De kleuren van Soweto

door Esther

Soweto is misschien wel de meest kleurrijke township van Zuid-Afrika. Het is in ieder geval de township met de grootste historische waarde. Vrijheidsstrijders van het ANC, zoals Nelson Mandela, noemden Soweto hun thuis, in 1976 braken hier de grote historische studentenrellen uit en na de afschaffing van de Apartheid riep aartsbisschop Desmond Tutu vanuit Soweto op tot vrede en verzoening. Een bezoek aan Soweto zou dan ook zo maar het hoogtepunt van je verblijf in Johannesburg kunnen zijn.

Soweto bezoeken: zo doe je dat

 • Wil je Soweto ontdekken en meer te weten komen over deze bijzondere township? Dan kun je mee met een locale gids. Een bezoek aan Soweto kun je ook heel goed combineren met een bezoek aan het Apartheid Museum. Je kunt deze dagtour bijvoorbeeld hier reserveren. De gids kent een heleboel locals en kan je allerlei interessante weetjes vertellen over Soweto en je in contact brengen met bijzondere buurtbewoners.
 • Een andere leuke manier om Soweto te ontdekken is op de fiets: ga mee met een fietstocht van enkele uren, een halve of hele dag.

Over Soweto, Johannesburg

Soweto, Johannesburg | Alle tips over Soweto, Johannesburg

Door Soweto een township te noemen, doe je het meteen een beetje tekort. Soweto mag namelijk met recht ‘een stad in een stad’ heten. Soweto is een afkorting van ‘South Western Townships’ en een verzameling van maar liefst 41 wijken en buurten. Er wonen zo’n 5 miljoen mensen. En zoals het in andere grote steden ook gaat, heb je in Soweto arme en rijkere wijken. Maar het bijzondere is dat deze wijken in Soweto gebroederlijk naast elkaar gelegen zijn, soms slechts gescheiden door een enkele straat of een paar stoplichten. Het maakt van Soweto in ieder geval een bonte gemeenschap, met een erg bijzondere plek in de nog jonge Zuid-Afrikaanse geschiedenis, die de moeite van het ontdekken meer dan waard is.

Levensgrote graffiti-kunstwerken

Bezoek Soweto, Orlando Towers street art | Mooistestedentrips.nl

Orlando Towers Soweto, tips over Johannesburg | Mooistestedentrips.nl

Diepkloof Soweto, tips over Johannesburg | Mooistestedentrips.nl

Een goed punt om je ontdekkingstocht door Soweto te beginnen is Diepkloof, een kleurrijke buurt, waar huizen met flinke oprijlanen en keurig onderhouden gazonnetjes soms slechts enkele stappen zijn verwijderd van straten vol golfplaten huisjes en ‘RPD-projecten’, waar steeds meer bontgekleurde, door de regering gefinancierde, woningen de kop opsteken. Het ziekenhuis, dat plaats biedt aan zo’n 3000 bedden, en de Soweto Campus van de Universiteit van Johannesburg zijn de trots van de buurt.

Sta je met je rug naar de universiteitsgebouwen, dan heb je een prachtig uitzicht over de ‘Orlando Towers’. Deze twee oude energieturbines zijn het belangrijkste herkenningspunt van de wijk. Tot 2002 waren de twee turbines nog grauw en grijs, maar nu worden ze opgesierd door levensgrote graffiti-kunstwerken. Op de rechter toren kun je onder andere Nelson Mandela, zangeres Yvonne Chaka en het voetbalstadion ontdekken.

De gezichten van Kliptown

Kliptown Soweto, tips over Johannesburg | Mooistestedentrips.nl

Kliptown Soweto, wandeling door Soweto | Mooistestedentrips.nl

Kliptown Soweto, wandeling door Soweto | Mooistestedentrips.nl

Kliptown is de plek waar je het idee hebt die ziel van Soweto te raken. Op Freedom Square stelden dissidenten, waaronder Nelson Mandela, in 1955 de ‘Freedom Charter’ op, waarin werd gepleit voor gelijkheid en vrijheid van alle inwoners van Zuid-Afrika. Bij het verschijning werden de opstellers ervan gearresteerd op verdenking van hoogverraad. Inmiddels maakt de ‘Freedom Charter’, zoals deze meer dan een halve eeuw geleden werd opgesteld, deel uit van de Zuid-Afrikaanse grondwet.

Even verderop, net over het spoor, kun je een bezoekje brengen aan de shanti-towns. Laat je rondleiden door een local en leer het ware gezicht kennen van het, op eerste gezicht, zo ‘armoedige’ township zonder elektriciteit en stromend water. De bewoners zijn onnavolgbaar vriendelijk, willen je leren kennen en knopen maar al te graag een praatje met je aan. Soms vragen ze je de oren van het hoofd, dus aarzel niet om hetzelfde te doen.

Toneel van strijd en verzet

Soweto: Hector Pieterson Memorial | Mooistestedentrips.nl

Tour door Soweto, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Maar Soweto is ook een plek die staat voor verzet, was het bruisende hart van de strijd tegen Apartheid en draagt daar nog altijd de sporen van. Zo was de wijk in 1976 het toneel van tienduizenden studenten die in 1976 in opstand kwamen, nadat vanuit de regering werd besloten dat op scholen alleen nog zou worden les gegeven in het Afrikaans. Hoewel de studenten een vreedzaam protest voerden, schoot de politie met scherp en er vielen honderden gewonden en doden.

Een van de jongste demonstranten die het leven liet, was de 13-jarige Hector Pieterson en in het gelijknamige museum en bij het nabij gelegen monument kom je alles te weten over de oproer. Een stille, maar bijzondere, getuige van het verzet in Soweto is de Regina Mundi kerk. Hier vluchtten de studenten naartoe om aan de politie te ontkomen. De kogelgaten in het plafond herinneren nog aan die periode. Na afschaffing van de Apartheid riep Desmond Tutu in deze kerk op tot verzoening. Bovenin kun je nog een interessante fototentoonstelling over de roerige geschiedenis van de kerk bekijken.

De 2 Nobelprijswinnaars van Vilakazi Street

Tour door Soweto, Vilakazi street | Mooistestedentrips.nl

Vilakazi Street: bezienswaardigheden in Soweto, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Bezoek Mandela House, Vilakazi Street Soweto | Mooistestedentrips.nl

Restaurants in Soweto, Vilakazi Street | Mooistestedentrips.nl

Vilakazi Street, in de wijk Orlando, is de meest bekende straat van Soweto, misschien wel van heel Zuid-Afrika. Niet vreemd ook, want het is de enige straat ter wereld waar ooit 2 Nobelprijswinnaars woonden: Nelson Mandela en Desmond Tutu. Het huis van Nelson Mandela is sinds enkele jaren een museum dat bezoekers uit de hele wereld trekt.

In het huis zie je een verzameling familiefoto’s van Nelson Mandela en krijg je een goed beeld van de bijzondere geschiedenis van de straat. Vilakazi Street is nu vooral een kleurrijke straat vol bijzondere muurschilderingen vol beroemde uitspraken van verschillende vrijheidsstrijders. Neem vooral even de tijd om de straat een paar keer op en neer te lopen en alles in je op te nemen. Vilakazi Street is ook meteen een goed punt om even een hapje te eten.

Eten en drinken in Soweto

 • Sakhumzi
  Vind een plekje aan één van de lange tafels en schep je bord boordevol Afrikaans lekkers, zoals boerewors, mealie pap, lamsstoof en gebraden kip. Sla vooral het toetjesbuffet niet over. Een goede plek om mensen te kijken!
 • Nambitha
  Een goede plek voor de lunch na een bezoek aan het Mandela House Museum. Er zijn veel plaatsen in de zon en er staan lekkere broodjes en tosti’s op de kaart.
 • Wandies Place
  Hier eet je echt Afrikaans, zoals mogodu, ting, pap en umqushu. Maar je kunt ook gebruikmaken van het buffet en kiezen uit diverse soorten vlees en salades.

Meer tips over Johannesburg

Soweto, Johannesburg
Bewaar op Pinterest

Soweto, Johannesburg | De kleuren van Soweto, Zuid-Afrika

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer