door Esther
Stedentrip Luik, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Maak een stedentrip Luik! Gooi alles wat je dacht te weten over Belgische steden overboord als je een stedentrip Luik maakt. Deze bijzondere stad, net over de grens bij Maastricht, heeft alles voor een bijzonder weekendje weg. Moderne architectuur, grensverleggend design, wandelpaden door glooiende heuvels en heerlijk eten. Het feit dat iedereen Frans spreekt, zorgt voor een extra vakantiegevoel. Bekijk alle tips over Luik.

Stedentrip Luik, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Luik, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl
Bezienswaardigheden Luik: station Guillemins | Mooistestedentrips.nl Bezienswaardigheden Luik: station Guillemins | Mooistestedentrips.nl
Montagne de Bueren in Luik | Mooistestedentrips.nl Montagne de Bueren in Luik | Mooistestedentrips.nl
Museum La Boverie | Mooistestedentrips.nl Museum La Boverie | Mooistestedentrips.nl
Street art in Luik, België | Mooistestedentrips.nl Street art in Luik, België | Mooistestedentrips.nl
Street art in Luik, België | Mooistestedentrips.nl Street art in Luik, België | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Luik: de leukste restaurants in Luik | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Luik: de leukste restaurants in Luik | Mooistestedentrips.nl
Bezienswaardigheden in Luik, België | Mooistestedentrips.nl Bezienswaardigheden in Luik, België | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Luik, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Luik, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Beste reistijd Luik

Luik ligt net over de Belgische grens, bij Maastricht, aan de Maas. Verwacht dus geen hogere of lagere temperaturen als bij ons, al kan de temperatuur net een graadje of twee hoger liggen in de zomer. In augustus is het 4 dagen lang feest in de wijk Outremeuse en kan het behoorlijk druk zijn in Luik, net als tijdens de jaarlijkse kerstmarkt van eind november tot vlak voor Kerstmis. Bekijk het actuele weer in Luik.

Stedentrip Luik plannen

Het is het handigste om met de trein naar Luik te gaat. Parkeren kan op verschillende plekken in de stad, maar het is in de parkeergarages erg druk, omdat omwonenden er ook parkeren. En het is niet goed. Als je je treinkaartje naar Luik zo’n 3 maanden van te voren boekt, kun je de goedkoopste kaartje kopen. Daarna ga je op zoek naar een hotel in Luik. Er zijn ontzettend veel leuke opties in de stad, zoals het Penta Hotel en Amosa Hotel. Mijn favorieten! Moet je op je budget letten, dan is het Liège Youth Hostel een verrassend hippe optie.

Met de trein naar Luik

Je reist heel eenvoudig met de trein naar Luik. Je koopt al een kaartje vanaf €29 als je zo’n 3 maanden van te voren reserveert. In Luik kom je aan op station Luik-Guillemins, het TGV en Intercity station van de stad dat is ontworpen door de bekende architect Calatrava. Een bezienswaardigheid op zich. Het station ligt een kilometer of twee buiten het centrum, maar via bus 1 of 4 ben je zo in de stad. Neem je een taxi naar het centrum, dan kost dan ongeveer €10.

Met de auto: parkeren in Luik

Ga je met de auto naar Luik, let dan goed op de parkeertarieven. In het centrum kun je in de meeste parkeergarages parkeren voor €2 per uur. Een dag parkeren kost €20, veel hotels houden (bij gebrek aan een eigen parkeerplaats) hetzelfde tarief aan.

Openbaar vervoer in Luik

Luik met de bus
In het centrum van Luik is alles goed te belopen, maar mocht je de bus willen nemen dan is dat geen probleem. Er rijden genoeg bussen, je kunt een dagkaartje kopen voor €5 bij De Lijn, waar je ook de dienstregelingen kunt bekijken.

De Pendelboot
Wil je tijdens je stedentrip Luik de stad vanaf het water bewonderen? Dat is de moeite waard, want Luik is mooi vanaf de Maas. De pendelboot, La Navette Fluviale, is een soort hop on hop off boot en brengt je naar verschillende plekken in Luik die nog een behoorlijk eind wandelen uit elkaar liggen. Niet alleen leuk, maar ook nog handig dus. Je kunt bijvoorbeeld met de boot van het centrum van Guillemins, waar je niet alleen het grensverleggend bijzondere station kunt bewonderen, maar ook naar La Boverie kunt. Eén van de topmusea van Luik.

Fietsen in Luik

Maak je maar een korte stedentrip Luik en wil je toch zo veel mogelijk zien in de stad? Dan moet je echt gaan fietsen in Luik. Je gaat met een gids op pad en binnen 2,5 uur zie je de mooiste bezienswaardigheden van de stad. Je komt niet alleen langs de grootse trekpleisters, maar ook bij knusse parkjes en mooie groene plekken. Een aanrader.

Bezienswaardigheden in Luik

La Batte
Maak je een stedentrip Luik, dan moet je op zondagochtend beslist naar La Batte. Dit is de grootste markt van België en strekt zich over 3 kilometer uit langs de oever van de Maas. De locals doen hier graag de wekelijkse boodschappen en het is wel te begrijpen waarom. Kraampje na kraampje liggen er allerlei heerlijkheden uitgestald: groente, fruit, vleeswaren en de mooiste broden. Maar ook als je zin hebt in Spaanse, Marokkaanse of Italiaanse kost zit je goed op La Batte.

Le Cité Miroir
Altijd al eens in een leeg zwembad willen wandelen? Pak je kans! Le Cité werd in de jaren ’30 gebouwd als hét eerste en hypermoderne zwembad van Luik, het voldeed zelfs aan de Olympische eisen van die tijd. Generaties kregen hier zwemles. De laatste tien jaar stond het pand leeg, totdat een aantal welzijnsorganisaties besloten om het schitterende Interbellum pand op te knappen en te gebruiken als expositieruimte en voor lezingen en vergaderingen. Er is een standaard collectie, maar er zijn ook wisselende tentoonstelling met een breed sociaal karakter. Maar stiekem is het het leukst om over de bodem van het vroegere pierenbadje te lopen en de prachtige oude bogen en tribunes te bewonderen.

Outremeuse
Outremeuse betekent letterlijk ‘de Maas voorbij’ en geeft het eilandje aan dat middenin de Maas ligt. Je komt er door vanuit het centrum over de voetgangersbrug te wandelen. Het buurtje doet een beetje volks aan. Eeuwen geleden werd deze plek als vrijplaats uitgeroepen en nog altijd is Outremeuse een beetje rebels. In La Rue Roture vind je allerlei leuke kleine eettentjes en in de omringende straten zijn leuke eetwinkeltjes te vinden. Deze wijk mag je tijdens je stedentrip Luik niet missen.

Musee Beaux Arts
Laat je niet afleiden door het afzichtelijke jaren ’80 uiterlijk van het gebouw. Als je eenmaal binnen bent, tref je enorme en goed ingerichte ruimtes en een fantastische collectie. Wandel langs meesters uit de regio, vanaf de Middeleeuwen tot nu. De expositie met werken gegrepen uit het Waalse leven zijn gruwelijk mooi.

Musee de la vie Wallonne Liege
Alleen al het feit dat dit museum in een prachtig oud klooster is gevestigd, is reden genoeg om even langs gegaan. Binnen zijn niet veel sporen van weleer meer te vinden, maar kun je wel alles leren over het leven in Wallonië, van vroeger tijden tot nu. Je kunt bijvoorbeeld exposities over lokale mode, industrie en volkse feesten bekijken.

Montagne de Bueren
Luik is omringd door heuvels en dat maakt dat je rondom de stad prima kunt wandelen in het groen, dus neem je wandelschoenen mee. De Montagne de Bueren, aan de rand van het centrum, is een enorme trap de heuvel op. Het is een hele klim, die 373 treden naar de top. Maar dan heb je wel een mooi uitzicht. Sla nog even rechtsaf en loop verder naar het oorlogsmonument voor nog meer mooie vergezichten.

Street art in Luik
Luik is misschien niet de meest typische stad om street art te spotten, maar toch zie je het overal. Zo is de gruwelijk lelijke façade van het Musee Beaux Art inmiddels voorzien van een enorme mural en in Outremeuse vind je veel street art, net als rondom de universiteit, Rue de L’agneau, Rue de la Wache en Rue d’Amay.

La Boverie
La Boverie is zonder twijfel het topmuseum van Luik en je mag dit niet missen tijdens een stedentrip Luik. Het museum is omringd door een schitterend park, waar je langs mooie beelden, street art en door mooie bloementuinen kunt wandelen. Het museum zelf heeft een heel interessante vaste collectie, met werk van Picasso en Monet, maar de wisselende tentoonstelling zijn zonder uitzondering uitmuntend.

Carré Noir
Je bent in België: dus een goede reden op chocolade te kopen. Carré Noir is de leukste chocoladewinkel van Luik. Hier koop je geweldige fairtrade chocolade, maar ook handgemaakte bonbons. De enthousiaste eigenaresse vertelt je graag alles over de vullingen van de chocolaatjes. Zeker proberen: de bonbons van ganache en fruit, het lijken wel edelstenen.

Wattitude
Uit België komt mooi design, dat zag ik al eens in Namen. En in Luik kun je design kopen dat uit Wallonië komt. Kleding, sieraden, maar ook eetbaar lekkers, zoals craft beer. Even verderop vind je een Wattitude voor de kleintjes met mooi speelgoed, dekentjes en leuke kleding.

Gratis en goedkoop in Luik

Musea gratis op zondag
Ben je op zondag in Luik? Dan val je met je neus in de boter. Je kunt dan niet alleen lekker slenteren langs de honderden kraampjes van La Batte, maar op de eerste zondag van de maand zijn de meeste musea in Luik ook nog eens gratis. Ga in ieder geval langs het Musee Beaux Arts en Mamac.

Liège City Pass
Heel handig tijdens een stedentrip Luik: deze pas kost €16, maar daarmee heb je 48 uur lang leuke voordelen. Zo kun je gratis naar 14 musea in de stad, krijg je een gratis audioguide, een gratis stadswandeling en korting op een boottochtje over de Maas.

Wandelen door de heuvels
Het centrum van Luik is omgeven door prachtige groene heuvels, waar diverse wandelingen zijn uitgezet. Neem je wandelschoenen mee en ga een ochtend of middag lekker wandelen. Download de kaart met wandelingen door de heuvels van Luik.

Gratis wandeling door het centrum
Je kunt prima op eigen gelegenheid het centrum van Luik verkennen. Wil je echter wat meer weten over de bijzondere gebouwen, beeldjes en fonteinen die je tegen komt, dan kun je deze handige kaart downloaden waarop je uitleg vindt.

Eten en drinken in Luik

Beer Lovers
In vroeger tijden huisde er tientallen brouwerijen in en rondom Luik, maar helaas trokken deze allemaal weg of ze gingen failliet. De laatste paar jaar laten nieuwe en jonge brouwers hun gezicht zien in de stad en regio en bij Beer Lovers kun je, in de leuke en industriële sfeer van het café, genieten van deze bieren. Probeer bijvoorbeeld een biertje van Leopold7.

Une Gaufrette Saperlipopette
Een hele mond vol, maar het komt er op neer: je moet hier gewoon zijn voor de beste Luikse wafels. Ja Luikse wafels, dat is heel anders dan Belgische wafels. Het deeg is namelijk anders en je bijt af en toe nog eens zo’n lekkere suikerklont door. Je kunt kiezen uit vanille en kaneelwafels. Maar je vindt nog meer zaligheden bij Une Gaufrette Saperlipopette. De bakkerij is zelfs uitgebreid en je kunt nu ook ijsjes in de zaak ernaast kopen.

Ma Ferme en Ville
Een restaurant en delicatessezaak in één. Het maakt niet uit wat je bestelt: alle ingrediënten komen uit Luik of directe omgeving. Heel bewust, heel biologisch en heel erg lekker. Er staat elke dag dus wat anders op het menu. Niet zo gek dat dit restaurant in korte tijd één van de leukste lunchplekken in Luik is geworden. Op zaterdagavond kun je er ook terecht voor het diner, dan moet je wel reserveren.

Brasserie de la Batte
Brasserie de la Batte lijkt in eerste instantie een volks café waar de bezoekers van de zondagse markt slechts een klein excuus nodig hebben, om het glas vol te laten schenken. Maar vergis je niet: bij de brasserie kun je ook heerlijk exotisch eten.

Brasserie C
Je kunt natuurlijk geen stedentrip België maken, zonder wat fijne biertjes te proeven. Bij Brasserie C kun je het laatste bier proeven dat nog in de stad wordt gebrouwen: Curtius. De setting is trouwens prachtig: in een oud Begijnhofje zit je heerlijk in de luwte. Probeer een biertje en bestel er meteen wat lekkere hapjes bij.

Pot au Lait
Op zoek naar een leuke plek voor een drankje? Tijdens een stedentrip Luik mag je Pot au Lait niet overslaan. Als je er voor het eerst binnenkomt, is het een enigszins psychedelische ervaring. Maar als je alle street art en wonderlijke kunstwerken en meubels in je hebt opgenomen, merk je al snel dat het een gezellige tent is. Overdag komen studenten van universiteit er, ’s avonds is het publiek wat ouder.

Au point de Vue
Hier kun je écht Luiks eten. Fijne gehaktballetjes, visgerechten, vlees: het is allemaal even lekker. Je zit prima op het terras tegen de monumentale gevel aan, met uitzicht op de Opera. Ook een leuk café om een aperitif te drinken.

Le Bruit qui Court
Altijd al willen eten in een oude bank? Hier is je kans! Bij Le Bruit qui Court eet heerlijke salades en pasta’s in een oud bankgebouw. Je kunt zelfs de kluis in de kelder zien.

As Houès
Vaak is eten aan de markt in een stad een toeristische aangelegenheid, maar juist omdat Luik niet zo wordt overspoeld door de toeristen kun je op de markt nog fijn tussen de locals zitten. ’s Ochtends wordt er uitgebreid genoten van een kop koffie en vanaf een uur of drie komen de aperitieven op tafel. Bij As Houès kun je echte Luikse gerechten eten, zoals konijn en flinke pasteien.

Le Saint Grégory
‘Boulets’ zijn een echte Luikse specialiteit, ofwel: gehaktballetjes. Het maken en serveren van gehaktballen wordt in Luik erg serieus genomen en jaarlijks dingen tientallen restaurants mee naar de prijs om de beste gehaktballen. De afgelopen twee jaar ging de eer naar Le Saint Grégory en dus een goede plek om tussen de middag van een paar gehaktballetjes met friet te gaan genieten.

Le Labo 4
Dit is één van de leukste restaurants in Luik. Het is namelijk gevestigd in een oud scheikundelaboratorium en je eet er tussen de gasbranders en de reageerbuisjes. Een topformule. Het is wel een plek voor carnivoren, want bij Le Labo 4 komen de mooiste stukken vlees op je bord terecht.

Sava Nature’s Cuisine
Wil je met goed weer lekker buiten eten in Luik? Schuif dan aan op het gezellige terras. Dit restaurant is gespecialiseerd in goed vlees. Mooie Angus biefstukken, hamburgers, surf en turf. Je bepaalt zelf welke bijgerechten je er nog bijbesteld. Het is gezellig, maar toch lekker rustig, zitten op het plein.

Hotels in Luik

Amosa Hotel
Het Amosa Hotel is echt mijn favoriet voor een stedentrip Luik. Het is heel centraal gelegen, vlakbij de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Je loopt zo naar de Maas om La Batte te bezoeken of op de boot te stappen. Je loopt zo alle leuke winkels in en hebt er allerlei leuke restaurantjes bij de hand. De kamers zijn heerlijk comfortabel, zeker die in de nieuwe vleugel. Het ontbijt ’s ochtends is niet super uitgebreid, maar wel heel goed. En je koffie of thee wordt vers voor je klaargemaakt. Dat is fijn wakker worden.

Penta Hotel
Ik vond het Penta Hotel in Leuven ontzettend leuk en het Penta Hotel in Luik is al even top. De kamers zijn ontzettend fijn, met leuk design. De sfeer in de lobby en de gezellige bar is knus en een beetje industrieel en die stijl is ook doorgetrokken in de kamers. Het ontbijt is echt fantastisch.

Liège Youth Hostel
Een echte budgettopper in Luik. En een aanrader als je met je kinderen of met vrienden een stedentrip Luik maakt. Dit hostel is pas helemaal opgeknapt en ziet er er waanzinnig goed uit. Het maakt niet uit naar wat voor kamer je op zoek bent, hier hebben ze het. Een eenpersoonskamer, tweepersoonskamer, familiekamer of kamer voor meerdere personen. En voor een goede prijs. De bar en het restaurant zijn ook populair bij omwonenden en dat is veelzeggend. Je logeert op een leuke locatie, in de bruisende wijk Outremouse, op enkele minuten lopen van de Maas en het centrum van Luik.

B&B N°5
Op zoek naar een bijzondere, knusse én romantische plek om te logeren in Luik? Dan zit je bij B&B N°5 goed. Gelegen vlakbij de Rue Hors Chateau met de vele antiekwinkels en op een paar minuten lopen van diverse leuke restaurantjes en de Montagne de Bueren. De kamers hebben hardhouten vloeren, heerlijke bedden en fijne badkamers.

Hotel Hors Chateau
Eén van de mooiste hotels van de stad, gevestigd in een 18de-eeuws gebouw in het centrum van de stad. In de directe omgeving vind je veel leuke restaurants en winkels. De kamers zijn comfortabel en verrassend modern ingericht, van alle gemakken voorzien. ’s Avonds kun je aanschuiven in het fijne Franse restaurant van het hotel.

Hotel Neuvice
En Neuvice is misschien wel het gezelligste straatje van de stad met mooie kunstgaleries, bijzondere winkels en fijne delicatessenwinkels. Bovendien loop je op zondag zo La Batte op vanuit het hotel. Maar Hotel Neuvice mag er ook zijn. De kamers zijn heel licht ingericht en hebben nog oude details, zoals balken. De grandeur van het oude gebouw is nog goed te zien en er is een fijne binnentuin om ’s avonds nog even een wijntje te drinken.

Artikelen over Luik

Andere stedentrips in België

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer