Faro: de leukste restaurants en cafés

door Esther

Faro, Portugal. Ik zei het al eerder en ik zeg het nu opnieuw: Faro is leuk genoeg om een paar dagen door te brengen, niet alleen als doorgangspunt op weg naar de Algarve. Als je blijft plakken, kun je heerlijk door de oude stad dwalen en aan het strand luieren. Maar er urenlang op een terrasje zitten en lekker eten is er ook geen straf. Schuif in deze heerlijke cafés en restaurants in Faro en bestel het lekkerste dat de Algarve te bieden heeft.

De keuken is Faro is er één van de zee. Niet zo gek, want rondom Faro liggen nog allerlei traditionele vissersplaatsjes, zoals Olhão, waar de vismarkten elke ochtend weer boordevol sardientjes, grote garnalen, mosselen, kreeft en inktvis liggen. Als je echt lekkere kost uit de Algarve wilt bestellen, ga je voor cataplana, een gerecht boordevol vis en schelpdieren, gestoofd met aardappelen. Een stedentrip Faro is er dan ook echt een voor visliefhebbers, al is het ook geen ramp als je meer van vlees houdt of helemaal geen vlees of vis eet. Schuif aan bij de leukste restaurants in Faro.

Eten en drinken in de Algarve, Portugal | Mooistestedentrips.nl

Tertulia Algarvia in Faro, Portugal (foto met dank aan: Tertulia Algarvia) | Mooistestedentrips.nl

Tertulia Algarvia in Faro, Portugal (foto met dank aan: Tertulia Algarvia) | Mooistestedentrips.nl

Restaurants in Faro

Tertulia Algarvia

Eén van de mooiste pleintjes in het oude stadshart van Faro is waarschijnlijk toch wel Praça do Afonso III en daar ligt Tertulia Algarvia pal aan. Vanaf het middaguur wordt het er gezellig op het terras en kun je er de beste traditionele gerechten uit de Algarve proeven. Sterker nog, Tertulia Algarvia heeft ooit de deuren geopend om specifiek de keuken van de Algarve weer wat beter op de kaart te krijgen. En dat is goed gelukt. Je eet hier in ieder geval waanzinnige cataplana met een glas lokale wijn erbij. Op het terras is het heerlijk. Binnen ziet het er wat strakker en moderner uit en kun je ook allerlei mooie streekproducten en wijnen kopen. Leuk: je kunt hier ook kookworkshops volgen.

Vila Adentro

Vila Adentro in Faro, Portugal (foto met dank aan: Vila Adentro) | Mooistestedentrips.nl

Restaurant Vila Adentro in Faro, Portugal (foto met dank aan Vila Adentro) | Mooistestedentrips.nl

Omdat het op zo’n schattig pleintje in de oude stad ligt, is Vila Adentro maar moeilijk te weerstaan. Je kunt (en wilt) er de hele dag wel een plaatsje bemachtigen op het gezellige terras in de zon. En dat kan best, want je drinkt er goede koffie met een pastel de nata erbij of bestelt er een goede lunch. Maar echt, reserveer vooral ook ’s avonds een tafeltje. Alleen het interieur van Vila Adentro is om je vinger bij af te likken, met de authentieke stenen bogen, de felblauw geschilderde gietijzeren trap en wonderschone blauw-witte azulejos. Wat je ook bestelt, ‘iets met zeevruchten’ is er altijd lekker. Maar de carpaccio van inktvis is er wel heel lekker.

Aqui d’el Rey

Restaurants in Faro, Portugal: Aqui d’el Rey | Mooistestedentrips.nl

Wat mij betreft is Aqui d’el Rey echt een pareltje, gelegen naast één van de 17de eeuwse stadspoorten. De sfeer is er ontzettend gemoedelijk en de keuken nog beter. Deze heeft namelijk een Angolese inslag, hoewel deze door het koloniale verleden, behoorlijk is vermengd met de Portugese keuken. Je kunt er in ieder geval terecht voor heel lekkere kip en geweldige seafood. Op zondagen kun je bij Aqui d’el Rey terecht voor een goed glas wijn en hartverscheurende fado.

O’Castelo

Qua locatie valt er niet te wedijveren met O’Castelo. Zoals de naam al verraadt, ligt deze bar en restaurant bovenop de stadsmuur die de oude stad van Faro omringd. Je hebt er een puik uitzicht over de bootjes die dobberen in de lagune. Wat mij betreft is O’Castelo meer geschikt voor een drankje dan voor het eten. De menukaart is in orde hoor, maar je kunt bijzonderder eten in Faro. Nee, bij O’Castelo ga je voor een cocktail, het uitzicht en mensen kijken. Vooral aan het einde van de middag, begin van de avond en in de kleine uurtjes is het er leuk.

Dois Irmãos

Het ligt een beetje ten noorden van het oude centrum, op een knus pleintje. Dois Irmãos bestaat al sinds 1925 en is daarmee het oudste restaurant van Faro en één van de oudste restaurants van het land. Binnen ziet het er heel traditioneel uit, met lichte azulejos en houten balken, maar er is ook een fijne tuin om te eten. Ook de gerechten op de kaart zijn nog heel traditioneel, zoals gestoomde schelpjes en salade met makreel. De vangst van de dag kun je altijd voor een prikkie geserveerd krijgen.

Restaurant Madeirense

Restaurant Madeirense in Faro, Portugal | Mooistestedentrips.nl

Gelegen middenin het winkelhart van Faro. Restaurant Madeirense heeft haar roots in Madeira en dat is aan alles te merken. Overdag is het goed toeven voor de lunch op het terras en ’s avonds is het reuze gezellig, binnen in het traditioneel ingerichte restaurants. Kies voor wat mooie traditionele gerechten en kies er een mooie fles wijn uit Madeira bij.

Ria Formosa

Restaurants in Faro: Ria Formosa (foto met dank aan: Ria Formosa) | Mooistestedentrips.nl

Je hoeft niet per se in Hotel Faro te logeren, middenin het centrum van de stad, om er te genieten van het geweldige dakterras. Op de bovenste verdieping vind je namelijk een heel fijne bar en Ria Formosa. Misschien een wat formeel ogend restaurant, zeker als je al dagen in kleine bars vol bontgekleurde tegeltjes eet, maar het is favoriet bij locals. Het restaurant is omgeven door glazen wanden, waardoor je er een fantastisch uitzicht hebt op de haven en de even verderop gelegen lagune. Ria Formosa is ook nog eens een aanrader voor de vleesliefhebbers, want Iberico ham is hier echt een aanrader.

Estaminé

Restaurants in Faro: Estaminé (Ilha Deserta) (foto met dank aan: Estaminé) | Mooistestedentrips.nl

Om bij Estaminé te eten, zul je de veerboot moeten nemen. Het restaurant ligt namelijk op Ilha Deserte, een onbewoond eiland vlak voor de kust van Faro. De plek om lekker op het strand te liggen en dus heel bijzonder te eten. Estaminé is het enige eiland op Ilha Deserte en dat is echt heel gaaf. Je eet er in volledige rust en daar is rekening mee gehouden. Het restaurant draait volledig op zonne-energie en er wordt gekookt met biologische ingrediënten. Eerlijk is eerlijk, elk gerecht dat er op de kaart staat met vis en schelpdieren is er lekker. Neem ook gewoon een half dozijn oesters. Niet te versmaden. Hoewel je Ilha Deserte redelijk gemakkelijk vanuit Faro kunt bezoeken, is het wel aan te raden van te voren bij Estaminé te reserveren.

Ontdek restaurants in Faro, tijdens je stedentrip

Bewaar op Pinterest!

Restaurantsin Faro. De leukste restaurants en cafés in Faro, Portugal | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer