Wat te doen in Turijn? 14 bezienswaardigheden

door Esther

Turijn is wat mij betreft één van de leukste steden in Italië. Het is een absolute verrassing en doet eerder denken aan Wenen of Boedapest dan aan een Italiaanse stad. Turijn zit vol flair, met mooie paleizen, heerlijke parken, geweldige kunst en ontzettend goede restaurants. Zin gekregen in een stedentrip? Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Turijn.

Plan je stedentrip Turijn

  • Vanaf Amsterdam vlieg je rechtstreeks met KLM of Alitalia naar Turijn. Vergelijk vliegtickets naar Turijn om te zien wat het voordeligst voor je is.
  • Vanaf het vliegveld van Turijn ben je zo in het centrum van de stad. Voor een paar euro pak je de bus.
  • Er zijn ontzettend veel leuke hotels in Turijn. Het Adalesia Hotel is bijvoorbeeld ontzettend leuk. Hotel Torino Lingotto is geweldig en ligt op een bruisende locatie.
  • Heb je geen zin om eindeloos te vergelijken? Een kant-en-klare stedentrip Turijn boeken kan ook.
  • Handig om bij je te hebben: de ANWB Extra Turijn. Deze reisgids bevat niet alleen een heel handige kaart, maar zet ook de leukste bezienswaardigheden in Turijn en allemaal leuke restaurants en winkels voor je op een rijtje.
  • Doe inspiratie op voor een stedentrip Turijn.

Bezienswaardigheden Turijn: de voorbereidingen

  • Wil je veel bezienswaardigheden in Turijn bekijken? Dan is het handig om een Turin City Card mee te nemen. Met deze kortingskaart maak je gratis gebruik van het openbaar vervoer in de stad en kun je gratis of met korting naar binnen bij een heleboel bezienswaardigheden in Turijn.
  • Staan er een hele hoop bezienswaardigheden in Turijn op je lijstje, maar wil je niet de hele dag lopen? Koop een ticket voor de hop on hop off bus, dan kom je vanzelf langs trekpleisters als Mole Antonellina, Borgo Medievale en Parco del Valentino. Er zijn drie verschillende lijnen, dus dat is lekker gevarieerd.
  • Plan je tijdens je vakantie een dagje Turijn of heb je weinig tijd? Ga mee met een stadswandeling. Je bezoekt de mooiste pleinen van de stad, fraaie paleizen en een mooie markt.

Bezienswaardigheden Turijn

Koffie drinken bij Caffè Torino

Stedentrip Turijn: 9 dingen die je moet doen in Turijn | Mooistestedentrips.nl

Als je dacht dat je alleen in Wenen, Praag of Boedapest terecht kan in prachtige 19de-eeuwse koffiehuizen, dan zal Turijn je doen verrassen. De stad doet mij om meerdere redenen denken aan een Midden-Europese stad in plaats van een Zuid-Europese stad. En de koffiecultuur is er één van. Je zou Turijn bezoeken alleen al vanwege de prachtige koffiehuizen. Als je er bij één naar binnen wandelt, voelt het alsof je terugreist in de tijd. Veel rode pluche, veel spiegels en bladgoud. Maar vooral: heel goede koffie, fijne broodjes en ontzettend lekkere zoetigheid. Eén van de bekendste koffiehuizen is Caffè Torino dat sinds 1903 een begrip is in de stad. En hoe laat je er ook komt, het is er altijd gezellig.

Doen in Turijn: fietsen

Fietsen in Turijn | Fietsen in Turijn? Bekijk de tips

Als je weinig tijd hebt en de stad op een leuke manier wilt leren kennen, is het echt leuk om op de fiets te stappen. Tijdens deze fietstocht ga je op pad met een gids van Baja Bikes en kom je langs de belangrijkste bezienswaardigheden in turijn. Je leert Turijn kennen aan de hand van de belangrijkste historische familie van de stad, de Savoies, die verantwoordelijk zijn voor de vele paleizen en kastelen. Je fietst in een relaxt tempo lang die paleizen en kastelen en slaat natuurlijk ook de mooie pleinen en parken niet over. Liever zonder gids op pad? Dan kun je natuurlijk ook een fiets huren in Turijn.

Palazzo Reale

Bezienswaardigheden Turijn: Palazzo Reale | Mooistestedentrips.nl

Vanaf de Renaissance kwam Turijn in een bloeiperiode terecht dankzij de familie Savoy, één van de machtigste adellijke families in Europa. Zij zijn er ook zo goed als eigenhandig verantwoordelijk voor dat Turijn uitgroeide van een bescheiden provinciestad tot een ware hoofdstad. Met hun macht en rijkdom kwam een totaal nieuwe logistieke layout voor Turijn. Pleinen en straten werden groter en ruimer, gebouwen eleganter. De familie Savoy betaalde bekende architecten als Guarino Guarini en Filippo Juvarra om hun barokke, marmeren paleizen woonhuizen uit de grond te stampen. Het Palazzo Reale is gebouwd voor Carlo Emanuele II rond 1650. De weelderige zalen en kamers in het paleis doen je mond open vallen. De tuinen werden ontworpen met Versailles als voorbeeld.

Egyptisch museum

Bezienswaardigheden Turijn: Egyptisch Museum | Mooistestedentrips.nl

In dit museum vind je de grootste collectie oud-Egyptische kunst, buiten Egypte. Alleen het museum in Caïro heeft een grotere collectie. Het Egyptisch museum is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Turijn en gevestigd in een paleis uit de 17de eeuw. Bijna de gehele bijzondere collectie is te danken aan één van de prinsen van Savoy: Carlo Felice die in de 19de eeuw alle vondsten bij elkaar sprokkelde. In het museum vind je tientallen perfect bewaard gebleven beelden van Egyptische goden, sarcofagen, tombes en andere schatten van enorme historische waarde.

Duomo en lijkwade

Bezienswaardigheden Turijn: Duomo | Mooistestedentrips.nl

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het is al een paar jaar bekend dat de lijkwade van Turijn, die het doodskleed van Jezus zouden zijn, toch niet the real deal is. Ondanks dit toch vrij baanbrekende nieuws komen er jaarlijks alsnog duizenden bezoekers af op de lijkwade af. De kerk waar een replica van de lijkwade te bezichtigen is, de Duomo di San Giovanni, is erg sober. Ik vond het veel leuker om het piepkleine Musea della Sindone te bezoeken, waar je werkelijk álles te weten komt over de vondst van de lijkwade, het testen ervan en hoe het kleed naar Turijn kwam.

Bescheiden Romeinse overblijfselen in Turijn

Bezienswaardigheden Turijn: Porta Palatina | Mooistestedentrips.nl

De stad Turijn werd in de eerste eeuw gesticht en heette destijds Augusta Taurinorum. Voor Italiaanse begrippen is Turijn dus nog maar een jonkie en uit deze periode is niet heel veel bewaard gebleven. Aan de rand van stadspark Parco del Valentino, waarin je het historische dorpje Borgo Medievale kunt bezoeken, vind je nog het oude amfitheater dat ooit plaats bood aan 3500 toeschouwers en net om de Porta Palatina, één van de oude toegangspoorten van de stad. Deze poort was ooit van groot belang, omdat Turijn één van de laatste grootste stop voor de Alpen en de plek waar reizigers nog voorraden konden inslaan.

Doen in Turijn: drink Bicerin

Wat te doen in Turijn? Drink Bicerin | Mooistestedentrips.nl

In Turijn kennen ze natuurlijk, zoals in de rest van Italië, hele fijne espresso. Maar wil je doen als de locals, dan drink je in Turijn Bicerin. Dit drankje bestaat uit drie gelijke delen espresso, chocolademelk en warme melk. Een ontzettend lekkere versnapering. En dit drankje kun je het beste bestellen op de plek waar het is uitgevonden: Caffè al Bicerin. Je bent er trouwens in goed gezelschap, want Alexandre Dumas en Mozart dronken er ook al eens een kopje.

Art Nouveau spotten in Turijn

Art Nouveau in Turijn | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau in Turijn | Mooistestedentrips.nl

Turijn mag dan niet grossieren in Romeinse opgravingen en overblijfselen, zoals andere Italiaanse steden, je kunt in Turijn wel zien wat bijna nergens anders in Italië kan: Art Nouveau. Deze bouwstijl was in deze streek erg populair aan het begin van de 20ste eeuw. Vooral in Wenen is nog veel te vinden in deze stijl, maar ook Turijn pikte een graantje mee. Hier wordt het ‘Liberty style’ genoemd en je vindt de grootste concentratie beauties in de wijken San Donato en Cit Turin die iets ten noorden van het centrum liggen. Een gebouw met een zeer mooie Art Nouveau façade is de oude Fiat fabriek. Bekijk meer over bijzondere architectuur in Turijn.

Aperitivi eten in Turijn

Aperitivi eten in Turijn | Mooistestedentrips.nl

Het is misschien een beetje gek om eten als bezienswaardigheden in Turijn aan te merken. Maar wat betreft de aperitivi vind ik dat ik een uitzondering mag maken. Aan het einde van de middag plof je in Turijn neer op een terras of schuif je aan bij een leuk cafés. Bij je drankje kun je, voor enkele euro’s, gebruikmaken van aperitivi buffetten. Er staan bij verschillende cafés in de stad buffetten vol lekkere hapjes. Denk aan salades, kaasjes, vleeswaren, olijven en soms ook zoetigheid. Je kunt zo vaak als je wilt langs het buffet lopen. Doe zoals de locals en wandel twee of drie verschillende café af om lekker veel verschillende hapjes te proeven en zo je avondmaaltijd bij elkaar te scharrelen. Ik vond Caffè Vittorino Veneto, Arancia di Mezzanotte en Caffè Platti heel erg leuk. Bekijk ook de leukste restaurants in Turijn.

Doen in Turijn: een ijslolly eten bij Pepino

Pepino, Turijn | Mooistestedentrips.nl

Wist je dat de chocolade ijslollie een Turijnse uitvinding is? De lekkernij zag het levenslicht bij Pepino. Dit is een ontzettend leuk traditioneel café op een leuk plein, met een gezellig groot terras voor de deur. Oorspronkelijk was Pepino een typische koffiezaak en ijstent, maar inmiddels kun je er ook terecht voor een lekker uitgebreide lunch en is het een ontzettend leuke plek om ’s middags van een goed glas lokale wijn te genieten.

Filmmuseum en Mole Antonelliana

Bezienswaardigheden Turin: Filmmuseum en Mole Antonelliana | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Turin: Filmmuseum en Mole Antonelliana | Mooistestedentrips.nl

Italië heeft een erg indrukwekkende filmgeschiedenis en het Filmmuseum is een ode aan deze filmindustrie, maar nog veel meer. Je wordt meegenomen op een reis langs de eerste duizend jaar oude ‘bewegende schaduwen’ op doek uit Japan tot het originele pak van Darth Vader. En natuurlijk een hoop aandacht voor de Italiaanse film. Vergete vooral niet om de lift naar boven te nemen, de Mole Antonelliana in. Deze bijzondere toren zie je bijna overal in Turijn en is echt het symbool van de stad. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht en bij helder weer zie je zelfs de Alpen.

Street art in Turijn

Bezienswaardigheden Turijn, street art in Turijn | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Turijn, street art in Turijn | Mooistestedentrips.nl

In Turijn kun je ook prima street art spotten. Je zit zo her en der door de stad verspreid moderne kunstwerken, maar dankzij street art festival PicTurin zijn er nu door heel Turijn veel mooie murals te vinden, van bijvoorbeeld ROA, Pixel Pancho en de Italiaanse artiest Etnik. Bekijk alle street art in Turijn. Eén van de street artists die je overal in de stad ziet, is Millo, een kunstenaar uit Puglia. In totaal maakte hij dertien werken in Turijn, allemaal in de wijk Barriera di Milano. Het is een goed idee om een fiets te huren en de werken te bekijken. Op deze kaart zie je waar je ze kunt vinden.

Dwalen voor het Parco del Valentino

Bezienswaardigheden Turijn: Parco del Valentino | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Turijn: Borgo Medievale | Mooistestedentrips.nl

Aan de oevers van de rivier de Po ligt het grote, lommerrijke Parco del Valentino, het stadspark van Turijn en een favoriet bij locals om te wandelen, een boek te lezen, met den (klein)kinderen te spelen en een kopje espresso te drinken. Midden is het park is een replica van een middeleeuwse Turijnse buurt verrezen onder de naam Borgo Medievale. Hier is het leuk ronddwalen, tussen de huisjes en krijg je een idee van hoe het er in de stad aan toe ging in de 15de eeuw. Lees er meer Borgo Medievale.

Fiat test-circuit Lingotto

Bezienswaardigheden Turijn: Lingotto | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Turijn: Lingotto | Mooistestedentrips.nl

Het ligt zo’n twee kilometer ten zuiden van het centrum van Turijn, maar is de omweg meer dan waard. Lingotto zie je al vanaf een afstand op grote hoogte liggen, met de glanzende blauwe bol. Eén van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Turijn. Lingotto staat symbool voor de moderne architectuur die je inmiddels op veel meer plekken in de stad ziet. Ooit werden op het dak Fiatjes getest, nu kun je er winkelen, kunst en films kijken en logeren. In 1922 opende het circuit waar de auto’s over baan van 500 meter werden getest, voordat ze via een hellingbaan naar beneden reden om verkocht te worden. Het laatste Fiatje zoefde in 1982 over het circuit, daarna kreeg het complex een nieuwe bestemming. Wil je zeker weten dat je ’s ochtend een rondje over het circuit kunt wandelen? Boek dan een nachtje bij het NH Lingotto Hotel.

Lees meer over Turijn

Bezienswaardigheden Turijn
Bewaar op Pinterest

Wat te doen in Turijn? Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Turijn

Lees alles over Italië

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer