Kleine wereldreis in Antwerpen

door Esther

Een reis rond de wereld maken en toch gewoon in Antwerpen blijven. Kan dat? Jazeker, en het is ook nog eens heel gemakkelijk. Ontdek de buurten Diamant, Borgerhout en Zurenborg en je leert een totaal onbekend Antwerpen kennen. Je begint gewoon bij het Centraal Station. Zo maak je een wereldreis in Antwerpen.

De buurt Diamant is het epicentrum van de grote Joodse gemeenschap in Antwerpen, die grofweg tussen het Stadspark en het Centraal Station te vinden is. Je vindt hier niet alleen de beste juweliers van Antwerpen, maar ook nog eens een enorme verzameling geweldige bakkerijtjes en koosjere delicatessenwinkels en lunch tentjes. Eén van de meest bekende koosjere bakkerijen is Kleinblatt, waar je de heerlijkste koffiekoeken, gebakjes, bagels en pralines koopt.

Antwerpen Diamant, CS | Mooistestedentrips.nl

Antwerpen, Diamant - Kivietsplein | Mooistestedentrips.nl

Aangezien de Joodse gemeenschap behoorlijk gelovig is, en een grote groep bij de ‘chassids’ hoort, kun je op zaterdag flink pech hebben in Diamant. Omdat het Sjabbat is, de Joodse dag van rust, zijn de meeste juweliers en eetwinkeltjes gesloten. Loop je langs één van de synagogen, bijvoorbeeld de kleine Portugese synagoge aan de Hovenierstraat, dan zie je traditioneel geklede Joden, die elkaar ‘Gut Shabbes’ wensen, het straatbeeld bepalen.

Borgerhout: Afrikaanse batik en Antwerpse vintage

Net onder het spoor door maken de synagogen plaats voor moskeeën en de koosjere winkels voor halal eetcafés. Maar je ontdekt er ook een hoekje Afrika. Verscholen tussen de moderne kantoorpanden vind je een paar baobabs verstopt en aan de Lange Kivietsstraat kun je de mooiste Afrikaanse batikstoffen kopen. Langs de Turkse groentewinkels, Marokkaanse bakkertjes en tweedehands en vintage kledingwinkels beland je in Borgerhout: een geweldige mix tussen écht Antwerps en multi-culti en een goede plek om wat street art te spotten, zoals in de Borgerhoutsestraat.

Streetart in Antwerpen: Borgerhout | Mooistestedentrips.nl

Streetart in Antwerpen: Borgerhout | Mooistestedentrips.nl

Antwerpen Borgerhout: Districtshuis | Mooistestedentrips.nl

Antwerpen Borgerhout: Mokkakapot (foto door: Mokkakapot) | Mooistestedentrips.nl

Bruisend middelpunt van de buurt is het oer-volkse Moorkensplein, rond het statige Districtshuis, dat omzoomd is door gezellige cafés en restaurants. Bijzonder is Mokkakapot, een koffietentje, galerie, lunchcafé en winkel in één. Je spot er werk van lokaal talent, kun er tussen de locals een drankje doen en een echt leuk souvenir op de kop tikken. Wil je echt eens origineel uit eten in Antwerpen? Aan de overkant van de straat is Bistro Miro echt een aanrader. De authentieke houten vloer van het restaurant komt van de handelsbeurs in Antwerpen en de rest van de vintage inrichting geeft bijna een Parijs-gevoel. Zeker proberen: de Oosterscheldepaling in ’t groen en de roggevleugel meunière.

Zurenborg: sprookjesbuurt

Je zou het bijna niet verwachten als je middenin het volksbuurtje staat dat Borgerhout is, maar op 5 minuten lopen, nadat je de Platin en Moretuslei bent overgestoken, sta je in een totaal andere wereld. In eerste instantie heb je nog niet in de gaten. De terrasjes van de Dageraadplaats lonken uitnodigend. Zo is het Aan het strand van Oostende goed toeven met een wijntje en een fijne lunch. Blijf je op de Dageraadplaats hangen tot na zonsondergang, dan zie je de lichtjes boven het plein oplichten als de Melkweg. Kun jij de Grote Beer spotten?

Antwerpen Zurenborg Transvaalstraat | Mooistestedentrips.nl

Antwerpen Zurenborg Waterloostraat | Mooistestedentrips.nl

Antwerpen Zurenborg Cogels-Osylei | Mooistestedentrips.nl

Antwerpen Zurenborg De Tulp | Mooistestedentrips.nl

Loop je echter door van de Dageraadplaats naar de Draakplaats, dan reis je zo’n 120 jaar terug de tijd. Je bevind je in Zurenborg, een wijk die aan het brein van Gaudí lijkt te zijn ontsproten. Het is maar lastig voor te stellen dat aan het einde van de 19de eeuw dit deel van Antwerpen enkel bestond uit weilanden. Totdat de rijke, invloedrijke families Cogels en Osy er in weelderige Belle Epoque stijl grote herenhuizen lieten bouwen. De huizen in Zurenborg zijn allemaal rijkelijk versierd met torentjes, mozaïeken en buikige balkonnetjes. Een bezoek aan de wijk is dan ook niet compleet zonder dat je, tot op het gênante af, hebt staan loeren naar de prachtige Art Nouveau huizen op de Cogels-Osylei met klinkende namen als Huize Zonnebloem en De Tulp. Ook de Waterloostraat en Transvaalstraat staan boordevol schitterende Belle Epoque panden.

Een heerlijke plek om je wandeling door deze mooie buurt en je kleine wereldreis door Antwerpen af te sluiten is de Tramplaats of Draakplaats, die enkel worden gescheiden door de tramrails. De Burgerij is een nieuw begrip in Antwerpen waar je fantastische burgers kunt eten of afhalen. Er zijn meerdere vestigingen, maar die aan de Tramplaats biedt uitzicht over de hele Cogels-Osylei, wat mij betreft een Antwerpse A-locatie. Liever een zonnig terrasje pakken? Dan zit je bij Café Den Draak aan de Draakplaats altijd goed.

Antwerpen Zurenborg Dageraadplaats | Mooistestedentrips.nl

Antwerpen Zurenborg, Den Draak | Mooistestedentrips.nl

Deze wereldreis in Antwerpen maken?

  • Ik maakte deze wandeling met de nieuwe Time to Momo Antwerpen. In deze reisgids vind je 6 wandelingen door Antwerpen en ontdek je de stad op een bijzondere manier. Ja, je ziet highlights als de Grote Markt en het Rubenshuis, maar ook hippe en bijzonder wijkjes zoals ’t Eilandje, ’t Zuid en Zurenborg met allerlei leuke cafés en winkels.
  • Wil je met de auto naar Antwerpen? Vraag dan na bij je hotel of je er gratis kunt parkeren. Dit is namelijk erg duur in Antwerpen: €3 per uur, maximaal €20 per dag.
  • Het is aan te raden om met de trein naar Antwerpen te gaan, dan kun je meteen het prachtige Centraal Station zien. Boek je zo’n 3 maanden van te voren, dan kun je de voordeligste treinkaartjes kopen.
  • Antwerpen snel en leuk ontdekken? Huur een fiets!
  • Tijdens mijn weekendje Antwerpen, logeerde ik bij Rosier 10. Een ontzettend gezellige B&B vlakbij de Nationalestraat. Wandeling 1, 2 en 4 uit 100% Antwerpen kun je perfect maken vanuit deze B&B.
  • Bekijk ook mijn tips over ’t Eilandje en al mijn tips voor een stedentrip Antwerpen.
  • Wil je met oud en nieuw naar Antwerpen? Doen, bekijk alle tips!

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer