Bezienswaardigheden Lissabon: 31x doen in Lissabon

door Esther

Lissabon is het schoolvoorbeeld van een pittoreske stad, boordevol kleurrijke, smalle, dromerige straatjes, culturele topattracties en heel goede en betaalbare restaurants. Maar dan wel met hier en daar een vleugje hypermoderne architectuur. Sta er bijvoorbeeld niet van te kijken als er een leuke hippe bar of boutique hotel schuil gaat achter de façade van eeuwenoude mozaïektegels. Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Lissabon. En neem stiekem nog maar een extra dag vrij. Er is namelijk bijna te veel leuks te zien en te doen in Lissabon.

Plan je stedentrip Lissabon

Bezienswaardigheden Lissabon: de voorbereidingen

 • Handig om al bij je te hebben als je landt in Lissabon is de Lisboa Card. Ik heb deze kaart er echt driedubbel uitgehaald tijdens mijn verschillende stedentrips naar de stad. Je kunt met deze kortingskaart namelijk gratis gebruikmaken van al het openbaar vervoer in de stad en gratis naar bijna 30 bezienswaardigheden in Lissabon. Leuk als je veel wilt doen in Lissabon.
 • Een leuke reisgids om mee te nemen is de Time to Momo Lissabon. Aan de hand van 6 wandelingen ontdek je de mooiste bezienswaardigheden in Lissabon. Perfect om de verschillende gezichten van de stad te ontdekken.
 • Heb je maar weinig tijd, maar wil je wel de leukste bezienswaardigheden in Lissabon zien? Dan kun je een kaartje voor de Hop on hop off bus kopen. Je komt dan langs de mooiste trekpleisters van de stad.
 • Bekijk alle tips voor een stedentrip Lissabon.

Bezienswaardigheden Lissabon
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Lissabon | De leukste dingen om te doen in Lissabon

Bezienswaardigheden Lissabon

Doen in Lissabon

Fietsen in Lissabon

Doen in Lissabon | Fietsen in Lissabon

Superleuk om te doen in Lissabon: ga fietsen. De stad is ontzettend uitgestrekt en op de fiets zie je net even wat meer als dat je de hele tijd in de metro of de bus moet stappen. Let er wel op dat de stad best heuvelachtig is, maar bij de meeste plekken heb je de keuze om een elektrische fiets mee te pakken. Wel zo lekker voor de kuitspieren.

 • Fiets huren in Lissabon
  Wil je op eigen gelegenheid de stad verkennen? Dan is het leuk om een fiets te huren. Je kunt in Lissabon bijvoorbeeld schitterend langs het water fietsen, een aanrader. Wil je de wijken van de stad verkennen op de fiets? Huur dan een elektrische fiets mee om de heuvels te bedwingen.
 • De highlights van Lissabon
  Maak je maar een korte stedentrip, maar wil je wel de belangrijkste bezienswaardigheden in Lissabon bekijken? Dan is deze fietstocht langs de highlights van de stad een leuk idee. In zo’n 3,5 uur zie je de bekende, maar ook wat onbekendere bezienswaardigheden in Lissabon.
 • Onbekende bezienswaardigheden op de fiets
  Wil jij net even die plekken zien, die de meeste bezoekers links laten liggen? En wil je allemaal leuke tips krijgen van iemand die helemaal thuis is in Lissabon? Dan is deze fietstour echt iets voor jou. Je fietst door bruisende, onbekende buurten, neemt een kijkje bij LX Factory en krijgt een goed beeld van het echte leven in de stad. Je gids is heel leuk, een echte fietsfanaat. Hij kan een e-bike voor je regelen als je dat wilt.
 • Fietsen in Cascais
  Als de lokale bewoners even rust willen, gaan ze naar Cascais. Vlakbij het centrum, maar toch heerlijk wel uit de drukte. En je kunt er perfect fietsen. Ga met met een fietstocht door Cascais en je privé-gids leid je langs een mooie route langs het strand en de prachtige architectuur.

Pak Tram 28

Tram 28 in Lissabon | Mooistestedentrips.nl

Een ritje in tram 28 is een hele belevenis. Trammetjes zoals je die in Lissabon ziet , zijn typisch Portugees en in Lissabon kun je met tram 28 langs alle bekende bezienswaardigheden van de stad rijden. Maar stiekem is het het leukst om in de tram te zitten als deze door onmogelijk smalle en steile straatjes van de mooiste wijken van Lissabon knarst. De chauffeur houdt zich niet in, dus houd je goed vast. Als je een Hop on hop off ticket koopt, kun je 24 uur lang gebruikmaken van de tram en dus in je eigen tempo de bezienswaardigheden langs de route bekijken.

Pasteis de nata eten

Pasteis de nata, Lissabon | Mooistestedentrips.nl

Als ik in Portugal ben, gaat er geen dag voorbij dat ik geen Pastel de Nata in mijn hoofd stop. Oké, meestal zijn het er twee. Of drie. Ze zijn ook zo lekker. Ik heb tot nu toe nog nooit een slechte pastel de nata gegeten in Portugal, maar de allerlekkerste pasteis de nata bestel je bij Pasteis de Belem, in de gelijknamige wijk. Wil je thuis geen afkickverschijnselen krijgen, dan kun je tijdens een gezellige kookles leren hoe je pasteis de nata maakt.

Street art tour

Street art Lissabon | Street art tour in Lissabon, Portugal

Wat mij betreft loopt Portugal echt voorop als het om street art gaat. In bijna elke stad in het land kun je geweldige street art spotten, en ik zag ik de provincie Centro de Portugal zelfs geweldige street art op het platteland. Ongelofelijk. En Lissabon staat al jaren aan de top als het gaat om goede street art. Op je eigen houtje mooie werken vinden, kan een beetje een speurtocht zijn. Dus als je weinig tijd hebt en vast street art houdt, kun je ook mee met een wandeling langs de mooiste en soms goed verstopte werken.

Meer street art in Portugal vind je bijvoorbeeld in Porto, Sesimbra, Olhão en Lagos.

Bekende bezienswaardigheden Lissabon

Sé de Lisboa

Sé de Lisboa | Mooistestedentrips.nl

De Sé de Lisboa, is één van de meest bekende bezienswaardigheden in Lissabon. Alleen al omdat je er met de beroemde tram 28 langs gekropen komt. De kathedraal is een ratjetoe aan stijlen. Het Romaanse bouwwerk werd op de plek van een moskee gebouwd en later werden er nog gotische en barokke elementen aan toegevoegd. Het interieur van de kerk is wat donker en stemmig.

Mosteiro dos Jerónimos

Hieronymus Klooster in Lissabon | Mooistestedentrips.nl

Het is het grootste monument in de stad en daarmee waarschijnlijk ook één van de meest bekende bezienswaardigheden in Lissabon, het Mosteiro dos Jerónimos. Het gigantische kloostercomplex is in gotische stijl gebouwd en de beroemde ontdekkingsreizigers sliepen hier vaak, voordat zij voor jaren naar een volstrekt onbekende bestemming vertrokken. Niet zo vreemd ook dat in de aangrenzende kerk Vasco da Gama begraven ligt.

Torre de Belém

Torre de Belem | Mooistestedentrips.nl

Deze schitterende, gotische wachttoren is één van de meest bekende bezienswaardigheden in Lissabon, en in de wijk Belém. De Torre de Belem is een plaatje om te zien. In de 19de eeuw is deze nog helemaal opgeknapt. Als je de toren bezoekt, kun je mooi over de rivier de Taag uit kijken en kun je de prachtige details van de toren van dichtbij bekijken.

Padrão dos Descobrimentos

Padrão dos Descobrimentos | Mooistestedentrips.nl

Eén van de boegbeelden en één van de meest bekende bezienswaardigheden in Lissabon is het Padrāo dos Descobrimentos. Ofwel: het monument van de ontdekkingen. De toren van ruim vijftig meter hoog is een ode aan de ontdekkingsreizigers uit de vijftiende en zestiende eeuw. En op de toren kun je ze zeker ontdekken. Neem de lift naar de top van de toren. Je hebt er niet alleen een mooi uitzicht over de rivier, maar ziet op het plein voor de toren ook een mozaïek dat een wereldkaart met de Portugese ontdekkingsreizen voorstelt.

Oceanário de Lisboa

Lissabon Oceanario | Mooistestedentrips.nl

Leuk op een regenachtige dag: het Oceanário de Lisboa, het grootste aquarium van Europa en het op één na grootste van de wereld. In het bassin van maar liefst 6000 m³ leven tientallen diersoorten, van haaien tot roggen. Ook pinguïns en papegaaiduikers hebben hun weg gevonden naar het aquarium, je ontmoet er vele soorten. In het aquarium vind je een reconstructie van de ecosystemen van de 5 oceanen. Best indrukwekkend.

Berardo Museum

Berardo Museum, Lissabon | Mooistestedentrips.nl

Een heel leuk museum om te bezoeken als je toch in Belém bent: het Berardo Museum, gelegen in het culturele centrum van Belém. De collectie focust zich vooral op moderne kunst van verschillende stromingen. Ik vond vooral de pop-art collecte en de surrealisme sectie heel erg interessant. Op zaterdagen kun je gratis bij dit museum naar binnen.

Castelo de São Jorge

Castelo de São Jorge | Mooistestedentrips.nl

Het Castelo de São Jorge staat sinds de Moorse overheersing trots bovenop een heuveltop en het is één van de meest opvallende bezienswaardigheden in Lissabon. Je kunt de oude verdedigingsmuren volgen voor prachtig uitzicht over de stad. Maar bezoek ook het archeologisch museum op het terrein, want het huist vondsten van duizenden jaren oud.

Carmo Convent

Carmo Convent Lissabon | Mooistestedentrips.nl

Het grootste deel van Lissabon ziet er verrassend nieuw uit. En dat klopt ook wel, want het merendeel van de stad werd verwoest tijdens een aardbeving in 1755 en daarna moest de stad opnieuw worden opgebouwd. Eén van de weinige gebouwen in de binnenstad die nog overeind staan is het Carmo Convent, of wat ervan over is. Loop er even naar binnen, want je kunt er een fraaie collectie keramiek, mozaïeken en tombes bewonderen.

Miradouros

Miradouros in Lissabon | Mooistestedentrips.nl

Zoals je na een dag of wat wel aan je kuiten zult voelen: Lissabon is op een paar serieuze heuvels gebouwd. Het is stiekem wel heel leuk om al die smalle, steile, kleurrijke straatjes te bewandelen, want af en toe kom je op de mooiste punten uit. Miradouro de Nossa Senhora do Monte en Miradouro das Portas do Sol zijn vrij bekend. Eén van mijn favorieten is Miradouro da Graça in de wijk Alfama. Nog niet overspoeld door toeristen en je kunt er even wat drinken. Ook het terras van Santa Lucia is zo’n prachtig uitzichtpunt en er gewoon even neerploffen op het kleine terras, omring door wijnranken is wat mij betreft echt iets wat je moet doen in Lissabon.

Elevador de Santa Justa

Elevador de Santa Justa | Mooistestedentrips.nl

Omdat er zo veel hoogteverschillen zijn, werd in Lissabon altijd naar bijzondere oplossingen gezocht om deze te overbruggen. En één ervan was de Elevador de Santa Justa. Ontworpen door Gustav Eiffel. Als je toch een Lisboa Card hebt, kun je deze net zo goed even gebruiken om met de lift naar boven te gaan. Zo kun je het fraaie bouwwerk van dichtbij zien en boven genieten van een fijn uitzicht over de stad.

LX Factory

LX Factory | Mooistestedentrips.nl

Tussen het historische centrum en Bélem ligt één van de leukste bezienswaardigheden in Lissabon LX Factory.Het is één van die plekken die Lissabon zo interessant maakt, juist omdat het zo’n leuk contrast is met de klassieke bekende highlights. Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw stonden hier grote stoffenfabrieken, maar het terrein is nu omgetoverd tot een creatieve pleisterplek voor kleine, kleurrijke ondernemingen, cafés, bars,restaurants en clubs. Je kunt bij LX Factory ook fraaie street art vinden.

Street art in Lissabon

Street art in Lissabon | Mooistestedentrips.nl

Street art in Lissabon | Mooistestedentrips.nl

Zeker doen in Lissabon: street art spotten. Het kan zowat in alle wijken van de stad. Ontzettend leuk. De Escadinhas de São Cristovão, tegenover de Igreja São Cristóvão, is bijvoorbeeld voorzien van een ode aan de fado en in Travessa dos Fiéis de Deus, Rua da Vinha en Rua de São Boaventura zijn verschillende winkels en bars voorzien van kunstwerken. Aan de R. Rodrigues de Faria 103 vind je een prachtig werk van de artiest VHILS die zijn werken maakt door beeltenissen in muren te beitelen en boren. Mijn favoriete werken vind je bij de Picoas metrohalte, waar je een gigantisch werk van The Crono Project kunt bewonderen. Bekende artiesten als Sam3, Blu en Os Gêmeos werkten eraan mee. Wil je zelf niet eindeloos zoeken? Je kunt in Lissabon ook mee met een street art tour.

Mercado da Ribeira

Lissabon Time Out Market | Mooistestedentrips.nl

Als je toch iets moet doen in Lissabon, dan is het wel eten in de Mercado da Ribeira. Ofwel, de Time Out Market. In één deel van de markt kun je nog steeds boodschappen doen, maar in het andere deel kun je de hele dag aanschuiven voor de lekkerste hapjes. ’s Ochtends is het een goede plek voor koffie en wat lekkers, zoals pasteis de nata. Vanaf lunchtijd koop je de lekkerste gerechten van de leukste restaurants in Lissabon bij de markt. Het perfecte excuus om eens wat verschillende dingen uit te proberen, met een goed glas wijn of craft beer erbij natuurlijk.

Onbekende bezienswaardigheden Lissabon

Telecabin

Telecabine, met de kabelbaan in Lissabon | Mooistestedentrips.nl

Tijdens mijn laatste stedentrip ben ik echt verknocht geraakt aan de wijk Parque das Nações. Omdat de wijk zou fraai modern is, een fijn contrast met de rest van de stad. Maar toch de wereldzeeën en de ontdekkingsreizigers eert met de architectuur en de flora in de wijk. Geniet van Parque das Nações door een ritje te maken in de kabelbaan aan de rand van het Pavilhão Atlántico. Vanuit de cabine zie je in de verte Ponte Vasco da Gama liggen, de trots van de stad. Deze kabelbrug is maar liefst 7 kilometer lang en verbindt de plaatsjes Sacavém en Montijo met elkaar. Je kunt alleen met de auto de brug over.

Estação de Rossio

Estaçao de Rossio | Mooistestedentrips.nl

Estação de Rossio is het treinstation in het hartje van de stad. Hier vertrekken de treinen naar de voorsteden van de Portugese hoofdstad. Je kunt hier bijvoorbeeld de trein naar Sintra nemen. Maar Estação de Rossio is ook een plaatje om te bekijken. Het lijkt een stuk ouder dan het is, omdat het is de klassieke Portugese gotische Manueline stijl is gebouwd, zoals het Hieronymus Klooster in Belém.

Winkelen bij Embaixada

Embaixada Lissabon | Mooistestedentrips.nl

Als je langs Praça do Principe Real loopt, sta je toch even te kijken. Wat zou Embaixada vroeger toch geweest zijn en hoe komt het dat dit majestueuze gebouw nu is omgetoverd tot hip shoppingcentrum? Laat je niet afleiden door de naam, die ‘ambassade’ betekent, want het Palacete Ribeiro da Cunha stamt uit de 19de eeuw en herbergt nu een restaurant, winkels van populaire Portugese ontwerpers en een galerie op de eerste verdieping.

Lommerrijk Praça das Flores

Praça das Flores, Lissabon | Mooistestedentrips.nl

Dit park is één van de goed verborgen bezienswaardigheden in Lissabon, maar wat mij betreft is Praça das Flores wel één van de leukste pleintjes in de stad. Het is een lommerrijke plek, vol schaduw, onder de enorme bomen. Het knusse kioskje is een prima plek voor een kop koffie ’s ochtends of een biertje later op de middag. Daarnaast is het plein is omringd door leuke restaurants, waar je ’s avonds gezellig uit eten kunt. Pão de Canela is een leuke plek, waar zowel locals als toeristen komen.

Sundowners bij PARK

Zonsondergang bij PARK, Lissabon | Mooistestedentrips.nl

Leuk om te doen in Lissabon is de zon te zien ondergaan vanaf één van de mooie dakterrassen van de stad. En mijn favoriet is PARK. Deze bar ligt goed verstopt op de bovenste etage van een parkeergarage, vandaar de naam. Boven draait de DJ relaxte plaatjes en zakt je mond meteen open vanwege het mooie uitzicht over de stad. Bestel een goede fles wijn of een paar cocktails en genieten maar.

Bekijk nog meer mooie terrassen en rooftop bars in Lissabon.

De leukste wijken in Lissabon

Bairro Alto

Bairro Alto Lissabon | Mooistestedentrips.nl

Als je ’s avonds niet zo goed weet wat je moet doen in Lissabon, dan kun je eigenlijk gewoon blind richting Bairro Alto lopen. De heuvelachtige wijk in het centrum van de stad is bezaaid met gezellige bar en er heerst een heel fijne, ongedwongen sfeer. Vanuit deze wijk wandel je zo naar alle bezienswaardigheden in hartje Lissabon.

Alfama

Leuke wijken in Lissabon | Ontdek de wijk Alfama in Lissabon

Alfama is de oudste wijk van Lissabon en ook de meest karakteristieke. Je verdwaalt er in de kleurrijke, smalle straatjes, waar je af en toe eens wat fado uit een huis hoort komen. In Alfama kun je niet anders dan verdwalen, maar dat is helemaal niet erg. Want als je eens op een mooie plek uitkomt, is het meteen een belangrijke trekpleister.

Alcântara

Officieel ligt Alcântara niet in Lissabon, maar het is zo ingenesteld tussen het centrum van de stad en Belém dat de bewoners Alcântara gewoon tot lokale buurt rekenen. Je vindt er LX Factory en Docas de Santo Amaro, een oud droogdok dat nu helemaal boordevol bars en restaurants zit.

Parque das Nações

Parque das Nações | Mooistestedentrips.nl

Doen in Lissabon: een halve dag, of stiekem gewoon een hele dag, naar het Parque das Nações. Deze moderne wijk van de stad is een ontzettend leuk contrast met het eeuwenoude kleurrijke centrum van Lissabon. Hier geen tegeltjes en fado, maar het Estação do Oriente. Het centraal station van de stad dat werd gebouwd door Santiago Calatrava, je kent hem wel van zijn werk uit Luik en Valencia. Parque das Nações werd uit de grond gestampt ter ere van de wereldtentoonstelling van 1998 en een groezelige wijk werd omgetoverd tot een buurt waar nu vooral jongeren graag wonen. Parque das Nações is een futuristische stad en eert de grote wereldzeeën. De buurt is trouwens een aanrader als het een dag minder weer is.

Mouraria

De leukste wijken in Lissabon | Ontdek de wijk Mouraria in Lissabon

Als je Alfama een leuke wijk in Lissabon vindt, dan moet je Mouraria ook bezoeken. Net zo kleurrijk, maar minder toeristisch. De buurt ligt iets ten zuiden van Alfama en is de oude Moorse wijk van de stad. Het is een typische, immigrantenbuurt, al vanaf het ontstaan van de 12de eeuw. Door de diversiteit van de buurt en financiële moeilijkheden van de bewoners klinkt hier de mooiste fado.

Belém

Belém, Lissabon | Mooistestedentrips.nl

Net als Alcântara ligt Belém officieel buiten Lissabon, als een soort aangegroeide gemeente. En inderdaad, je moet een flink stuk met de tram om er te komen. Maar aangezien er zulke bijzondere bezienswaardigheden te vinden zijn, wordt Belém al gauw bij de stad gerekend. De locatie aan de Taag en de rijke geschiedenis maken het één van de leukste wijken om te bezoeken. Ik zette de bekende en onbekende bezienswaardigheden in de wijk op een rijtje in het artikel Belém: leuke wijk in Lissabon.

Dagtrips vanuit Lissabon

Cascais

Cascais, Portugal | Dagtrips Cascais vanuit Lissabon

Cascais is een hele fijne badplaats op zo’n drie kwartier rijden vanuit Lissabon. De stadsbewoners trekken op een warme dag graag naar Cascais om eens een fijne duik te nemen. Maar er is in Cascais meer te zien dan alleen het strand, want het plaatsje heeft lieflijke straatjes, leuke musea, een mooie jachthaven en heel veel levendige bars en restaurants. En dankzij festivals Muraliza en Infinito kun je ook heel toffe street art in de badplaats spotten. Je komt in Cascais door in Lissabon de trein te pakken vanaf station Cais do Sodré. Deze rijdt prachtig langs de rivier de Taag, een mooi ritje.

Sesimbra

Sesimbra, Portugal | Sesimbra, naar het strand vanuit Lissabon

Minder bekend en ook veel minder druk dan Cascais is de badplaats Sesimbra, op zo’n 45 minuten ten zuiden van Lissabon. Hier kom je nauwelijks buitenlandse toeristen tegen en dat maakt Sesimbra nog lekker authentiek. De badplaats ligt beschut door heuvels en een enorm fort uit de 12de eeuw lijkt te waken over alle strandgangers. De stranden zijn breed en je kunt op verschillende plekken strandstoelen en parasols huren. Al wandelend door het plaatsje kom je heel mooie street art tegen, maar de grootste bezienswaardigheid zijn waarschijnlijk de sublieme traditionele visrestaurants in Sesimbra. Je eet er, eerlijk en zonder poespas, de lekkerste vis en schelpdieren. ’s Ochtends gevangen, ’s avonds op je bord.

Sintra

Dagtrip Sintra vanuit Lissabon | Mooistestedentrips.nl

Ontzettend veel bezoekers zien Sintra als één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Lissabon, hoewel Sintra op zo’n halfuur van de Portugese hoofdstad ligt. Maar goed, perfect voor een dagtrip dus. En heel gemakkelijk, want vanaf station Rossio rijden er elk halfuur treinen naar Sintra en aldaar aangekomen kun je met de lokale hop on hop off bussen heel gemakkelijk alle bezienswaardigheden bekijken. Ooit woonde de Portugese adel in Sintra waardoor het dorpje een verzameling bijzondere kastelen en excentrieke landhuizen is.

Heb je weinig tijd dan is een dagtrip Sintra een aanrader. Maar je kunt dus ook heel gemakkelijk op eigen houtje alle kastelen verkennen. Ga niet alleen naar het beroemde Palacio Nacional de Pena, maar bezoek ook het minder beroemde Quinta da Regaleira. Houd er rekening mee dat er behoorlijk veel dagjesmensen zijn in Sintra. Ik bleef er daarom twee nachten logeren, zodat ik de stad ook eens voor mezelf had. Een ontzettend leuke ervaring en ik kan je een overnachting bij Villas las Rosas ook echt aanbevelen.

Lees meer over Lissabon

Bezienswaardigheden Lissabon
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Lissabon | De leukste dingen om te doen in Lissabon

Lees meer over Portugal

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer