Faro: de highlights van Faro in één dag

door Esther

Goed, op zich is Faro echt wel een stedentrip waard. Maar ben je op vakantie in de Algarve? Dan kun je ook een dag naar Faro. De sfeer is er heel anders dan in de grote toeristenoorden aan de kust. Sterker nog, in Faro kun je echt heerlijk genieten en nog echt een beetje Portugese cultuur snuiven. Bekijk mijn tips en beleef het beste van Faro in één dag. 

Vakantie Algarve? Maak een dagtrip naar Faro | Mooistestedentrips.nl

Faro in één dag: de voorbereidingen

 • Dat je goedkoop naar Faro kunt vliegen, wist je misschien wel. Je kunt vanaf zowel Amsterdam, Rotterdam als Eindhoven naar Faro vliegen. Je bent er in net wat minder dan drie uur. Vergelijk vliegtickets Faro en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
 • Om van het vliegveld naar de stad te komen neem je bus 14 of bus 16. Bus 14 rijdt maar eens per uur, bus 16 gaat vaker.
 • Vier je vakantie aan één van de resorts in de Algarve? Dan kun je heel gemakkelijk met de trein naar Faro. Er rijdt namelijk een treintje langs de hele kust. Het station van Faro ligt op zo’n 5 minuten wandelen van het centrum. Je kunt op verschillende plekken in de Algarve ook een bus van EVA naar Faro nemen.
 • Liever toch een nachtje in Faro logeren? Dan kun je bij My Choice Algarve terecht voor heel ruime en leuke appartementen.

Faro in één dag: ontdek de oude stad

Vanaf het station loop je, via de jachthaven, eigenlijk zo de oude stad van Faro in. Je loopt onder de Arco da Vila door, dit is één van de oude stadspoorten van Faro en werd in 1812 gebouwd. Aan de buitenkant zie je een beeld van São Tomás de Aquino in een nis, aan de binnenkant van de poort zijn nog resten van de oude islamitische stadsmuren.

 Cidade Velha, Arco da Vila | Mooistestedentrips.nl

 Cidade Velha, de oude stad van Faro | Mooistestedentrips.nl

Sé de Faro, Portugal | Mooistestedentrips.nl

Daarna is het heerlijk dwalen door de smalle straatjes vol kinderkoppen, de drukke Algarve lijkt ineens honderden kilometers bij je verwijderd. Alle straatjes leiden uiteindelijk naar de kathedraal van Faro, ofwel de Sé de Faro. De oogverblindende kerk is een samenraapsel van barok, gotiek en renaissance. Deze versie van de kerk werd namelijk na een verwoesting door een aardbeving in de 18de eeuw. In de kerk vind je een reliekschrijn met de onderarmen van St. Bonifatius en een klein altaar gebouwd van beenderen.

Wandel ook even langs het Museu Municipal, gevestigd in een heel mooie 16de-eeuws klooster. Je kunt er bijzondere overblijfselen uit de Moorse tijd, zo tussen de 9de en 13de eeuw, bewonderen. Hoogtepunt is een gigantisch mozaïeken tableau uit de 3de eeuw dat ‘Mosaic of the Ocean’ is gedoopt.

Lunch in de oude stad

Als daarna je maag rommelt, hoef je niet lang te zoeken naar een goede plek voor de lunch. Wandel gewoon naar Praça do Afonso III in het hartje van de oude stad. Dit is waarschijnlijk het gezelligste pleintje van de Cidade Velha. Bij Tertulia Algarvia proef je het beste dat de Algarve te bieden heeft, want er staan allemaal lekkere streekgerechten op de kaart. Plof neer op het gezellige terras en bestel een cataplana met een goede fles wijn. Even verderop zit Vila Adentro en hier kun je echt de hele dag wel op het terras blijven hangen. Bestel gewoon ‘iets uit de zee’ en dan krijg je standaard wat lekkers voorgeschoteld.

Praça do Afonso III (Foto met dank aan: Tertulia Algarvia) | Mooistestedentrips.nl

Praça do Afonso III (Foto met dank aan: Vila Adentro) | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau en winkelen

Als je de oude stad uitloopt bij de stadspoort aan de Rua do Repouso, dan loop je als vanzelf naar de Largo D. Marcelino Franco waar je het prachtige poederblauwe Palaçio Belmarço vindt, een pareltje van Art Nouveau (of Arte Nueva, zoals het in het Portugees heet). Het werd in 1912 gebouwd door een rijke koopman. Aan hetzelfde pleintje vind je nog een paar tegeltableaus met historische vertellingen.

Je komt aan het einde van de straat uit bij de belangrijkste winkelstraten an Faro. Hier kun je, beschut tegen de zon, heerlijk winkelen in bekende merkwinkels of traditionelere Portugese boetieks. Kijk ook af en toe even naar beneden, want de straatstenen zijn in prachtige motieven gelegd. Loop even naar binnen bij Comur, waar je prachtig vormgegeven visconserven kunt kopen.

Faro in één dag, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Faro in één dag, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Palaçio Belmarço | Mooistestedentrips.nl

Borrelen met uitzicht

Bekijk je Faro in één dag, dan moet je de dag natuurlijk wel in stijl eindigen. Er zijn een aantal plekken in de stad waar je heerlijk kunt genieten van een drankje, met een schitterend uitzicht. O’Castelo is zonder twijfel mijn favoriet. Deze bar ligt aan de rand van de oude stad, bovenop één van de oude stadsmuren. Je zit hier heerlijk met een cocktail, terwijl je over de haven, de zee en het nabijgelegen natuurpark uitkijkt.

Een andere optie is Ria Formosa, genoemd naar het gelijknamige natuurgebied vlakbij Faro. het is de rooftop bar van Hotel Faro dat pontificaal aan de jachthaven staat. Je hoeft er geen gast te zijn om te genieten van een drankje op het dakterras.

Genieten van een drankje bij rooftop bar Ria Formosa | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Faro, Portugal

 • Vind je één dag in Faro maar kort en wil je meer zien? Bekijk wat je allemaal kunt doen in Faro.
 • Lekker eten in Faro? Het is maar lastig kiezen uit al die leuke terrasjes, cafés en bars. Daarom zet ik de leukste restaurants in Faro voor je op een rijtje.
 • Liever Faro wat uitgebreider ontdekken? Aan het strand luieren? Fietsen door Ria Formosa? Bekijk dan alle tips voor een stedentrip Faro.
 • Vlakbij Faro ligt het authentieke vissersplaatsje Olhão, een echte parel aan de Algarve. Leuk als dagtrip.
 • Plan je een vakantie in de Algarve? Dan is Lagos een leuke plek om vakantie te vieren.
 • Nog meer bijzondere stadjes in Portugal ontdekken? Wat dacht je van Aveiro en Sintra?
 • Bekijk de leukste onbekende stedentrips Portugal.

Bewaar op Pinterest

Faro: de highlights van Faro in een dag | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer