Fez, Marokko: de leukste must-do’s

door Esther

Fez is wat mij betreft de meeste bijzondere van de Koningssteden in Marokko en je mag Fez zeker niet missen tijdens een rondreis Marokko. Ook leuk: omdat Ryanair rechtstreeks naar Fez vliegt, kun je ook een stedentrip Fez maken. Benieuwd wat er allemaal te zien is? Deze bezienswaardigheden in Fez mag je wat mij betreft niet missen.

Plan je bezoek aan Fez

  • Je kunt rechtstreeks naar Fez vliegen: met Ryanair vanaf Eindhoven en Royal Air Maroc vanaf Schiphol. Stap je een keertje over, dan kun je vaak ook heel goedkope vliegtickets vinden. Vergelijk vliegtickets Fez en bekijk wat voor jou voordelig uitpakt.
  • Er zijn heel veel leuke hotels in Fez, of je kunt kiezen voor een Airbnb in Fez. Ik kan je Lune et Soleil echt van harte aanraden.
  • Geen zin om eindeloos tickets en riads te vergelijken? Dan kun je natuurlijk ook een kant-en-klare citytrip Fez boeken.
  • Lees meer over een stedentrip Fez.

Logeren in een Riad

Fez Marokko, logeren in een riad in Fez | Mooistestedentrips.nl

Als je een stedentrip Fez maakt, hoort slapen in een riad er echt bij. Een riad is een traditionele stadswoning. Dat klinkt prijzig, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. In de stad vind je schitterende riads, vaak voor een leuke prijs, met mooie binnentuinen en traditionele elementen. Je kunt heel gemakkelijk een riad in Fez vinden en ook via Airbnb vind je leuke opties. Ik logeerde in zo’n riad, namelijk Lune et Soleil aan de rand van de Medina. De gastheer was ontzettend vriendelijke en behulpzaam. In de binnentuin was het fijn bijkomen van alle indrukken, net als in de jacuzzi die mijn kamer rijk was, trouwens. ’s Avonds was het hier ook lekker eten, ik heb hier de beste tajine in Marokko op.

Fez bezoeken tijdens een rondreis Marokko

Als je een rondreis door Marokko wil maken, mag je Fez absoluut niet missen. Het is één van de Koningssteden van Marokko en wat mij betreft ook de meest indrukwekkende. Fez is niet zo bekend als Marrakech en daardoor ook minder toeristisch. Sterker nog, de stad is echt nog heel authentiek. Bekijk alles over Rondreizen langs de Koningssteden in Marokko om te lezen hoe je Fez kunt inpassen in je rondreis.

Bezienswaardigheden in Fez

Verdwalen in de Medina van Fez

Bezienswaardigheden Fez, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Fez, Marokko: bezoek de Medina | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Fez: de Medina van Fez | Mooistestedentrips.nl

Fez Marokko, de mooiste bezienswaardigheden in Fez | Mooistestedentrips.nl

De lieve host in de riad waar ik logeerde, waarschuwde met brede armgebaren: zorg altijd dat je in de Medina weet hoe je weer op ’the big street’ terugkomt, anders verdwaal je. Ik trok mijn wenkbrauw op: hoe erg kan het zou zijn, dacht ik nog. Naïef, zo naïef. Want ik verdwaalde niet een beetje in de Medina van Fez, maar keer op keer op keer. Kleine kinderen namen me aan de hand om me te terug te brengen naar ’the big street’ waarna ik vervolgens weer verdwaalde. Onderweg stuitte ik op winkels met manden vol kruiden, prachtige tapijten en stapels verse broden.

Maar ik miste ook de belangrijkste bezienswaardigheden in de Medina en daarom besloot ik de volgende dag samen met een gids de oude Medina van Fez te verkennen. Deze is namelijk echt heel bijzonder, het is namelijk de oudste Medina ter wereld en erin verscholen vind je eeuwenoude religieuze scholen die ooit de belangrijkste geleerden en filosofen van de islamitische wereld trokken.

De Bou Inania Medersa

Bezienswaardigheden Fez, Bou Inania Medersa | Mooistestedentrips.nl

De straatjes van de Medina van Fez zijn zo smal en druk dat je bijna niet gelooft dat er ook grootse bezienswaardigheden in verscholen liggen. De Bou Inania Medersa is waarschijnlijk de belangrijkste trekpleister in de Medina en daarmee één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Fez. De islamitische leerschool was eeuwenlang één van de belangrijkste islamitische scholen ter wereld en tot enkele tientallen jaren geleden nog in gebruik. Je kunt je er nu vergapen aan de waanzinnig mooie mozaïeken en het houtsnijwerk.

Nejjarine Museum

Bezienswaardigheden Fez, Nejjarine Museum | Mooistestedentrips.nl

In vroeger tijden sloegen koopmannen op doorreis hier hun waar op, voor een dag of wat. Nu huist in dit schitterende pand het museum voor houtsnijwerk, of moet ik zeggen houtsnijkunst. Want de uitgestalde gereedschappen en voorbeelden van houtsnijwerk zijn echt voortreffelijk.

Kop thee op het Place Seffarine

Fez Marokko: de leukste dingen om te doen in Fez, Marokko | Mooistestedentrips.nl

De naam van dit plein heb je waarschijnlijk helemaal nergens gezien, en het staat ook niet of slecht aangegeven. Maar je herkent het plein wel aan de winkels die alleen maar koperwaren verkopen. Je ziet er niet alleen de mooiste lampen, maar ook bijzondere met de hand gemaakte kloppers, fonteintjes en wasbakken. Het plein is wat mij betreft één van de mooiste bezienswaardigheden in Fez. In één van de hoeken van het plein zit een klein theehuis waar je de bedrijvigheid op het pleintje goed op je in kunt laten werken.

De leerlooierijen van Fez

Fez Marokko, de leerlooierijen van Fez | Mooistestedentrips.nl

Fez Marokko, de leerlooierijen van Fez | Mooistestedentrips.nl

Fez bezoeken zonder de beroemde Chouara leerlooierijen te zien is ondenkbaar, deze behoren tot de meest beroemde bezienswaardigheden in Fez. De enige manier om een blik te werpen op de leerlooierijen is door een bezoek te brengen aan één van de omringende leerwinkels. Wil je niet ten prooi vallen aan heel veel verkooppraatjes, dan doe je er goed aan om een coöperative te bezoeken (ik was met een gids op pad en hij nam me hier mee naartoe). Het is werkelijk bijzonder om te zien hoe het eeuwenoude proces van leer looien en verven hier nog steeds wordt uitgevoerd. Ik had geluk dat het een bewolkte dag was, want als het warm en zonnig is kunnen de looierijen erg stinken. Tip: een takje munt onder de neus doet wonderen.

Lunchen bij Café Clock

Restaurants in Fez: Café Clock | Mooistestedentrips.nl

Er is één restaurant in de Medina van Fez dat je kunt vinden zonder dat je verdwaalt (en ja, na al mijn omzwervingen vind ik dat dus echt een vermelding waard) en het is ook nog eens één van de leukste cafés in Fez: Café Clock (er zit trouwens ook een vestiging in Marrakech). Je bestelt hier ontzettend lekkere mezzes (kleine hapjes, vergelijkbaar met tapas), maar ook de burgers zijn top. Als je altijd al kameel hebt willen proberen: pak je kans, want bij Café Clock serveren ze een heel smakelijke kamelenburger. Je kunt je ook inschrijven voor één van de vele kookworkshops of meer te weten komen over traditionele muziek.

Het Koninklijk paleis van Fez

Fez Marokko, Koninklijk paleis van Fez | Mooistestedentrips.nl

Even de drukke Medina uit is wel een goed idee, want buiten het oude centrum is er ook nog genoeg te zien. Loop je richting de nieuwe stad, dan kun je meteen de façade van het Koninklijk Paleis van Fez aanschouwen. Het is echt een plaatje. Omdat het nog steeds eigendom is van de Koninklijke familie van Marokko is het helaas niet geopend voor publiek.

Fes el-Jdid

Fez El-Jdid | Mooistestedentrips.nl

De Joodse wijk van Fez, Fes el-Jdid, ligt in nieuw Fez. En dit nieuw mag je met een korreltje zout nemen, want dit deel van de stad werd in de 13de eeuw uit de grond gestampt. Maar in vergelijking met de oude Medina is het natuurlijk een jonkie. In de 14de en 15de eeuw vluchtten veel Joden uit Europa en vestigden zich onder andere in het nieuwe deel van de stad. En dat is aan de architectuur nog wel te zien: de meeste oude gebouwen hebben nog prachtige houten balkons, een typische Joodse bouwstijl. Op het hoogtepunt woonden er zo’n 250.00o Joden in Fes el-Jdid.

Merenid Tombes

Bezienswaardigheden Fez: Merenid Tombes | Mooistestedentrips.nl

De Merenid Tombes zijn wat onbekende bezienswaardigheden in Fez. Deze tombes zijn het enige wat nog doet herinneren aan de sultans van de Merenid dynastie en ze liggen even buiten de stad. Het is een stevige klim de heuvel op, maar dan kun je wel de mooie versieringen op de tombes zien, die inmiddels als flink zijn vergaan. Vanaf de heuvel heb je bovendien een prachtig uitzicht over de Medina.

Drankje met uitzicht: Palais Jamai

Palais Jamai, Fez Marokko | Mooistestedentrips.nl

Fez is adembenemend, letterlijk. Want de drukke Medina met de smalle straatjes en vele winkeltjes is ook best een aanslag op je zintuigen. Sta er dus niet van te kijken als je best moe bent na een dagje Fez. Aan het einde van de middag kun je een taxi pakken naar Palais Jamai. Dit is een nu een vijfsterrenhotel, maar ook als je gewoon wat wilt drinken kun je hier terecht op het terras. Je hebt er een prachtig uitzicht over de Medina.

Lees meer over Fez

Fez, Marokko: de leukste bezienswaardigheden
Bewaar op Pinterest!

Fez Marokko, de mooiste bezienswaardigheden in Fez Marokko | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer