Allemaal anders: de wijken van Belgrado

door Esther

Maak je een stedentrip Belgrado en heb je niet veel tijd? Dan kun je je waarschijnlijk gemakkelijk zoet houden in het oude hart van de stad. Maar een paar dagen vullen is in Belgrado geen enkel probleem. De stad is enorm en je kunt Belgrado wijk voor wijk leren kennen. Leuk, want de stadsdelen hebben allemaal een heel ander karakter. Bekijk de interessante wijken van Belgrado.

Belgrado is een stad met een lange, en vooral heel woelige, historie en dat heeft zijn sporen beslist nagelaten. Dat klinkt misschien een beetje negatief, maar dat is het beslist niet. Het leuke is dat alle wijken van Belgrado totaal van elkaar verschillen: van historisch en kunstzinnig tot rauw en communistisch. En het heeft eigenlijk allemaal wel wat. Als je Belgrado wilt begrijpen, dan is een bezoekje aan een paar van deze wijken toch wel aan te raden.

Stari Grad: het oude hart van Belgrado

Een echte must-see tijdens een stedentrip Belgrado: de Stari Grad, ofwel oude stad. Zet meteen koers naar de Knez Mihailova straat. Een voetgangersgebied omzoomd door prachtige Art Deco gebouwen en kleurrijke winkels. Deze mondt uit op één van de meest belangrijke bezienswaardigheden in Belgrado: de Kalemegdan. Dit is de historische citadel van de stad, die dramatisch boven de rivieren Donau en Sava uit torent. Je kunt hier heerlijk wandelen door het grote park, de historische overblijfselen bewonderen of op het Kalemegdanska terasa neerploffen. Schiet op de terugweg de Kralja Petra straat in om traditioneel Servische kost te eten bij Manufaktura.

Lees ook: Belgrado stari grad: 9 bezienswaardigheden

Wijken van Belgrad: bezienswaardigheden in Stari Grad | Mooistestedentrips.nl

Wijken van Belgrad: bezienswaardigheden in Stari Grad | Mooistestedentrips.nl

Uit eten in Belgrado: Manufaktura | Mooistestedentrips.nl

Kunstzinnig Dorćol

Terugwandelend vanaf de Kalemegdan kun je ook via de Strahinjića Bana terug naar het centrum wandelen. Via deze straat, boordevol leuke restaurants en cafés, beland je in Dorcól. Dit is de oude kunstenaarswijk van Belgrado, waarvan Skadarlija het meest bekende deel is. Ooit bevolkten de acteurs en artiesten, die in het nabijgelegen nationale theater optraden, van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht de ouderwetse kroegen. Deze kroegen zijn nog steeds te bezoeken en zijn bij zowel locals als toeristen erg populair. Je gaat bijvoorbeeld naar Tri Šešira voor een avondje enorme hoeveelheden Servisch eten en traditionele zang. In Dorcól vind je ook het interactieve Museum of Science and Technology.

Grotesk Novi Beograd

Nieuw Belgrado, zoals Novo Beograd zich laat vertalen, is zo anders dan de oude stad dat je een paar keer met je ogen moet knipperen voor je het gelooft. Nieuw Belgrado is een brute, grijze getuige van het communistische tijdperk van Servië. Bijzonder genoeg is de wijk nog altijd populair bij de lokale bevolking en als je hoort dat de meeste gezinnen hun appartement in de groteske, grauwe torenflats voor slechts 1 Deutschmark konden kopen na de val van de muur, begrijp je de populariteit net even iets beter. Een echte must-see is Hotel Yugoslavia, een typisch staaltje communistische architectuur en onder communistisch bewind het summum van luxe. Er net achter liggen, aan de rivier de Sava de schepen die ’s avonds veranderen in de dampende, stampende nachtclubs waar Belgrado zo beroemd om is.

Tip: je kunt Novi Beograd goed leren kennen als je meegaat met Riverside Tour van iBikeBelgrade.

Bezienswaardigheden Belgrado: Novi Beograd op de fiets | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Belgrado: street art in Savamala | Mooistestedentrips.nl

Uitgaan in Belgrado: tips. Tranzit, Savamala | Mooistestedentrips.nl

Savamala: street art en stappen tot in de kleine uurtjes

Als je vanuit het centrum de Kosančićev venac of Karadjordjeva straat afdaalt richting de rivier de Sava, kom je vanzelf in het bruisende Savamala terecht. Ooit een wijk voor rijke kooplieden, na de Tweede Oorlog verlaten en verwaarloosd en inmiddels weer terug van weggeweest. Je kunt er genieten van schitterende, hoewel enigszins afbladderende, Art Nouveau architectuur, enorme street art werken en de leukste restaurants en clubs van Belgrado. Ga in ieder geval langs bij Tranzit waar je heerlijk op het terras kunt zitten en tot de kleine uurtjes kunt blijven plakken.

Lees ook: Savamala: hip en bruisend Belgrado

Lommerrijk Vračar

De goed bedeelde middenklasse van Belgrado woont in Vračar. Je wandelt er door groene, brede lanen en kunt er de enorme orthodoxe Sint Sava Kathedraal bezoeken. Een soort Sagrada Familia, maar dan Servisch, want de bouw van deze enorme kathedraal is begonnen in 1935 en de kerk is nog altijd niet voltooid. Even verderop vind je één van de leukste restaurants van Belgrado: Mala Fabrika Ukusa. Bij dit mooie, lichte restaurant eet je het beste dat Servië te bieden heeft en op het terras is het ook goed toeven.

Bezienswaardigheden Belgrado: St. Sava Kathedraal | Mooistestedentrips.nl

Uit eten in Belgrado: Mala Fabrika Ukusa | Mooistestedentrips.nl

Luieren aan het stadsstrand: Ada Ciganlija

Ada Ciganlija is misschien niet echt een wijk, maar een bezoek aan dit eilandje in de rivier de Sava is toch wel een aanrader. Je kunt er vanuit zowel het oude centrum als Nieuw Belgrado komen met een bootje of via één van de bruggen. ’s Zomers is dit een echte favoriet bij de locals die er komen sporten, luieren op het strand of er genieten van een drankje of uitgebreide lunch in één van de vele strandbars.

Naar het strand in Belgrado | Mooistestedentrips.nl

Naar het strand in Belgrado | Mooistestedentrips.nl

Wijken in Belgrado: Zemun | Mooistestedentrips.nl

Romantisch Zemun

Als je in het centrum van Belgrado over de Donau tuurt zie je Zemun in de verte al liggen. Hoewel het officieel een wijk van Belgrado is, zou je dat niet zeggen als je door Zemun wandelt. Zemun doet je eerder aan een knus en vrolijk gekleurd Alpendorp denken. Niet zo gek, want Zemun stond eeuwen onder Oosterijks-Hongaarse heerschappij en die sfeer hangt er nog steeds. Je kunt er heerlijk door de straten dwalen, over de grote markten struinen en bij één van de vele restaurants aan het water uitgebreid eten.

De wijken van Belgrado ontdekken doe je zo

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer