The Big 5 spotten in Pilanesberg National Park

door Esther

Maak een safari vanuit Johannesburg

Tijdens een reis naar Zuid-Afrika staat The Big 5 spotten bij de meeste reizigers wel op het lijstje. Kruger National Park lijkt hiervoor de beste plek, maar niets is minder waar. Zuid-Afrika heeft nog zo veel meer game reserves. Kun je vanwege tijdgebrek Kruger National Park niet bezoeken of ligt het park niet op je route, niet getreurd! Pilanesberg National Park is een geweldig alternatief en wordt door sommigen zelfs aangeschreven als mooier dan Kruger. Of dit zo is, kun je het beste zelf bepalen. Je bezoekt Pilanesberg al heel gemakkelijk: maak een dagtrip vanuit Johannesburg.

Praktische informatie over Pilanesberg NP

  • Beste reistijd om Pilanesberg National Park te bezoeken? De maanden februari tot en met april zijn heel geschikt om dieren met hun jongen te zien. Juni tot en met september zijn de Zuid-Afrikaanse wintermaanden en in die periode is het goed wild spotten, omdat de dieren in die periode uitgebreid de tijd nemen om te eten en drinken.
  • Je kunt Pilanesberg NP heel gemakkelijk bezoeken als dagtrip vanuit Johannesburg.
  • Goed om te weten: in tegenstelling tot Kruger National Park is Pilanesberg National Park malariavrij.
  • Toch een nachtje blijven? Logeer dan in de Tshukudu Bush Lodge. Hier kun je logeren in comfortabele chalets, je hebt uitzicht op een drinkplaats van Pilanesberg NP en je kunt elke dag mee met safari’s van zeer kundige gidsen.

Dagtrip vanuit Johannesburg: The Big 5 spotten in Pilanesberg NP

Op zo’n 3 uur rijden vanuit Johannesburg sta je ineens in een totaal andere wereld. Tussen de struisvogels, olifanten en giraffen. Pilanesberg National Park in Zuid-Afrika is gelegen in een oud vulkanisch gebied. Dit maakt het park erg vruchtbaar, glooiend en de ideale plek voor wilde dieren die er nooit gebrek hebben aan water en voedsel. Eeuwenlang werd het ruige landschap met waterrijke valleien bewoond door mensen, maar eind jaren ’70 werden de sporen van menselijke bewoning weggevaagd en de 50.000 hectaren teruggegeven aan de natuur. Ondanks dat het park door mensenhanden is gemaakt, zijn alle dieren die erin wonen wel degelijk wild. En het mooie: je kunt hier perfect The Big 5 spotten.

Safari met de auto of te voet

Het voordeel van Pilanesberg National Park is dat het een behoorlijk goed toegankelijk park is en ondanks de enorme oppervlakte toch heel overzichtelijk. Overal staan bordjes en als je de weg even niet meer weet, ga je naar Pilanesberg Centre om van daaruit weer je weg te vervolgen. Je kunt in principe zelf door het park rijden, er is immers zo’n 200 kilometers aan wegen door het park, maar het is eigenlijk wel aan te raden om met een gids te gaan. Deze kent het park op zijn duimpje, weet ongeveer waar de bijzondere dieren zich schuil houden en kan heel gemakkelijk met andere gidsen schakelen: zijn er ergens leeuwen gespot? Geen probleem, je gids brengt er je zo snel mogelijk naartoe.

De begroeiing in Pilanesberg National Park is heel divers en daarom is het ook leuk om het park te voet te ontdekken. Op deze manier word je echt helemaal ondergedompeld in de schitterende, ongerepte wildernis en heb je uitgebreid de tijd om mooie wildlife foto’s te maken. De kundige gidsen laten je kennismaken met de verschillende soorten vegetatie, insecten en vogels. En of je nu een lange of korte wandeling maakt, grote kans dat je oog in oog komt te staan met zebra’s, giraffen, neushoorns of olifanten.

Dagtrip vanuit Johannesburg: The Big 5 spotten in Pilanesberg NP

Dagtrip vanuit Johannesburg: The Big 5 spotten in Pilanesberg NP

Dagtrip vanuit Johannesburg: The Big 5 spotten in Pilanesberg NP

Het wild in Pilanusberg NP: spot The Big 5

Welke dieren vind je nu eigenlijk allemaal in Pilanesberg National Park? Omdat dieren flink de ruimte hebben in het park noemen inmiddels meer dan 50 grote en kleinere zoogdieren Pilanesberg NP hun thuis. Daarvan voert The Big 5, leeuw, olifant, neushoorn, buffel en luipaard, natuurlijk het lijstje aan. In het park is het behoorlijk gemakkelijk om in ieder geval olifanten, neushoorns en buffels te spotten. Ga je met een gids op pad, grote kans dat je ook leeuwen en een luipaard spot.

Tip: zie je ergens een jakhals, dan zijn de leeuwen nog ver weg. Jakhalzen leven namelijk van de restjes prooi die leeuwen laten liggen. Maar je kunt nog veel meer dieren zien, zoals wilde katten, hyena’s, zebra’s, giraffen, impala’s, springbokken, gnoes, antilopen en waterbokken. Vooral de wilde hond en cheetah gedijen goed in het park. Deze twee diersoorten worden in de rest van Afrika met uitsterven bedreigd, maar in Pilanesberg National Park hebben de dieren genoeg leefruimte om te overleven en zich voort te planten.

Ook vogelaars kunnen hun hart ophalen in Pilanesberg National Park. Er zijn namelijk meer dan 300 vogelsoorten te spotten. De struisvogel is daarvan het grootste exemplaar, maar je kunt ook grote honingspeurders, eksterbabbelaars, roodkruinscharrelaars en arenden zien. Een goede plek om wilde dieren te spotten is bij drinkpoelen. Bij het water in de buurt heb je sowieso grote kans om Nijlkrokodillen te zien. Pilanesberg NP is ook een aantal schildpadsoorten rijk. Deze schuwe beestjes kun je het beste spotten tijdens een wandelsafari.

Dagtrip vanuit Johannesburg: The Big 5 spotten in Pilanesberg NP

Dagtrip vanuit Johannesburg: The Big 5 spotten in Pilanesberg NP

Dagtrip vanuit Johannesburg: The Big 5 spotten in Pilanesberg NP

Pilanesberg Centre

In het hart van het park, in de buurt van de Mankwe Dam, ligt het Pilanesberg Centre. Een goede plek voor een pauze na een lange gamedrive. Het historische gebouw is één van de weinige gebouwen die is blijven staan, nadat het gebied als game reserve werd geclaimd. Door de eeuwen heen werd het gebruikt als gerechtsgebouw en een kantoor voor het ministerie van binnenlandse zaken. Vandaag de dag huist het centrum een keur aan faciliteiten, zoals een restaurants, snackbar, toiletten en gezellig terras. Vooral dat laatste is een aanrader, want onder het genot van een koel drankje zie je zo maar allerlei wilde beesten voorbij wandelen. Sta er niet van te kijken als je tijdens je lunchpauze tientallen giraffen, zebra’s, zwijnen en gnoes ziet.

Dagtrip vanuit Johannesburg: The Big 5 spotten in Pilanesberg NP

Meer over Johannesburg en Zuid-Afrika

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer