Weekend in Dresden: stad met 2 gezichten

door Esther

Dresden is één van de meest fascinerende steden van Duitsland en de geschiedenis van de stad, met haar gouden eeuw en bijna totale vernietiging tijdens de laatste dagen van de tweede Wereldoorlog, zal velen tot de verbeelding spreken. Vertoef een weekend in Dresden en ontdek de historische en statige Altstadt vol musea en monumenten en de funky Neustadt met haar boetieks en street art.

Zo’n 30 jaar geleden was een stedentrip Dresden nog onmogelijk geweest. De stad lag verscholen achter het ijzeren gordijn. Bovendien lagen de monumenten van weleer nog als puinhopen bij elkaar, als rauwe en pijnlijke littekens van de bombardementen in 1945. Pas na de val van de Muur en de eenwording van West- en Oost-Duitsland kwam de wederopbouw goed op gang en in de laatste 15 jaar zijn de imposante monumenten letterlijk als Feniksen uit hun as herrezen.

Maar door alle grootste pracht en praal zou je bijna vergeten dat er ook een volks Dresden verscholen gaat achter de immense musea en paleizen: aan de andere kant van de Elbe bruist de Neustadt van het creatief talent. Je komt hier nauwelijks ketens tegen, maar wel tientallen knusse restaurantjes, gezellige hofjes, kleurrijke boetieks en heel veel street art. Tijdens een weekend in Dresden kun je de 2 gezichten van de stad prima ontdekken.

Bezienswaardigheden Dresden Altstadt, Frauenkirche | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Dresden Altstadt, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Dag vol kunst en cultuur

Als je vanaf het vliegveld met de taxi de Altstadt van Dresden nadert, word je meteen aangenaam verrast door het prachtige panorama vanaf één van de bruggen over de Elbe. Als je snel kijkt kun je monumenten als de Frauenkirche, het Zwinger en de Semperoper meteen ontwaren. Dresden wordt ook wel het ‘Florence aan de Elbe’ genoemd en net als in Florence zou je in de Altstadt van Dresden bijna nekpijn krijgen van het omhoog turen naar alle schitterende gevels, koepels en torens.

Een goed begin van je weekend in Dresden is een bezoekje aan het Zwinger. Dit enorme museum is om een grote binnentuin vol fonteinen heen gebouwd, geïnspireerd op Versailles. Je vindt er de Gemäldegalerie Alte Meister, Porzellansammlung en Mathematisch-Physikalischer. Ik kreeg een rondleiding door de vernieuwde vleugel met oude meesters en vergaapte me aan schilderijen van Raphael, Rembrandt, Rubens en Gerard Dou.

Bezienswaardigheden Dresden Altstadt, Zwinger | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Dresden Altstadt, Zwinger | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Dresden Altstadt, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Rond het middaguur zet je koers naar de Frauenkirche. Daar kun je om 12 uur namelijk genieten van een gratis orgelconcert, kun je meteen even naar het imposante altaar staren, dat uit meer dan 2000 restanten weer herbouwd is. Lunchen en koffie leuten doe je in de Altstadt bij het Coselpalais, één van de beroemdste patisserieën in de stad. Je bestelt in dit oude barokke paleis de beste taarten van Dresden, maar de rest van de menukaart is ook dik in orde.

Na de lunch is het lastig kiezen. Heb je zin in modern, dan is het Albertinum een goed idee waar werken van Monet, Richter en Chagall de muren sieren. Of je vereert het Residenzschloss met een bezoekje. Dit museum heeft een waanzinnig grote collectie (er zijn zelfs kaartjes voor 2 dagen te koop). Er zijn veel verschillende tentoonstellingen te zien, met allemaal een ander thema. Ik vond de zalen met Ottomaanse kunst heel bijzonder. Lees meer over 7 must-see musea in Dresden.

Een weekend in Dresden is natuurlijk niet zo lang. Ben je bang om iets te missen, dan kun je ook met deze fietstocht langs de highlights van Dresden mee.

Neustadt: knus en creatief

Zodra je de Augustusbrücke over wandelt, laat je de drommen toeristen achter je. De ketens maken plaats voor kleine boetieks, de brede avenues voor smalle straatjes, de statige gebouwen voor kleurrijke appartementenblokken en de grote terrassen voor kleine koffieshops. Je bent in Neustadt. Vanaf de Albertplatz loop je de Äussere Neustadt in en is het contrast met de Altstadt bijna stuitend, als het niet zo leuk was geweest. Buurtbewoners maken een praatje op straat, er wordt uitgebreid koffie geleut met de krant en ook de eerste halve liters bier ploppen al open (want ja, het is al half 11 ’s ochtends).

Stedentrip Dresden, ontdek Neustadt | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Dresden - Neustadt, ontdek de Kunsthofpassage | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Dresden - Neustadt, ontdek de Kunsthofpassage | Mooistestedentrips.nl

In de meeste reisgidsen staat de Kunsthofpassage wel vermeld en dit is een mooie start voor je verkenningstocht van de Äussere Neustadt, tijdens je weekend in Dresden. De passage is een aaneenschakeling van kleurrijke hofjes waar de panden door verschillende kunstenaars zijn bewerkt. Zo zijn er gevels die voor regen en vuur staan, maar er is er ook één in Afrikaanse stijl met giraffen, slingerapen en rieten balkons. In de Kunsthofpassage kun je op je gemakje winkelen bij kleine boetieks. Voor koffie met een flink stuk taart plof je neer op het terras van het Hofcafé, een goede plek om mensen te kijken.

Heb je nog niet genoeg gekregen van street art? Dan hoef je niet ver te lopen. Sla de Böhmischer straße in om een paar enorme werken te zien, maar let ook op kleinere paste-ups, die van artieste Kaweek met dieren erop, zijn kwetsbaar mooi. Als je doorloopt tot aan de Martin Luther Kerk sla je de gelijknamige straat in. Dit is het terrein van krakers en eigenlijk is de hele straat een kunstwerk. Pas op met foto’s maken, dit wordt niet altijd gewaardeerd.

Als je liever gaat winkelen, kun je met een gerust hart de Rothenburgerstraße en de aangrenzende Louisenstraße inschieten. Hier struikel je over de boetieks met mooie en vaak eerlijke of handgemaakte kleding. Ik vond de kleding en woonspulletjes bij Tranquillo erg leuk en ook aan de overkant bij Peccato hing mooie kleding in de rekken.

Stedentrip Dresden, street art in Neustadt | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Dresden, street art in Neustadt | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Dresden, ontdek de Neustadt | Mooistestedentrips.nl

Als je wat wilt drinken of eten, dan hoef je in de Neustadt nooit ver te zoeken. Het is leuk borrelen bij Wohnzimmer, waar je op zachte, vintage stoelen tussen de locals zit. Als het lekker weer is, is er geen betere plek om neer te ploffen dan de biergarten van Katy’s Garage. Deze plek is heel typerend voor de wijk: ooit woonde hier een Ier jarenlang in zijn tot woning omgebouwde busje dat Katy heette. Nu is op deze plek een alternatieve biergarten verrezen en aangrenzend een kroeg en concertzaal in zeecontainers. Op deze plek kun je ook heel goed naar de omringende street art kijken.

Blijf gerust ook ’s avonds in Neustadt hangen, je kunt hier ook geweldig eten. Raskolnikoff is echt een aanrader: een restaurant dat vroeger werd gerund door krakers. In de keuken staan Duitse en Russische gerechten centraal die met lokale en eerlijke gerechten worden bereid. In de knusse biergarten achter is het ook goed toeven. Nog meer Neustadt ontdekken? Geen probleem, want in bars als Room64, Pinta en Lebowski Bar blijft het tot in de kleine uurtjes gezellig.

Lees meer over de Neustadt in Dresden

Weekend in Dresden plannen, zo doe je dat

  • Een weekend in Dresden boek je heel gemakkelijk met KLM. Je kunt ook bijvoorbeeld met Lufthansa of Swissair vliegen, maar dan maak je een overstap en doe je er flink langer over. Vergelijk vliegtickets naar Dresden en bekijk wat voor jou voordelig uitpakt.
  • Als je Dresden wilt ontdekken is een Dresden City Card zeker een aanrader. Je kunt met deze kaart gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer en je krijgt korting bij de meeste bezienswaardigheden.
  • Ik logeerde tijdens mijn stedentrip Dresden bij Swissôtel Dresden am Schloss, een vijfsterren hotel waar je toch al voor een leuke prijs kunt logeren. Dit hotel is prachtig gelegen in de Altstadt en de kamers zijn waanzinnig comfortabel. Zoek je toch iets voordeligers, ga dan voor Motel One Palaisplatz in Neustadt.
  • Liever vliegticket en hotel tegelijkertijd boeken? Er zijn altijd wel leuke aanbiedingen voor een weekend in Dresden.
  • Bekijk alle bijzondere bezienswaardigheden in Dresden.
  • Zin gekregen in een weekend in Dresden? Bekijk dan alle tips over een stedentrip Dresden.

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Yvonne 7 november 2018 - 11:22

Ohhh, ik wil zo graag een keer naar Dresden. Juist vanwege die 2 gezichten. Lijkt me een geweldige stad en zou Sächsische Schweiz dan ook zeker willen bezoeken.

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer