door Esther
Weekendje Heidelberg, alle tips over Heidelberg | Mooistestedentrips.nl

Tijdens een stedentrip Heidelberg ben je in goed gezelschap. Goethe had er zijn eigen favoriete bankje en Mark Twain verpoosde er maanden tussen de studenten van de beroemde universiteit. Natuurlijk is Heidelberg beroemd vanwege het warm rode kasteel dat boven de stad uit torent en de knusse, historische oude stad. Maar Heidelberg is meer. Zoals eindeloos wandelen in het groen. Bekijk alle tips over een stedentrip Heidelberg.

Stedentrip Heidelberg, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Heidelberg, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Heidelberg, schloß Heidelberg | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Heidelberg, schloß Heidelberg | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Heidelberg, bezienswaardigheden Heidelberg | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Heidelberg, bezienswaardigheden Heidelberg | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Heidelberg, street art in Heidelberg | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Heidelberg, street art in Heidelberg | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Heidelberg, Altstadt Heidelberg | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Heidelberg, Altstadt Heidelberg | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Heidelberg, bezienswaardigheden Heidelberg | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Heidelberg, bezienswaardigheden Heidelberg | Mooistestedentrips.nl
Weekendje Heidelberg, alle tips over Heidelberg | Mooistestedentrips.nl Weekendje Heidelberg, alle tips over Heidelberg | Mooistestedentrips.nl

Beste reistijd Heidelberg

Heidelberg ligt al best behoorlijk richting het zuiden van Duitsland en dat betekent: een lekker lang warm seizoen. Je kunt het beste een stedentrip Heidelberg plannen van mei tot en met september. Houd er rekening mee dat het in de schoolvakanties best druk kan zijn. In de winter is het koud in Heidelberg, en je kunt dan vaak rekenen op sneeuw, en dan is Heidelberg wonderschoon. Dus heb je zin in een mooie en bijzondere bestemming om kerstmarkten te bezoeken: dan is Heidelberg een aanrader. De Duitse stad is heel popualir bij Amerikaanse en Aziatische bezoekers, dus boek je hotel op tijd. Bekijk het actuele weer in Heidelberg.

Vliegen naar Heidelberg

Als je met het vliegtuig naar Heidelberg wilt, kun je het beste naar Stuttgart of Frankfurt vliegen. Vanaf Amsterdam heb je vaak goedkope aanbiedingen naar Frankfurt, bijvoorbeeld met Lufthansa of KLM. Vergelijk de vliegtickets om te kijken wat voor jou goedkoop uitpakt. Vanaf Stuttgart en Frankfurt reis je eenvoudig met de trein naar Heidelberg. Ook treintickets vanaf deze luchthavens naar Heidelberg kun je online reserveren.

Met de trein naar Heidelberg

Heb je geen zin om met de auto naar Heidelberg te rijden? Geen punt, want het is eigenlijk heel relaxt om een stedentrip Heidelberg met de trein te maken. Als je op tijd boekt (en dat is ongeveer zo’n 3 maanden van te voren), dan heb je voor zo’n €60 een retourtje Heidelberg te pakken.

Bezienswaardigheden in Heidelberg

Schloß Heidelberg
Ja kunt er niet omheen tijdens je stedentrip Heidelberg: het Kasteel van Heidelberg. Het torent, in warme rode gloed, boven de stad uit. Ja, het is een echte toeristentrekker, maar wel terecht. Het kasteel werd in de 13de eeuw uit de grond gestampt en door de eeuwen heen in allerlei stijlen uitgebreid en aangepast. De Fransen gooiden het in de 17de eeuw plat, het werd vervolgens enigszins gerenoveerd, maar het Schloß is in een soort ‘onvoltooid herstelde’ staat te bezoeken. Echt de moeite waard, al was het alleen maar voor het uitzicht over de stad. Maar bezoek ook vooral:

 • Kabelbaan
  Vanaf het centrum van Heidelberg kun je met de kabelbaan naar het kasteel van Heidelberg. Je kunt ook nog twee haltes verder (dan moet je even overstappen) naar de Konigstühl, de top van de heuvel die uitkijkt over Heidelberg. Als je een ticket koopt voor de kabelbaan, zit daar de toegang voor het kasteel bij in.
 • Apothekersmuseum
  Dat een apotheekmuseum zo goed kon zijn, had ik van te voren nooit gedacht. Maar ik liep er naar binnen, omdat het toevallig bij mij ticket zat inbegrepen. En ik werd bijzonder verrast. In erg mooie displays krijg je een goed idee van de rol van Duitsland in de geneeskunde, vooral treffend omdat Heidelberg één van de beste medische universiteiten van Europa heeft.
 • Groot wijnvat
  Jawel, je kunt in het kasteel van Heidelberg ook wijn proeven. Nu zou ik dat even nalaten, maar het feit alleen al is leuk. Zeker als je de verhalen erbij hoort. Zo zou de nar de sleutel naar de wijnkelder hebben gehad (zijn beeltenis zie je tegenover het enorme vat) en flinke sommen geld in ontvangst hebben genomen, voor het verschaffen van een fijn glas.
 • Rondleiding
  Het kasteel van Heidelberg spreekt, met de diverse dramatische bouwstijlen, zeker tot de verbeelding en als je de tijd hebt tijdens je stedentrip Heidelberg, is het leuk om er meer over te weten te komen. Elk uur gaat een Engelse en een Duitstalige rondleiding van start, dus sluit vooral aan als je zin hebt. Een rondleiding van ongeveer een uur kost €5.

Heiliggeistkirche
Je kunt deze kerk zeker niet missen als je een stedentrip Heidelberg maakt, de enorme rode toren zie je overal in de stad. En de binnenkant is ook zeker de moeite waard. De plafonds zijn schitterend en achter de glas-in-lood ramen schuilt een bijzonder verhaal. Tijdens het enige, bescheiden, bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog sprongen de ramen. Maar de kunstenaar die deze mocht vervangen, maakte (volgens de opdrachtgevers) zulke controversiële ramen, dat de opdracht snel aan een ander werd vergeven. Goed kijken naar die mooie ramen dus. Kom je rond het middaguur, dan kun je altijd even wat gratis muziek meepikken.

Universiteitsmuseum
Heidelberg heeft één van de oudste universiteiten van Europa (ik ben ervan overtuigd dat de oudste die in Salamanca is, maar kom daar in Heidelberg maar eens om) en ontegenzeggelijk prachtig. De oude universiteitsgebouwen beslaan een groot deel van het oude centrum van de stad en een groot deel van de bevolking is student. Duik even het museum in om een indruk te krijgen van de geschiedenis van de universiteit. Met een beetje mazzel is de schitterende historische aula ook open en kun je daar meteen even van historische atmosfeer inademen.

Heidelberger Studentenkuss
Wat doe je, aan het begin van de vorige eeuw, als je iemand leuk vindt (maar absoluut niet hand in hand mag lopen, laat staan zoenen)? Dan zeg je het met chocolade. Dat is, in een notendop, het verhaal achter het typisch Heidelbergse snoepje de Heidelbergel Studentenkuss. De chocolaatjes worden al die tijd al door dezelfde familie gemaakt en in de Haspelgasse kun je nog langs bij het knusse winkeltje om zoenen in  te slaan.

Over de Neckar
Heidelberg is prachtig gelegen aan de Neckar, tussen de heuvels en dicht krijg je extra goed mee vanaf het water. Als je niet veel tijd hebt, is het leuk om mee te gaan met een tochtje van nog geen uur in solarboat ‘Neckarsonne‘. Je krijgt wat uitleg over de stad en kunt genieten van een prachtig uitzicht vanaf de boat. Je stapt op vlakbij de Alte Brücke.

Jezuïetenkerk
Zo historisch als de buitenkant oogt, zo clean en modern is de binnenkant van deze kerk. Daarom is het juist leuk om even naar binnen te wandelen. De buitenkant is de, zo typisch voor Heidelberg, rode barok en de binnenkant huist 2 hypermoderne kerkorgels en een crypte met christelijke kunst.

Oude brug
De ‘Alte Brücke’ is een echte trekpleister in Heidelberg en het is echt de moeite om de massa’s te trotseren en de 18de-eeuwse brug even op de lopen. Je hebt er namelijk een schitterend uitzicht over de oude stad. Aan de voet van de brug, aan de kant van de oude stad, zie je een bijzonder bronzen beeld van een aapje. Raak het bordje aan om terug te keren naar Heidelberg, raak de muisjes aan voor kinderen in de familie.

Philosophenweg
Als je de oude brug bent overgestoken, doe je er goed aan om de Philosophenweg te bewandelen. In de romantische periode (zo aan het einde van de 19de eeuw), maakte Heidelberg een flinke groei door en was de stad in trek bij schrijvers en grote denkers (Goethe peinsde er graag, net als Mark Twain). En tijdens de romantiek moest er natuurlijk flink worden nagedacht over ‘de zin van het leven’ en dat kon natuurlijk het beste in het groen met uitzicht op de oude stad. Je kunt, vrij relaxt, naar boven wandelen, genieten van een mooi uitzicht op de stad, en oude Romeinse ruïnes bezoeken en het bijzondere Thingstätte bewonderen. Vind je omhoog klauteren te vermoeiend of heb je weinig tijd? Je kunt ook mee met een segway tour over de Philosophenwegn

Universiteitsbibliotheek
Wat mij betreft één van de mooiste gebouwen in het oude centrum van Heidelberg: de universiteitsbibliotheek (vooral als je veel in klinische gebouwen hebt zitten blokken tijdens je studententijd, zoals ik), echt een must-see tijdens je stedentrip Heidelberg. De rood stenen geven van de bibliotheek is bont en sierlijk versierd met veel bladgoud. Binnen vind je nog veel schitterende oude details en een paar mooie uitstallingen van de prachtige werken die er liggen. Leuk: veel studenten zitten er, tijdens je bezoek, gewoon keihard te studeren. Dus wees stilletjes.

Studentengevangenis
Heidelberg had een heuse studentengevangenis. Het gedrag van de studenten viel namelijk onder de verantwoording van de rector en niet van de staat. Dus als studenten zich misdroegen, werd hun lot bezegeld tot een paar dagen cel in de studentengevangenis. Hier kladderden zij de muren vol met woeste spreuken en grappige prenten. Een paar dagen studentencel hoorde nu eenmaal bij het studentenleven in Heidelberg. Bezoek de gevangenis, neem een kijkje in de (behoorlijke comfortabele!) cellen en de hilarische tekeningen op de wanden.

Gratis en goedkoop in Heidelberg

Heidelberg Card
Een ontzettend goede aanschaf tijdens je stedentrip Heidelberg. Je kunt een Heidelberg Card kopen voor 1, 2 of 4 dagen en voor een prikkie krijg je echt heel veel. Je kunt in ieder geval gratis mee met het openbaar vervoer. Ook zit je ritje met de kabelbaan en een bezoek aan het kasteel inbegrepen en kun je gratis of met korting naar alle andere bezienswaardigheden in Heidelberg. Daarnaast krijg je korting op stadswandelingen, rondvaarten en kun je korting krijgen bij een behoorlijk aantal winkels, biergartens en restaurants.

Gratis stadswandeling
Als je op donderdag, vrijdag, zaterdag of zondag in Heidelberg bent, kun je mee met een gratis stadswandeling. Om half 3 ’s middags kun je in 2 uur tijd, met een Engels sprekende gids, langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Heidelberg. Je komt onder andere langs de oude brug, de Jezuïetenkerk, de universiteit en Kornmarkt en hoort de leukste wetenswaardigheden over deze trekpleisters. Ga je liever zelf op pad? Haal dan de gratis stadskaart bij de Tourist Information, want hierop staan ook 2 gratis wandelingen aangegeven, die je gewoon lekker op je eigen tempo kunt maken.

Street art in Heidelberg: Metropolink
Bij Heidelberg denk je al snel al die schitterende barokke gebouwen, maar gelukkig is er ook wat street art in Heidelberg te ontdekken als moderne tegenhanger. Sinds 3 jaar worden tijdens het Metropolink festival zo’n tien nieuwe werken gepresenteerd, door lokaal talent en internationale artiesten. Je kunt in de buurt van het centrum enkele werken bekijken, maar het is minstens net zo leuk om in de wijken rondom het centrum murals te gaan bekijken. Op de website van Metropolink zie je waar je de werken kunt vinden.

Dagtrips vanuit Heidelberg

Neckarsteinach
Dit stadje wordt ook wel ‘de stad met de vier kastelen’ genoemd en is een leuke bestemming als je een ochtend of een middagje over hebt, tijdens je stedentrip Heidelberg. Je ziet de 4 bouwwerken van verre al liggen aan de oevers en Neckarsteinach is erg leuk om doorheen te wandelen. Vanuit Heidelberg kun je met de boot naar Neckarsteinach. Je stapt op bij rederij Weiße Flotte en na een prachtige tocht over de rivier tussen de heuvels, stap je na zo’n anderhalf uur uit in Neckarsteinach.

Mosbach
De omgeving rondom Heidelberg is behoorlijk dromerig en je kunt er zo veel leuke plaatsjes bezoeken. Mosbach is er zo één. het ligt op ongeveer een uur rijden vanaf Heidelberg. Het is zo’n schitterend stadje boordevol gezellige pleintjes en vakwerkhuisjes die met bomvolle, bontgekleurde bloembakken zijn behangen.

Wijngoed Clauer
Je ziet rondom Heidelberg genoeg wijnranken en op de menukaarten prijken genoeg lokale wijnen. Als je bij een wijngoed op bezoek wilt, kun je met een gerust hart naar wijngoed Clauer. Je kunt, op zondag na, dagelijks langs bij het wijngoed voor een proeverij. Je favoriete wijn neem je vervolgens meteen mee naar huis.

Eten en drinken in Heidelberg

Kulturbrauerei 
Je ruikt het de tarwe en de hop al van een afstandje. De stadsbrouwerij van Heidelberg vind je gewoon midden in het centrum, op een paar minuten wandelen van de Marktplatz. Je kunt mee met een rondleiding of een proeverij doen. Er is een gezellige biergarten om even neer te ploffen.

Curry & Wine
Laat je niet afleiden door de naam, want bij deze wijnbar kun je ontzettend goed tapas eten. Maar buiten de bekende tapas met vlees of vis, kun je zo’n acht verschillende soorten currywurst bestellen. Neem er een goed glas lokale wijn bij.

Café Moro
Je kunt hier niet alleen de lekkerste koffie van Heidelberg drinken, je zit er ook nog eens ontzettend gezellig. Het café is gevestigd in een oude kruidenierszaak en de oude schappen zijn nog precies hetzelfde als tientallen jaren geleden. Bij lekker weer is het ook leuk om buiten een tafeltje te bemachtigen.

Franz Soupmarine
Een heerlijke plek om te ontbijten, lunchen of borrelen. Gelegen in de gezellige Märzgasse. Je zou Franz Soupmarine een conceptstore kunnen noemen, want je kunt er ook leuke papierwaren, serviesgoed en sieraden kopen, maar je gaat er vooral naartoe voor de lekkere drankjes.

River Café
Als je tijdens je stedentrip Heidelberg een leuke wijk buiten het centrum wilt bezoeken, kun je met een gerust hart richting Neuenheim, aan de overkant van de rivier. Het is zo’n heerlijk buurtcafé aan de oevers van de Neckar, waar locals ’s ochtend gezellig komen koffie drinken of ontbijten. Maar ’s middags is het op het terras ook goed toeven met een drankje.

Zeughaus
Heidelberg is niet eens zo’n heel grote stad, maar heeft wel een enorme studentenpopulatie. En waar studenten zijn, zijn mensa’s. Zeughaus, in de oude stallen van Heidelberg, is één van deze mensa’s en is een ontzettend leuke stek voor de lunch. Er is een ruime tuin met biergarten bij en je kunt er voor een prikkie eten. Ga vooral rond een uur of 2, dan is het niet meer zo druk. Er is een uitgebreid buffet, je rekent af door je bord af te wegen.

Gundel
Heidelberg zit niet verlegen om fijne bakkerijen, maar Gundel is zonder twijfel de beste bakkerij en patisserie. De enorme merengues, taartjes en in chocolade gedoopte spritsen, lokken je als vanzelf naar binnen. Er is ook een café, met een terras aan de Karlsplatz, waar het heerlijk toeven is. Ga hier dus, net als de locals, uitgebreid koffie drinken met wat lekkers erbij. Je kunt hier trouwens ook goed lunchen.

Die Kuh die lacht
Zin in een goede hamburger tijdens je stedentrip Heidelberg? Bij dit restaurant, met gezellig terras op de Universitätsplatz, kun je zelf je ideale hamburger samenstellen. Standaard met rundvlees, maar je kunt ook kiezen voor een kipburger of een vegetarische variant.

Hörnchen
Het maakt eigenlijk niet uit wanneer je bij Hörnchen, aan de Heumarkt, een tafeltje bemachtigt: het is er altijd druk en gezellig. Het bonte, retro café is een favoriet bij de locals en het is een geweldige plek om mensen te kijken.

Café Grano
De Korenmarkt is wat ij betreft een fijn en rustiger alternatief voor de altijd bruisende Marktplatz. En je hebt er bovendien een prachtig uitzicht op het kasteel. Bij Grano kun je heerlijk op het terras zitten en mensen kijken. Bestel tijdens de warme maanden vooral een ijskoffie, ontzettend lekker.

Hotels in Heidelberg

Lotte
Een goedkoop hotel vinden in Heidelberg is nog niet zo gemakkelijk. Maar als je wat leuks zoekt, dat ook nog eens goed te betalen is, dan is Lotte echt een aanrader. De locatie is sowieso top: middenin het oude centrum, naast de kabelbaan richting het kasteel. Het is een hostel, maar heeft ook heel fijne tweepersoonskamers. De kamers zijn allemaal ingericht in superleuke retrostijl, met vintage behang, gordijnen en meubelen. Er is ook een leuke huiskamer en zelfs een heerlijk dakterras om lekker bij te komen met een drankje.

Hotel Mille Stelle
Dit hotel ligt in (wat mij betreft) het allermooiste straatje van Heidelberg, op loopafstand van het oude centrum, in een rustig wijkje boordevol prachtige Jugendstil gebouwen. En dit hotel is ook nog eens erg goed te betalen! De kamers en appartementen in dit prachtige, historische gebouw zijn lekker modern en heel licht. Je hebt een koffiezetapparaat op je kamer en je kunt ook altijd gratis mineraalwater pakken. Om de hoek heb je een paar leuke restaurantjes.

Holländer hof
Probeer voor je stedentrip Heidelberg maar eens een hotel te vinden dat nóg centraler ligt… tegenover de Alte Brücke, op loopafstand van alle bezienswaardigheden in het oude centrum. De kamers zijn knus en warm ingericht. ’s Ochtends is erg een heel uitgebreid ontbijtbuffet en het personeel is bijzonder vriendelijk. Pluspunt: binnen 10 meter lopen (ofwel: minder dan een minuut) vind je allemaal leuke eettentjes en terrasjes. Heb je een kamer aan de voorkant van het hotel, dan heb je een prachtig uitzicht over de rivier en de heuvels.

Alte Zigarrenmanufaktur
Eén van de meest bijzondere plekken om te logeren in Heidelberg: dit boetiekhotel in een oude sigarenfabriek. Je huurt er fijne appartementen voor 2 tot 4 personen, die van alle gemakken zijn voorzien, zoals fijne luxe keukens met een vaatwasser en een badkamer met een bubbelbad. Ontdanks dat de appartementen lekker luxe zijn, is de sfeer van de oude fabriek goed bewaard gebleven.

Artikelen over Heidelberg

Bekijk alle stedentrips Duitsland

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer