Edinburgh 3x anders

door Esther

Edinburgh is één van de gezelligste steden waar ik ooit ben geweest. Vanaf het moment dat ik uit de bus stapte in het centrum van de stad wist ik meteen dat ik er een geweldige tijd zou hebben. De schitterende oude stad, omringd door smaragdgroene heuvels en mooie parken. De humor van de locals, soms mét kilt, en de gezellige pubs maken Edinburgh tot een geweldige stedentrip bestemming. Dit zijn 3 leuke manieren om de verschillende gezichten van Edinburgh te leren kennen.

Het beste van Edinburgh: The Royal Mile

Hidden gem? Niet bepaald. Toeristisch? Nou, behoorlijk. Dus links laten liggen? Absoluut niet! De beste manier om Edinburgh te leren kennen, is gewoon op je gemak rond te wandelen. En dan kom je toch al snel op the Royal Mile terecht. Deze brede en beroemde straat is zo genoemd vanwege het imposante Edinburgh Castle bovenaan de straat op de top van een flinke rots en Holyrood House Palace aan de voet. Beiden zijn absoluut een bezoekje waard.

Stedentrip Edinburgh. Bezienswaardigheden Edinburgh: Edinburgh Castle | Mooistestedentrips.nl

The Royal Mile is voor een groot deel autovrij en is geflankeerd door allerlei leuke winkeltjes en gezellige pubs. De straatjes rond de grote hoofdstraat zijn zo ontzettend smal dat deze ‘Closes’ worden genoemd en de aangrenzende oude panden zijn goed voor menig spookverhaal. Het is een aanrader om met zo’n ghost tour mee te gaan, niet alleen omdat de gidsen vaak hilarisch zijn, maar omdat je ook nog eens wat interessante feitjes over de Schotse geschiedenis te weten komen. En inderdaad… de Engelsen komen er in die verhalen meestal niet al te goed vanaf. Eén van de bekendste en leukste tours is die van Mary King’s Close.

Langs het water: ontdek Leith

Leith was jarenlang het industriële havengebied van Edinburgh. Inmiddels is het schitterend opgeknapt en bezoekje waard. Leith doet me een beetje denken aan ’t Eilandje in Antwerpen, The Docklands in Londen of The Albert Dock in Liverpool. Allemaal havengebieden waar je vroeger niet voor je plezier naartoe ging, maar waar je nu juist wil zijn als je een stedentrip maakt, omdat er massa’s leuke restaurantjes en cafés te vinden zijn. En omdat de industriële sfeer van weleer er nog wel hangt. Zo ook in Leith.

Stedentrip Edinburgh, bezienswaardigheden in Edinburgh: Leith | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Edinburgh, bezienswaardigheden in Edinburgh: Leith | Mooistestedentrips.nl

Leith was de Edinburghse haven sinds de 14de eeuw en ligt iets ten noorden van het centrum van de stad. De wijk speelde een enorme rol bij de industrialisering van Edinburgh, maar in de vorige eeuw ging het bergafwaarts met Leith en verpauperde de dokken rond de haven. Een jaar of twintig geleden besloot het Schotse Parlement hier zijn zetel te vestigen en sindsdien is de wijk weer helemaal in opkomst. The Ocean Terminal Mall met een heleboel winkeltjes en de Royal Yacht Britannia zijn nu de belangrijkste bezienswaardigheden. 

Eigenlijk is het het leukste om gewoon langs het water te lopen en een beetje te verdwalen in de straatjes eromheen. Grote kans dat je een gezellige pub of een leuk restaurant tegenkomt waar je even naar binnen wilt. Sinds Leith weer een wat populairdere trekpleister is, schieten de leuke eettentjes als paddenstoelen uit de grond. Zo haal je de beste fish & chips in Edinburgh bij The Tailend, eet je geweldig seafood bij Fisher’s Bistro aan The Shore en kun je de beste pizza van de UK proeven bij het prijswinnende La Favorita.

Have a craft beer… or 2

Oké, in Edinburgh moet je eigenlijk whisky drinken. Bekentenis: ik lust écht geen whisky. Met vriendin Jan, geboren en getogen in Edinburgh, ging ik erop uit om een whisky te proeven en met één glas deed ik de hele avond. Niet te hachelen, vond ik dan. Voor bier krijg je me wel warm. Niet voor pils, maar wel voor ambachtelijke bieren. En daarvoor ben je tegenwoordig in Edinburgh aan het juiste adres, want er zijn steeds meer leuke craft pubs in Edinburgh te vinden. Hier geen standaard biertjes op de kaart, maar bijzondere flesjes van kleine binnen- en buitenlandse brouwerijen.

De leukste pubs in Edinburgh: The Timberyard (foto met dank aan The Timberyard) | Mooistestedentrips.nl

De beste pubs van Edinburgh: Bow Bar (foto met dank aan Bow Bar) | Mooistestedentrips.nl

Een erg leuke craft pub die op een doodnormale Schotse pub lijkt, is Bow Bar, gelegen aan de Grassmarket. Je kunt, terwijl je aan de mahoniehouten bar hangt, een keuze maken uit het enorme biermenu. Hierop vind je interessante Britse bieren, zoals Bear Hug en Elixir, maar je kunt ook voor een interessante Amerikaanse of Scandinavische microbrew gaan. Bow Bar is regelmatig organisator van kleine bierfestivals.

Dus houd je in de gaten. Een craft pub met een iets inspirerender interieur en een buitengewoon leuk terras is The Timberyard. Eigenlijk is dit een restaurant, maar het is wel de hele dag geopend voor liefhebbers van een fijn biertje. Hoewel The Timberyard niet bepaald een goedkope kroeg is, kun je er zeer bijzondere lokale biertjes proeven. Bijvoorbeeld met lokale kruiden of speciale seizoensbieren. Door deze bijzondere bierselectie en de geweldige sfeer is het echt de paar extra pond echt wel waard.

Plan een stedentrip Edinburgh:

  • Je kunt vanaf Amsterdam naar Edinburgh vliegen met Easyjet of KLM en vanaf Eindhoven met Ryanair. Vergelijk vliegtickets naar Edinburgh en bekijk wat voor jou het handigst en voordeligst is.
  • Leuk en goedkoop logeren in Edinburgh? Dan kan ik je het Ibis South Bridge echt van harte aanbevelen. De kamers zijn supernetjes ingericht en de bus vanaf het vliegveld stop hier zowat voor de deur. Het ontbijt is dik in orde en voordat je ’s ochtends op pad gaat, neem je nog gauw een kopje Nespresso mee. 
  • Lees ook: Top 15 bezienswaardigheden Edinburgh.
  • Bekijk wat je allemaal nog meer kunt doen in Edinburgh.
  • Bekijk alle handige, praktische en leuke tips over een stedentrip Edinburgh.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer