Bezienswaardigheden Leuven: 11x doen in Leuven

door Esther

Leuven is nog niet zo’n bekende stad in België en dat is eigenlijk best vreemd. Want Leuven is in één woord schitterend. Bekijk de mooiste bezienswaardigheden in Leuven, zoals musea, het stadhuis, het historische Begijnof en baanbrekende street art. Dit zijn de leukste dingen om te doen in Leuven.

Plan een stedentrip Leuven

 • Je reist al heel gemakkelijk met de trein naar Leuven. Koop je kaartjes zo’n drie maanden van te voren, dan kun je voordelig reserveren.
 • In het centrum van Leuven parkeren is niet zo gemakkelijk, je parkeert het gemakkelijkst en goedkoopst aan de rand van de stad en neemt dan de bus naar het centrum. Nog handiger: regel een hotel met parkeerplaats.
 • Er zijn ontzettend veel leuke hotels in Leuven, het Martin’s Klooster is bijvoorbeeld erg populair. Ik logeerde in het Penta Hotel en vond dat echt super: goede locatie, gezellige bar, fijne kamer en een topontbijt.
 • Wil je veel bezienswaardigheden in Leuven bekijken? Dan is een ILuvLeuven ticket de moeite van de aanschaf.
 • Doe inspiratie op voor een stedentrip Leuven.

Bezienswaardigheden Leuven

Stadhuis van Leuven

Bezienswaardigheden Leuven | Stadhuis van Leuven

Eén van de meest mooiste bezienswaardigheden in Leuven is zonder twijfel het Stadhuis van de stad. Het is één van de meest bekende gotische stadhuizen ter wereld en waarschijnlijk ook wel het mooiste van België. De bouw van het stadhuis startte halverwege de 15de eeuw en duurde dertig jaar. Je kunt bijna dagelijks mee met een rondleiding om en in het stadhuis. Je leert dan bijvoorbeeld alles over de 236 beelden op de gevel en bezoekt de mooiste zalen in het gebouw.

M van Museum

Bezienswaardigheden Leuven | M van Museum, Leuven

Eén van de leukste bezienswaardigheden in Leuven is M van Museum. Het museum is een soort tijdreis door de kunstgeschiedenis van Leuven. De collectie bevat werken gemaakt in en rond Leuven van de middeleeuwen tot de 19de eeuw. De tijdelijke collecties zijn vaak een combinatie van oude meesters en hedendaagse kunst. Het gebouw waarin het museum is gevestigd is trouwens ook grensverleggend en ontworpen door Stéphane Beel. Sla ook de binnentuin en het dakterras niet over. In het café van M voor Museum staan tientallen lokale biersoorten op de kaart.

Sint-Pieterskerk

Bezienswaardigheden Leuven: Sint-Pieterskerk | Mooistestedentrips.nl

De Sint-Pieterskerk vind je tegenover het Stadhuis van Leuven. De kerk is jarenlang gerenoveerd en nu weer geopend voor publiek. De kerk en toren staan sinds 1999 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Absolute trekpleister van de kerk is Het Laatste Avondmaal van Dieric Bouts, één van de belangrijkste Vlaamse primitieven en in één adem te noemen met Jan van Eyck.

Universiteitsbibliotheek

Universieitsbibliotheek | Mooistestedentrips.nl

Op het grootste Ladeuzeplein is de al even indrukwekkende Universiteitsbibliotheek, met haar prachtige toren, de grote trekpleister. Het is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Leuven. Het gebouw lijkt eeuwenoud, maar werd een eeuw geleden gebouwd. Binnen moet je beslist even de compleet houten leeszaal bewonderen en natuurlijk de toren beklimmen, zodat je vanaf 73 meter hoogte over de stad kunt uitkijken.

Doen in Leuven: fietsen

Fietsen in Leuven | Mooistestedentrips.nl

 • Fiets huren in Leuven
  De stad en omgeving op eigen houtje ontdekken? Je kunt heel gemakkelijk een fiets huren in Leuven. Niet duur en ontzettend leuk.
 • Highlights van Leuven
  Wil je zeker weten dat je alle leuke bezienswaardigheden in Leuven ziet tijdens je stedentrip? Een fietstour door Leuven is de perfecte manier om in een paar uur tijd de highlights van de stad te zien, zoals het Stadhuis en het Begijnhof. Maar je ontdekt ook minder bekende bezienswaardigheden in Leuven, zoals kasteeltuinen en romantische bruggetjes.
 • Brouwerij fietstocht
  De brouwerijen in en om de stad mogen met recht tot de top bezienswaardigheden in Leuven worden gerekend. Op zaterdag kun je mee met een brouwerij fietstocht en ontdek je de leukste brouwerijen en biercafés in en om de stad.

Groot Begijnhof

Bezienswaardigheden Leuven: Groot Begijnhof Leuven | Mooistestedentrips.nl

Het Groot Begijnhof is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Leuven en misschien wel het mooiste begijnhof in België. Het dateert uit de 13de eeuw, toen ongehuwde vrouwen hier woonden en werkten onder de bescherming van de kerk, zonder dat zij hoefden toe te treden tot de kerk. Er hebben ooit bijna 400 begijntjes gewoond. Vandaag de dag kun je heerlijk door de wirwar van historisch straatjes, pleintjes en parken wandelen. Het Groot Begijnhof staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Oude Markt

Bezienswaardigheden in Leuven: Oude Markt | Mooistestedentrips.nl

De Oude Markt van Leuven wordt ook wel ‘De langste toog van Europa’ genoemd, omdat het een gigantische aaneenschakeling is van cafés. Zeker met lekker weer is het heel goed toeven op dit prachtige historische plein. Iedereen lijkt er wel samen te komen om van een goed glas te genieten. En voor je het weet is het veel te laat.

Street art in Leuven

Foto met dan aan Dzia | Mooistestedentrips.nl

Street art in Leuven | Mooistestedentrips.nl

Ik bewonderde al eens street art in Gent, street art in Mechelen en street art in Luik. En ook Leuven is perfect om street art te spotten. Door de stad heen vind je maar liefst 80 murals, van bekende en onbekende artiesten. Zet de Street Art Cities app op je telefoon en je vindt heel gemakkelijk de mooiste street art.

Doen in Leuven: bier proeven

Bier proeven bij De Kroon | Mooistestedentrips.nl

Bier proeven in Leuven | Mooistestedentrips.nl

Om nu één stad of dorp in België te bestempelen als dé bierstad, dat is eigenlijk onmogelijk. Want eerlijk: in zo veel steden en dorpen in België wordt zalig bier gebrouwen. Maar in Leuven nemen ze bier in ieder geval ontzettend serieus, dus een paar glazen proeven hoort er tijdens je stedentrip wel bij. Ach, niet zo vervelend. Toch?

 • De Kroon
  Brouwerij De Kroon ligt in het plaatsje Delvaux en brouwt niet alleen het gelijknamige bier, maar ook Super Kroon dat volgens traditioneel recept wordt gebrouwen. Op zaterdag kun je mee met een rondleiding en proeverij, maar de brouwerij is bijna dagelijks geopend voor een hapje en drankje.
 • Brouwerij De Vlier
  De Vlier ligt net even buiten Leuven, in Holsbeek. Elke zaterdag kun je er terecht voor een proeverij van bijvoorbeeld de amber en donkere bieren, maar ook het seizoensbier en de aperitiefbieren. Ik ben zelf erg gek op het Brut bier van De Vlier, een bier dat dankzij hergisting met champagnegist een fijne bubbel krijgt en daardoor aperitieven zoals Prosecco en Cava best kan vervangen (ik schonk het tijdens oud en nieuw, aanrader!). ’s zaterdags om 15:00 kun je mee met een rondleiding.
 • Hof Ten Dormaal
  De brouwers van Hof Ten Dormaal staan een beetje bekend als de ‘cowboys van het bier’ in België. Ze durven te experimenteren met bijzondere smaken en schromen er niet voor om te improviseren tijdens het brouwproces. Het Witgoud van Hof Ten Dormaal is inmiddels beroemd, omdat een deel van de hop tijdens het brouwproces wordt vervangen door witlofwortels (en ja, da’s best lekker!). Zaterdagmiddagen kun je bij Hof Ten Dormaal terecht in het proeflokaal.
 • Domus Brauhaus
  Gewoon in Leuven een kleine brouwerij bezoeken? Dan moet je bij Domus Braugaus zijn, een kleine brouwerij die aan het gelijknamige café vast zit. De brouwerij is pas gerenoveerd en je kunt de middeleeuwse kelder bezoeken en de 6 huisbieren proeven.

Stella Artois

Bier proeven in Leuven, bezoek brouwerij Stella Artois | Mooistestedentrips.nl

Bier proeven in Leuven, bezoek brouwerij Stella Artois | Mooistestedentrips.nl

Wil je best een keer zien hoe het er aan toegaat in een grote brouwerij? Dan kun je gerust mee met een rondleiding op zaterdag in de brouwerij van Stella Artois, dat onderdeel is van het grootste brouwerijconcern ter wereld. Het is één van de meest bekende bezienswaardigheden in Leuven. Stella hoort bij de stad, zoals de Heineken Experience bij Amsterdam hoort. De rondleiding is heel interactief en natuurlijk drink je daarna een biertje.

Kruidtuin

Kruidtuin | Mooistestedentrips.nl

Botanische tuinen zijn wat mij betreft altijd leuk om te bezoeken en aangezien de Kruidtuin in Leuven de oudste botanische tuin van België is, moet je er zeker even langs. Het is een oase van rust in de zo bedrijvige studentenstad. De Kruidtuin werd aan het begin van de 18de eeuw aangelegd door de studenten geneeskunde en op het complex van zo’n 450 m² vind je tientallen kruiden, bomen, bloemen en tropische planten.

Lees meer over Leuven

 • Zin gekregen om de bezienswaardigheden in Leuven te gaan bekijken. Plan je weekendje Leuven met mijn tips.
 • Stedentrip in de winter? Ook dan is Leuven een aanrader. In mijn artikel winter in Leuven lees je wat je allemaal kunt doen.
 • Op zoek naar een leuk hotel? Lees hoe het verblijf in het Penta Hotel Leuven mij beviel.
 • Doe inspiratie op voor een stedentrip Leuven.

Bezienswaardigheden Leuven
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden in Leuven | 11x doen in Leuven

De leukste stedentrips in België

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer