door Esther

Meeslepend en innovatief, dat is Nantes ten voeten uit. De stad, aan de oevers van de Loire, heeft een rijke geschiedenis, maar heeft zichzelf door de eeuwen heen ook steeds weer opnieuw uitgevonden. En dat is overal in de stad terug te zien: van grote kastelen, burchten en een prachtige oude stad tot bijzonder industriële ontwerpen op het Île de Nantes. Maar je kunt er ook smullen: geweldige seafood en heerlijke wijnen uit de streek. Wil je een bijzondere stedentrip in Frankrijk? Maak dan een stedentrip Nantes.

Stedentrip Nantes: Île de Nantes | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Nantes: Île de Nantes | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Nantes: alle tips over Nantes | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Nantes: alle tips over Nantes | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Nantes: bezienswaardigheden Nantes | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Nantes: bezienswaardigheden Nantes | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Nantes, restaurants in Nantes | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Nantes, restaurants in Nantes | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Nantes: Trentemoult | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Nantes: Trentemoult | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Nantes: tips over Nantes | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Nantes: tips over Nantes | Mooistestedentrips.nl

Beste reistijd Nantes

Je kunt een stedentrip Nantes heel goed maken van mei tot oktober. In de zomermaanden is het er heerlijk week en in september kun je in de wijngaarden in de omgeving genieten van de nieuwe wijnen. Houd er rekening mee dat in augustus, vanwege de zomervakantie, veel winkels en restaurants gesloten zijn. Toch kan het ook dan de moeite waard zijn om juist dan de stad te bezoeken: je hebt gegarandeerd lekker weer en het is niet zo druk in de stad. Op maandagen zijn veel restaurants, cafés en de meeste musea gesloten.

Bekijk het actuele weer in Nantes

Vliegen naar Nantes

De snelste en goedkoopste manier om in Nantes te komen is met het vliegtuig. Rechtstreekse vluchten zijn er helaas niet, maar KLM (in samenwerking met Air France) heeft een aantal goed aansluitende opties. Ook andere airlines bieden vluchten met één of twee keer overstappen, maar zijn meestal niet voordeliger. Vergelijk vliegtickets naar Nantes.

Openbaar vervoer in Nantes

Nantes is niet groot en je kunt eigenlijk alles te voet bereiken. Als je in een hotel in het centrum verblijft, wandel je overal binnen 15 minuten naartoe. Maar wil je de tram of bus nemen, dan is dat in de stad ook geen enkel probleem. Je kunt een Nantes City Card kopen waarmee je ook gebruik kunt maken van het openbaar vervoer, een dagkaartje voor het openbaar vervoer kost nog geen €5.

Wil je van het vliegveld van Nantes naar het centrum? Pak dan de airport shuttle. Je bent binnen 20 minuten in het centrum van de stad. Een kaartje kost €7,50.

Fietsen in Nantes

Fietsen langs de highlights van Nantes
Ben je maar kort in de stad en wil je toch de mooiste bezienswaardigheden van de stad bekijken? Stap op de fiets! Tijdens deze highlights fietstour door Nantes kom je langs de meest bijzondere bezienswaardigheden van de stad. Zo rijd je, lekker ontspannen op een e-bike, door het oude centrum van de stad, het Île de Machines, het Feydeau eiland en nog veel meer. Leuke bijkomstigheid: de bezienswaardigheden die je aandoet op de fiets bieden je ook nog eens de mooiste uitzichten van de stad.

Bezienswaardigheden Nantes

Château des ducs de Bretagne
Dit kasteel midden in het centrum is niet te missen als je een stedentrip Nantes maakt. Het kasteel is een aaneenschakeling van torens en burchten van de 15de tot 18de eeuw. Het museum dat je in het kasteel vindt, is een ode aan de stad en de regio. Het bijzondere is dat alle grote wereldgebeurtenissen aan bod komen, maar dan vanuit het perspectief van Nantes. Van de slavernij tot de grote gebeurtenissen van de 20ste eeuw. Vooral de zeevaart heeft een bijzondere plaats in het museum.

Le Lieu Unique
Iedereen kent de koekjes van Lu wel, maar niet iedereen weet dat de grote koekjesfabriek in Nantes stond. De fabriek is inmiddels omgebouwd tot een cultureel centrum, bistro, café met supergezellig terras en hammam. De toren van de fabriek is in ere hersteld en ook daarin vind je een café. Eén van de gezelligste plekken van Nantes om wat te drinken.

Marine world carrousel
Zonder twijfel de meest fantastische carrousel ter wereld! De beesten in de carrousel zijn zo weggelopen uit één van de boeken van Jules Vernes, die in Nantes werd geboren. De carrousel heeft drie verschillende niveaus met allemaal fantasievolle onderwaterdieren. Grote octopussen, krabben, garnalen en visskeletten. En het mooie is dat passagiers de beesten nog kunnen bedienen ook, waardoor de dieren in de carrousel tot leven lijken te komen.

The grand elephant
Hij huft, puft, knippert met zijn ogen, flapt met zijn oren, zwaait met zijn staart en spuit water naar iedereen die in de buurt loopt. De Grote Olifant loopt het hele eiland rond. Je kunt op verschillende plekken opstappen en in een bakje op zijn rug plaatsnemen. Maar het enorme beest over het eiland zien lopen is op zich al geweldig!

Les machine de l’île
île de Nantes is een fantastische plek. Op het eiland kunnen architecten eindeloos bijzondere gebouwen realiseren, maar het meest bijzondere op het eiland zijn de beestjes. De mechanische olifant, de dieren in de carrousel, maar ook het museum waar nieuw gebouwde beesten tentoon worden gesteld: Les machines de l’île. Wandel rond en bekijk hoe de mechanische rups door het bos kruipt, mechanische vleesetende planten vliegen vangen en de mechanische reiger vliegt met mensen onder haar poten.

Le hangar à bananes
Vroeger waren dit de hangar waar allerlei op- en overslag om en rond de haven plaatsvond. De hangars zijn bewaard gebleven, maar hierin huizen nu cafés, restaurants, galeries en boetieks.

Cathédrale Saint Pierre et Saint Paul
Je kunt de kathedraal van Nantes niet missen. Hij staat op een kleine heuvel en is vanaf bij elke plek in de stad te zien. De voorkant lijkt wel een beetje op de Notre Dame de Paris. Het interieur is schitterend licht, sla ook de cryptes niet over. Hier liggen een aantal hertogen begraven en hun tombes zijn ware meesterwerken.

Le Passage Pommeraye
De oudste winkelpassage van Frankrijk, daterend uit 1843. Verdeeld over drie etages, tjokvol mooie winkels. Vooral het trappenhuis, met de schitterende versieringen, is prachtig. Op dit moment ondergaat de passage een flinke opknapbeurt, maar vanaf het voorjaar van 2015 kan hij er weer eeuwen tegenaan.

Jardin de Plantes
Een oase van rust, vlakbij de kathedraal. Ee schitterend park vol exotische bloemen en bomen. Er zijn ook vrolijke, groene dierensculpturen te vinden en kassen vol met bijzondere bloemen. Kinderen kunnen even plonzen in het kleine zwembadje, ernaast vind je het zonnige terras van L’Orangerie.

Wijntour Nantes
Nantes ligt aan de Loire en dat betekent natuurlijk één ding: wijn! Vlakbij de stad ligt Clisson, een dorpje met een prachtig kasteel omringd door wijngaarden. Vanuit Nantes worden er regelmatig excursies georganiseerd en kun je bij verschillende wijnboeren wijn proeven. De regio van Nantes is vooral bekend vanwege de droge, witte Muscadel. Geen straf! Je kunt ook zelf de trein nemen naar Clisson en bij het gemeentehuis van het plaatsje wijnproeven.

Gratis en goekoop in Nantes

Nantes City Card
De Nantes City Card is een echte aanrader voor je stedentrip Nantes. Je kunt hem voor één, twee of drie dagen kopen. Met de kaart kun je gebruikmaken van al het openbaar vervoer in de stad en gratis naar binnen bij de meeste bezienswaardigheden. Zelfs als je maar enkele attracties bezoekt, heb je de kaart er al snel uit.

Trentemoult
Wil je even aan de drukte van Nantes ontsnappen? Stap dan bij Gare Maritime op de gratis pont naar het dorpje Trentemoult aan de overkant van de Loire. Het dorpje, dat boordevol staat met vrolijk gekleurde huisjes in staten vol exotische bomen en bloemen, was ooit een vissersdorpje en is nu heerlijk slaperig. Het is vooral leuk om er aan het einde van de middag heen te gaan, door het dorpje en een stuk in het groen langs de rivier te wandelen om vervolgens neer te ploffen op één van de terrassen of aan te schuiven bij één van de toprestaurants.

Le Ligne Verte
Als je de 10 kilometer lange groene lijn door Nantes volgt kom je langs alle bezienswaardigheden, leuke cafés en bijzondere winkels van Nantes. Je kunt op bij Tourisme Nantes een gratis kaart halen met de route erop, gewoon de groene lijn op straat volgen of de route hier downloaden.

Notre dame de Nantes
Je kunt deze kerk in het gezellige Bouffay niet missen. De imposante klokkentoren steekt overal bovenuit. De kerk is niet groot, maar het interieur is wel mooi. Op het aangrenzende pleintje vind je regelmatig stalletjes met tweedehands boeken en je kunt altijd bij één van de vele crêperies terecht voor wat lekkers.

Slavernij momument
Nantes was eeuwen geleden één van de grootste zeehavens van Europa en dat betekende dat er ook duizenden slaven zijn verkocht en verscheept. Het meterslange gedenkteken langs de Loire is een imposant monument dat verhaalt over de wereldwijde slavernijpraktijken en die van Nantes. Bijzonder zijn de quotes op de trap in elke denkbare taal.

Gratis wijn proeven in Nantes
Met je Nantes Pass kun je gratis wijn proeven bij Maison de Vins de Loire op Place de Commerce. Met je pas krijg je bovendien 10% korting op al je aankopen. Een leuke ervaring als je geen tijd hebt om mee te gaan met een wijntour. Zo kun je de vele wijnen uit de regio toch beter leren kennen. Let op: op maandag is de lokaal gesloten.

Eten en drinken in Nantes

La Cigale
Een instituut in Nantes, tegenover de Opera. Het is een hele ervaring om te lunchen of dineren in dit schitterende restaurant met prachtige mozaïeken muren en kraakwitte tafellakens. Helaas is het eten niet goedkoop en meestal moet je lang van te voren reserveren om een tafeltje te bemachtigen. Toch de sfeer van La Cigale meepakken? Tip: ga er ’s ochtends rond half 11 langs voor een kop koffie en een croissantje. Helemaal niet duur en toch genieten.

Le Select
Vrolijke mozaïeken vloertegels, tientallen hertenkoppen aan de muur, vintage tafels en stoelen en een schoolbord vol met lekkers. Le Select is vlakbij het kasteel gelegen, middenin het gezellige Bouffay. Je kunt hier ’s middags neerploffen voor een kop koffie op het kleine, knusse terras of ’s avonds een (goekoop!) hapje eten en één van de vele wijnen op de kaart uitproberen.

Stereolux
Geheel in stijl met de rest van het Île de Nantes is Stereolux een combinatie van hip, gek en industrieel. De Grote Olifant komt er dan ook regelmatig langs gewandeld. Maar het is ook de perfecte plek om ’s middags de lunchen of ’s avonds een concert te pakken.

La Cantine de Voyage
Elke zomer opent dit grote complex haar deuren in één van de ruimtes van de Hangar à Bananes. Je kunt op het terras in één van de strandstoelen luieren, een paar drankjes en kleine hapjes bestellen bij de bar of aanschuiven aan één van de lange tafels aanschuiven en voor €13 eten wat de pot schaft (en dat is altijd lekker).

Le Patio’nnément
Aan het einde van de middag kun je rond de wijnvaten aanschuiven en een heerlijk glas wijn bestellen met een plankje vleeswaren of kazen uit de regio erbij. Maar binnen eten is net zo leuk en nog lekker en goedkoop ook!

Le Bateau Lavoir
L’Erdre is een kanaal waar het altijd gezellig is en wemelt van de bootjes. Het is ook het podium voor het jaarlijkse jazz festival van de stad. Eén van de leukste boten in de Erdre is Bateau Lavoir. De boot zelf heeft maar enkele zitplaatsen, maar de oplossing is eenvoudig: haal even een drankje aan de bar en plof vervolgens langs het water neer.

Maison George Larnicol
Je kunt het waarschijnlijk niet over je hart verkrijgen om niet bij Maison George naar binnen te lopen. Hier wordt namelijk niet gewoon chocolade verkocht, maar ware kunstwerkjes. Je hebt keuze uit tientallen soorten nougat, noten-rotsjes, koekjes, flikken en macarons. Om je vingers bij af te likken.

Le Lieu Unique
Misschien wel één van de leukste terrassen van de stad, maar ook een goede plek om te lunchen. Vroeger was dit de plek waar Lu-koekjes werden gemaakt en nu kun je in een industriële, creatieve sfeer genieten van eenvoudige, maar lekkere, maaltijden of een drankje.

Hotels in Nantes

Hotel Pommeraye
Gelegen vlak naast de mooie winkelpassage in de bruisende buurt Graslin. Hotel Pommeraye is onlangs helemaal opgeknapt en heeft nu comfortabele kamers in boetiekstijl. Nog een voordeel: je hebt al een kamer voor €60 per nacht.

Hotel Ibis Styles
Nog een comfortabele en voordelige optie is het Ibis Styles, op Place Royale. De kamers zijn stijlvol ingericht en je kunt ’s ochtends prima ontbijten in het hotel.

Okko Hotel
Een geweldig boetiekhotel, vlakbij het kasteel. Het heeft een kleurrijk design en de kamers zijn ontzettend comfortabel. In het hotel vind je ‘Le Club’ waar je gebruik kunt maken van een sauna en fitness center.

Le Regate
Een ecohotel voor een leuke prijs, gelegen vlakbij L’Erdre en wat verder van het centrum van de stad. Maar wel: midden in het groen met een grote tuin. De kamers zijn heel ruim en ingericht met natuurtinten. Het terras nodigt uit om ’s avonds nog even een wijntje te drinken.

Artikelen over Nantes

Meer stedentrips Frankrijk

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer