Nancy: 5 highlights + Art Nouveau spotten

door Esther

Het is nu 10 jaar geleden dat ik voor het eerst in Nancy was. Maar veel zag ik niet van de stad. Ik was er namelijk als journalist bij de Tour de France, het lijkt nu bijna een ander leven. Ik kan me de natte straten herinneren, de valpartij vlak voor de finish en de frustratie van de televisie- en radiojournalisten. Want door de bomaanslagen in Londen die dag, werd er nauwelijks Tour de France uitgezonden. Iedereen werkte die dag voor niets. Maar ik was bij de Tour daarom door het dolle.

Maar Nancy verdiende een nieuwe kans. Hoe kon ik nu niet weten dat hier de wieg stond van mijn favoriete kunststijl, de Art Nouveau. En dat Nancy het mooiste plein van Frankrijk herbergt, was ook niet blijven hangen. Ik stond dus voor een leuke verrassing tijdens mijn korte stedentrip Nancy. Daarom deel ik vandaag 5 bijzondere highlights met je en vertel ik je hoe je Art Nouveau kunt spotten.

Place Stanislas: het mooiste plein van Frankrijk

Om maar gelijk in huis te vallen: dat plein, dat is me inderdaad wat. Ik heb inmiddels toch wat mooie Franse steden mogen ontdekken, die één nog fraaier dan de ander, maar een plein als dit. Dat was beslist nieuw. Place Stanislas staat inmiddels op de UNESCO werelderfgoed lijst en werd aan het einde van de 18de eeuw gebouwd ter ere van de Poolse Graaf van Lorraine: Stanislas Leszczynski. Dit was de schoonvader van Lodewijk XV, die de verstoten Poolse graaf met een elegant gebaar vorst van Lorraine maakte. Plof even neer op één van de terrasjes en geniet van het uitzicht op het immense stadhuis, de rococo fonteinen en de met bladgoud bedekte toegangshekken.

Nancy, Place Stanislas | Mooistestedentrips.nl

Nancy, Place Stanislas | Mooistestedentrips.nl

Musée des Beaux Arts

Blijf nog even op het Place Stanislas hangen en vereer het Musée des Beaux Arts met een bezoekje. Dat een relatief kleine stad als Nancy zo’n museum herbergt, is mooi meegenomen. Binnenin het schitterende 18de-eeuwse gebouw ga je de smeedijzeren trap op naar de tweede verdieping, waar je tijdreis door de kunst begint. Met prachtige werken van oude meesters als Rubens en Caravaggio. Beneden kun je terecht voor werken van de expressionisten en impressionisten, zoals Monet en Picasso. De kelder herbergt stukken van de bekendste architect van Nancy, Jean Prouvé, waaronder meubelen en glaswerk.

Picknicken in parken en tuinen

Heb je zin in een beetje beschutting en wandelen door het groen? Dan kun je in Nancy kiezen uit zo’n 13 tuinen en 11 parken. Midden in Nancy vind je de groene longen van de stad: het Park Pépinière dat met zo’n 23 hectare de favoriete plek is van vele wandelaars, picknickende studenten en hardlopers. Wil je bijzondere planten en bomen zien, dan moet je een beetje het centrum uit. Maar dan sta je in de botanische tuin tussen maar liefst 12.000 exotische planten. Je kunt eindeloos dwalen tussen de bananenbomen, koffieplanten en waterpartijen vol met waterlelies.

Nancy highlights, Lorraine | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Nancy | Mooistestedentrips.nl

Le Marché Central

Of je nu houdt van lekker eten of het leuk vindt om bijzondere tweedehands vondsten op de kop te tikken, je kunt je hart ophalen in de overdekte markt van Nancy: Le Marché Central. Je kunt er allerlei lekkernijen proeven en kopen, zoals vis, vleeswaren, krab, oesters en lokale Franse wijnen. Maar er zijn ook kraampjes met tweedehandsboeken, kleding en lederwaren. De markt is op alle dagen, behalve zondag, geopend vanaf 7 uur ’s ochtends tot halverwege de avond.

Wijn proeven en kopen

Een bezoek aan Nancy betekent: smullen geblazen. De streek staat natuurlijk bekend om de prachtige wijnen, maar ook om de mirabelles: een zoete vrucht waarvan bijvoorbeeld jam, taartjes en likeuren worden gemaakt. Maar je kunt in Lorraine en Nancy ook prima terecht voor lekkere vruchtengebakjes, artines. Bij Vins & Tartines kun je het lekkerste proeven dat Nancy te bieden heeft, zoals heerlijke broodjes en zoetigheden. Wat je ook bestelt: je krijgt er een perfect passend glaasje wijn bij gereserveerd. En mocht dat wijntje je bevallen, dan kun je meteen een fles of twee kopen om mee naar huis te nemen.

Nancy: L'Ecole de Nancy | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau spotten in Nancy | Mooistestedentrips.nl

Nancy Art Nouveau: Brassrie L'Excelsior | Mooistestedentrips.nl

3x Art Nouveau in Nancy

 • L’École de Nancy
  Nancy is de bakermat van de Art Nouveau en de Villa Majorelle, zo’n 2 kilometer buiten het centrum is een bloemlezing op de ontwerpers uit de stad en regio die de kunststroming groot maakten. Het huis zelf is een plaatje en vooral de glas in lood ramen die je door het huis verspreid ziet, zijn schitterend.
 • Brasserie L’Excelsior
  Gevalletje: het nuttige met het aangename combineren, want als je van Art Nouveau én van lekker eten houdt (ofwel: ikzelf, maar er zullen er meer zijn), dan kun je in Nancy niet anders dan aanschuiven bij Brasserie L’ExcelsiorDit restaurant is wel zo’n beetje het vlaggenschip van de School van Nancy, en dat snap je bij binnenkomst meteen. Met al die Art Nouveau pracht en praal lijkt het alsof je zo’n honderd jaar terug in de tijd gaat. Specialiteit van dit restaurant zijn fruits de mer. Ook al niet vervelend.
 • Art nouveau wandeling
  De leukste manier om Art Nouveau te spotten is om met je neus in je lucht rond te wandelen en mooie gevels te spotten, door mij ook wel als ‘gevelen’ bestempeld. Bij het toerisme office kun je een handige folder halen waarop de mooiste Art Nouveau panden van Nancy zijn aangegeven. Alleen al in de directe omgeving van het Place Stanislas vind je er al zo’n 40.

Ontdek Nancy tijdens een korte stedentrip

 • Ben je in de Ardennen of ben je op weg naar Zuid-Frankrijk? Vereer Nancy dan met een bezoekje, je bent er immers zo. De stad kun je op een eenvoudige manier ontdekken met de voordelige huurfietsen van Velostan.
 • Logeren in Nancy? Dat kan bijvoorbeeld bij het prachtige Maison d’Hôte de Myon, een hele mooie B&B op zo’n 500 meter wandelen van het Stanislas Plein. De sfeer is er gemoedelijk met een woonkamer en bibliotheek. Op verzoek kun je ook een wijnproeverij reserveren.
 • Als je maar één dag in Nancy bent, kan het lonen om een Nancy City Pass te kopen. Je kunt dan gebruikmaken van het openbaar vervoer en gratis naar de verschillende musea.
 • Bekijk al mijn tips voor een stedentrip Nancy.
 • Heb je zin om in een paar dagen een paar ontzettend interessante, maar onbekende steden, te bezoeken? Dan kun je je stedentrip Nancy combineren met het nabij gelegden en wonderschone Metz en het bruisende Luxemburg Stad.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer