Parijs: de leukste bezienswaardigheden langs de Seine

door Esther

Als je nog nooit een stedentrip Parijs hebt gemaakt, kan de stad best overweldigend zijn. Wat moet je allemaal bekijken en wat als je wat belangrijks mist? Wil je het mooiste van Parijs meepakken? Dat is lang niet zo moeilijk als je denkt: volg gewoon de Seine en je pakt als vanzelf de mooiste bezienswaardigheden van Parijs mee.

De rivier de Seine volgen was nog nooit zo gemakkelijk, omdat een groot deel naast de rivier sinds dit jaar compleet autovrij is gemaakt. Het voetgangersdeel is zo’n 4 kilometer lang en loopt van de Tuilerieën tot het gebied rondom de Bastille en laat dit nu net een gebied zijn waar zich behoorlijk wat bekende bezienswaardigheden van Parijs bevinden. Deze wandeling kun je bovendien gemakkelijk in een dag maken. Een goed begin van je stedentrip.

Dwalen door de Tuilerieën

Neem de metro naar Place de la Concorde om uit te stappen op één van de meest bekende plekken van Parijs. Je kijkt zo de beroemde Avenue des Champs-Elysées op, maar je loopt de andere kant op. Naar de Tuilerieën, ofwel: Jardin des Tuileries. Koop een kop koffie en dwaal door het park van 28 hectare boordevol vijvers, fonteinen en kunstwerken. In de verte zie je de grote glazen piramide van het Louvre al liggen. Als je dit museum wilt bezoeken, kun je er minstens een halve dag voor uit trekken. Koop in ieder geval een kaartje online om de wachtrijen te omzeilen, dat scheelt een hoop tijd.

Bezienswaardigheden in Parijs langs de Seine: Jardin des Tuileries | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Parijs langs de Seine: Pont Neuf | Mooistestedentrips.nl

Bruggen over de Seine

Wist je dat Parijs maar liefst 32 bruggen over de Seine telt. De ene wat fraaier dan de ander, maar toevallig liggen in het nieuwe voetgangersgebied 2 fraaie exemplaren. De Pont des Arts was de laatste jaren vooral beroemd vanwege de honderden hangslotjes die tortelduifjes aan de brug vastmaakten. Omdat deze de brug zodanig verzwaarden dat het gevaarlijk werd, zijn de slotjes inmiddels verwijderd. Wat overblijft is gelukkig een schitterende brug die een schitterend uitzicht biedt op de stad. De Pont Neuf is de oudste brug van Parijs en verbindt de oevers van de stad en het Île de la Cité al sinds 1607 met elkaar. De bogen van de brug zijn versierd met tientallen zogeheten ‘mascarons’ die beroepen als tandarts, kapper of tasjesdief uitbeelden.

Notre dame de Paris

Op het Île de la Cité vind je de beroemde kathedraal Notre dame de Paris, één van de meest bezochte bezienswaardigheden van de stad. Je mag in principe gratis naar binnen, maar je mag geen bagage mee naar binnen nemen. Vergaap je in de kathedraal aan de schitterende glas-in-lood ramen en de klokkentorens die je kunt beklimmen. Nadat je de 400 treden hebt overwonnen, sta je oog met eng uitziende waterspuwers en een prachtig uitzicht over Parijs.

Bezienswaardigheden in Parijs langs de Seine: Notre Dame | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Parijs langs de Seine: Notre Dame | Mooistestedentrips.nl

Hotel de ville

Via de Pont Notre Dame loop je binnen een paar minuten naar het stadhuis van Parijs, het Hotel de Ville. Het is opgetrokken in Neo-Renaissance stijl en op de façade zie je de beelden van meer dan 100 beroemde historische Parijzenaars. Binnen kun je altijd gratis tentoonstellingen over Parijs bezoeken. ’s Winters levert de ijsbaan op het plein voor het stadhuis mooie plaatjes op, ’s zomers kun je er op een terrasje neerploffen.

Moderne kunsttoppers in het Centre pompidou

Even verderop langs de Rue de Renard ligt het wereldberoemde Centre Pompidou. Qua architectuur is het gebouw al bijzonder te noemen, zo in het historische hart van Parijs, want alle ‘techniek’ (buizen, leidingen, klimaatinstallaties etc) zijn zichtbaar aan de buitenkant van het museum. Binnen kun je een sublieme collectie moderne kunst bezichtigen, vanaf 1900 tot nu. Tot de vaste collectie behoren een groot aantal werken van Henri Matisse, Picasso, Pierre Bonnard, en Georges Braque.

Bezienswaardigheden in Parijs: Centre Pompidou | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Parijs: Centre Pompidou | Mooistestedentrips.nl

Place des Vosges: het oudste plein van Parijs

Eindig je wandeling, en waarschijnlijk ook je dag, aan het Place des Vosges in de populaire wijk Le Marais. Dit is het oudste plein van Parijs, en volgens veel locals ook het mooiste. Het bestaat uit 36 totaal symetrische huizen met bogen op de begane grond en diep grijze dakpannen, rondom een park met een flinke fontein en bankjes onder de schaduw van tientallen bomen. Vele beroemde Parijzenaars noemden het Place des Vosges ooit hun thuis, waaronder Victor Hugo en Kardinaal Richelieu.

Zoek een plaatsje op het terras van Carette, één van de bekendste bakkerijen die sinds een paar jaar ook een vestiging op Place des Vosges hebben. Je bestelt er de lekkerste gebakjes en macarons, maar op het menu staan ook salades, tosti’s en broodjes. ’s Middags bestel je er natuurlijk een goed glas wijn of een cocktail.

Bezienswaardigheden in Parijs: Place des Vosges | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Parijs: Place des Vosges | Mooistestedentrips.nl

Eten en drinken aan de Seine

 • Hotdogs van DAD
  Als het lekker weer is, is het bijna zonde om ergens binnen te gaan zitten en een terrasje kan in Parijs nog weleens duur uitpakken. De oplossing: street food. Aan Quai d’Austerlitz vind je DAD waar je geweldige hotdogs kunt bestellen in heerlijk brioche brood, de setting is super hip, maar wel relaxt.
 • Péniche Marcounet
  Deze oude woonboot uit 1925 ligt aan de oever, ter hoogte van Pont Marie, net ver van Notre Dame. Van pallets is een enorm terras gemaakt op de kade waar het leuk borrelen of eten is. Als het koud is, kun je op de boot eten.
 • Rosa Bonheur sur Seine
  Een geweldig restaurant ter hoogte van Place de la Concorde (maar dan aan de andere oever). Het kan er behoorlijk druk zijn, maar als je eenmaal een fles rosé hebt bemachtigd is het echt genieten. Je kunt namelijk gaan zitten waar je het lekkerst zit: op het terras, maar ook met je benen bengelend over de kade. De bar is trouwens al om 8 uur ‘ochtends open, dus ook een prima plek voor een kop koffie.

Plan een stedentrip Parijs

 • Je reist het gemakkelijkste naar Parijs met de trein. Als je de aanbiedingen in de gaten houdt, kun je al een treinkaartje Parijs kopen vanaf €35. Je kunt ook vliegen naar Parijs. Vergelijk vliegtickets naar Parijs en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
 • Een goedkoop hotel in Paris vinden is nog niet zo gemakkelijk en ik raad eigenlijk iedereen aan eerst te kijken of El Dorado plaats heeft. Het favoriete Parijse hotel van mijn vrienden en mijzelf met leuke vintage geïnspireerde kamers en een leuk restaurant met terras erbij. Bekijk nog meer budget design hotels in Parijs.
 • De highlights van Parijs op een bijzondere manier ontdekken? Ga mee met een leuke tour op de fiets, of huur een fiets en ga lekker zelf op pad.
 • Bekijk alle tips over een stedentrip Parijs.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer