Budgettips Bologna: tips voor een goedkope stedentrip

door Esther

Wil je een stedentrip maken, maar moet je op je budget letten? Dan kan ik je een stedentrip Bologna aanraden. De Noord-Italiaanse stad staat bij nog niet niet zo veel reizigers op het lijstje en is dus perfect als je van het beste van Italië wil genieten, zonder de enorme wachtrijen van Rome of Florence. En minstens even leuk: Bologna hoeft helemaal niet duur te zijn. Ik vertel je hoe je een goedkope stedentrip Bologna kunt maken én een leuke tijd kunt hebben. Dit zijn de leukste budgettips Bologna.

Goedkope stedentrip Bologna? Die plan je zo

De leukste budgettips Bologna

Gratis stadswandeling in Bologna

De leukste tip voor een goedkope stedentrip Bologna is de gratis stadswandeling. Je vertrekt vanaf het centraal station van Bologna voor een wandeling van drie uur door het schitterende middeleeuwse centrum van de stad en je krijgt zo een goede indruk van alle bijzondere gebouwen die er te bewonderen zijn. Je eindigt de wandeling in één van de meest traditionele kroegen van Bologna voor een drankje.

Naar de markt in Bologna

Goedkoop eten en drinken in Bologna | Mooistestedentrips.nl

Goedkoop eten en drinken in Bologna | Mooistestedentrips.nl

Gratis en goedkoop in Bologna: goedkoop eten in Bologna | Mooistestedentrips.nl

Als je in Bologna één ding goed kunt, dan is het toch wel lekker eten. En één van de leukste budgettips Bologna is dan ook: ga naar één van de markten van de stad. Alle winkeltjes en stalletjes die zo op of om en nabij de Via Pescherie Vecchie, Via degli Orefici en Via Drapperie liggen, kun je rekenen onder de openluchtmarkt van Bologna. Hier koop je de mooiste kazen, beste vleeswaren, waanzinnige wijnen en lekker fruit. En het leuke is, tussen alle kraampjes vind je cafés en restaurantjes in alle formaten, waar je voor een prikkie kunt proeven wat er die dag allemaal aan lekkers te krijgen is.

Ik vond zelf Simoni echt geweldig (alleen al vanwege de meters hoog opgestapelde kazen en vleeswaren die het personeel met een enorme ladder moet pakken) en Caffè del Mercato vanwege het knusse karakter en de vriendelijke bediening. Bij de meeste restaurantjes rondom de markt is er een voordelig, en superlekker, lunchmenu verkrijgbaar.

Mercato di Mezzo

Even verderop vind je Mercato di Mezzo, een verzamelplek van allemaal lokale producenten en leveranciers waar je voor een klein bedrag allemaal lekkere gerechtjes op de kop kunt tikken. Van antipasti tot pizza en van pasta tot cake. En overal bestel je er een mooi glas wijn of goede fles craft beer bij.

Mercato della Erbe

Aan de andere kant van het centrum zit nog een leuke markt om je hart op te halen aan mooie lokale producten, de Mercato della Erbe. Dit is de oude kruidenmarkt van Bologna en hij is opgedeeld in 3 delen. In het midden kun je nog steeds ouderwets boodschappen doen en groente, fruit, kruiden en paddenstoelen kopen. Maar in de twee flanken van de markt vind je diverse kraampjes en restaurantjes waar je super lekkere gerechtjes kunt kopen. Het is gezellig druk op de markt voor twee uur ’s middags en vanaf half zes ’s avonds.

Koop een Bologna Welcome Card

Budgettips Bologna: koop een Bologna Welcome Card | Mooistestedentrips.nl

Eén van de beste budgettips Bologna: koop een Bologna Welcome Card zodra je aankomt in de stad. Met de kaart kun je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer in de stad en gratis mee met een wandeling door de stad met een gids. Maar misschien nog wel belangrijker: bijna alle bezienswaardigheden in Bologna zijn gratis te bezoeken met de Bologna Welcome Card.

De verborgen waterwegen van Bologna

Goedkoop in Bologna: verborgen waterwegen | Mooistestedentrips.nl

Als je nietsvermoedend door de straten van het centrum van Bologna loopt, kun je ineens water horen lopen. Alsof er een riviertje door de stad loopt. Klopt! Het is de rivier de Reno. Die liep vroeger om het centrum van de stad heen, maar door de eeuwen werden er steeds meer huizen en winkels op en rond gebouwd. Nu loopt de rivier dan ook voor het grootste deel onder de stad door en komt hij zo af en toe eens boven. Als het water zo langs de pastelkleurige huizen kabbelt, is dat toch wel erg mooi om te zien. Op deze plattegrond kun je zien waar je de rivier op verschillende plekken in Bologna kunt spotten.

Maak een pelgrimstocht

Gratis en goedkoop in Bologna: maak een pelgrimstocht | Mooistestedentrips.nl

Goedkoop in Bologna: Sanctuary of the Madonna di San Luca | Mooistestedentrips.nl

Eén van de meest verrassende budgettips Bologna is om een pelgrimstocht te maken. Dat klinkt misschien wat ambitieus, maar het kan in Bologna. En het is gratis, dus kom maar op. Wandel tijdens je stedentrip naar Sanctuary of the Madonna di San Luca. Deze enorme basiliek is vernoemd naar een klein portret van Maria dat door Sint Lucas werd geschilderd en in de basiliek wordt bewaard. Vanaf de Porta de Saragossa kun je, overdekt, via 666 bogen naar boven wandelen. De klim naar boven is heel bijzonder. Je kunt onderweg niet alleen genieten van een prachtig uitzicht, maar je komt ook allerlei kleine kapelletjes met schilderingen tegen. Erg de moeite waard. De basiliek is gratis te bezoeken, maar als je de koepel in wil (en dat wil je wel!) dan kost het €5.

Street art ontdekken

Gratis en goedkoop in Bologna: street art ontdekken | Mooistestedentrips.nl

Gratis en goedkoop in Bologna: street art ontdekken | Mooistestedentrips.nl

Als je door het centrum van Bologna wandelt, valt het je al op: er is overal graffiti. Dit is te danken aan het extreem linkse karakter van de stad (sinds de Tweede Wereldoorlog heeft de stad altijd een communistisch of socialistisch bestuur gehad, en je ziet nog veel locals een communistische krant lezen), en graffiti hoort er in Bologna gewoon een beetje bij. Gelukkig zijn er mooiere dingen te bewonderen dan alleen vage tags en kreten.

In deze guide zie je waar je heel bijzondere werken kunt bekijken. Houd er wel rekening mee dat alle werken van Blu zijn overgeschilderd door de artiest zelf, omdat hij vond dat zijn werk te commercieel door de stad werd uitgebuit. Ik ging fietsen in Bologna langs mooie en goed verstopte werken en kan deze fietstocht echt van harte aanbevelen, een leuke manier om een heel andere kant van de stad te zien.

Goedkoop uit eten in Bologna

Goedkoop uit eten in Bologna, tip: Simoni | Mooistestedentrips.nl

Wat uit eten betreft kun je het in Bologna zo gek maken als je zelf wil. Er zijn waanzinnig goede restaurants, waar meesterchefs te sterren van de hemel koken. Maar voor goed eten hoef je in Bologna echt niet meteen de creditcard te trekken. Overal in de stad vind je leuke trattorias en gezellige restaurants. Populair bij de locals zijn de zogeheten aperitivo buffetten. Ik ken dit eigenlijk als een fenomeen uit Turijn, maar zag het ook al in meerdere cafés in Rome opdoemen. Het komt erop neer dat je voor je drankje één of twee Euro extra betaalt en dan onbeperkt gebruik mag maken van een buffet vol lekkere hapjes. Bij het ene café is het buffet wat uitgebreider dan bij het andere, maar het is een leuke manier van uitgebreid ete voor weinig. Caffè Zamboni heeft één van de meest uitgebreide buffetten van de stad, met pasta’s, salades, vleeswaren, broodjes, beleg, zoetigheid en zelfs sushi.

Een ander restaurant om voordelig te kunnen eten is Osteria dell’Orsa. Echt een begrip in Bologna. Hier eet je, volgens kenners, namelijk de beste tagliatelle al ragu (of wat wij ‘Bolognese’ noemen, maar zeg dat in Bologna niet hardop). Het restaurant is populair bij de locals, studenten en bij toeristen en het zit er standaard stampvol. Er staan boven en beneden lange tafels en het is een kwestie van: aanschuiven maar. Duur is het in ieder geval niet, want voor een bordje lekkers betaal je nooit meer dan €12 en de meeste gerechten kosten zo rond de €6 of €7.

Lees meer over Bologna

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer