Weekendje Mons, België: kruispunt van cultuur en technologie

door Esther

Mons is misschien niet de meest bekende stad van België. Maar het heeft wel alles wat een Belgische stad, naar mijn bescheiden maatstaven, zou moeten hebben. Aan historische hoogtepunten geen gebrek, Mons staat maar liefst 6 keer op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Daarnaast vind je er street art, kleurrijke winkels, een paar uitmuntende musea en, gelukkig, ook heel goede restaurants. En dat zonder massa’s toeristen. Bekijk mijn tips voor een weekendje Mons, België.

Toen ik las dat men in Mons eens per jaar helemaal loos gaat om een enorme papier maché draak te verslaan, knipperde ik toch even met mijn ogen. Oh ja, en voordat iedereen achter die draak aan gaat, sjouwt men eerst nog even in een processie met de botten van een heilige. Die van Sainte Waudru, om precies te zijn. Het festival heet Doudou en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

En alsof dat niet bijzonder genoeg is, heeft Google onlangs een enorm datacentrum gebouwd net buiten de stad, wat Mons in één klap het Silicon Valley van België maakt. Wonderlijk genoeg, staat midden in de stad de ‘papieren versie’ van Google, uit de 19de eeuw. Dit wakkert de nieuwsgierigheid wel aan, toch? Tijd voor een weekendje Mons.

Weekendje Mons: begin bij de Grand Place

Zoals alle zelf respecterende Belgische stad leiden ook in Mons alle wegen naar de Grand Place. Goed, niet zo ‘grand’ als die in Brussel, maar toch minstens net zo knus en gezellig als die in Mechelen of Brugge. Het centrale plein wordt omgeven door het 15de-eeuwse stadhuis en ontzettend veel terrasjes, die bij de eerste zonnestralen meteen flink vol zitten. Zoek op de gevel van het stadhuis in ieder geval even het bronzen aapje van Mons, als je over zijn bolletje aait, brengt het geluk.

Grand Place: het aapje van Mons | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Mons, België: Grand Place | Mooistestedentrips.nl

De Grand Place is dus het toneel van het Doudou festival. Het wordt gehouden op de zondag na Pinksteren. Sainte Waudru, die de religieuze gemeenschap stichtte die later zou ontgroeien tot Mons, wordt tijdens het festival geëerd. Daarna komt de Ducasse de Mons ten tonele, ofwel: de Draak van Mons. Een dappere ridder, die Sint Joris voorstelt, verslaat de draak en omstanders doen hun best haren uit de staart van de draak te pakken te krijgen. Wie er een paar te pakken krijgt, kan rekenen op een jaar voorspoed. Als je er een beeld bij wilt hebben, loop even langs het Musée de Doudou.

Grote trekpleisters: Belfort en Sint-Waltrudiskerk

Op een paar minuten wandelen van de Grand Place vind je de bekendste trekpleister van Mons: het Belfort. De barokke toren ligt op een heuveltje aan de rand van het centrum. De toren is opgetrokken in barok-stijl en Victor Hugo omschreef hem eens als ‘een toren met een top als een theepot, waar theepotten aan vast zitten’. Niet heel complimenteus, maar laat je daardoor niet afschrikken. Je kunt met een lift tot halverwege naar boven. Daarna klauter je via een smal trapje verder omhoog en kun je de enorme hoeveelheid bronzen bellen en het carillon bewonderen, net als het mooie uitzicht vanaf de top.

Bezienswaardigheden Mons, België: Belfort | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Mons, België: bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in de Collégiale Ste-Waudru | Mooistestedentrips.nl

Aan de andere kant van de heuvel staat de Collégiale Ste-Waudru, ofwel: de Sint-Waltrudiskerk. Deze is stemmig, een beetje donker en staat boordevol prachtige kunst. De marmeren beelden, glas-in-loodramen en het gigantische orgel zijn bijzonder. Maar echte trekpleisters zijn de vergulde reliekschrijn waarin de botten van Sainte Waudru liggen en de koets waarop deze tijdens Doudou wordt rondgetrokken.

Koffie en lunch in Mons: taartjes of tartines?

Even genoeg cultuur gesnoven? Dan is het vast tijd voor een goede kop koffie of lunch. Koffie drinken doe je tijdens je weekendje Mons bij Mel oh Cake. Dit is een vrij nieuwe zaak, waar alle taartjes, koekjes en cupcakes vers worden gemaakt. Elke dag ligt er weer iets anders. Lekker met een goede kop koffie of biologische limonade. Als het echt tijd is voor lunch schuif je aan bij Mémé Tartine, waar je de lekkerste dik belegde boterhammen (tartines) van Mons bestelt.

Koffie drinken in Mons, België: Mel oh Cake | Mooistestedentrips.nl

'Google op papier': Mundaneum | Mooistestedentrips.nl

Wonderlijk: Mundaneum en Maison Losseau

Je weekendje Mons is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan het Mundaneum, zonder twijfel het meest vreemde én bijzondere museum in Mons. Het prachtige Art Deco pand herbergt een enorme verzameling kranten, posters, catalogi en curiosa. Paul Otlet en Henri La Fontaine verzamelde en indexeerde deze aan het begin van de 20de eeuw, om zo een wereldcatalogus samen te stellen. Het wordt daarom ook wel het ‘eerste internet’ of ‘Papieren versie van Google’ genoemd. Overigens dicht Google het museum grote waarde toe en heeft erin geïnvesteerd, zodat het open kan blijven voor bezoekers.

Aan de overkant is ook een pareltje verscholen. Als je Maison Losseau aan de buitenkant ziet, zou je niet denken dat er een juweel van Art Nouveau achter de façade schuilt. Klopt ook wel, want het gebouw dateert uit de 18de eeuw en heer des huizes Léon Losseau liet het interieur aan de einde van de 19de eeuw helemaal in Art Nouveau uitdossen. Het resultaat is verbluffend. De mozaïeken tegels, parketvloeren, deuren, houten meubels en zelfs de deurklinken passen allemaal perfect bij elkaar. Hoogtepunt is het glazen plafond in de salon.

Lees meer over Maison Losseau

Weekendje Mons, België: Maison Losseau | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau in België: Maison Losseau | Mooistestedentrips.nl

Street art in Mons

Heb je nog puf? Wandel de straat verder uit, totdat je bij de supermarkt bent. Daar vind je één van de mooiste murals van Mons. Het is het werk ‘Don’t sleep on your dreams‘ door Noir, een kunstenaar uit Luik. Hij maakt eigenlijk alleen maar werken in zwart-wit en laat zich inspireren door pop-art en kalligrafie. Als je tijdens je weekendje Mons meer street art wilt zien, is dat geen probleem. Goed, je vindt er niet zo veel werken als in bijvoorbeeld Gent of Oostende. Maar overal in de stad zie je bijzondere paste-ups en in Parc Gustave Jacobs en Rue d’Havre kun je een paar leuke murals zien.

’s Avonds is het reuze gezellig in Mons. Je ploft bijvoorbeeld lekker neer bij L’Envers waar je onder het genot van een aperitief de kaart bestudeert. Bestel één van de menu’s of eet gewoon à la carte. De gerechten zijn allemaal prachtig opgemaakt. En wat je ook doet: bestel altijd de macarons als dessert: lekker en zo machtig dat je daarna niet anders kunt dan compleet voldaan richting hotel rollen.

Street art in Mons, België | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Mons plannen: zo doe je dat

  • Een weekendje Mons is heel gemakkelijk. Want je kunt gewoon naar Mons met de trein. Je moet dan wel even overstappen in Brussel. Als je drie maanden van te voren boekt, kun je de goedkoopste treinkaartjes naar Mons boeken.
  • Er is eigenlijk maar één hotel in Mons waar je echt eens gelogeerd moet hebben. En dat is het Martin’s Dream Hotel. Het was ooit een klooster en een kapel en je kunt daardoor zo maar in een kamer terechtkomen met prachtige gotische ramen. Ik was zo’n gelukkige en ik vond het echt heel bijzonder. De kamers zijn bovendien ook, zonder uitzondering, heel ruim en comfortabel. Het ontbijt is echt niet te versmaden, dus neem er lekker de tijd voor.
  • Handig om te hebben tijdens een weekendje Mons: de Mons Card. Je kunt daarmee gratis naar binnen bij alle bezienswaardigheden in de stad. Je kunt ook gratis een fiets meepakken. Leuk om zo de stad te verkennen. Maar je kunt ook naar de Borinage, net buiten de stad, waar Van Gogh een paar jaar vertoefde en werkte.
  • Bekijk de bezienswaardigheden in Mons en al mijn tips voor een stedentrip Mons.
  • Geïnteresseerd in meer Franstalige steden in België? Bekijk ook mijn tips voor een stedentrip Luik en een stedentrip Namen.
  • België fan? Bekijk alle leuke stedentrips België.

Bewaar op Pinterest

Weekendje Mons, België: bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer