Piran, Slovenië: zien en doen in wonderschoon Piran

door Esther

Piran. Ze staat bekend als één van de mooiste stadjes langs de Adriatische kust. In het Italiaans heet ze Pirano, dat klinkt ook al zo mooi. En inderdaad, de oude stad is een plaatje met Venetiaanse architectuur in poederkleuren. En dat gelegen aan zee, dus verkoeling is nooit ver weg. Wil je tijdens je vakantie Slovenië naar Piran? Bekijk dan al mijn tips.

Tijdens onze vakantie in Slovenië wilden we de korte strip kust die het land rijk is zeker niet missen. En echt, Slovenië mag dan weinig kust hebben, maar wat het heeft is (net als de rest van het land, trouwens) ontzettend mooi. De kustplaatsjes liggen op steenworp afstand van Italië en waren eeuwenlang onder Venetiaanse heerschappij. En dat is te merken. De pleinen, de typisch Venetiaanse architectuur, de pastelkleurige gebouwen en de visrestaurants. Het doet allemaal ontzettend aan Italië denken. Zodra je Piran binnenkomt, schiet je spontaan in de vakantiestemming.

Doen in Piran, Slovenië

Piran, Slovenië: Tartinijev trg | Mooistestedentrips.nl

Piran, Slovenië: Venetiaans Huis | Mooistestedentrips.nl

Piran, Slovenië: St. George kathedraal | Mooistestedentrips.nl

Piran, Slovenië: St. George kathedraal | Mooistestedentrips.nl

Tartinijev trg

Je kunt in Piran het ovale, marmeren, centrale plein aan de haven niet missen. Het is letterlijk en figuurlijk het kleurrijke hart van de stad. De pastelkleurige, historische panden rondom het centrum zijn prachtig. Midden op het plein staat een beeld van componist Giuseppe Tartini die in Piran werd geboren, in het huis tegenover de kerk op Tartinijev trg. Eén van de belangrijkste historische panden aan het plein stamt uit de 19de eeuw en huist nu de tourist office.

Venetiaans huis

Maar het meest opvallende gebouw aan Tartinijev trg is het roze Venetiaanse huis uit de 15de eeuw, met maaswerken ramen en balkon. Tussen de ramen zie je een leeuw met een banner tussen de tanden. Erboven staat ‘Lasa pur dir’. Het werd geplaatst door een rijke Venetiaanse koopman die in de 15de eeuw verliefd werd op een plaatselijk meisje, dat al snel slachtoffer werd van de meest vreselijke roddels. De koopman plaatste ‘ Lasa pur dir’ (Laat ze maar praten) om de roddeltantes het zwijgen op te leggen.

St. George kathedraal

De St. George kathedraal in Piran, Slovenië, is vooral bekend vanwege het prachtige uitzicht dat je er hebt over het Tartinijev trg en de haven. Maar daarmee doe je de St. George kathedraal wat mij betreft toch wat tekort. Het is namelijk een heel mooie barokke kerk met een fraai interieur en een klein museum. Beklim de toren voor dat beroemde uitzicht en kijk vooral even de andere kant op om de oude stadsmuren van Piran op de heuveltop te ontwaren.

Prešernovo nabrežje

Het is een hele mond vol maar Prešernovo nabrežje is simpelweg de boulevard van Piran. Deze loopt van het haventje tot het einde van de landtong, waar de vuurtoren en de Kerk van St. Clement staan. Langs de boulevard zie je altijd fanatiekelingen die van de rotsen springen om even lekker in zee te springen. lof onderweg neer bij één van de terrasjes voor een drankje en mooi uitzicht over zee.

Mediadom Pyrhani

Topmusea hoef je in Piran niet te verwachten. Simpelweg rondslenteren en alles in je opnemen is al leuk genoeg. Maar wil je toch meer weten over de geschiedenis van het stadje, dan loop je even naar binnen bij Mediadom Pyrhani. Dit is een grappig, interactief museum waar je letterlijk door de geschiedenis van Piran kunt reizen. De archeologische vondsten zijn ook interessant.

Sergej Mašera Maritime Museum

Tijdens je bezoek aan Piran loop je vast even naar het mooie haventje, alleen al vanwege het uitzicht over de bootjes naar het Tartinijev trg en de kathedraal. In het 19de-eeuwse Gabrielli Paleis is het Sergej Mašera Maritime Museum gevestigd. Vooral het archeologische deel van het museum, met Romeinse amforen onder de vloer, is  het hoogtepunt van je bezoek.

Trg 1 Maja

Tot de middeleeuwen was Trg 1 Maja het hart van Piran en het is nog steeds een plaatje, net als de omliggende straatjes. De plein wordt geflankeerd door barkke gebouwen en in het midden staat een fonteintje waaruit gefilterd regenwater komt van de omringende huizen. Midden op het plein kun je neerploffen op een gezellig terrasje.

Minorietenklooster

Je moet het Minorietenklooster, naast de Sint Fransiscuskerk in Piran maar net even treffen. Het klooster, dat oorspronkelijk uit de 14de eeuw stamt en daarna nog behoorlijk is uitgebouwd, is een plaatje. Als de deuren open zijn, kun je simpelweg naar binnen wandelen.

Minorietenklooster, Piran | Mooistestedentrips.nl

Piran, Slovenië: Trg 1 Maja | Mooistestedentrips.nl

Piran, Slovenië: alle tips over Piran | Mooistestedentrips.nl

Eten en drinken in Piran

 • Caffe Theater
  Dit café is echt een begrip in Piran, Slovenië. Zowel locals als toeristen komen hier graag koffie drinken, vanwege het fijne uitzicht over zee, de haven en de promenade. Later op de middag maken de koffiekopjes plaats voor cocktails en is het terras een heerlijke plek om in de zon te zitten.
 • Riva
  Langs de promenade zijn zoveel bars en restaurants te vinden dat het maar moeilijk kiezen is. Maar bij Riva kun je gerust aanschuiven, want het is één van de beste restaurants in het stadje. Het uitzicht vanaf het terras over zee is prachtig.
 • Punta Caffe
  Punta Caffee is een prima plek als je gewoon even door Piran wandelt en snel iets wilt drinken of een ijsje voor onderweg wil meepakken. Het ligt prachtig, met uitzicht op zee. Het ijs is vers gemaakt en ontzettend lekker.

Piran, Slovienië. Bekijk alle tips over Piran | Mooistestedentrips.nl

Piran, Slovenië: praktische tips

 • Wil je je stedentrip Ljubljana combineren met een paar dagen aan de Sloveense kust? Dan kun je vanuit Ljubljana naar Piran met de bus. Houd er wel rekening mee dat de reis zo’n twee tot drie uur duurt met de bus. Met een huurauto rijd je binnen anderhalf uur van Ljubljana naar Piran en kun je nog leuke bezienswaardigheden in de buurt van de stad bekijken.
 • Het is zo goed als onmogelijk om in Piran te parkeren. Je kunt de auto kwijt aan de rand van het stadje. Wij parkeerden de auto in de Garažna hiša Arze parkeergarage. Vanaf de garage is het nog zo’n 10 minuten wandelen naar het hart van de stad. Je kunt de auto ook kwijt bij de Formače parking garage. Vanaf deze plek rijdt een pendelbusje naar de stad.
 • Piran is de laatste jaren heel populair bij bezoekers, maar ondanks dat er nog best wat hotels en particuliere accommodatie is bijgekomen, moet je er op tijd bij zijn als je wilt logeren in Piran. Een goede keuze is Hotel Piran, dat is gevestigd aan een schitterend pand aan de boulevard van de stad. Vanaf het terras heb je mooi uitzicht op zee. Heel bijzonder logeren is het bij B&B Memento, verborgen in één van die romantische straatjes in Piran, ik liep er per ongeluk tegenaan. De kamers en badkamers in dit mooie historische pand zijn lekker modern en het dakterras kijkt uit over de oude stad en de haven. Bekijk alle hotels in Piran.
 • Nog meer moois aan de Sloveense kust zien? Sla dan ook Koper en Izola niet over.

Piran, Slovienië. Bekijk alle tips over Piran | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Slovenië

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Linda 26 juli 2019 - 23:20

Piran ziet er prachtig uit!

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer