Dagje Turijn: de highlights van Turijn

door Esther

Dagje Turijn? Is dat te doen? Maak je een rondreis Italië, wandel je in Piemonte of ben je gewoon in de buurt? Dan is het echt een goed idee om de highlights van Turijn te bekijken en het lekkerste te proeven dat de stad te bieden heeft. Je kunt het jezelf zo gemakkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt, maar met mijn tips zie je het beste van Turijn in één dag.

Dagje Turijn: voorbereidingen

  • Je kunt goedkoop naar Turijn vliegen, bijvoorbeeld met Transavia en Ryanair. Vergelijk vliegtickets Turijn en bekijk wat voor jou voordelig uitpakt.
  • Als je weinig tijd hebt, dan is het wel zo handig om een heel centraal gelegen hotel te kiezen. Zelf was ik erg gek op Amadeus e Teatro, vlakbij alle belangrijkste highlights van Turijn.
  • Neem de ANWB Extra Turijn mee tijdens je dagje Turijn. Deze reisgids heeft een handige kaart en beschrijft de leukste adresjes van de stad.
  • Je goed voorbereiden? Bekijk alvast de leukste bezienswaardigheden in Turijn.
  • Geen zin om eindeloos te vergelijken, dan kun je ook een kant-en-klare stedentrip Turijn boeken.

Dagje Turijn? Ga fietsen

Fietsen in Turijn | Fietsen in Turijn? Bekijk de tips

Dagje Turijn, maar ben je toch bang dat je niet alle leuke bezienswaardigheden in Turijn kan bekijken? Dan is het een goed idee om mee te gaan met deze fietstocht.Je gaat op pas met een gids van Baja Bikes en in zo’n 3,5 uur leer je alles over het statige Turijn van vroeger en de bruisende stad van nu. Je fietst langs de mooiste pleinen, paleizen en parken van de stad.

Dagje Turijn: rustig opstarten

Turijn in één dag: Caffè Torino | Mooistestedentrips.nl

Turijn in één dag: Al Bicerin | Mooistestedentrips.nl

Tijdens een dagje Turijn begin je de dag zoals de Torinos dat ook doen. Lekker rustig aan, met een kop koffie en een zoet broodje in één van de geweldige koffiehuizen van de stad. De koffiecultuur van Turijn is al net zo goed als in bijvoorbeeld Wenen of Boedapest, dus even klassiek genieten is een echte must als je in de stad bent. Zet koers naar Caffè Torino, dat al sinds 1903 een begrip in de stad is. De schitterende Art Nouveau inrichting met fijne pluchen stoelen verraadt dat het er goed toeven is. En tot op de dag van vandaag zit het café van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat vol. Maar je begint er de dag met een espresso, cappuccino en een knapperig croissantje.

Voor een echte lokale ervaring kun je ook bij Caffè Al Bicerin aanschuiven. Hier wordt namelijk het lekkere typisch Turijnse drankje Bicerin gebrouwen. Het bestaat uit gelijke delen espresso, chocolademelk en warme melk. Een echte traktatie. Het historische café is echt een plaatje, trouwens, en het stamt al uit de 18de eeuw. Je koopt hier trouwens ook de lekkerste chocoladerepen en pralines.

De paleizen en de lijkwade

Palazzo Reale Torino | Mooistestedentrips.nl

Cappella della Sindone, Torino | Mooistestedentrips.nl

Eeuwenlang was het Huis van Savoie één van de machtigste adellijke families van Europa. Ze hebben Turijn als thuisbasis gehad en dat is wel te zien aan alle bijzondere paleizen die zij lieten bouwen. De meesten ervan kun je nog bezoeken. Turijn in één dag? Kies dan voor Palazzo Reale, het koninklijk paleis van Turijn. Het is vlakbij een aantal andere highlights in Turijn, zoals de Palatine stadspoort. Het paleis werd in de 16de eeuw gebouwd en drie eeuwen lang werden er nog allerlei vleugels en tuinen aan toegevoegd. Je kunt mee met een rondleiding om door de gigantische zalen van het paleis te dwalen. Maar stiekem zijn de lommerrijke tuinen leuker.

Cappella della Sindone, die bij de Dom van Turijn hoort, maakt ook deel uit van het paleis en herbergt de veelbesproken lijkwade van Turijn. Inmiddels zijn de geleerden er wel uit dat de lijkwade niet echt is, maar de kapel is erg mooi en toch een bezoek waard. Het is wel heel leuk om langs het Museo della Sindone te wandelen, waar je alles over de lijkwade te weten komt, zoals de reis die de lijkwade naar Turijn aflegde en het onderzoek dat erop werd uitgevoerd.

Lunchen bij Pepino

Highlights van Turijn: lunchen bij Pepino | Mooistestedentrips.nl

Misschien ben je nog even Palazzo Carignano ingewandeld, met haar weerbarstige rode façade. Op dit moment huist daar namelijk het Museo Nazionale del Risorgimento in. In dit museum kom je alles te weten over de eenwording van Italië. Want wist je dat Turijn de eerste Italiaanse hoofdstad was, na de eenwording? Maar goed, aan hetzelfde plein vind je Pepino en daar moet je wat mij betreft gewoon naartoe voor de lunch. Pepino is beroemd in Italië en stiekem ook daarbuiten, want hier werd de chocolade ijslolly uitgevonden. Hoewel het nog steeds voornamelijk een ijszaak is, staat het inmiddels ook bekend om haar uitmuntende lunchbuffet. En als toetje kun je ook gewoon een chocolade ijslolly bestellen.

Egyptisch Museum

Museo Egizio Torino | Mooistestedentrips.nl

Op nog geen minuut wandelen vanaf Pepino vind je, wat mij betreft, het leukste museum in Turijn. Het Museo Egizio, ofwel het Egyptisch Museum, herbergt de grootste collectie Egyptische oudheden buiten Egypte. Eén van de koningen uit het huis van Savoie, Carlo Felice, was zo onder de indruk van het oude Egypte, dat hij in een paar jaar een gigantische collectie bij elkaar kocht. Het museum is een paar jaar terug gerenoveerd. Je kunt er echt topstukken bekijken, zoals een belangrijk beeld van Ramses II, belangrijke rollen papyrus en de tombe van koning Rha, die meer dan 5000 oud is.

Mole Antonelliana

Museo Nazionale del Cinema en Mole Antonelliana | Mooistestedentrips.nl

Ben je niet zou van de oudheden, dan is één van de andere topmusea in de stad misschien wat voor je. Het filmmuseum is een van de meest bijzondere highlights in Turijn. Het Museo Nazionale del Cinema is alleen al een bezoekje waard, omdat het is gevestigd in de Mole Antonelliana, het symbool van Turijn. Maar de tentoonstellingen in het museum zijn ook om te smullen. Tot en met de jaren ’20 van de vorige eeuw was Turijn de filmhoofdstad van Italië en je reist in het museum door de history van de film. Je kunt er bijvoorbeeld kleding van Marilyn Monroe, Peter O’Tooles kleding uit Lawrence of Arabia en de doodskist uit de eerste Dracula film bekijken. Ga met de lift naar de top van de toren voor een prachtig uitzicht over de stad en de Alpen in de verte.

Aperitivi: smullen!

Aperitivi eten in Turijn | Mooistestedentrips.nl

Turijn in één dag sluit je af met een goed glas wijn, het liefst uit Piemonte, en aperitivi. Als je niet weet wat aperitivi zijn, kom je daar in Turijn snel genoeg achter. Als je, aan het einde van de middag of begin van de avond, ergens wat gaat drinken wordt er altijd gevraagd of je er voor een klein bedragje ook ‘aperitivi’ bij wilt. Daarop zeg je zonder twijfel ‘ja’, want je mag dan onbeperkt gebruikmaken van een buffet met lekkere hapjes. De buffetten liggen vol lekkere canapés, vleeswaren, kaasjes, olijven, maar ook salades en warme hapjes. De locals gaan vaak niet eens uit eten, maar gaan verschillende aperitivi bars af om de maag te vullen. Piazza Vittorio heeft superleuke bars, zoals La Drogheria en Caffè Vittorio Veneto met heel fijne buffetten.

Dagje Turijn: ook leuk om te doen

  • Bezoek het Parco del Valentino aan de oevers van de Po. Het is een heerlijk park waar je ook even wat kunt drinken. Middenin het park staat een oud kasteel en Borgo Medievale, een replica van een middeleeuwse Turijnse buurt. Aan de rand van het park liggen nog Romeinse overblijfselen, waaronder een amfitheater.
  • Dat Turijn het hart is van de Italiaanse auto-industrie weten de meesten wel. Logeer je in het NH Lingotto Hotel, dan kun je naar het dak waar het oude testcircuit van Fiat te vinden is. Ooit raceten hier de Fiatjes rond. Nu heb je er een mooi uitzicht.
  • Het Piazza San Carlo is een beetje de huiskamer van Turijn. Je vindt er de mooiste koffiezaken en de leukste terrasjes. Het is er lekker mensen kijken. Je kunt er ook nog naar de Chiesa di San Carlo en Chieda di Santa Christina die er gebroederlijk naast elkaar staan.

Lees meer over Turijn

Turijn in één dag
Bewaar op Pinterest!

Turijn in één dag: de highlights van Turijn | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Italië

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer