Voor een prikkie: budgettips Wenen

door Esther

Zin in een goedkope stedentrip Wenen? De Oostenrijkse hoofdstad zit vol imposante paleizen, musea en koffiehuizen. Ga je ze allemaal in, dan mag je ook je portemonnee trekken. Niet bepaald goedkoop. Maar een stedentrip Wenen hoeft helemaal niet duur te zijn. Dit zijn mijn favoriete budgettips Wenen waarmee je een heerlijke tijd hebt in de stad, belangrijke bezienswaardigheden ziet en echt kunt genieten.

Goedkope stedentrip Wenen, budgettips Wenen | Mooistestedentrips.nl

Plan een goedkope stedentrip Wenen

8 fijne budgettips Wenen

Ontbijten bij een konditorei

Een van mijn favoriete budgettips Wenen is deze! Want natuurlijk kun je ’s ochtends terecht bij één van de beroemde koffiehuizen van Wenen, waar je terugreist in de tijd en je zo maar kunt voorstellen dat Freud elk moment binnen komt wandelen om een melange te bestellen. Als je het bij alleen koffie en een gebakje houdt, blijft de rekening laag, maar bij de verschillende konditoreien in Wenen ben je nog goedkoper uit. Hier kun je rond €5 ontbijten met een kop koffie, eitje en een lekker broodje of croissantje. Ik ben zelf gek op Oberlaa, daarvan zijn verschillende vestigingen in de stad.

Goedkoop ontbijten in Wenen, budgettips Wenen | Mooistestedentrips.nl

Goedkoop lunchen in Wenen: lunchen op de Naschmarkt | Mooistestedentrips.nl

Lunchen op de Naschmarkt

De Naschmarkt behoort tot mijn favoriete budgettips Wenen. De markt is sowieso een trekpleister die je moet zien in Wenen, maar ga er vooral heen rond lunchtijd wanneer toute Wenen hier naartoe komt om te lunchen. Op deze enorme open lucht markt kun je nog gewoon ouderwets boodschappen doen, maar bij tientallen kraampjes kun je ook aanschuiven voor het menu van de dag. Vaak voor een leuk bedrag. Je kunt letterlijk uit alles kiezen, van traditionele Oostenrijke kost tot sushi en tapas. Ik vond het zelf goed toeven op het terras van Neni. Naast de Naschmarkt vind je Café Dreschler, waar je geheid tussen de locals zit.

Budgettips Wenen: gratis bezienswaardigheden

  • Wien Museum
    Gratis werken van Klimt zien in Wenen? Dan kan dus! Op de eerste zondag van de maand opent het Wien Museum gratis haar deuren en kun je voor nop Romeinse overblijfselen, barokke kunstwerken en werken van Schiele en Klimt bewonderen.
  • Rathaus
    Het stadhuis van Wenen is net als de rest van de Altstadt een barok plaatje. Wil je het eens bekijken? Maandag, woensdag en vrijdag kun je er om 1 uur ’s middags gratis met een rondleiding mee.
  • Hundertwasser haus
    Eén van de bekendste panden in Wenen is, gek genoeg, helemaal niet barok, maar ontworpen door de kunstenaar Friedensreich Hunterwasser. In de jaren ’80 stampte hij dit bonte verschijnsel samen met architect Josephn Krawina uit de grond. Een leuk afwisseling met al die barokke pracht en praal. De ‘village’ om het huis heen zijn wat mij betreft net even wat te toeristisch.

Budgettips Wenen, gratis bezienswaardigheden Wenen: Hundertwasser haus | Mooistestedentrips.nl

Gratis bezienswaardigheden in Wenen: tips | Mooistestedentrips.nl

Gratis bezienswaardigheden Wenen: tuinen Schloß Schönbrunn | Mooistestedentrips.nl

De mooiste parken van Wenen

Voor de kastelen en paleizen van Wenen mag je flink de portemonnee trekken, maar de omliggende parken kun je vaak gewoon gratis bezoeken. En dat is echt de moeite, want ze zijn vaak schitterend aangelegd. De tuinen van Schloß Schönbrunn zijn een echte aanrader en je kunt hier uren dwalen en genieten van een prachtig uitzicht. Ook de tuinen van het Schloß Belvedere zijn echt de moeite waard.

Gratis stadswandeling in Wenen

Heb je maar weinig tijd in Wenen of wil je net even wat meer achtergrondinformatie bij alle bezienswaardigheden krijgen? Eén van mijn favoriete tips voor een goedkope stedentrip Wenen is meegaan met één van de dagelijkse gratis stadswandelingen. Liever ’s avonds op pad en de schitteren verlichte gebouwen bewonderen? Er is ook een gratis avondwandeling.

Onbekend Wenen ontdekken? Huur een fiets

Ik ontvluchtte de drukte van het centrum, huurde een fiets en ontdekte zo de leukste wijken van Wenen, zag mooie street art, fietste langs het Donaukanaal en eindigde in de Prater waar ik even wat at en natuurlijk een ritje in het beroemde reuzenrad maakte. Een fiets huren in Wenen is niet duur en een leuke manier om de stad te ontdekken. Volg ook mijn gratis fietsroute door Wenen. Je kunt ook mee met een fietstour door de stad.

Budgettips Wenen: huur een fiets in Wenen | Mooistestedentrips.nl

Budgettips Wenen: street art ontdekken in Wenen | Mooistestedentrips.nl

Goedkope stedentrip Wenen: goedkope concertkaartjes Wenen | Mooistestedentrips.nl

Voor een prikkie naar een concert

Dit is misschien wel mijn favoriete tips voor een goedkope stedentrip Wenen. Kijk jij (net als ik) op 1 januari altijd naar het nieuwjaarsconcert en zou je in Wenen best een klassiek concert bij willen wonen? Dat kan dus al verrassend goedkoop! Bij veel theaters is het mogelijk om voor zo’n €5 een kaartje te kopen voor een staanplaats. Deze kaartjes worden zo’n anderhalf uur voor het begin van een concert verkocht aan de kassa’s van onder andere de Staatsoper, de Volksoper en Wiener Musikverein. Zorg wel dat je er netjes uitziet: op sneakers of in een korte broek kom je er niet in.

Besparen met een Vienna City Card of Wien Pass

Met een Vienna City Card of de Wien Pass kun je zorgen voor een echte goedkope stedentrip Wenen. Je kunt met deze kaarten gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer en gratis of met korting naar bekende bezienswaardigheden. De Vienna City Card is de goedkoopste kaart, gratis openbaar vervoer en korting bij bezienswaardigheden is inbegrepen. De Wien Pass is duurder, maar je krijgt er ook meer voor. Je kunt gratis mee met het openbaar vervoer en de Hop on hop off bus. En je kunt gratis naar alle bezienswaardigheden in Wenen met de Wien Pass.

Heb jij nog goede budgettips Wenen?

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer