Lichtfestival in Gent

door Esther

Wie mij volgt op Instagram kon al zien dat ik het ontzettend naar mijn zin had op China Light in Utrecht. Wat een prachtige lichtkunstwerken zag ik daar. Vandaar dat ik zo ontzettend enthousiast was dat het Lichtfestival in Gent na 3 jaar terug is van weggeweest. Met verschillende lichtsculpturen, spectaculaire projecties op de mooiste historische gebouwen van Gent. Een heel goede reden voor een stedentrip Gent. Toch? Ik trotseerde de kou en bekeek de mooiste werken op het Lichtfestival in Gent.

Lichtfestival Gent - Echtzeitlicht | Mooistestedentrips.nl

Lichtfestival in Gent | Mooistestedentrips.nl

Elke paar jaar kun je in Gent genieten van dit bijzondere lichtspektakel. De route van het lichtfestival in Gent is zo’n 5 kilometer lang en loopt langs bijvoorbeeld het Sint-Pietersplein en het Baudelhof langs wat minder bekende plekken, zoals de nieuws aangelegde Oude Beestenmarkt en de achtergevels van de Muntkaai. Diverse schitterende historische gebouwen zijn door lichtkunstenaars voorzien van schitterende lichtwerken. Vanaf 6 uur ’s avonds kun je het parcours op en om middernacht doven de lichten weer.

De Charleston op het Bisschopshuis

Zo heb je al eens tijdens het Lichtfestival Gent op de façade van het Bisschopshuis kunnen genieten van een audiovisuele show waarin beroemde Gentenaren de hoofdrol speelden, vooral de ode aan Victor Horta met grootse art nouveau projecties en Charleston dansende figuren in de ramen was prachtig. De Duitser Klaus Obermaier maakte van het Zuid-Koreaanse consulaat dansend huis, een indrukwekkende optische illusie. En de Oude Beestenmarkt werd opgesierd door metershoge lichtgevende konijnen van Amanda Parer.

Lichtfestival Gent - Dancing House | Mooistestedentrips.nl

Lichtfestival Gent - Amanda Parer | Mooistestedentrips.nl

Schaduwen in het Circus

Het Circus van Gent is één van de meest bijzondere gebouwen van Gent en wordt gekoesterd door de locals. Het ronde gebouw fungeerde als stadsmanege, brandweerkazerne en opslag voor oldtimers. Binnenkort gaat het Circus dicht voor verbouwing om als poptempel over een paar jaar weer te openen. De bijzondere geschiedenis van het gebouw werd goed gevat in de Shadowspinner van Arf&Yes.

Lichtfestival Gent - Circus | Mooistestedentrips.nl

Lichtfestival in Gent, tips | Mooistestedentrips.nl

Wanneer het volgende Lichtfestival in Gent is? Houd de website in de gaten, dan kun je gaan aftellen.

Gent Lichtfestival vanaf het water

Wil je het festival op een bijzondere manier meemaken? Boek dan een rondvaart: met een drankje in de hand en wat lakkers te knabbelen, geniet je vanaf het water de prachtige verlichte binnenstad van Gent en hoor je alles over het Lichtplan van Gent en de verschillende artiesten van het festival. Reserveren kan via Gent Watertoerist.

En ben je toch in Gent, bezoek ook:

Patershol

De wijk Patershol ligt in het middeleeuwse hart van Gent, in de schaduw van het indrukwekkende Gravesteen. Dertig jaar geleden was het in Gent mogelijk om voor een prikkie een klein, monumentaal huisje te kopen in deze buurt en sinds die tijd is Patershol de meest bruisende wijk van de stad. Je vindt er alles wat je maar nodig hebt tijdens je stedentrip: leuke restaurants, cafés en knusse winkels. Je kan bijvoorbeeld ’s avonds leuk uit eten bij ’t Klokhuys. Hier eet je geweldige Vlaamse kost.

Julie’s House

Aan de übergezellige Kraanlei is één van de meest knusse koffietentjes van Gent te vinden: Julie’s House. In het eeuwenoude pandje baat de ambitieuze Julie Stampaer haar prachtige taartenwinkel uit. Plof binnen neer of op het piepkleine terrasje, bestel een kop koffie of thee en ga daarna uitgebreid binnen voor de vitrine staan. Een stuk citroentaart is een aanrader. Of misschien de cheesecake? Of toch een cupcake?

Huiszwaluw

Gent is een hele leuke stad om te winkelen. Er zijn ontzettend veel leuke vintage en retro winkels. Eén van mijn favoriete winkels in Gent is Huiszwaluw. Als je houdt van mooi grafisch design en mooie woonaccessoires met een knipoog naar het verleden, zit je hier goed. Je vindt hier prachtige meubelen, serviesgoed, lampen en de geweldige ontwerpen van Orla Kiely.

Stedentrip Gent: Patershol | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Gent: Julie's House | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Gent: winkelen bij Huiszwaluw | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Gent: praktische tips

  • Je kunt heel gemakkelijk met de trein naar Gent. Je koopt al een treinkaartje voor €38.
  • Goedkoop overnachten kan ik hartje Gent bij het gloednieuwe Backstay Hostel dat in het oude redactiepand van de krant Vooruit is gevestigd. Er zijn slaapzalen, maar ook kleurrijke en comfortabele tweepersoonskamers. Ideaal als je nog even wilt werken of een mailtje sturen, want het hostel heeft, naast een gezellige bar en ontmoetingsruimte, ook een bloggerskamer.
  • Liever wat kleinschaliger? Logeer dan in retro sfeer bij Alphabed B&B.
  • Gent voor een prikkie leren kennen? Ontdek dan de gratis bezienswaardigheden in Gent.
  • Bekijk al mijn tips over een stedentrip Gent.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer