Dresden: 7 must-see musea

door Esther

Er zijn maar weinig steden met zo’n mooi aangezicht als Dresden. Vanaf de oever van de Elbe zie je torenspitsen van kerken, paleizen en musea die als een Phoenix uit de as van de Tweede Wereldoorlog zijn verrezen. Laat je er naartoe leiden en breng minstens een dag door in een paar musea in Dresden. In de Altstadt alleen al kun je kiezen uit een paar echte toppers.

Als je snel kijkt, heeft de Altstadt van Dresden nog steeds de grandeur uit de gloriedagen van de 18de eeuw. Niets is echter minder waar. Wat wie beter kijkt, ziet ineens dat de ogenschijnlijk eeuwenoude gebouwen nog wel erg schoon zijn en dat bronzen beelden nog niet die groene erosie laag hebben. Het glittert en glanst allemaal net even iets te goed.

En dat is niet zo gek, want een jaar of zeventig geleden was de binnenstad van Dresden nog een smeulende puinhoop na de bombardementen van de Britten in 1945. Na de val van de Muur kwam de renovatie pas echt goed op gang en opgeknapte resultaat is wat je nu ziet. Omdat het nog zo nieuw en schoon is, kreeg ik er een beetje een Disneyland gevoel bij. Maar dat maakt de kunst aan de binnenkant van de musea en paleizen niet minder, sterker nog: die is behoorlijk subliem. Trek een dag uit om een paar heel goede musea in Dresden te bezoeken.

Musea in Dresden: de voorbereidingen

Wil je veel musea in Dresden bezoeken? Dan is de aanschaf van de Dresden Museum Card de moeite waard. Je kunt daarmee alle musea in Dresden bezoeken en de kaart is 2 dagen geldig. Handig voor je stedentrip. Of je kunt de Dresden City Card nemen, daarmee kun je ook de andere bezienswaardigheden van de stad bezoeken en gebruikmaken van het openbaar vervoer.

Barokke parel: Zwinger

Als je één museum moest kiezen in Dresden, zou dat toch het Zwinger moeten zijn, denk ik. Al was het alleen al vanwege het enorme oppervlakte van het geheel. Het Zwinger is een prachtig staaltje barok, ooit bedacht door architect Matthäus Pöppelmann en beeldhouwer Balthasar Permoser, die nogal onder de indruk waren van Versaille.

Achter de barokke muren gaan drie heel goede musea schuil: De Gemäldegalerie Alte Meister (oude meesters loeren, je vindt er topstukken van Titian, Vermeer, Rembrandt en Raphael), de Porzellansammlung (een geweldige porseleincollectie) en een museum gewijd aan historische scheikundige instrumenten, zoals globes en telescopen. De eerste twee zijn echte aanraders, de laatste is meer voor de echte wetenschapsliefhebbers.

Musea in Dresden: bezoek het Zwinger | Mooistestedentrips.nl

Musea in Dresden: bezoek het Zwinger | Mooistestedentrips.nl

Nieuwe meesters: Albertinum

In 2002 werd het Albertinum uitgebreid gerenoveerd en is nu de plek om kunst te zien vanaf de 18de eeuw. Dromerige landschappen van Monet worden afgewisseld met de abstracte werken van Chagall en Richter. Er is een ook heel bijzondere beeldencollectie.

Historisches Grünes Gewölbe

Historisches Grünes Gewölbe klinkt toch een stuk beter dan Het Historische Groene Gewelf, maar vereer het museum met een bezoekje. Er mag een vastgesteld aantal bezoekers per uur naar binnen (dus even je ticket van te voren kopen als je verzekerd wil zijn van een bezoek) en als je binnen staat, snap je waarom. Deze verzameling zeer kostbare meubels, ragfijn porselein en (stiekem) kitsche beeldjes, gouden, zilveren en diamanten sieraden en ornamenten zijn gewoon open en bloot tentoongesteld en met teveel bezoekers, zouden er denk ik al snel heel wat scherven opgeveegd moeten worden.

Residenzschloss

De Historisches Grünes Gewölbe maakt deel uit van het imposante Residenzschloss. Het paleis werd in de Tweede Wereldoorlog volledig in de as gelegd en de renovatie was pas in 2013 voltooid. Maar het hele gebouw is zo adembenemend dat je er beslist even langs moet, al was het alleen maar om de muurschilderingen en de torens van dichtbij te kunnen bekijken.

In de Neues Grünes Gewölbe kun je de privé-collecties van Saksische heersers bewonderen. Van de 500.000 tekeningen en schilderijen van grote meesters (inclusief Rembrandt en Michelangelo), de Turkse kamer met geweldige Ottomaanse kunstschatten tot de Riesensaal met een keur aan historische wapenuitrusting. Wil je het Residenzschloss en de Semperoper allebei bezoeken? Dan kun je online een combiticket kopen. Dan ben je goedkoper uit.

Leuke musea in Dresden: Residenzschloß | Mooistestedentrips.nl

Leuke musea in Dresden: Residenzschloß | Mooistestedentrips.nl

Leuke musea in Dresden: Residenzschloß | Mooistestedentrips.nl

Deutsches Hygiene-Museum

Tussen al dat barokke geweld in de Altstadt van Dresden staat een bijzonder modern gebouw, met een al net zo markant museum erin. Het Deutsches Hygiene-Museum. Jawel, een museum totaal geweid aan bacteriën, schoonmaken, schoonmaakmiddelen en het menselijk lichaam. Ja, mijn mond viel ook een beetje open. Het culturele, sociale en het seksuele aspect van hygiëne komt aan bod in het museum. Dus.

Uit de as verrezen: Frauenkirche

Oké, geen museum in Dresden, maar wel een gezichtsbepalend herkenningspunt in de skyline van de stad. Als je foto’s opzoek van de Frauenkirche net na de Tweede Wereldoorlog breekt het armzalige hoopje rokende puin toch een beetje je hart. Tussen 1994 en 2005 werd de geliefde kerk weer herbouwd, exact zoals ze er voor de oorlog uitzag.

Van buiten is de Frauenkirche een plaatje, maar loop er vlak voor het middaguur ook even binnen om een gratis orgelconcert bij te wonen en het altaar te bewonderen dat weer is opgebouwd uit meer dan 2000 scherven van het oude altaar.

Bezienswaardigheden in Dresden: Frauenkirche | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Dresden: Frauenkirche | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Dresden: Militär Historisches Museum | Mooistestedentrips.nl

Militärhistorisches Museum Dresden

Dit museum ligt wat buiten het centrum van Dresden, maar is het omrijden waard. Het museum werd in 2011 heropend en het 19de-eeuwse gebouw werd opgesierd met een nieuwe sectie, ontworpen door Daniel Liebeskind (wiens werk ik ook al spotte in Osnabrück). Verwacht geen ouderwets militair museum, maar een progressief en artistieke blik op de oorsprong van oorlog, agressie en oppressie.

Plan een stedentrip Dresden

  • Je vliegt al binnen anderhalf uur rechtstreeks naar Dresden met KLM, met een overstap doe je er wat langer over. Vergelijk vliegtickets Dresden om te zien wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • In Dresden vind je een keur aan leuke en goedkope hotels, vaak op loopafstand van het oude centrum.
  • Meer te weten komen over Dresden? Ga dan mee met deze leuke fietstocht door Dresden en je bekijkt de meest bijzondere bezienswaardigheden van de stad met een gids.
  • In Dresden valt nog veel meer te zien. Ik zette de belangrijkste 20 bezienswaardigheden in Dresden in één artikel.
  • Bekijk wat je tijdens een weekend in Dresden allemaal kunt zien en doen.
  • Ik zet alle praktische en leuke tips voor een stedentrip Dresden overzichtelijk voor je op een rijtje.

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Yvette Schul 3 augustus 2019 - 21:56

Beste Esther,
Wij zijn op dit moment in Dresden, daarom lees ik je blog. Leuke tips!
Succes verder met je blog!
Hartelijke groet, Yvette

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer