door Esther

Een stedentrip Bratislava is buitengewoon interessant. Het mag dan misschien geen adembenemende stad zijn, het is wel intrigerend. Bratislava heeft een buitengewoon interessante geschiedenis en draagt de sporen ervan met waardigheid. De lichte, grote burcht waakt over de knusse binnenstad met de pastelkleurige huisjes, terwijl een enorme vliegende schotel boven de grootste brug van de stad prijkt. Maar Bratislava is ook de stad van gezellige pleinen, leuke terrasjes, kilometers groen langs de Donau en een reuzegezellig nachtleven. Bekijk daarom alle tips voor een stedentrip Bratislava.

Stedentrip Bratislava: bekijk de tips over Bratislava | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Bratislava: bekijk de tips over Bratislava | Mooistestedentrips.nl
stedentrip Bratislava, bezienswaardigheden Bratislava | Mooistestedentrips.nl stedentrip Bratislava, bezienswaardigheden Bratislava | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Bratislava, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Bratislava, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Bratislava, bezienswaardigheden Bratislava | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Bratislava, bezienswaardigheden Bratislava | Mooistestedentrips.nl
Bratislava, bekijk alle tips over Bratislava | Mooistestedentrips.nl Bratislava, bekijk alle tips over Bratislava | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Bratislava, street art Bratislava | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Bratislava, street art Bratislava | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Bratislava, Art Nouveau Bratislava | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Bratislava, Art Nouveau Bratislava | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Bratislava, gratis bezienswaardigheden Bratislava | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Bratislava, gratis bezienswaardigheden Bratislava | Mooistestedentrips.nl

Beste reistijd Bratislava

Een stedentrip Bratislava is het leukst in de maanden mei tot en met september. Dan is het weer het best en is het goed toeven op de terrasjes in de stad en kun je fijn wandelen langs de Donau. In juni viert Bratislava het wijnfestival en komt er uit de grootste fontein van de stad wijn! Liever in de winter naar Bratislava? Ga dan eind november en december om te genieten van de kerstmarkten. Bekijk het actuele weer in Bratislava.

Vliegen naar Bratislava

Bratislava heeft wel een vliegveld, maar vanuit Nederland vliegen daar niet veel maatschappijen rechtstreeks op. Je kunt vanaf Brussel-Charleroi en Eindhoven met Ryanair rechtstreeks op Bratislava vliegen (vanaf €45) of vanuit Amsterdam met een overstap. Vergelijk vliegtickets naar Bratislava om te kijken of dit voor jou goedkoop uitpakt.

Budgettip: het is vaak goedkoper én handiger om op Wenen te vliegen als je een stedentrip Bratislava wilt maken. De twee steden liggen maar een uurtje bij elkaar vandaag en de treinverbindingen zijn uitstekend. Je vliegt goedkoop naar Wenen met bijvoorbeeld Transavia, EasyJet of Austrian Airlines. Vergelijk de vliegtickets naar Wenen om te kijken of dit goedkoper voor je is dan rechtstreeks op Bratislava vliegen.

Van Wenen naar Bratislava komen is niet moeilijk. Vanaf het vliegveld neem je (voor enkele euro’s) de RailJet naar Wien Hauptbahnhof, het kaartje koop je gewoon in de automaat. Ook je kaartje naar Bratislava (zo’n €10) kun je uit de automaat halen. De trein naar Bratislava gaat elk uur en de reis duurt ongeveer een uur. Maar handiger is om aan het loket het Bratislover ticket van ÖBB te kopen. Dit ticket kost €16, je kunt het gebruiken voor de heen- en terugreis en het is 4 dagen geldig. Perfect dus voor je stedentrip. Je koopt het Bratislover ticket aan het loket.

Openbaar vervoer in Bratislava

Eerlijk is eerlijk: tijdens een stedentrip Bratislava kun je eigenlijk alles lopend bekijken. Alle bezienswaardigheden zijn behoorlijk dicht bij elkaar. Wil je toch met het openbaar vervoer? Dan werken de trams en bussen prima. Voor €3,50 koop je een dagkaartje voor het openbaar vervoer (hier vind je meer informatie). Met de Bratislava Card maak je ook gratis gebruik van het openbaar vervoer.

Fietsen in Bratislava

Heb je niet veel tijd of wil je iets bijzonders doen tijdens je stedentrip Bratislava? Stap dan op de fiets. Tijdens deze fietstocht in Bratislava kom je langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad en leer je meer over de veelbewogen geschiedenis van Slowakije. Je fietst langs de Donau, door de Joodse wijk en het eerste park van centraal Europa.Tijdens de fietstocht kom je erachter dat Bratislava, ondanks dat het maar een kleine stad is, heel veelzijdig is.

Bezienswaardigheden in Bratislava

Burcht van Bratislava
Je kunt hem niet missen tijdens je stedentrip Bratislava: de Burcht die over de stad uittorent. Het slot lijkt wel uit een sprookjesboek weg gewandeld: groots, wit, met een rood dak, omring door lommerrijke tuinen en wandelpaden. Het is leuk om het museum te bezoeken en de toren te beklimmen voor een geweldig uitzicht over de stad. ’s Zomers kan het behoorlijk druk zijn, dus wees er vroeg bij.

St. Elizabethkerk
Een totaal blauwe kerk, in Art Nouveau stijl. Zelfs voor een Art Nouveau fan als ik was het effe schrikken: want… deze kerk is écht héél blauw. Zowel aan de buiten- als de binnenkant. Als de kerk is gesloten kun je de poederblauwe klokkentoren en het kobaltblauw betegelde dak bekijken, maar als de kerk open is (en wanneer dat nou precies is, kan niemand je vertellen) haast je je naar binnen om het bonte interieur te bewonderen. Overigens zijn de straten rondom de kerk minstens zo interessant, want er staan heel wat mooie Art Nouveau panden, zoals de aangrenzende middelbare school.

St. Martin’s kathedraal
Je zit de groen met goud versierde klokkentoren overal bovenuit piepen in het centrum, en daarom moet je deze kathedraal beslist even van dichtbij gaan bekijken. In het verleden vonden hier de kroningen van de vorsten van Oostenrijk-Hongarije plaats en koningin Marie Theresia had een zwak voor deze kerk. Het kroontje op de top van de toren is van puur goud en weegt 300 kg.

Slowaakse national gallery
Geen standaard tentoonstelling over de geschiedenis van Slowakije van een diep verleden tot nu, maar bijzonder mooie en kunstzinnige opstellingen per thema. Zoals ‘licht en donker’ en ‘ruimte en illusie’. Alleen daarom al is dit museum van een bijzonder hoog niveau en zeker een bezoek waard.

De UFO brug
Je kunt niet om deze brug heen tijdens je bezoek aan Bratislava. De brug met de enorme schotel erop. Een nogal controversieel bouwwerk, omdat de communisten voor de bouw ervan een heel groot stuk van het historische centrum plat gooiden, waaronder een bijzondere en oude synagoge. Of je het bouwwerk nu lelijk vindt of niet, je kunt even met de lift omhoog om te genieten van een mooi uitzicht over de stad. Je kunt ook eten in het ronddraaiende restaurant, maar eerlijk gezegd zijn de maaltijden de flinke prijzen niet waard.

Stará tržnica
De oude markthal van Bratislava is echt een beauty en een bezoekje waard. Jarenlang was de hal verlaten of bevolkt door krakers, maar nu heeft de markthal min of meer haar oude functie weer teruggekregen, want Stará tržnica is nu regelmatig het toneel van street food en craft beer festivals. Een goede plek om het lekkerste te proeven dat Bratislava te bieden heeft en het mooie Art Nouveau pand eens van dichtbij te bekijken.

Iron Curtain Bike Tour
Bratislava is zeker getekend door de tijd onder het communisme en tijdens deze fietstocht kom je er meer over te weten. Omdat Bratislava zo dicht bij de grens naar Oostenrijk ligt, lagen oost en west voor de bewoners van de stad wel erg dicht bij elkaar. Tijdens de 2,5 uur durende fietstocht fiets je langs de Donau, bezoek je de bunkers langs het oude ijzeren gordijn en zie je het duidelijke contrast tussen de oude en nieuwe tijden.

Met de boot naar Devin
Als het lekker weer is, is een boottocht over de Donau toch wel fijn. Zeker omdat Bratislava is omringd door bossen, ben je in mum van tijd de stad uit en kun je genieten van de rust en het groen. Met de boot ga je richting het kasteel Devin, waar je een uur of twee door de dramatische ruïnes kunt wandelen, van het mooie uitzicht kunt genieten en de plaatselijke wijn kunt proeven.

Naar het strand in Bratislava
Ga in ’s zomers naar Bratislava, doe dan als de locals en plof neer op één van de stranden langs de Donau. Er zijn een paar leuke strandjes, met gezellige beach bars, waar het fijn afkoelen is. Zo kun je naar T-Com Beach, waar je ligbedden en parasols kunt huren en bij verschillende bars wat kunt drinken. Zlaty Piesky kun je bereiken met tram nummer 4 en ligt aan de rand van de stad, omring door groen, waar je lekker kunt zwemmen in het meer. Magio Beach is waarschijnlijk het meest bekende strand van Bratislava, je kunt er hip loungen en zelfs zwemmen in een zwembad en lekkere cocktails drinken.

Danubiana
Dit is één van de jongste musea in de regio, gelegen op een schiereilandje niet ver buiten het centrum. Het museum zelf is gevestigd in een bijzonder gebouw en omgeven door groen en water, op zich al een bezoekje waard, maar de tentoonstellingen zijn ook echt de moeite waard. Aanrader voor liefhebbers van moderne kunst.

Sovjet en post-communisme tour
In Bratislava zijn de sporen van het communisme zeker nog te zien. De UFO brug is daarvan het meest bekende voorbeeld, maar er is nog veel meer Sovjet-architectuur te zien en de stad is bezaaid met bijzondere verhalen uit die tijd, zoals ten tijde van de Praagse lente. Je stapt in een Trabantje of een Lada en in 2,5 leer je Bratislava door communistische ogen bekijken. Je zien de socialistische woonprojecten, de industriële symbolen en gaat nog even wat drinken.

Gratis en goedkoop in Bratislava

Gratis stadswandeling Bratislava
Als je maar een korte stedentrip Bratislava maakt, maar toch de stad wat beter wilt leren kennen, dan is deze gratis stadswandeling van 2,5 uur een mooi begin. Je kunt twee keer per dag mee met deze wandeling, een keer ’s ochtends en een keer ’s middags. Je wandelt door het historische centrum van de stad, waar je veel hoort over het ontstaan van Bratislava, de stad tijdens de Ottomaanse overheersing en als deel van het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Natuurlijk zie je ook de sporen van het communisme, maar je komt ook door buurten van de stad die je zelf niet zo gemakkelijk zou hebben gevonden en de gids weet de leukste plekken om ’s avonds te gaan eten.

Street art in Bratislava
Elk jaar wordt in Bratislava een street art festival georganiseerd. De stad is daardoor bezaaid met mooie werken. Een echt duidelijke kaart met werken is er niet, maar op de website van het festival kun je ongeveer wel zien waar je moet zijn.

Slavín oorlogsmonument
Ten noorden van het centrum vind je het hoge oorlogsmonument dat 7000 Sovjet soldaten herdenkt die vielen bij de bevrijding van Bratislava in 1945. Vanaf het monument heb je een mooi uitzicht over de stad.

Bratislava forest park
Bratislava is omringd door groen en de locals gebruiken dit flinke bos graag om in te ontspannen en te wandelen. Je kunt met de kabelbaan naar boven, waar je de enorme televisiemast ziet staan, maar wandelen kan natuurlijk ook.

Bijzondere beelden
Als je door het centrum van Bratislava loopt zie je rond het centrale plein ineens een paar vreemde bronzen beelden. Eén van een soldaat, van een man die uit een put gekropen komt en één die zijn hoed voor je afneemt. De beelden zijn enkele jaren geleden geplaatste en de wildste verhalen gaan er inmiddels over rond. Maar eigenlijk zijn ze gewoon komisch om te zien.

Eten en drinken in Bratislava

Meštiansky pivovar
Als je een stedentrip Bratislava maakt, moet je beslist gaan eten in één van de brouwerijen van de stad. Bratislava staat er namelijk echt om bekend. Ik heb heerlijk gegeten in Meštiansky pivovar, één van de leukste brouwerijen van de stad. Beneden zie je de ketels al staan, maar loop gerust even door naar boven, waar je heerlijk kunt zitten, goede bieren kunt drinken en ontzettend lekker, typisch Slowaaks eten kunt bestellen.

Fabrika
De hipste hotspot van Bratislava op dit moment (gelegen bij het Loft Hotel). Het is één van de nieuwste craft beer brouwerijen in de stad, maar ook een leuk en hip restaurant waar je goede burgers en steaks kunt eten. De sfeer is er prima, maar het kan wel ontzettend druk zijn, dus even reserveren is wel aan te raden.

Wine & food tour
Ben je maar kort in Bratislava en wil je het beste proeven wat de stad en Slowakije te bieden hebben, dan is deze culinaire wandeling een goed idee. Je gaat ’s ochtends van start en proeft in 4 uur tijd allerlei fijne lokale lekkernijen, zoals Slowaakse gebakjes, zoetigheden, bessenwijn en bier.

Soupa Bistro
Soep is niet weg te denken uit de Slowaakse keuken en in dit restaurant komen de lekkerste soepen uit de keuken. Het interieur is fris en knus, er hangen de mooiste traditionele bordjes aan de muur.

Urban House
Of je nu wilt ontbijten, uitgebreid wilt lunchen of tot diep in de nacht bier en cocktails wilt drinken. Bij Urban House kan het eigenlijk allemaal. Het is een heel populaire plek bij locals, van jong tot oud, en het is er de hele dag gezellig. Het ontbijt is er ontzettend lekker, maar ’s avonds kun je er terecht voor goede pizza’s. De bier- en wijnkaart zijn ook dik in orde, bestel vooral iets lokaals.

Kaffee Mayer
Net als in Boedapest en Wenen, weten ze in Bratislava wat goede koffie is en serveren ze er overheerlijke taartjes bij. Kaffee Mayer ligt aan het centrale plein van de stad en is de plek voor een koffiepauze. Er speelt altijd populaire klassieke muziek (toch een beetje nieuwjaarsconcert flashbacks!) en je kunt bijna niet kiezen uit alle lekkere taartjes in de vitrine.

Wine not?!
Op het centrale plein van Bratislava vind je één van de leukste wijnbars van de stad. In Slowakije en bij de Oostenrijkse en Hongaarse buren worden mooie wijnen geproduceerd en hier kun je het lekkerste uit de streek proeven. In de zomer is het gezellig op het terras.

Le Šenk
Bier zag in Tsjechië het levenslicht en het is dus niet gek dat Slowakije, zo lang verbonden met de Tsjechische buren, ook een echte bier-cultuur heeft. In deze craft beer pub staan eigenlijk alleen maar Tsjechische en Slowaakse bieren op het menu en is dus de perfecte plek om eens wat bijzonders te proeven.

Urban Bistro
Het kleine broertje van Urban House en al net zo’n groot succes, eigenlijk. Dit is vooral een fijne plek voor een kop koffie, goede lunch of een drankje ’s middags. Een fijne, knusse plek in een prachtig historisch pandje.

Bistro St. Germain
Een beetje Parijs in Bratislava. Deze bistro is bijzonder charmant en heeft een ontzettend fijn terras. Je kunt hier heel fijn koffie drinken met goed gebak erbij. Maar de lunchgerechten zijn ook dik in orde, blijf vooral lekker lang hangen met een drankje.

Hotels in Bratislava

LOFT hotel
Wat mij betreft het leukste hotel voor een stedentrip Bratislava. De kamers zijn allemaal heel ruim en comfortabel en de ligging is top. Wil je echt wat leuks dan reserveer je een superior kamer of een suite, deze zijn helemaal in boutique stijl ingericht met bijzondere meubels en accessoires. Industrieel, maar toch warm. De bedden zijn enorm en liggen lekker. Beneden vind je craft beer pub Fabrika, de jongste brouwerij van de stad, met prima eten op de kaart, en een leuke wijnbar. Deze twee restaurants zijn ook heel populair bij de locals, een goed teken.

Mama’s Design & Boutique hotel
Dit fijne hotel ligt in een rustige buurt in Bratislava. Maar dat is niet erg, want je loopt gewoon binnen een kwartier naar het centrum van de stad. De kamers van dit hotel zijn allemaal heel sfeervol en comfortabel ingericht. Je kunt er bovendien gratis gebruikmaken van de wellness.

Apollo Hotel
Dit hotel ligt net buiten het centrum van Bratislava, maar je loopt toch snel naar alle bezienswaardigheden van de stad. De hotelkamers zijn allemaal gerenoveerd, ze zijn mooi ingericht met klassieke meubelen. ’s Ochtends kun je er genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en ’s middags is het goed toeven op het terras.

Combineer een stedentrip Bratislava met…

Stedentrip Wenen
Tientallen jaren waren Wenen en Bratislava van elkaar gescheiden. Wenen in het westen, Bratislava in het communistische oosten. Dat moet vreemd geweest zijn, omdat de steden op nog geen uur rijden van elkaar vandaan liggen. Een combinatie van een stedentrip Bratislava en Wenen is dus echt heel eenvoudig. Dagelijks gaan er elk uur treinen naar Wenen. In de Oostenrijkse hoofdstad kun je genieten van prachtige musea, paleizen, parken, moderne architectuur en Art Nouveau. Het is leuk om de stad met de fiets te ontdekken. Bekijk ook alle (!) bezienswaardigheden Wenen.

Stedentrip Praag
Na de Tweede Wereldoorlog, tot aan de val van het IJzeren Gordijn, waren Tsjechië en Slowakije één land. Als je een stedentrip Bratislava en Praag met elkaar combineert kun je heel goed zien dat de twee landen inderdaad heel wat met elkaar gemeen hebben, maar toch ook een totaal eigen identiteit hebben inmiddels. In het heuvelachtige Praag moet je natuurlijk beslist naar de beroemde Burcht en de schitterende oude Joodse buurt. Maar je mag ook de onbekende bezienswaardigheden van Praag niet overslaan. Je kunt vanaf Bratislava zo’n 10 keer per dag met de trein naar Praag, je doet er ongeveer 5 uur over.

Stedentrip Boedapest
Boedapest is één van mijn favoriete steden in Europa en het is zo gemakkelijk om een stedentrip Bratislava en Boedapest met elkaar te combineren. Er rijdt elke 2 uur (ongeveer) een EuroCity trein van Bratislava naar Boedapest en deze doet er ongeveer 2,5 uur over. Bekijk voor je vertrek alvast alle bezienswaardigheden Boedapest. Zo moet je natuurlijk naar één van de beroemde thermale baden van de stad, wandelen in het groene Buda en natuurlijk echt Hongaars eten.

Artikelen over Bratislava

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer