Dresden bezienswaardigheden: 20 echte must-sees

door Esther

Dresden staat bekend als de stad van de kunst en van de architectuur, maar wat mij betreft is Dresden nog veel meer. Het is de stad die totaal werd verwoest in de Tweede Wereldoorlog en als een Phoenix uit de as verrees, maar ook de stad waar je heerlijk langs de Elbe kunt fietsen en waar zowel geniale kunst uit de Gouden Eeuw als street art te zien is. Bekijk deze 20 bezienswaardigheden in Dresden.

Plan je stedentrip Dresden

  • Je vliegt al heel voordelig rechtstreeks naar Dresden, bijvoorbeeld met KLM. Je doet er dan iets meer dan een uur over. Vlieg je met overstap, dan kun je ook vaak goede aanbiedingen vinden. Vergelijk vliegtickets Dresden om te zien wat voor jou goed uitpakt.
  • Liever niet vliegen? Geen probleem, want je kunt ook gewoon met de trein naar Dresden. Als je zo’n 3 maanden van te voren boekt, kun je de goedkoopste treinkaartjes vinden.
  • Er zijn veel leuke hotels in Dresden. Ik logeerde bij het Hotel am Schloß. Echt een fantastisch hotel, vlakbij het Zwinger, de Frauenkirche en het Residenzschloß. Er is ook een heel fijn restaurant bij.
  • Je kunt ook een kant-en-klare stedentrip Dresden boeken.
  • Dresden bezienswaardigheden voor een prikkie bekijken? Dan is een Dresden City Card een aanrader. Je kunt de kaart voor één, twee of drie dagen kopen, bij zo goed als alle bezienswaardigheden gebruiken en gebruikmaken van al het openbaar vervoer in de stad.

Dresden bezienswaardigheden: de voorbereidingen

  • Wil je je van te voren inlezen of heb je graag een goede reisgids bij je tijdens je stedentrip? De Marco Polo Dresden vind ik een leuke en erg complete reisgids. Met een goede kaart en inider tips.
  • Ben je van plan om veel bezienswaardigheden te bekijken? Dan is een Dresden City Card een goede aanschaf. Je kunt dan gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer en krijgt korting bij de meeste attracties.
  • Ben je maar kort in Dresden of wil je de stad op een leuke manier ontdekken? Dan is het leuk om de highlights van Dresden op de fiets te ontdekken. Binnen 3 uur krijg je ontzettend goed beeld van de stad en hoor je allerlei interessante dingen over de geschiedenis van de stad. Na de fietstocht kun je ook goed besluiten welke bezienswaardigheden je wat uitgebreider wilt zien.

Dresden bezienswaardigheden: 20x doen in Dresden

Topkunst in het Zwinger

Als je alles van het Zwinger museum zou willen bekijken, ben je denk ik wel een week zoet. De oppervlakte van het barokke Zwinger is gigantisch en was van oudsher een paleis. Nu kun je er drie musea bezoeken: De Gemäldegalerie Alte Meister, met onder andere werken van Vermeer en Rembrandt, de Porzellansammlung met een fantastische collectie porselein en een museum boordevol scheikundige instrumenten. Het is trouwens minstens net zo leuk om (gratis en voor niets) door de museumtuinen te dwalen en te relaxen bij één van de fonteinen.

Dresden bezienswaardigheden: Zwinger, Dresden | Mooistestedentrips.nl

Dresden bezienswaardigheden: Zwinger, Dresden | Mooistestedentrips.nl

Dresden bezienswaardigheden: Frauenkirche, Dresden | Mooistestedentrips.nl

Frauenkirche

Nog zo’n staaltje schitterende barok is de Frauenkirche in het midden van de Altstadt. De kerk is echt het symbool van de stad geworden. Als je een beetje een geschiedenisfanaat bent heb je misschien wel eens de krantenfoto’s uit 1945 gezien, waarop de Frauenkirche niet meer dan een smeulende hoop ellende was. Na de oorlog werd er lang over gedaan om de kerk zo exact mogelijk te herbouwen en het resultaat mag er zijn. Het is één van de mooiste kerken van Duitsland, met prachtige koepels en fresco’s.

Wandelen langs de Elbe

Je kunt nergens zo goed de indrukwekkende skyline van de Altstadt van Dresden bekijken als tijdens een wandeling langs de oevers van de Elbe. De oevers van de Elbe bestaan bovendien uit een aaneenschakeling van grote parken, waar je in de zomer kunt barbecueën of gratis theatervoorstellingen kunt bijwonen.

Dresden bezienswaardigheden, wandelen langs de Elbe | Mooistestedentrips.nl

Dresden bezienswaardigheden, Schlosstraße | Mooistestedentrips.nl

Porseleinen street art

Als je door de Altstadt van Dresden loopt, zie je in de Schloßstraße iets dat verdacht veel op street art lijkt. Maar dan eeuwenoud. En inderdaad, zoiets is het ook wel. De enorme porseleinen mural, uit het einde van de 19de eeuw, het ‘De processie der prinsen’, is 330 meter lang en een hommage aan de Wettin dynastie van Saksen, die maar liefst 8 eeuwen heersten. Op de mural staan de hertogen en koningen uit de familie, maar ook belangrijke Duitse kunstenaars en wetenschappers uit die periode.

Theaterplatz en de Semperoper

De Theaterplatz in het oude centrum van de stad is een bijzonder plein, helemaal opgetrokken in Renaissance stijl. Vanaf de buitenkant is het al een plaatje, maar je kunt ook mee met een rondleiding van 45 minuten. Of je kunt natuurlijk kaartjes kopen voor een voorstelling.

Dresden bezienswaardigheden: Semper Oper | Mooistestedentrips.nl

Dresden bezienswaardigheden, Residenzschloß | Mooistestedentrips.nl

Residenzschloss

Pal tegenover de Semperoper staat het parmantige Residenzschloss, het koninklijk paleis. Hoewel het tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog flink werd beschadigd, hoefde het niet afgebroken te worden. Als je het Residenzschloss bezoekt, moet je dat eigenlijk vooral doen vanwege het Grünes Gewölbe, één van de mooiste praalzalen in Europa. Je kunt trouwens éen ticket kopen voor een bezoek aan zowel de Semperoper als het Residenzschloss.

Koninklijke stallen

De Koninklijke Stallen van Dresden zijn tegenwoordig min of meer een ‘gewone’ doorgang die je gratis kunt bezoeken. Maar je moet ze wel even hebben gezien. De stallen en de enorme ruimte eromheen werden in de 16de eeuw achter het paleis gebouwd, omdat ze perfect bleken om paardenraces en springwedstrijden te houden. In de 18de eeuw werden de stallen compleet verbouwd in barokstijl en de zwart-witte pracht is behoorlijk imposant.

Dresden bezienswaardigheden: koninklijke stallen | Mooistestedentrips.nl

Brühlsche Terrasse

Deze lange en brede wandelpromenade aan de kant van de Altstadt van Dresden is boven de oevers van de Elbe gebouwd en is bij zowel locals als toeristen een populaire plek om te wandelen en te genieten van het uitzicht over de academie van schone kunsten en het Albertinum. Onder het terras ligt de vesting van Dresden met de stadsmuren en de oudste stadspoort van de stad, die zo’n 400 jaar oud is.

Albertinum

Vanaf het Brühlsche Terrasse kun je het Albertinum in wandelen. In de meeste musea in Dresden staat klassieke kunst centraal, maar in het Albertinum kun je genieten van werken die gemaakt zijn vanaf de 18de eeuw. Vooral de verzameling werken van Richter is bijzonder. Deze schilder was geboren en getogen in Dresden en de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de periode erna hebben hem zo aangegrepen dat dit zijn werken heeft bepaald. Maar in het Albertinum vind je ook werken van Chagall en Monet. Lees meer over musea in Dresden.

Kulturpalast

Sinds een jaar is het Kulturpalast, volledig gerenoveerd, weer open. Het cultuurpaleis is een typisch staaltje communistische architectuur en opende haar deuren voor het eerst in 1969. Maar tegen de achtergrond van de zo klassieke, barokke Altstadt van Dresden heeft dit gebouw juist wel wat. Het Kulturpalast is nu het thuis van het filharmonisch orkest van Dresden, een theater en de centrale bibliotheek.

Militärhistorisches Museum Dresden

Een militair historisch museum is toch wel heel treffend voor Dresden en voor het Militärhistorisches Museum Dresden, dat net even buiten het centrum is, rijd je graag een blokje om. Het museum is inderdaad gevestigd in de, prachtige, oude kazerne van de stad, maar werd zo’n tien jaar geleden totaal gerenoveerd en in 2011 heropend. Er is een prachtige nieuwe sectie bijgekomen, ontworpen door Daniel Liebeskind. De collectie is verrassend en geeft een artistieke blik op de oorsprong van oppressie, agressie en oorlog.

Dresden bezienswaardigheden: Militärhistorisches Museum Dresden | Mooistestedentrips.nl

Street art in Dresden, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Street art in Neustadt

Het leuke van Dresden is dat het een stad met twee gezichten is. Aan de ene kant van de Elbe de glanzende, uit de as herrezen Altstadt en aan de andere kant van de rivier de gezellige, kleurrijke en een beetje rauwe Neustadt. Op bijna elke hoek in Neustadt zie je wel street art, grote werken, of juist heel klein. Street art gemaakt uit protest of gewoon om een lelijk huizenblok op te fleuren. Ga mee met een street art tour in Dresden en kom meer te weten over de verschillende kunstenaars.

Fietsen langs de highlights van Dresden

Ben je maar kort in de stad en denk je bij dit lijstje: nou, hoe moet ik dat in zo’n korte tijd allemaal gaan zien? Heel gemakkelijk: ga mee met deze fietstocht.  Je komt dan langs bijna alle Dresden bezienswaardigheden, zowel in de Altstadt, Neustadt als net buiten de stad. Je rijdt bovendien een flink eind prachtig langs de Elbe, waardoor je een aantal bezienswaardigheden te zien krijgt, die maar weinig andere toeristen zien.

Kunsthofpassage

De Kunsthofpassage is de bekendste bezienswaardigheid in Dresden Neustadt. Het is een aaneenschakeling van hofjes, die door verschillende artiesten onder handen genomen zijn. Op de gevels prijken muziekinstrumenten, apen en giraffen. In de Kunsthofpassage vind je ook winkeltjes en cafés. Wat mij betreft moet je in ieder geval even koffie drinken bij het Hofcafé.

Dresden bezienswaardigheden: Kunsthofpassage Dresden Neustadt | Mooistestedentrips.nl

Dresden bezienswaardigheden: Katy's Garage, Neustadt | Mooistestedentrips.nl

Katy’s Garage

Bij een stedentrip Duitsland hoort natuurlijk een bezoek aan een biergarten en wat mij betreft moet je in Dresden dan echt in Katy’s Garage zijn, in Neustadt. Je herkent de biertuin heel gemakkelijk: aan een enorme Mini Cooper die bovenop een container staat. In de kroeg die bij de biertuin hoort, kun je regelmatig naar bandjes luisteren.

Gedenkstätte Brautzner Straße

Ten tijde van de DDR lag het hoofdkwartier van de Stasi in Dresden aan de Brautzner Straße. Honderden mensen zijn hier vastgehouden, vaak voor langere tijd en totaal geïsoleerd. Nu vind je op nummer 112a aan de Brautzner Straße een herinneringscentrum en kun je mee met een (indrukwekkende!) rondleiding door een ex-gevangene.

Botanische tuin van Dresden

Voor zo’n stad bomvol oude bezienswaardigheden heeft Dresden ook verrassend veel groen. Langs de oevers van de Elbe, net buiten het centrum en in de Großer Garten, het grootste park van de stad. Je kunt er een paar uur doorbrengen en wandelen langs de enorme vijvers en door de botanische tuin, waar meer dan 10.000 planten groeien. Kun je nog wel een museum erbij hebben, dan vind je ook het Duitse Hygiëne Museum in het park.

Loschwitz

Loschwitz is de gegoede buitenwijk van Dresden en in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw werden hier schitterende villa’s uit de grond gestampt. Het is leuk om een wandeling door de wijk te maken, maar het is eigenlijk vooral de moeite waard om met de kabelbaan naar boven te gaan en boven van het mooie uitzicht te genieten.

Dresden, Loschwitz: kabelbaan van Dresden | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Dresden: Pillnitz | Mooistestedentrips.nl

Schloß & Park Pillnitz

Een paar kilometer buiten de stad vind je Pilnitz, een zomerverblijf van de koninklijke familie van Sachsen. Pilnitz bestaat uit 3 verschillende paleizen: het Wasserpalais, Bergpalais en het Neues Palais. Het Wasserpaleis en Bergpaleis zijn gebouwd in barokstijl en je kunt er nu interessant collecties toegepaste kunst bewonderen. In het Neues Palais is een tentoonstelling over de geschiedenis van Pilnitz te zien. Op het landgoed van zo’n 28 hectare rondom de paleizen is onder andere een Nederlandse tuin te vinden.

Pfunds Molkerei

Geloof het of niet, maar Dresden mag zich het thuis nomen van ’s werelds mooiste melkwinkel. Eerlijk, ik wist ook niet dat zoiets bestond. Maar eerlijk is eerlijk: Pfunds Molkerei lijkt een sprookje te zijn weggelopen en zou ook prima in Wenen kunnen staan. De winkel werd in 1880 geopend en hier kon de gegoede burgerij terecht voor een koel glas melk. Die dagen zijn al lang voorbij, nu ga je vooral naar Pfunds Molkerei (hoewel er nog steeds melk en kazen op het menu staan) voor het prachtige porselein en de bonte barokke inrichting.

Lees meer over Dresden

Bewaar op Pinterest!

Dresden bezienswaardigheden: 20 echte must-sees | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer