Fietsen in Utrecht: langs de forten

door Esther

Met gratis fietsroute!

Ga je een dagje of weekend naar Utrecht? En heb je het centrum wel zo’n beetje verkend? Huur dan een fiets en ontdek de schitterende omgeving van Utrecht. Zo ben je, op nog geen 10 minuten fietsen van het centrum, ineens middenin de natuur en fiets je tussen de slootjes, natuurparken en oude forten. Download de gratis fietsroute en ontdek de schitterende natuur rond de verschillende forten in rond Utrecht.

Het gebied van Pampus tot de Biesbos ligt ermee bezaaid: de verdedigingswerken langs de Hollandse Waterlinie. Eeuwenlang groeven legers zich hier in en lieten de linie onder water lopen in geval van dreiging. De meeste bunkers en forten werden in de Tweede Wereldoorlog voor het laatst gebruikt door de Duitsers en sindsdien lagen ze er maar een beetje verlaten bij, waardoor het kraamkamers werden voor vossen, knaagdieren, uilen en vleermuizen. De grootste concentratie verdedigingswerken ligt rond Utrecht en juist hier krijgen steeds meer forten een nieuwe functie, bijvoorbeeld die van B&B of restaurant. Tijd voor een ontdekking van de forten op de fiets.

Noorderpark Utrecht
Noorderpark Utrecht

Fort op de Ruigenhoekse Dijk: opgeëist door de natuur

Een mooi startpunt is Fort de Gagel. Hier laat je de drukte achter je en fiets je langs het fort, waar je vanaf deze zomer bijvoorbeeld kano’s kunt huren en een hapje kunt eten, het Noorderpark in. Dit gloednieuwe natuurgebied is sinds de jaren 90 eigendom van een natuurvereniging en sinsdien zijn de oude jaag- en wandelpaden weer mooi opgeknapt. En in deze geborgen omgeving nemen diverse planten en dieren, zoals kerkuilen, dassen en moerasvogels weer in aantal toe. Door het nog jonge bos, fiets je, met uitzicht op het moerassig natuurgebied, de weilanden en sloten naar Fort op de Ruigenhoekse Dijk. Deze bijzondere buitenplaats is het hele jaar door te bezoeken.

Het verdedigingswerk heeft de vorm van een vierpuntige ster en bood ooit plaats aan soldaten en officieren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er loopgraven om de verdedigingswerken heen gegraven die die natuur, na de beëindiging van de oorlog, weer opeiste. Hierdoor heeft de natuur zich rondom heft fort bijzonder ontwikkeld. Je kunt met rondleidingen van Staatsbosbeheer mee of bovenop het begroeide fort even picknicken.

Fort op de Ruigenhoekse Dijk

Fort op de Ruigenhoekse Dijk

Fort op de Ruigenhoekse Dijk

Koffie bij Geesina

Voor je het dorpje Groenekan in fietst, kun je even afstappen en de molen ‘Geesina’ bezoeken. Deze molen dankt zijn naam aan de molenaarsvrouw die, door zeer spaarzaam en zuinig te leven, in haar eentje de renovatie van de molen in 1941 kon bekostigen. Nu is de molen een prima plek om even een kop koffie te drinken. Fiets vervolgens via de Groenedijk richting de Achterweteringsweg, waar je linksaf naar het prachtige, slaperige dorpje Westbroek rijdt. De prachtig verbouwde boerenhoeves zijn een lust voor het oog. Rijd de Kerlaan helemaal uit en volg deze als hij overgaat in de Nedereindsevaart.

Je rijdt dan namelijk een prachtig stiltegebied in dat aan de rand van de Maarsseveenseplassen ligt. Je fietst nu omringd door enkel water, vaak alleen in het gezelschap van libellen, waterhoentjes, eenden en zwanen. Zodra je bij de Thermen Maarssen aankomt, ga je de Oudedijk op om vervolgens bij De Heeren van Maarssen op het terras neer te ploffen en je tegoed te doen aan een heerlijke lunch.

Geesina, Molen Utrecht

Langsvarende plezierbootjes

Om de hoek kun je nog even het Fort bij Maarsseveen bekijken om dan je weg te vervolgen richting de Vecht. Via de Tuinbouwweg kom je op één van de mooiste punten van de route. Langs de woest begroeide waterkant waken twee schitterende molens over de verschillende verdedigingswerken in het veld. Deze molens werden in 1830 gebouwd en zijn prachtig onderhouden. Even verderop vind je het imposante Slot Zuylen.

Dit middeleeuwse slot werd in de 19e eeuw verbouwd tot buitenhuis met als bekendste oud-bewoner de schrijfster Belle van Zuylen. Elk weekend zijn het slot en de aangrenzende tuinen geopend voor rondleidingen en concerten. Het is fijn uitpuffen op het terras van het nabijgelegen Restaurant Belle. Aan de overkant van het ophaalbruggetje is het misschien wel net zo leuk uitrusten. Vanuit het prieeltje in het park heb je namelijk een mooi uitzicht op de huizen, het kerkje van Oud-Zuilen en de langsvarende plezierbootjes.

Fietsen Vecht

Welverdiend drankje bij Fort aan de Klop

En of je nu de Vecht volgt of via de Polderweg terug naar Utrecht rijdt, dat maakt eigenlijk niet zo veel uit, zolang je jezelf maar trakteert op een drankje bij Fort aan de Klop om je fietstocht af te sluiten. Een paar jaar geleden is dit fort, met een klein natuurpark eromheen, omgetoverd tot een restaurant waar je je in de knusse nissen of in de zon op het terras met een gerust hart op een lekkere snack en welverdiend drankje kunt storten.

En daarna is het een kwestie van kiezen: ga je terug naar hartje Utrecht of blijf je nog even hangen voor nog één drankje?

Utrecht: Fort aan de Klop

Over de fietsroute

Deze fietsroute is bijna 27 kilometer lang. Als je in één keer doorfietst, kun je de route binnen ongeveer anderhalf uur afleggen. Maar wil je af en toe eens afstappen, je ogen goed de kost geven en een kop koffie drinken of even lunchen (wat wel aan te raden is, zeker met lekker weer!), dan is 2 tot 3 uur realistischer.

Download de fietsroute ‘Langs de forten‘ gratis!

Meer over Utrecht

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer