Mini-break in Nederland: Gouda

door Esther

De stad van de kaas, de stad van kaarsen, de stad van de stroopwafels en de stad van Goudse glazen. Klinkt niet gek als bestemming voor een weekendje weg, toch? Dat klopt, want Gouda is een verrassend leuke stad voor een mini-break. Er valt behoorlijk veel te ontdekken tijdens een dagje Gouda: de prachtige smalle straatjes, grachten en natuurlijk de imponerende markt. Bekijk alle tips voor een weekendje Gouda.

Dat Gouda überhaupt nog bestaat, mag een wonder heten, als je zo eens het een en ander opzoekt over de geschiedenis van de stad. Ze werd zo’n 1000 jaar geleden gesticht en deed het in de vroege Middeleeuwen tot de Gouden Eeuw best lekker, omdat bij Gouda de rivieren Gouwe en Hollandse IJssel samenkomen. Dat was goed voor de handel. En het beroemde stadhuis dateert ook uit die tijd. Maar de eeuwen erop waren een opeenstapeling van pest, plagen, branden en belegeringen. De stad krabbelde weer op tijdens de vroege industriële revolutie toen ze gunstig langs de nieuwe spoorwegverbinding tussen Utrecht en Rotterdam kwam te liggen.

Dagje Gouda: begin op de imposante Markt

Van al die kommer en kwel is nu niet veel meer te zien. Sterker nog: het is goed toeven tijdens een dagje Gouda. Vanaf het station loop je binnen enkele minuten naar de knusse en mooie binnenstad. Hier verwelkomt het adembenemende stadhuis je. Ik had ooit eens de mazzel om er een hele avond te spenderen, omdat een oud-collega van mij er trouwde. Gelukkig kun je zelf ook een kijkje nemen. Heel gemakkelijk: staan de deuren open, dan kun je naar binnen.

Bezienswaardigheden Gouda: stadhuis van Gouda | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Gouda: Waag Gouda | Mooistestedentrips.nl

Markt van Gouda: de traditionele Markt van Gouda | Mooistestedentrips.nl

Voor het stadhuis vindt van april tot oktober op donderdagochtend de beroemde traditionele kaasmarkt plaats. Er wordt nog ouderwets kaas verhandeld, door middel van ‘handje-klap’ en de kazen worden door traditioneel geklede knechten op de paardenkar gelegd. Toeristisch? Jazeker. Maar stiekem toch ook wel leuk om even te zien. Maar minstens net zo leuk is eigenlijk de ambachtenmarkt die op donderdagen de kaasmarkt omringd. Je koopt hier echte Goudse stroopwafels, handgemaakte houten pijpen en klompen, stoffen en natuurlijk kaas. In de zomermaanden kan het heel druk zijn op de kaasmarkt met buitenlandse toeristen. Buiten het seizoen is het beter te doen.

Tegenover het stadhuis vind je de al even indrukwekkende Waag. Vroeger werden hier de kazen gewogen. Wandel gewoon even naar binnen. Op de begane grond vind je het VVV, op de eerste etage kun je het Kaasmuseum bezoeken en alles te weten komen over het maken van Goudse kaas.

Over Goudse glazen

Steek de Markt over om de langste kerk van Nederland te bewonderen: de Sint Janskerk. De zompige grond in Gouda liet bouwen tot grote hoogte niet toe ten tijde van de bouw van deze kerk, dus (zo moet men hebben gedacht) dan maar een flinke omvang in de lengte en breedte. En inderdaad: je bent wel even bezig om om de kerk heen te wandelen. Dat is trouwens wel leuk om te doen, want de historische smalle straatjes rondom de kerk staan boordevol wonderschone oude pandjes, poorten en hekken. De kerk is van binnen ook een plaatje, want de 72 glas-in-lood ramen vormen het grootste glas-in-lood paneel te wereld. De ramen werden in de 16de eeuw gemaakt en geeft het daglicht in de kerk een prachtige gloed. Een bezoekje is dus een echte aanrader tijdens een weekendje Gouda.

Bezienswaardigheden Gouda, Sint Janskerk Gouda | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Gouda, Sint Janskerk Gouda | Mooistestedentrips.nl

Dagje Gouda, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Gouda, bekijk alle hotspots in Gouda | Mooistestedentrips.nl

Je hoeft niet ver te lopen voor de volgende bezienswaardigheid, want even verderop vind je Museum Gouda, waar je alles te weten komt over de geschiedenis van Gouda. Het museum werkt ook samen met andere musea in Nederland, zoals het Groninger Museum, waardoor je met enige regelmaat schilderijen van topschilders in het museum vindt. Als het tijd is voor een welverdiende koffiepauze wandel je richting Zoet en Zalig, met een terras aan een schitterend oud binnenplaatsje, waar je een goede kop koffie bestelt en de lekkerste gebakjes.

Weekendje Gouda: winkelen en uit eten

Vanaf het station kom je al door de Kleiweg en Hoogstraat met een hoop winkels, maar wat mij betreft zet je koers richting Zeugstraat en de Lange Tiendeweg voor de leukste adresjes in Gouda. ’s Ochtends kun je met een gerust hart beginnen bij Miss Nice Banana, een ontzettend leuk eettentje en nog vegan ook. De inrichting is er fris en gezellig. Je bestelt er bovendien de lekkerste sapjes en smoothies. ’s Middags bestel je er fijne maaltijdboxen, met daarin bijvoorbeeld soep en taco’s. Maar echte aanrader zijn de ijsjes. Even verderop vind je Hofje van Jongkind, een leuk restaurant gevestigd in een prachtig oud pand met een hofje erachter. Je kunt er terecht voor goede koffie of lunch, maar het is ook leuk om er ’s avonds aan te schuiven en kaasfondue met echte Goudse kaas te bestellen.

Uit eten in Gouda, Miss Nice Banana | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Gouda: Hofje van Jongkind | Mooistestedentrips.nl

Om de hoek in de Lange Tiendeweg vind je leuke boekwinkels en, het mag niet ontbreken, een goede kaaswinkel. Je kunt fijne (biologische en vegan) eetwaren kopen bij Your Food Print, dat ooit begon als vegan supermarkt, maar waar je nu ook fijn kunt lunchen. En tijdens een dagje of weekendje Gouda mag je eigenlijk De Zalm op de Markt niet overslaan. Dit was ooit het oudste hotel van Nederland, maar nu mag je er de Fruits de Mer of zondagse brunch niet missen. Liever wat minder klassiek uit eten en ’s avonds nog even doorzakken? Bij Bodega 32 kun je terecht voor pinxtos en Dependance schenkt goede cocktails. Aan de rand van het centrum vind je, heel erg mooi aan het water gelegen, De Kleischuur. Je eet hier biologisch en goed. De wijnkaart is er bovendien prima.

Uit eten in Gouda, tips: De Kleischuur | Mooistestedentrips.nl

Logeren in Gouda: B&B Tannery Lane | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Gouda? Logeren bij Tannery Lane

Gouda heeft niet veel hotels, maar wel een keur aan leuke B&B’s. En Tannery Lane is er zo een. De B&B is gelegen in een schitterend smal steegje, boordevol historische panden. Het huisje staat in zijn geheel tot je beschikking. Er is een heel fijne slaapkamer, moderne badkamer met inloopdouche en een keuken die van alle gemakken is voorzien. Lekker relaxt voor een weekendje Gouda, dus. Je loopt bovendien binnen een paar minuten naar de Markt en alle bezienswaardigheden.

Dagje of weekendje Gouda? Zeker doen!

  • In de kerstperiode wordt Gouda verlicht door kaarsen. Een ode aan Gouda als kaarsenstad. Kijk op Gouda bij kaarslicht voor alle informatie.
  • Bekijk de hofjes van Gouda, zoals ’t Swanenburghshofje, Hofje van Letmaet en Hofje van Cincq. Je vindt bewegwijzering in de stad die je naar de verschillende hofjes wijzen. De hofjes zijn eeuwenoud, vaak door nobelen van de stad aangelegd, en oases van rust. Er wonen gewoon mensen rondom de hofjes, dus doe stilletjes.
  • Echte Goudse kaas kopen? Die koop je op de Mark, bij het Gouds kaashuis of ’t Kaaswinkeltje.
  • Kun je geen genoeg krijgen van stroopwafels? Ze komen uit Gouda! Neem tijdens een dagje Gouda een kijkje bij het Kamphuisen stroopwafelmuseum om te zien hoe dat nu zit met de stroopwafel. De stroopwafels van Kamphuisen zijn bij de meeste bakkers in Gouda wel te krijgen.

Bewaar op Pinterest!

Weekendje Gouda of dagje Gouda: bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Meer stedentrips Nederland

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer