Weekend Antwerpen: de leukste tips

door Esther

Een weekend Antwerpen kan eigenlijk altijd wel, het hele jaar door. Heb je zin om te winkelen, wil je naar het museum of wil je eens uitgebreid uit eten? In Antwerpen kan het allemaal en dat op nog geen halfuur van de Nederlandse grens. Bekijk de leukste tips voor een weekendje Antwerpen.

Weekend Antwerpen plannen

Weekend Antwerpen | De leukste tips voor een weekendje Antwerpen

Weekendje Antwerpen: de leukste tips

Of je het nu je eerste weekend Antwerpen is of al meerdere keren in de stad bent geweest, er valt altijd wel wat leuks in Antwerpen te ontdekken. In dit artikel over een weekendje Antwerpen combineer ik bekende en onbekende plekken in de stad. Zo is er voor iedereen wat te ontdekken. Wil je liever zelf je weekendje Antwerpen samenstellen? Bekijk wat je allemaal kunt doen in Antwerpen en pik je favoriete plekken er tussenuit.

Weekend Antwerpen

Zaterdag in Antwerpen

Weekend Antwerpen: bezoek de Markt in Antwerpen | Mooistestedentrips.nl

Weekend Antwerpen: bezoek de OLV in Antwerpen | Mooistestedentrips.nl

Begin je weekend Antwerpen in het hart van de stad. Bij de Onze Lieve Vrouwekathedraal, toch wel één van de mooiste kerken in de Benelux. Al was het alleen al vanwege de vier werken van Rubens die er hangen. Maar ik vind het licht in de kerk ook erg mooi en het is fijn dwalen langs de verschillende kapellen. Vervolgens neem je snel even een kijkje op de Grote Markt van Antwerpen. De vergulde, gotische gebouwen en het stadhuis uit de 16de eeuw spreken tot de verbeelding. Tijd voor een kop koffie? Net om de hoek vind je Caffe Mundi waar je koffie drinkt van bonen uit Ethiopië, Costa Rica of Guatemala.

Fietsen in Antwerpen

Fietsen in Antwerpen | Mooistestedentrips.nl

Is het je eerste weekend Antwerpen of wil je de stad gewoon op een leuke manier ontdekken? Ga mee met een fietstour langs de mooiste bezienswaardigheden in de stad. Je fietst onder andere door het oude centrum, Het Steen en de diamantbuurt. Liever zelf op pad en de leukste wijken in Antwerpen ontdekken? Dan kun je ook een fiets huren.

Ontdek ’t Eilandje

Weekendje Antwerpen: ontdek 't Eilandje | Mooistestedentrips.nl

Wil je het drukke centrum van de stad even ontvluchten? Wandel dan in een kwartier naar ’t Eilandje, één van de meest hippe wijken in Antwerpen. Vroeger lag deze buurt tegen de haven van Antwerpen aan en werd hij gekenmerkt door pakhuizen en loodsen. Ik kan me herinneren dat we er vroeger snel langsreden met de auto, maar dat hoeft nu niet meer. Je kunt nu genieten van bijzondere architectuur, mooie musea en heel fijne cafés en restaurant op ’t Eilandje.

Museum aan de Stroom

Museum aan de Stroom | Mooistestedentrips.nl

Wat mij betreft mag je dit museum sowieso niet missen tijdens een weekend Antwerpen. Het Museum aan de Stroom (MAS) is één van de beste musea in Antwerpen. Het is ontstaan uit verschillende musea en draait in zijn geheel om de relatie die Antwerpen heeft met de zee en de zeevaart. Het staat daarvoor dus echt op de juiste locatie. Je kunt gratis naar het dak van het museum waar je een heerlijk uitzicht hebt over de stad.

Red Star Line Museum

Red Star Line Museum | Mooistestedentrips.nl

Het Red Star Line Museum is een relatieve nieuwkomer in Antwerpen, maar is meteen al wel één van de topmusea in de stad, wat mij betreft. Red Star Line was één van de grootste rederijen ter wereld en vervoerden miljoenen mensen van Europa naar Amerika. Reizigers, maar toch vooral ook veel migranten. En het museum is opgedragen aan die laatste groep. Door persoonlijke verhalen en voorwerpen krijg je een duidelijke kijkje in het leven van mensen die alles achterlieten in de hoop op een beter leven. Aandoenlijk en treffend.

Het nieuwe Havenhuis

Weekend Antwerpen: bezoek het Havenhuis | Mooistestedentrips.nl

Bekijk op ’t Eilandje meteen het nieuwe Havenhuis, een fraai staaltje moderne architectuur in Antwerpen. Zaha Hadid Architects namen het oude havenhuis onder haven en plaatste er een futuristische diamant bovenop. Je kunt mee met een rondleiding door het Havenhuis, zo kom je alle te weten over het gebouw en zie je de spiegelende diamant ook van binnen.

Eten bij Felix Pakhuis

Foto met dank aan Felix Pakhuis | Mooistestedentrips.nl

Felix Pakhuis is één van mijn favoriete restaurants in Antwerpen en is gelegen op ’t Eilandje. Het restaurants is gevestigd in het pand van het oude stadsarchief en eigenlijk is het er de hele dag leuk. Ik schoof er aan voor de lunch, zat er heerlijk in de zon op het terras en at er ’s avonds uitgebreid drie gangen. En het was allemaal even leuk en lekker. Dus ben je toe aan een fijne pauze tijdens je ontdekking van ’t Eilandje? Dan is dit echt een fijne plek.

Winkelen in Antwerpen

Weekendje Antwerpen, winkelen in Antwerpen (foto met dank aan STAY) | Mooistestedentrips.nl

Winkelen in Antwerpen (foto met dank aan STAY) | Mooistestedentrips.nl

Tijdens een weekendje Antwerpen kom je bijna niet onder een beetje winkelen uit. Er zijn zo veel leuke winkels dat je zelfs een heel weekend zoet kunt zijn. Op de Meir en de Keyserlei vind je de bekende grote ketens die we eigenlijk in Nederland ook wel kennen. De Korte Gasthuisstraat, Wiegstraat,  Groendalstraat, Schoenmarkt, Oudaan, Schrijnwerkerstraat en Huidvetterstraat vormen samen Wilde Zee. Hier vind je niet even wat meer verschillende zaken en niet alleen maar bekende ketens. Of je nu op zoek bent naar schoenen, kleding of verzorgingsproducten: hier vind je ze. Rondom de Modenatie vind je, wat mij betreft, de leukste winkelstraten van Antwerpen. Natuurlijk mag je de Nationalestraat niet missen, met mooie boetieks en kleurrijke winkels. De Kammenstraat heeft een leuk alternatief aanbod, net als het Steenhouwersvest. Loop ook langs de Kloosterstraat voor de leukste antiekwinkels en bijzondere kledingwinkels.

’s Avonds uit eten in Antwerpen

Weekendje Antwerpen: uit eten (foto met dank aan De Pelgrim) | Mooistestedentrips.nl

Uit eten hoort bij een stedentrip en zeker bij een weekendje Antwerpen. Ter inspiratie zet ik alvast 30 geweldige restaurants in Antwerpen voor je op een rijtje. Een avondje uit eten is meteen een goede reden om de verschillende wijken in Antwerpen eens te leren kennen. Ga bijvoorbeeld naar Den Artist op ’t Zuid. Je begint hier standaard met een glas champagne en daarna bekijk je eens op je gemak wat je kiest van het Frans geïnspireerde menu. Ik ben ook erg gek op De Pelgrim in Berchem, al was het alleen maar omdat het ook een wielervereniging is. Vooral eten op het terras, als het lekker weer is, is een echte aanrader. Verzekerd zijn van een plekje? In de leuke restaurants in Antwerpen kun je het beste van te voren reserveren.

Zondag in Antwerpen

Benieuwd of het koopzondag in Antwerpen is? Of wat er überhaupt allemaal te doen is ’s zondags in Antwerpen? Speciaal daarvoor schreef ik het artikel Antwerpen op zondag, met allemaal leuke tips. Hieronder zet ik een paar leuke activiteiten voor je op een rijtje, er rekening mee houdend dat je ergens in de middag alweer naar huis gaat.

Ontbijten in Antwerpen

Weekend Antwerpen: ontbijten in Antwerpen (foto met dank aan Mirlo's) | Mooistestedentrips.nl

Heb je een leuk hotel in Antwerpen gereserveerd, maar zit er geen ontbijt bij? Geen punt, want er zijn in Antwerpen genoeg leuke plekken om te ontbijten. Schuif bijvoorbeeld aan bij Mirlo’s voor wentelteefjes hoog opgetast met fruit, ga naar Pain Pidou voor lekkere yoghurt met granola of een croissantje of ontdek de prachtige wijk Zurenborg en ontbijt of brunch bij Maurice Bar. Wil je ergens uitgebreid brunchen? Ook dan geldt: reserveren is aan te raden.

Wandel langs stripmuren

Stripmuren Antwerpen: wandel de route | Mooistestedentrips.nl

Muren vol stripfiguren ken je misschien wel uit Brussel, maar in Antwerpen heb je er ook een behoorlijk aantal. Je ontdekt Suske & Wiske en Jommeke op de muren. Bekijk hoe je de stripmuren route in Antwerpen kunt volgen.

Rubenshuis

Weekendje Antwerpen: bezoek het Rubenshuis | Mooistestedentrips.nl

Nog even het museum in, maar liever het centrum niet uit? Dan wandel je gewoon bij het Rubenshuis naar binnen. Dit was het woonhuis en atelier van Peter Paul Rubens zelf, nadat hij terugkwam van zijn reizen door Italië en Antwerpen niet meer wilde verlaten. Neem een kijkje in het leven van de meesterm bewonder zijn schilderijen en dat van zijn leerlingen en leeftijdsgenoten. En geniet even in de fijne binnentuin.

Rondleiding door Stadsbrouwerij De Koninck

Weekendje Antwerpen: Stadsbrouwerij De Koninck | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Antwerpen? Dan bestel je vast een keer een Bolleke. En waar kan dat nou beter als op de plek waarop het gebrouwen wordt, bij Stadsbrouwerij De Koninck in de wijk Berchem. De brouwerij is een aantal jaar geleden flink vernieuwd en je kunt er mee met een rondleiding. Met een audiotour loop je door de brouwerij en je krijgt uitleg over het brouwproces. Je bezoek sluit je natuurlijk af met een goed glas.

Lees meer over Antwerpen

Weekend Antwerpen
Bewaar op Pinterest

Weekend Antwerpen: de leukste tips voor een weekendje Antwerpen | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer