Mini-break in Nederland: Zwolle

door Esther

Wat te doen in Zwolle? Ben je op zoek naar een leuke bestemming voor een weekendje weg? Dan is Hanzestad Zwolle echt een goede keuze. Er zijn namelijk genoeg leuke bezienswaardigheden in Zwolle. En dan kun je er ook nog eens ontzettend goed lunchen en uit eten. Nog tijd over? Dan vereer je het nabijgelegen Giethoorn met een bezoekje. Bekijk alle tips voor een dagje of weekendje Zwolle.

Plan een weekendje Zwolle

Hotels in Zwolle

Pillows Hotel Zwolle

Pillows Hotel Zwolle | Mooistestedentrips.nl

Het Pillows Hotel is één van de leukste hotels in Zwolle. Het hotel ligt op een paar minuten lopen van zowel het station als het centrum van de stad. Het Pillows Hotel is gevestigd in een prachtig historisch gebouwd en de kamers zijn daardoor ook allesbehalve standaard. Ze zijn heerlijk comfortabel ingericht. In het hotel heb je verschillende knusse hoekjes om even iets te drinken.

Hotel Lumen

Hotel Lumen Zwolle | Mooistestedentrips.nl

Hotel Lumen ligt buiten het centrum van Zwolle en is een goede en handige keuze als je met de auto naar Zwolle komt. Je logeert er in strak ingerichte en lekker comfortabele kamers, vaak met leuk uitzicht. ’s Ochtends kun je nog even in bed blijven liggen met een kop uit de Nespresso machine om daarna aan te schuiven voor een uitgebreid ontbijt.

B&B In de Kromme Jak

B&B In de Kromme Jak | Mooistestedentrips.nl

Vind jij het leuk om in een wat kleinschaligere omgeving te logeren, in het prachtige oude centrum van Zwolle? Dan vind je B&B In de Kromme Jak vast een goed idee. De B&B ligt vlakbij de hippe Sassenstraat en Kromme Jak, waar in de jaren ’80 de film Ciske de Rat werd opgenomen. De B&B heeft heel fijne kamers, allemaal erg ruim en ingericht met heel fijne lichte meubels. Er is zelfs een appartement als je net even iets meer ruimte wilt.

Over Zwolle

Wat te doen in Zwolle? Zwolle bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Zwolle heeft een prachtige historische binnenstad vol karakteristieke gevels, verdedigingsmuur, Sassenpoort, Peperbus en de stervormige gracht om het oude stadshart heen. Allemaal sporen van het rijke verleden. Dankzij de ligging aan de rivier de IJssel werd er in Zwolle vanaf de Middeleeuwen flink handel gedreven met als gevolg dat de stad een paar eeuwen later één van de machtigste en rijkste steden van Nederland was. En Zwolle mag dan niet zijn uitgegroeid tot een enorme metropool, de stad ademt absoluut een grootste sfeer en geschiedenis uit.

Bezienswaardigheden Zwolle

Fietsen in Zwolle

Fietsen in Zwolle (foto met dank aan Baja Bikes) | Mooistestedentrips.nl

Wil je tijdens je weekendje Zwolle zeker weten dat je niets mist, of wil je de stad gewoon op een leuke manier leren kennen? Ga dan mee met deze fietstocht door Zwolle. Samen met een gids ontdek je in een paar uur tijd de leukste plekken van de stad. Je komt langs de mooiste grachten, herenhuizen en vestingwerken. Je rijdt door de wijk Assendorp, die je een beetje met de Jordaan kunt vergelijken, en de beroemde peperbus. Tijdens je fietstocht proef je ook echte Zwolse balletjes.

Sassenpoort

Sassenpoort | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je weekendje Zwolle kun je niet om de Sassenpoort heen. Het is toch wel één van de meest imposante middeleeuwse stadspoorten die Nederlands nog kent. De Sassenpoort werd in de 14de eeuw gebouwd en maakte deel uit van de vesting rondom de stad. Bijzonder is dat de poort vooral is opgetrokken uit natuursteen. Ook leuk, je kunt de Sassenpoort bezoeken. Je bezoekt dan de mooie zalen binnen en kunt af en toe eens genieten van het mooie uitzicht.

Zwolle vanaf het water

Rondvaart in Zwolle | Mooistestedentrips.nl

Met zulke mooie grachten moet je de stad toch echt vanaf het water hebben gezien. Je kunt mee met een rondvaart door de stad of zelf een bootje huren. Wil je net even iets actiever bezig zijn of ben je met de kinderen op pad? Dan is het leuk om een waterfiets te huren. Of ga suppen, ook heel erg tof om te doen.

Museum de Fundatie

Museum de Fundatie | Mooistestedentrips.nl

Alleen al om het gebouw kun je niet heen tijdens een weekendje Zwolle. Want Museum de Fundatie is ongetwijfeld het meest opvallende gebouw in de stad. Het museum is gevestigd in een oud gerechtsgebouw, waar tijdens de laatste verbouwing het blinkende bolvormige dak bovenop is geplaatst. Het gebouw doet zo vreemd aan dat je eigenlijk als vanzelf naar binnen wordt gelokt. En van een bezoek word je zeker blij. Het museum grossiert namelijk in bijzondere moderne werken. Een ander deel van de collectie is te bezichtigen in Kasteel het Nijenhuis in Heino.

Peperbus

Peperbus Zwolle | Mooistestedentrips.nl

Trots prijkt de Onze-Lieve-Vrouwentoren aan de horizon van Zwolle. De toren is beter bekend als de Peperbus en hoort bij de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming. Mooie mond vol hè. De toren is 75 meter hoog en tot op 50 meter kun je de toren beklimmen. Goed, niet helemaal naar de top. Maar wel een fraai uitzicht. Ee bezoekje aan de basiliek en de toren is echt een aanrader tijdens een weekendje Zwolle. Het interieur van de kerk is namelijk erg fraai, met mooie glas-in-lood ramen en gekleurde wanden.

Waanders in de Broeren

Waanders in de Broeren | Mooistestedentrips.nl

Net als tijdens een weekendje Maastricht kun je ook tijdens een weekendje Zwolle tussen de boeken snuffelen in een prachtige oude kerk. Waanders in de Broeren staat toch echt in de top 5 van mooiste boekwinkels van Nederland. Daar moet je echt even langs. Ik snuffelde er lekker tussen de kinderboeken en kocht er wat leuks voor mijn zoontje. En daarna plofte ik er neer voor een goede kop koffie om nog even wat langer van de fijne sfeer te genieten.

Axes Castellum

Foto met dank aan Axes Castellum | Mooistestedentrips.nl

Net buiten de vesting van Zwolle vind je, in een prachtig klooster, Axes Castellum. Hier wordt nog echt kloosterbier gebrouwen, op een prachtige locatie. Tijdens een rondleiding hoor je hoe het bier wordt gebrouwen en kom je meer te weten over de saison, tripel, quadrupel, stout en alle andere bieren. En een proeverij hoort er natuurlijk ook bij. Wel even reserveren van te voren.

Uitstapje naar Giethoorn

Giethoorn | Mooistestedentrips.nl

Heb je tijd over tijdens je lang weekendje Zwolle of logeer je ergens in de buurt? Ga dan ook een dagje naar Giethoorn. Met de auto is het vanuit Zwolle iets meer dan een halfuur. Met bus 70 duurt de trip naar Giethoorn zo’n drie kwartier. Giethoorn kun je natuurlijk het beste verkennen met een fluisterbootje, kajak of de fiets. Ontdek ook Nationaal Park Weerribben Wieden.

Restaurants Zwolle

Lots & More

Foto met dank aan Lots & More | Mooistestedentrips.nl

Lots & More is mijn nieuwe favoriet en wat mij betreft een echte favoriet tijdens een weekendje Zwolle. Lots & More is heel gemakkelijk te vinden, namelijk tegenover de Sassenpoort. Dus als je een tafeltje op het terras verovert, zoals ik deed, dan heb je nog fijn uitzicht ook. Bij Lots & More kun je terecht voor de lekkerste ontbijtje, zoetigheden en lunchgerechten. Het leuke is dat je zowel je yoghurt als je salade helemaal zelf kunt samenstellen. Goede kop koffie of een versie smoothie erbij en genieten maar.

Stadscafé Blij

Foto met dank aan Stadscafé Blij | Mooistestedentrips.nl

Even een pauze tijdens het winkelen? Dan is Stadscafé Blij een heel leuke plek, op de Markt. Je kunt hier de hele dag door terecht. ’s Ochtends voor koffie met wat lekkers erbij, ’s middags voor een goede salade, aan het einde van de middag voor een borrel met een bittergarnituur of ’s avonds voor een goede burger en een cocktail. Tip: neem de proeverij van kleine gerechtjes.

Ensemble

Foto met dank aan Ensemble | Mooistestedentrips.nl

Heb je Museum de Fundatie bezocht en heb je trek gekregen? Dan hoef je niet ver te zoeken, want Ensemble bevindt zich gewoon tegenover het museum. Je kunt hier terecht voor de lekkerste wraps, poké bowls en gestoomde broodjes. Ook ’s avonds is Ensemble een aanrader. Je bestelt dan heel lekkere visgerechten en Aziatische gerechten met fantastische cocktails.

Dogtails

Foto met dank aan Dogtails | Mooistestedentrips.nl

Cocktails drinken met bijpassende hotdogs. Of andersom. Hoe dan ook. Dogtails is een superleuk concept dat je tijdens een weekendje Zwolle echt even moet proberen. Er staan veel verschillende hotdogs op het menu, die worden geserveerd met een fijne coleslaw. En de cocktails zijn ook echt uitmuntend.

De Gillende Keukenmeiden

Foto met dank aan De Gillende Keukenmeiden | Mooistestedentrips.nl

Gelegen aan één van de mooiste pleinen van Zwolle heeft De Gillende Keukenmeiden ook nog eens één van de meest vrolijke terrassen van de stad. De gezellige parasols, slingers en leuke plantjes trekken je er meteen naartoe. Op een warme dag plof je hier neer voor een koel glas vers gemaakte limonade en een stuk van één van de huisgemaakte taarten. Maar een goed broodje bestellen kan ook. Er wordt vooral met biologische en lokale producten gewerkt. Minder goed weer? Geen nood. Binnen is het ook super gezellig.

Wat te doen in Zwolle?
Bewaar op Pinterest

Wat te doen in Zwolle? Bekijk de leukste tips voor een dagje of weekendje Zwolle | Mooistestedentrips.nl

Meer stedentrips in Nederland

Houd jij van stedentrips Nederland? Ik ook! Daarom bezoek ik regelmatig de leukste en meest verrassende steden in ons land.

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Jacqueline 25 november 2018 - 18:00

Afgelopen weekend doorgebracht in Zwolle. Wat een leuke stad. Als eerste naar de Broerenkerk. Je weet niet waar je als eerste moet kijken, dus eerst maar lekker koffie gedronken.
Rond de middag een boottocht gemaakt. Heel leuk en bijzonder om op deze manier de stad te zien. Daarna nog gewinkeld en genoten van het heerlijke weer. Zwolle is een echte aanrader. Eigenlijk is een weekend nog te kort.

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer