Brussel: kijkje in de wijken

door Esther

Regelmatig lees ik dat bezoekers Brussel een beetje vinden tegenvallen. Dan schiet ik meteen overeind: hoe kan dat nou? Maar bij doorlezen of doorvragen kom ik erachter waarom. Ze deden alleen het centrum aan. En inderdaad: het centrum van Brussel, daar ben je zo mee klaar. Dus: kijk verder dan het plassende mannetje en de Grote Markt, want Brussel heeft zo veel te bieden in de leuke wijken om het centrum heen. Ik neem je mee.

Wij Nederlanders zijn nogal verkocht aan de Vlaamse steden, zoals het gezellige Antwerpen en Gent. En bij Brussel denken we al snel aan grijze diplomatenpakken en het politieke gedoe van de Europese Unie. Niet bepaald sprankelend toch? Maar dat is Brussel toch wel. Juist dankzij het Europese Parlement wemelt het in Brussel van de buitenlanders die er werken en wonen en dat maakt de stad tot een gezellige smeltkroes van culturen. De cafés en restaurants zitten van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat stampvol, je kunt winkelen tot je erbij neervalt en er zijn tientallen musea om ú tegen te zeggen. Ben je al een beetje overtuigd?

Plan een weekendje Brussel

Chique en shabby in Zavel en Marollen

Vintage shoppen in Brussel: Marollen | Mooistestedentrips.nl

Grote zavel, Brussel | Mooistestedentrips.nl

Kleine zavel, Brussel | Mooistestedentrips.nl

Van oudsher woonde de gegoede burgerij in de wijk Zavel en de armoedzaaiers in het aangrenzende Marollen. De verschillen konden niet groter zijn. Tegenwoordig zijn de buurten helemaal met elkaar verweven en is het verschil nauwelijks meer te merken. Alhoewel… Deze twee wijken zijn nog steeds de plek in Brussel om zowel sjiek antiek als kitsche prullaria op de kop te tikken.

Je bezoekt Zavel en Marollen het beste op zondag, als in de rest van Brussel de winkels gesloten zijn. Begin op het Poelaertplein met een schitteren uitzicht over de stad, om de vervolgens de lift naar beneden te nemen en je in het gedruis van de Vossenmarkt te storten. Dit is één van de grootste dagelijkse vlooienmarkten van Europa en je kunt er gegarandeerd wat ouds op de kop tikken, ongeacht de waarde ervan. In de aangrenzende Blaesstraat vind je bijzondere antiekwinkels. Vintage kleding shoppen doe je bijvoorbeeld bij Foxhole en mooie stoffen en fournituren zijn te koop bij Atchoum.

Loop je door richting Grote Zavel dan valt je al snel de ‘Onze lieve vrouwe ter Zavel’ op, een schitterende lichte kerk. Er tegenover vind je één van de mooiste parken van Brussel: de Kleine Zavel, omzoomd door mooie bronzen beelden. Zin om wat te drinken? Dat doe je tussen de locals in Le Perroquet.

Schranzen en shoppen in de Vlaamse buurt

Vlaamse Buurt, Sint Gorikshallen Brussel | Mooistestedentrips.nl

Vlaamse Buurt, Brussel. Visrestaurants | Mooistestedentrips.nl

Brussel is voor het grootste deel Franstalig, waardoor ik me in Brussel altijd net een beetje meer écht op vakantie voel. Ga er niet vanuit dat er in Brussel ‘heus wel’ een beetje Nederlands gesproken wordt. Dat valt vies tegen!

Behalve in de Vlaamse wijk. Hier word je bijna met gejuich onthaald als je Nederlands spreekt. Zet koers richting Rue Dansaert waar je fantastisch kunt winkelen. Hier hebben jonge ontwerpers een winkel, bijvoorbeeld Hunting and Collecting en ook vintage liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, vooral Isabelle Bajart heeft een schitterende collectie.

Later in de middag plof je neer op één van de terrasjes rond de Sint Goriskhallen, om ’s vervolgens heerlijk uit eten te gaan. Rond het Sint Kathelijneplein vind je de beste visrestaurants van Brussel, zoals Le Vismet. Ook Selecto en Fin de Siècle zijn geweldige restaurants.

Sint Gilles: volkse gezelligheid en Art Nouveau

Mueum Horta, Sint Gilles, Brussel | Mooistestedentrips.nl

Sint Gilles, Brussel. Au pays des Merveilles | Mooistestedentrips.nl

De hele wereld lijkt samen te komen in Sint Gilles: immigranten, bohemiens en kunstenaars. En zo kleurrijk als de wijk nu is, zo was het meer dan een eeuw geleden eigenlijk ook al. Toen stampten de vaders van de Art Nouveau, Victor Horta en Paul Hankar, namelijk de mooiste gebouwen uit de grond. Je hoeft niet eens je best te doen om wat mooie Art Nouveau te spotten: steek gewoon je neus in de lucht of ga langs bij het Museum Horta.

Bij het museum om de hoek is het geweldig winkelen in de Baljuwstraat, waar je leuke boetieks en woonwinkels vindt. Lekker volks wat drinken doe je aan het Sint Gilles Voorplein. Mijn favoriet is Maison du Peuple of Au Pays des Merveilles, even verderop.

Elsène: Europees met Afrikaans tintje

Flagey Brussel (foto: Olivier Ortelpa) | Mooistestedentrips.nl

Café Belga, Brussel (foto: Peter Vermaercke) | Mooistestedentrips.nl

Vanaf de Elsenese Steenweg loop je zo Mantongé in, een paar straten in Brussel waar de banden met oud-kolonie Congo nog voelbaar zijn. Even verderop sta je weer gewoon in Brussel, in St. Bonnifaas. Rond de kerk vind je een keur aan leuke tentjes om koffie te drinken of te lunchen, zoals bij lokale brouwerij L’Ultime Atome. Hoe verder je de wijk in loopt, des te Europeser de wijk wordt.

Via het Museum van Elsène, vol moderne kunst, kom je vanzelf bij Flagey terecht. Het bruisende hart van de wijk. Vooral Café Belga is een aanrader. Hier zit je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat tussen de locals, vooral expats, en je hoort tientallen talen door elkaar. Het futuristische gebouw waarin het café is gevestigd doet ook dienst als cultureel centrum.

De rust van begint aan de overkant van het Cultuurpaleis Flagey, waar je langs de mooie vijvers naar de Abdij ter Kameren wandelt. De grasvelden maken langzaam plaats voor glooiende bossen en het is niet moeilijk te geloven dat je zo het Ter Kameren Bos in kunt lopen. En mis je toch de drukte van de stad? Sla de hoek om: je staat in no time weer op de Boulevard Louiza, middenin het wereldse Brussel.

2 bijzondere hotels in Brussel

The Hotel BXL

The Hotel BXL voldoet aan 3 belangrijke voorwaarden voor een goed hotel: location, location, location! Gelegen vlakbij de sjieke Boulevard Louiza, met alle dure designer boetieks, de gezellige Marollen en de Kleine Zavel, mijn favoriete parkje in Brussel. Binnenin is het ook dik in orde: zeer comfortabele kamers, met mode-accenten, heerlijke badkamers, sfeervolle verlichting en schitterend uitzicht over óf het Koninklijk Paleis óf het Paleis van Justitie. ’s Ochtends ontbijt je uitgebreid in het mooie restaurant met uitzicht over het Egmontpark.

The Hotel BXL, Brussel | Mooistestedentrips.nl

The Vintage Hotel

Let’s get back to the 70’s! The Vintage Hotel is gelegen aan de rand van Sint Gilles op loopafstand van Boulevard Louiza en de gezellige Baljuwstraat. Elke kamer van het hotel is anders ingericht en voorzien van behang met grafische prints en fantastische retro meubels. Lekker kleurrijk! ’s Ochtends is het fijn ontbijten en er is een knusse binnentuin waar je laat in de middag nog even kunt genieten van de zon en een wijntje.

The Vintage Hotel, Brussel (foto's door: The Vintage Hotel) | Mooistestedentrips.nl

Meer over Brussel

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer