandelen. Je hebt vanaf de Hohenzollern Brücke een prachtig uitzicht over de rivier en het park aan de overkant van de oude stad. Aan de brug zijn bovendien duizenden liefdesslotjes vastgeklonken en het is stiekem best leuk om er af en toe eens eentje te bekijken.

Meet & Eat Markt

De Rudolfsplatz is sowieso één van de gezelligste pleinen in Keulen en de Meet & Eat Markt is volgens mij de perfecte reden om je stedentrip Keulen al op zaterdagavond te laten beginnen. Deze wordt namelijk elke donderdagavond gehouden. Locals noemen de markt heel trots de Naschmarkt (je weet wel, die leuke markt in Wenen) van Keulen en dat is ook wel te begrijpen. Je kunt er allerlei lekkere hapjes kopen om mee naar huis te nemen. Maar leuker is het om met vrienden op de markt af te spreken en samen bij verschillende kraampjes wat te eten en drinken.

Parfumhuis 4711

De grootmoeder aller parfums, met dito imago inmiddels, is natuurlijk eau de cologne 4711 dat aan het einde van de 18de eeuw in Keulen werd uitgevonden. 4711 staat voor het adres waar het parfum voor het eerste werd gemaakt. Het pand is nu een gigantische winkel en museum, met bijzondere tapijten en een (jawel) geurfontein.

Kabelbaan over de Rijn

Er vertrekken genoeg bootjes vanuit de oude stad voor een korte rondvaart over de Rijn. Maar eerlijk, zo’n rondvaart kan ook nog als je klaar bent voor een blauwspoelinkje. Een ontzettend leuk alternatief is een tochtje in de kabelbaan over de Rijn. Je stapt op bij halte Zoo en stapt uit bij Halte Claudius Therme. Houd er rekening mee dat je alleen van april tot en met oktober mee kunt met de kabelbaan over de Rijn.

Rheinauhafen

Als je aan bezienswaardigheden Keulen denkt, zegt de Rheinauhafen je misschien niet zo veel. Je vanaf de Altstadt richting de Severinsbrücke te lopen. Als je een chocaholic bent kun je een stop maken bij het Schokoladenmuseum van Lindt. Even verderop staan Im Zollhafen de oude havengebouwen en futuristische kantoorpanden gemoedelijk naast elkaar. Je vindt er galerieën en woonwinkels en in de grand cafés wordt er in de weekends gebruncht dat het een lieve lust is.

Bezienswaardigheden Keulen: Rheinaufhafen | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Keulen: Severinstorburg | Mooistestedentrips.nl

De Severinstorburg

De Severinstorburg is een prima excuus om het leuke Severinskwartier eens van dichtbij te bekijken. Het is de meest zuidelijke middeleeuwse stadspoort van Keulen en één van de weinige toegangspoorten uit de stad die bewaard is gebleven. De poort bestaat uit een flinke toren met kantelen en aan de voorzijden zijn nog twee torentjes tegen de toren aan gemaakt. Hoewel je de toren niet in kunt, kun je de Severinstorburg toch goed van dichtbij bekijken en in de buurt vind je veel cafés en restaurants. Dus zo’n ramp is het nu ook weer niet. Loop in het Severinskwartier ook even langs de lichte en grootste St. Severinkerk. In de crypte bevinden zich de resten van een tweeduizend jaar oude begraafplaats.

El De Haus

Het Nationaalsocialistisch Documentatiecentrum El-De-Haus staat er sinds eind jaren ’80 en was van 1935 tot en met 1945 het Gestapo gebouw van Keulen. De gevangenis is er bewaard gebleven en je kunt er de soms huiveringwekkende teksten nog op de muren lezen. Er is een permanente tentoonstelling over Keulen tijdens het Nationaalsocialisme. Dit is één van de bezienswaardigheden in Keulen die door veel toeristen wordt vergeten en daarom, en vanwege de interessante tentoonstelling, moet je er zeker even heen.

Bruisend Belgisches Viertel

Om de Belgische wijk, ofwel het Belgisches Viertel, kun je tijdens je stedentrip Keulen echt niet meer heen. Ooit was het nog een wat verborgen wijk buiten het centrum, maar iedereen die van lekker eten en leuk winkelen houdt, weet de wijk inmiddels wel te vinden. Het wemelt in het Belgisches Viertel van de geweldige onafhankelijke boetieks en leuke eetcafés. Persoonlijk vind ik dat je tijdens je stedentrip Keulen zeker even bij Salon Schmitz naar binnen moet zijn gegaan voor een borrel. Leuk weetje, de meeste hotels in het Belgisches Viertel zijn ook vele malen goedkoper dan die in het centrum van de stad. Het Chelsea Hotel is bijvoorbeeld een topper.

Lees alles over het Belgisches Viertel

Boutique Belgique: Belgisches Viertel | Mooistestedentrips.nl

Winkelen in het Belgisches Viertel | Mooistestedentrips.nl

Funky Ehrenfeld

De wijk Ehrenfeld ligt in het westen van Keulen en ligt misschien wat uit de route. Maar als je van street art, leuke winkels en oergezellige restaurants en cafés houdt, dan is een middagje Ehrenfeld toch een goed idee. Je kunt vanaf het station heel gemakkelijk een metro of tram naar Ehrenfeld nemen en rond het station valt het meteen op waarom je naar Ehrenfeld gekomen bent: street art. En als je richting de Heliosstraße zie je nog veel meer bijzondere muurschilderingen.

De Körnerstraße is het kloppend hart van de wijk en hier vind je de leukste winkels en restaurants van de buurt. Ik vond Café Sehnsucht erg leuk. Lokaal bier drinken, dan moet je bij Braustelle zijn, waar je een Helios drinkt. Vernoemd naar de gloeilampenfabriek, waar vroeger het merendeel van Ehrenfeld zijn loonstrookje van kreeg. Als je de mooiste street art in Keulen wil bekijken, kun je ook mee met deze street art fietstocht.

Lees al mijn tips over Keulen Ehrenfeld

Street art in Keulen Ehrenfeld | Mooistestedentrips.nl

Kölsch drinken bij Früh am Dom | Mooistestedentrips.nl

Früh am Dom

Om eerlijk te zijn houd ik zelf niet heel erg van de smaak van Kölsch, maar een bezoekje aan een brouwerij is in Keulen wel weer een heel goed idee. Bijvoorbeeld Früh am Dom, waar je absoluut niet naar hoeft te zoeken. Want het ligt vlakbij de kathedraal. Op het terras vol bloemen, is het altijd gezellig. Maar binnen is het ook heel gezellig en kun je meteen een groot bord eten bestellen.

Lees meer over Keulen

Bezienswaardigheden Keulen
Bewaar op Pinterest!

Bezienswaardigheden in Keulen: kabelbaan over de Rijn | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer