Weekend Praag: de leukste tips

door Esther

Zin in een weekend Praag? Ik kan het je echt aanraden. De stad is perfect om in twee dagen tijd te ontdekken. Zo kun je niet alleen de bekende plekken van Praag zien, maar ook wat leuke onbekende bezienswaardigheden bekijken. Ik geef je de leukste tips voor een weekend Praag.

Plan een weekend Praag

  • Je vliegt al heel snel naar Praag. Je bent er al binnen anderhalf uur. Je vliegt vanaf Amsterdam bijvoorbeeld met KLM of Easyjet. En vanaf Eindhoven met Transavia. Vergelijk vliegtickets Praag en bekijk wat voor jou handig en goedkoop uitpakt.
  • Wist je dat je ook met de trein naar Praag kunt reizen?
  • Er zijn heel veel leuke hotels in Praag. Ik vond het zelf heel fijn om bij Motel One te logeren. Het Moods Boutique Hotel heeft ook heel mooie kamers en ligt lekker centraal.
  • Heb je geen zin om eindeloos te vergelijken? Dan kun je natuurlijk altijd een kant-en-klare stedentrip Praag boeken. Dat kan ook nog eens goedkoper uitpakken.
  • Handig om bij je te hebben tijdens een weekend Praag: een Prague City Card. Hiermee kun je veel verschillende attracties in de stad gratis of met korting bezoeken.
  • Doe inspiratie op voor een stedentrip Praag.

Leuk om te doen: fietsen!

Fietsen in Praag | Ontdek Praag op de fiets

Ben je maar een weekend in Praag, dan heb je niet heel veel tijd om dingen te bekijken. Maar als je gaat fietsen in Praag ontdek je de stad op een leuke manier en je ziet meteen het beste dat de stad te bieden heeft. Als je nog nooit in de stad bent geweest, is een fietstour langs de highlights een aanrader. Je ontdekt dan de mooiste plekken van het oude centrum. Met de fietstour langs de geheimen van Praag kom je in allerlei hippe wijken terecht en zie je ook bijzondere moderne architectuur. Ik volgde zelf de Kastelenroute op de fiets en kreeg zo een bijzondere blik in de Praagse Burcht.

Weekend Praag: de leukste tips

Dag 1: start in de Joodse wijk

Joodse wijk, Praag | Mooistestedentrips.nl

De Joodse wijk in Praag is één van de oudste Joodse buurten ter wereld en één van de meest bijzondere bezienswaardigheden tijdens je weekend Praag. Je kunt één entree-ticket kopen en daarmee vijf synagogen en andere bezienswaardigheden in de wijk bekijken. De Oude Synagoge is één van de oudste in Europa en heeft branden en pogroms overleefd. Heel bijzonder om eens te zien. En dan is er natuurlijk de oude Joodse begraafplaats, waar duizenden stenen over elkaar heen lijken te buitelen.

Pařížská

Weekend Praag: bezoek de Pařížská | Mooistestedentrips.nl

Na je bezoek aan de Joodse wijk wandel je via de Pařížská naar het oude hart van de stad. Deze straat werd ooit ontworpen om de sfeer en elegantie van Parijs uit te stralen. Bijna alle gebouwen zijn opgetrokken in fraaie Jugendstil. En als je alle dure designers ziet, die een winkel in de Pařížská hebben, snap je de vergelijking met Parijs wel.

Staré Mesto

Weekend Praag | De leukste tips voor een weekend Praag

Staré Mesto is het oude hart van Praag en het Oude Stadsplein is het bruisend hart. Hier vind je onder andere het zo bekende astronomische uurwerk. Eerlijk gezegd vond ik dat uitermate teleurstellend, maar rondom het plein staan schitterende panden in verschillende stijlen gebouwd en de omliggende straatjes zijn, zeker ’s ochtends vroeg, uitermate schattig en pittoresk.

Lunchen bij Sisters

Lunchen in Praag: Sisters | Mooistestedentrips.nl

Er zijn superveel leuke restaurants in Praag en op loopafstand van de oude stad is het heel fijn lunchen bij Sisters. Daar koop je de lekkerste broodjes die ook nog eens ontzettend mooi zijn belegd. Je kunt gewoon een broodje halen, maar ook één van de plaatsjes voor het raam proberen te bemachtigen. Ertegenover vind je Nase Maso. Dit is eigenlijk een slagerij, maar je kunt er ook ontzettend lekkere broodjes kopen.

Obecní dům

Obecní dům, het Representatiehuis | Mooistestedentrips.nl

Het Respresentatiehuis, de Obecní dům, is zonder twijfel één van de mooiste Art Nouveau gebouwen die ik ooit heb gezien. En wat mij betreft mag je het bouwwerk tijdens een weekend Praag niet missen. Je kunt verschillende voorstellingen en concerten bijwonen in het Representatiehuis, maar het is ook leuk om mee te gaan met een rondleiding.

Mucha Museum

Foto met dank aan Mucha Museum | Mooistestedentrips.nl

Om maar even in Art Nouveau sferen te blijven… als je richting de oude stad wandelt, kom je bij het Mucha Museum. Een ontzettend leuk en klein museum en helemaal gewijd aan de Tsjechische kunstenaar Alfons Mucha die de Jugendstil tot op de dag van vandaag beroemd maakte. In het museum kom je alles te weten over de het leven van de kunstenaar en zijn bloeitijd in Parijs. En je ziet natuurlijk de talloze, prachtige posters die hij maakte met allerlei vrouwfiguren. Ook bijzonder: Mucha ontwierp ook één van de ramen van de Sint Vituskathedraal, het middelpunt van de Praagse Burcht. Heel bijzonder om te zien tijdens een weekend Praag.

Uit eten in Praag

Uit eten in Praag, Zvonice | Mooistestedentrips.nl

’s Avonds reserveer je een tafeltje bij Zvonice. Hier eet je niet alleen echte Tsjechische kost, maar je dineert ook op een ontzettend leuke plek. namelijk bovenin een historische klokkentoren van een kerk. Onderin de kerk zit een klein museum, daardoor had ik dit restaurant bijna gemist. Maar gelukkig kon ik hier toch aanschuiven. Het is heel bijzonder om tussen de oude balken en een carillon de lekkerste gerechten voorgeschoteld te krijgen.

Dag 2: vroeg richting de Karelsbrug

 Weekend Praag: bezoek de Karelsbrug | Mooistestedentrips.nl

Je merkt het al snel tijdens een weekend Praag: je bent niet de enige die de stad heel leuk vindt. En daarom kan het nog weleens heel druk zijn bij verschillende bezienswaardigheden in Praag. Zoals de Karelsbrug bijvoorbeeld. Maar daar valt omheen te werken. Sta gewoon vroeg op om naar de Karelsbrug te gaan. Ik liep rond half acht ’s ochtends de Karelsbrug op en had het prachtige monument zo goed als voor mezelf alleen. En het mooie licht leverde ook nog eens fraaie foto’s op.

Ontbijt bij Café Louvre

Foto met dank aan Café Louvre | Mooistestedentrips.nl

Tijdens mijn allereerste stedentrip Praag schoof ik op mijn eerste ochtend in de stad aan bij Café Louvre en ik reisde meteen zo’n 120 jaar terug in de tijd. Want zo lang staat Café Louvre al op de kaart. Ooit mocht het café Einstein en Kafka tot de clientèle rekenen en het is heerlijk om achterover de leunen, te genieten van een goede kop koffie en een uitgebreid ontbijt. Tip: bestel de overheerlijke apfelstrudel.

Ontdek de nieuwe stad

Kubisme: Het Diamanthuis | Mooistestedentrips.nl

Het dansende huis, Praag | Mooistestedentrips.nl

Aangezien Café Louvre in de nieuwe stad van Praag ligt, heb je meteen een goed excuus om deze wijk even goed te bekijken. Er staat namelijk heel wat bijzondere architectuur in deze wijk van Praag. Op Spálená 22 in de wijk vind je het roterende hoofd van Franz Kafka dat door de controversiële kunstenaar David Czerny werd gemaakt en aan de oevers van de rivier staat het Dansende Huis van Frank Gehry. En je kunt in deze buurt van Praag zelfs Kubisme spotten, een vrij bijzondere en zeldzame architectuurstroming. Bewonder bijvoorbeeld Het Diamanthuis.

Vyšehrad

Weekend Praag: wandelen in Vyšehrad | Mooistestedentrips.nl

Tijdens een weekend Praag mag je wat mij betreft dromerig Vyšehrad niet overslaan. Sterker, lokale bewoners gaan er in het weekend ook graag wandelen. De eeuwenoude vesting ligt iets buiten de stad. In de 7de eeuw werd Vyšehrad opgetrokken door een stamhoofd wiens dochter voorspelde dat aan de voet van de vestiging een machtige stad zou komen. En later brachten koningen er de nacht voor hun kroning door. Loop ook even de Sint Petrus en Paulus kerk even naar binnen, want het Art Nouveau interieur is heel bijzonder.

Pivo aan de Naplavka

Naplavka | Mooistestedentrips.nl

Als je van Vyšehrad langs de rivier terug wandelt naar de stad kom je vanzelf langs Naplavka. Dit is een leuke nieuwe hippe hotspot aan de kade langs de rivier, grofweg tussen de Vytoň tram stop en Palacký brug. Ooit waren dit alleen pakhuizen, maar deze zijn inmiddels allemaal omgetoverd tot leuke bars en restaurants. Er liggen ook een aantal boten in de rivier die als bar dienen. Vanaf de middag wordt het hier heel gezellig, dus het is een goed idee om hier je weekend Praag af te sluiten met een flink glas Tsjechisch bier.

Weekend Praag? Lees meer!

Weekend Praag
Bewaar op Pinterest

Weekend Praag | Bekijk de leukste tips voor een weekend Praag

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer