Dagtrip Oudenaarde: hart van de Ronde van Vlaanderen

door Esther

Echte wielerfans denken bij Oudenaarde meteen aan de Koppenberg, kasseien en ‘Vlaanderens Mooiste’ ofwel: De Ronde van Vlaanderen. Dit jaar wordt deze prestigieuze wielerronde voor de 100ste keer verreden en dat was voor mij de perfecte reden om eens af te reizen naar het hart van de Ronde van Vlaanderen: Oudenaarde.

Oudenaarde ligt ten zuiden van Gent en is een schitterend historisch stadje. Meer dan 2000 jaar geleden was de nederzetting nog een Romeinse buitenpost, maar van de 16de tot en met de 18de eeuw stond Oudenaarde echt op de kaart en was het wereldberoemd door de handgeknoopte wandtapijten, die elk vorstenhuis in Europa wel wilde hebben. Nu is het vooral een fijne stad om een middag te vertoeven en barst de stad eens per jaar uit haar voegen als de Ronde van Vlaanderen er finisht.

Centrum Ronde van Vlaanderen

Zodra je in Oudenaarde bent, is het meteen duidelijk wat hier het meeste leeft. Wielrennen. Met beroemde heuvels als de Koppenberg, Kruisberg en Oude Kwaremont in de directe omgeving zie je in Oudenaarde altijd honderden wielrenners die ‘de koers’ een warm hart toedragen. Zij komen van heinde en verre en fietsen in hun eigen tempo de route van de Ronde van Vlaanderen of een gedeelte van het parcours.

Dagtrip Oudenaarde, Centrum Ronde van Vlaanderen | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip Oudenaarde, Centrum Ronde van Vlaanderen | Mooistestedentrips.nl

Of je nu zelf op de fiets in Oudenaarde bent of niet, een bezoek aan het Centrum Ronde van Vlaanderen is een echte must. Het museum, dat helemaal in teken staat van de keiharde koers die de Ronde van Vlaanderen is, is onlangs heropend en nu al een echte topattractie. Alle aspecten van de koers komen in het museum aan bod. De grote winnaars van weleer (ik was er met mijn oom van 83 jaar oud, die mij de meest geweldige verhalen van de winnaars vanaf 1948 kon vertellen, een beter gids was er niet), de prachtige vintage fietsen, oude ploegwagens en wielershirts, maar ook de ‘ideale bouw’ van een renner van de Ronde van Vlaanderen zijn er te zien.

Je kunt zelf op een fiets van Eddy Merckx stappen en beleven hoe het voelt om over kasseien te rijden en natuurlijk zie je tientallen mooie beelden: van de Koppenberg en ‘De Muur’ van Geraardsbergen in de regen tot stoempen over kasseien en van de mooiste plekken langs de route die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan tot Nederlander Nikki Terpstra die in 2015 net naast de winst greep.

Dagtrip Oudenaarde, Centrum Ronde van Vlaanderen | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip Oudenaarde, Centrum Ronde van Vlaanderen | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip Oudenaarde, Centrum Ronde van Vlaanderen | Mooistestedentrips.nl

5x zien in Oudenaarde

 • Stadhuis en belfort
  Toen ik het stadhuis en de belfort van Oudenaarde zag, dacht ik eigenlijk meteen aan Leuven. Het stadhuis van Oudenaarde mag dan niet zo enorm zijn als dat van Leuven, het heeft wel dezelfde grandeur. Ook Victor Hugo was fan, hij liet zich ooit ‘In dit fantastische gebouw is er geen enkel detail dat het niet waard is bekeken te worden’ ontvallen over het stadhuis. Inmiddels staat het, terecht, op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
 • Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen
  Oudenaarde is een perfect startpunt om de Vlaamse Ardennen te ontdekken. Tussen de glooiende heuvels en de kassei straatjes ligt duizenden jaren geschiedenis. In het MOU reis je door de geschiedenis. Van Keizer Karel en zijn buitenechtelijke dochter en Adriaan Brouwer met zijn biertaferelen. In het MOU kun je ook een paar wereldberoemde wandtapijten aanschouwen.
 • Begijnhof
  Net achter de markt vind je het piepkleine, maar wonderschone Begijnhof van Oudenaarde. Het Begijnhof werd gesticht in de 15de eeuw, maar de rood geschilderde toegang met barokke poort is van latere datum en de witgekalkte huisjes zijn uit de 17de eeuw afkomtig. In de lente en zomer, als het vol staat met bloemen, is het Begijnhof prachtig. Loop vooral het kapelletje even binnen.
 • Sint-Walburgakerk
  Je loopt er op de markt meteen tegenaan: de Sint-Walburgakerk. De immense toren zie je al kilometers voordat je de stad binnen rijdt. De bouw van de kerk begon in de 12de eeuw en werd zo’n 4 eeuwen later stopgezet. De kerk had nogal te lijden onder de beeldenstorm en daarom kun je er nu vooral kunst uit de barok zien.
 • Liefmans brouwerij
  Geen bezoek aan een Vlaamse stad, zonder bierproeverij. In Oudenaarde en omgeving vind je een viertal brouwerijen, waarvan Liefmans de meest bekende is. Deze brouwerij is vooral bekend vanwege het fruitbier. Als je, net als ik, graag een Kriekbier voor jezelf inschenkt, is het zeker de moeite om mee te gaan met een rondleiding.

Dagtrip Oudenaarde, bekijk alle bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Oudenaarde, hoe kom je er?

 • Ga je met de trein naar Oudenaarde? Dan moet je vanuit Nederland overstappen in Brussel, daar vandaan rijdt een rechtstreekse trein naar Oudenaarde. Kom je vanuit Gent of Brugge, dan stap je over in Kortrijk. Je koop een treinkaartje naar Oudenaarde vanuit Nederland vanaf €45.
 • Kom je met de auto naar Oudenaarde, dan kun je vlak buiten het centrum gratis parkeren op een enorme parkeerplaats, en net achter het Centrum Ronde van Vlaanderen is ook een parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren.
 • Je kunt een dagtrip Oudenaarde perfect combineren met een weekendje in Gent of Brugge. Bekijk al mijn tips over een stedentrip Gent en een stedentrip Brugge.

Volg Mooistestedentrips.nl ook via
FacebookTwitterBloglovin’InstagramNieuwsbrief

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer