A place to stay: Titanic Hotel, Belfast

door Esther

Belfast stond al heel lang op mijn lijstje. De Noord-Ierse hoofdstad spreekt tot de verbeelding. Rauw en ruig, met zo’n fascinerend verleden. Belfast was niet alleen het toneel van de welbekende ‘Troubles’, maar was toch ook vooral de plek waar de Titanic werd gebouwd en het ruime sop koos. En ik sliep tijdens mijn stedentrip wel op een heel bijzondere plek: in het Titanic Hotel, Belfast. Dit is de oude rederij van White Starline, waar Titanic ooit op de tekentafel lag.


Ik weet niet of jullie ooit weleens geprobeerd hebben om een trap fraai op de foto te zetten? Tot mijn verblijf in het Titanic Hotel Belfast had ik in ieder geval nog nooit een poging ondernomen. Maar in Belfast heb ik in het Titanic Hotel toch onbekoorlijk lang in een vreemde hoek in de hal gehangen. Want: wat een plaatje. Het hele hotel, eigenlijk.

Titanic Hotel Belfast, a place to stay in Belfast | Mooistestedentrips.nl

Het Hotel Titanic Belfast is een aaneenschakeling van gebouwen uit verschillende decennia. Ooit vormden ze samen de rederij White Starline. Misschien wel de bekendste rederij ter wereld, omdat hier de oceaanstomers Olympic, Titanic en Britannic werden ontworpen en in het dok ertegenover uiteindelijk te water werden gelaten. Tot zo’n 5 jaar geleden lag het dok er maar verlaten bij, maar door de bouw van de nabij gelegen filmstudio’s (waar Game of Thrones onder andere is opgenomen) en de opening van het Titanic Belfast is het Titanic Quarter nu één van de nieuwste en meest spannende wijken van de stad.

Leuk hotel in Belfast: Titanic Hotel Belfast (foto met dank aan Titanic Belfast Hotel) | Mooistestedentrips.nl

Leuk hotel in Belfast: Titanic Hotel Belfast (foto met dank aan Titanic Belfast Hotel) | Mooistestedentrips.nl

Maar goed, waarom hing ik nou onderaan die trap? Nou, zoals gezegd is het hotel een aaneenschakeling van gebouwen. Er is ook niet één opgang naar de kamers. Ik moest achter de receptie langs voordat ik bij de lift kwam die naar mijn verdieping leidde. Maar niet voordat ik dus langs De Trap kwam. Het Titanic Hotel Belfast werd ooit in Art Deco stijl gebouwd en is helemaal in ere hersteld. Inclusief mooie gietijzeren balustraden, imposante schilderijen van de oceaanstomers die hier het levenslicht zagen en originele posters uit de tijd dat de rederij nog op volle toeren draaide.

Logeren in het Titanic Hotel Belfast

Het is een beetje kruip-door-sluip-door voordat ik bij mijn kamer ben, maar zodra ik binnenstap, houd ik mijn adem meteen een beetje in. Ik heb namelijk een schitterend uitzicht, over het Titanic Belfast. Sterker nog: ik zit zo dichtbij het bezoekerscentrum dat ik de expositie bijna kan zien vanuit mijn kamer. Een prachtig uitzicht over het dok, dus. Maar de kamer mag er zeker ook zijn. Ruim, rustige kleuren, fijne zitje in een erkertje en een goed bureau om even wat aan te werken. In zowel de slaap- als badkamer zijn leuke scheepselementen te vinden, zoals de scheepslantaarns naast het bed. De andere accessoires, zoals de kranen en lampen, zijn retro en doen me wegdromen naar de jaren ’30.

Hotel Belfast: Titanic Hotel Belfast | Mooistestedentrips.nl

Hotel Belfast: Titanic Hotel Belfast | Mooistestedentrips.nl

Het Titanic Hotel Belfast doet best sjiek aan, vanwege die retro jaren ’30 glorie, denk ik. Maar eigenlijk biedt het voor ieder wat wils. In de aaneenschakeling van gebouwen vind je verschillende pubs, tea rooms, grill rooms en restaurants. Dus of je nu zin hebt in fish and chips, een goede entrecote of een fatsoenlijke Engelse afternoon tea: je vindt bij het hotel dus wel een restaurant, pub of café dat qua sfeer en budget bij je past. Je hoeft dus, als je geen zin hebt, ’s avonds de deur niet uit. Niet heel vervelend, want het centrum van Belfast ligt op zo’n 20 minuten wandelen.

Titanic Hotel Belfast: borrelen in Titanic Hotel Belfast | Mooistestedentrips.nl

Afternoon tea bij Titanic Hotel Belfast | Mooistestedentrips.nl

Doen vlakbij Titanic Hotel Belfast

 • Titanic Belfast
  Zo veel meer dan een museum. Het Titanic Belfast, dat dus recht tegenover het Titanic Hotel Belfast ligt, is niet alleen een ode aan het beroemde schip en haar treurige teloorgang, maar vooral ook een ode aan de bevolking van Belfast. Aan de ingenieurs van White Starline, de honderden scheepstimmermannen, de honderden dokwerkers, de honderden naaisters die aan het linnengoed werkten. Natuurlijk is het fantastisch om de exact nagebouwde hutten te zien en bijzondere foto’s die tijdens de bouw zijn genomen. Maar het is al even indrukwekkend om de noodoproep en de morse signalen uit de beruchte 14 aprilnacht te horen en te zien hoe de bevolking van Belfast, die zich zo verwant voelden met Titanic, reageerde op de ramp.
 • SS Nomadic
  Even verderop ligt het kleine zusje van de Titanic, de SS Nomadic. Het was dan ook de loods van de grootse oceaanstomer. De eersteklas passagiers gingen eerst aan boord bij de SS Nomadic voordat zij op de Titanic inscheepten, want zij konden natuurlijk niet buiten in de regen wachten. Binnen in de SS Nomadic is het dan ook verrassend luxueus.
 • Titanic Studios
  Ondanks wat de naam doet vermoeden, hebben deze studio’s helemaal niets te maken met de Titanic. Vroeger werden in de loodsen enorme schepen onderhouden, nu worden en kaskrakers gefilmd, zoals Your Highness, City of Ember en natuurlijk Game of Thrones. Tijdens een bezoek zie je bijvoorbeeld The Throne Room uit Games of Thrones, maar nog veel meer rekwisieten uit films en series.

Vkakbij Titanic Hotel Belfast: Titanic Belfast | Mooistestedentrips.nl

Vlakbij Titanic Hotel Belfast: Titanic Belfast (foto met dank aan Titanic Belfast) | Mooistestedentrips.nl

Vlakbij Titanic Hotel Belfast: Titanic Studios | Mooistestedentrips.nl

Je logeert in het Titanic Hotel Belfast vanaf €127 per nacht. Je bent vanaf het vliegveld van Belfast binnen 10 minuten bij het hotel. Bezoekers van Booking.com waarderen het hotel met een 8,9. Houd er rekening mee dat je in het Verenigd Koninkrijk bent en je dus een reisstekker nodig hebt in Belfast. Dat was ik dus even vergeten, dus kocht ik er op Schiphol gauw één.

Als ik in een bijzonder hotel overnacht vertel ik er je alles over in de rubriek A place to stay.

Op naar Belfast!

 • Je vliegt binnen anderhalf uur naar Belfast vanaf Amsterdam. Je kunt bijvoorbeeld rechtstreeks met EasyJet of KLM naar Belfast vliegen. Vergelijk vliegtickets Belfast en bekijk wat voor jou goedkoop en handig uitpakt.
 • Benieuwd wat er allemaal in de stad te zien is? Ik zet de leukste Belfast bezienswaardigheden voor je op een rijtje.
 • Doe inspiratie op voor een stedentrip Belfast.

Bewaar op Pinterest

Titanic Hotel Belfast: een review over het Titanic Hotel Belfast | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer