Luxemburg Stad: de leukste bezienswaardigheden

door Esther

Een weekendje Luxemburg Stad. Dat staat misschien niet meteen bovenaan je verlanglijstje, maar wat mij betreft is deze leuke stad toch echt een overweging waard. Luxemburg Stad is een historisch plaatje, met kastelen, vestingen en kazematten. Tel daar de prachtige uitzichtpunten overal in de stad bij op, en de leuke restaurants, cafés en winkels en je hebt toch al snel een top-bestemming voor een stedentrip. Dit zijn mijn favoriete bezienswaardigheden in Luxemburg Stad.

Weekendje Luxemburg Stad: de voorbereidingen

  • Je vliegt al binnen een uurtje naar Luxemburg. Ideaal voor een weekendje Luxemburg Stad, want de stad ligt op maar een kwartiertje met de bus vanaf het vliegveld. Vergelijk vliegtickets Luxemburg en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Je reist ook heel gemakkelijk met de trein naar Luxemburg, je stapt over in Brussel of Luik en met de hogesnelheidstrein ben je er zo.
  • Leuk en goedkoop logeren is geen punt in Luxemburg Stad. Bekijk de leukste hotels in Luxemburg Stad of kies voor een Airbnb in Luxemburg.
  • Handig om aan te schaffen voor een weekendje Luxemburg: een Luxembourg Card. Niet alleen zijn de meeste bezienswaardigheden in Luxemburg gratis te bezoeken met deze kaart, je kunt bijvoorbeeld ook gratis naar het zwembad en met korting naar de sauna.

Logeren in Luxemburg Stad

Hotel Le Place d’Armes

Hotel Le Place d'Armes, Luxemburg Stad | Mooistestedentrips.nl

Centraler logeren lukt bijna niet. Stap de deur uit bij Hotel Le Place d’Armes en je wandelt binnen enkele minuten naar de leukste bezienswaardigheden in Luxemburg Stad. Het hotel, gelegen aan het mooiste plein van de stad, heeft nog veel prachtige oude details en fraaie glas-in-lood ramen. Maar het is wel heel erg fijn en comfortabel. De kamers zijn allemaal anders ingericht en gemaakt voor pure verwennerij. Het ontbijt is heel goed en ’s avonds kun je aan de bar nog een fijne cocktail bestellen.

Center apartment

Airbnb Luxemburg stad, appartementen in het centrum | Mooistestedentrips.nl

Wil je niet alleen Luxemburg Stad verkennen, maar ook de rest van het land, reis je met het gezin of een groep vrienden? Dan is dit appartement heel fijn om te verblijven. Er zijn twee slaapkamers, een woonkamer, volledig ingerichte keuken en een balkon om lekker op te relaxen. Je wandelt binnen enkele minuten naar het hart van de stad en alle leuke bezienswaardigheden in Luxemburg Stad.

Stylish Luxe Apartment

Airbnb Luxemburg Stad, stijlvol appartement | Mooistestedentrips.nl

Kom je naar Luxemburg Stad met de auto? Dan is het een goed idee om in dit appartement te logeren. Er zit namelijk een gratis parkeerplaats bij. Het appartement heeft één slaapkamer, een fijne woonkamer en compleet ingerichte keuken. Lekker comfortabel. Het appartement is ook nog eens heel centraal gelegen, op vijf minuten lopen naar het Place d’Armes in het hartje van de stad.

Bezienswaardigheden Luxemburg Stad

Paleis van het Groot Hertogdom

Bezienswaardigheden Luxemburg Stad, Paleis van het Groot Hertogdom | Mooistestedentrips.nl

Je loopt er vanzelf tegenaan als je door het centrum van Luxemburg Stad wandelt. Het Paleis van het Groot Hertogdom. Het werd in de 16de eeuw gebouwd, maar het was pas echt af aan het einde van de 19de eeuw. ’s Zomers kun je mee met een rondleiding door het paleis. Er zijn rondleidingen in het Engels en Nederlands verkrijgbaar. Vooral de gotische eetkamer en de romantische pracht en praal op de bovenverdieping zijn interessant om te zien. Je reserveert je rondleiding via het Luxembourg City Tourist Office.

Vieille Ville van Luxemburg Stad

Bezienswaardigheden Luxemburg Stad, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Luxemburg Stad: de leukste dingen om te doen in Luxemburg Stad | Mooistestedentrips.nl

Luxemburg stad, bekijk de leukste bezienswaardigheden in Luxemburg Stad | Mooistestedentrips.nl

Het oude centrum, de Vieille Ville, van Luxemburg Stad is niet bijzonder groot en goed te belopen. De zandstenen gebouwen zorgen ervoor dat de stad een buitengewoon zonnige uitstraling heeft en op de pleinen vind je ’s zomers tientallen gezellige terrasjes. Vooral op de Place des Armes is het echt genieten geblazen, maar het leukste is het om gewoon lekker te dwalen en je te verbazen over alle mooie gebouwen, tuintjes en balkonnetjes vol met bloemen.

Fietsen in Luxemburg Stad

Fietsen in Luxemburg Stad | Mooistestedentrips.nl

Ben je maar kort in Luxemburg Stad of wil je de stad gewoon op een leuke manier leren kennen? Dan moet je beslist mee met deze fietstocht. In een paar uur tijd rijd je met een gids langs de mooiste bezienswaardigheden in Luxemburg Stad. De stad is bekend vanwege de prachtige uitzichtpunten en tijdens de fietstocht kom je er zeker een paar tegen. Maar je rijdt ook door de fraaie parken van de stad en de gezellige wijk Kirchberg.

De Bock Kazematten

Bezienswaardigheden Luxemburg Stad, Bock Kazematten | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Luxemburg Stad, Bock Kazematten | Mooistestedentrips.nl

Waarschijnlijk de meest belangrijke bezienswaardigheden in Luxemburg Stad: de Bock Kazematten. Ze vormen een bijzondere bijenkorf van verschillende verblijven, passages en wegen. De Spanjaarden begonnen het uithakken van de kazematten aan het einde van de 17de eeuw, maat later gingen de Fransen en Oostenrijkers er rustig mee door. De kazematten zijn zo groot, dat er zelfs winkels in waren. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog schuilden maar liefst 35.000 bewoners van Luxemburg Stad in de kazematten.

Abbaye de Neumünster

Bezienswaardigheden Luxemburg Stad, Abbaye de Neumünster | Mooistestedentrips.nl

Vanuit de kazematten heb je de Abdij van Neumünster (of Neimënster on z’n Luxenburgs) vast al gezien. Het Benedictijnse klooster werd in de 17de eeuw gebouwd en rondom hem klooster vind je bijzondere bronzen sculpturen van Lucien Wercollier. Hij weigerde tijdens de Tweede Oorlog om in opdracht van de Nazi’s Arische kunst te maken en werd daarom gevangen gezet in het klooster. In de andere zalen in het klooster zijn ook altijd interessante tentoonstellingen te zien. De binnenplaats wordt regelmatig gebruikt voor optredens.

National Musem of History and Art

Bezienswaardigheden Luxemburg Stad, foto met dan aan MNHU | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste bezienswaardigheden in Luxemburg Stad: het National Museum of History and Art. Voor een portie lekker oude geschiedenis en baanbrekende niet-zo-oude kunst. Eerlijk, dit is één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Luxemburg Stad. Neem de lift naar beneden voor een kleine tijdreis naar het Romeinse verleden van de stad met schitterende overblijfselen en mozaïeken. Bovenin kun je werken van impressionisten en expressionisten bewonderen. Veel lokaal werk, maar ook schoonheden van Cézanne, Magritte en Picasso.

Musée d’Histoire de la Ville de Luxembourg

Bezienswaardigheden Luxemburg Stad, National Musem of History and Art | Mooistestedentrips.nl

Als je de aaneenschakeling van statige panden ziet, waarin het Musée d’Histoire de la Ville de Luxembourg schuilgaat, zou je niet kunnen bevroeden dat dit samenraapsel zo’n leuke collectie herbergt. Je duikt in de industriële geschiedenis van Luxemburg Stad, met bijzondere posters, foto’s en huishoudelijke apparatuur. Een vrolijke tijdreis. Vanuit de lift heb je trouwens een puik uitzicht over de Grund.

Cathédrale Notre-Dame

Bezienswaardigheden Luxemburg Stad, Cathédrale Notre-Dame | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Luxemburg Stad, Cathédrale Notre-Dame | Mooistestedentrips.nl

Een bezoekje aan de kathedraal van Luxemburg is zeker iets wat je moet doen in Luxemburg Stad. De originele kerk werd gebouwd aan het begin van de 17de eeuw, maar werd vlak voor de Tweede Wereldoorlog nog verder uitgebreid. De glas-in-lood ramen zijn in ieder geval prachtig. In de crypte zijn de graven van de koninklijke familie te vinden. Net om de hoek vind je nog een bijzondere kleine fontein.

Museum voor Moderne Kunst

Bezienswaardigheden Luxemburg Stad, MUDAM | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Luxemburg Stad, MUDAM | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Luxemburg Stad, MUDAM | Mooistestedentrips.nl

Wat doe je in Luxemburg Stad op zondag? Dan ga je naar het museum. Neem de bus naar Kirchberg, want daar vind je het bijzondere Museum voor Moderne Kunst (MUDAM), gebouwd op de oude fundamenten van de stad, die her en der door het museum nog steeds goed zichtbaar zijn. In de collectie van het museum komen wetenschap en kunst samen en in de enorme zalen komen de installaties goed tot hun recht. Na je bezoek is het tijd voor een uitgebreide zondagse brunch is het oergezellige museum café. Het MUDAM is wat mij betreft één van de leukste bezienswaardigheden in Luxemburg Stad.

Taartjes eten bij Oberweis

Taartjes eten of lunchen bij Oberweis | Mooistestedentrips.nl

Taartjes eten bij Oberweis | Mooistestedentrips.nl

Taartjes eten of lunchen bij Oberweis | Mooistestedentrips.nl

Het is misschien een beetje vreemd om een taartjeswinkels als één van de leukste bezienswaardigheden in Luxemburg Stad te noemen. Maar toch doe ik het, want ik vond het geweldig leuk bij Oberweis. Het is zo’n zaak waarvan je in eerste instantie denkt ‘daar neem ik mijn oma mee naartoe, totdat je ziet dat jong en oud er gewoon gemoedelijk door elkaar zit. En waarom? Nou, vanwege de taartjes. Die zijn er namelijk echt goddelijk. Overigens kun je net zo goed blijven zitten voor de lunch, want die is er ook dik in orde.

Delicatessen bij Kaempff-Kohler

Foto met dank aan Kaempff-Kohler | Mooistestedentrips.nl

Je denkt niet meteen aan delicatessen bij Luxemburg, toch is niets minder waar. Want in Luxemburg is het smullen geblazen. Als je het beste wilt proeven dat de stad, en regio, te bieden heeft, dan loop je even naar binnen bij Kaempff-Kohler. Hier kun je namelijk de lekkerste delicatessen van de stad en het hele land proeven. Er liggen tientallen kazen, lekkere vleeswaren en heel veel goede wijnen voor je klaar. Je kunt natuurlijk ook even op het terras aan het plein neerploffen en je wat lekkers laten voorzetten.

Konrad Café

Foto met dank aan Konrad Café | Mooistestedentrips.nl

Luxemburg loopt niet over van de vintage winkels, maar om dat goed te maken vind je er wel een tweetal cafés waar je ofwel kunt genieten van de vintage meubels waar je op zit of daadwerkelijk vintage kunt kopen, terwijl je geniet van een drankje. Bij het Konrad Café is het vanaf ’s middags al gezellig. Je kunt er prima lunchen, maar het is leuker om er net iets later langs te lopen, op één van de vintage banken of stoelen neer te ploffen en een drankje te bestellen. En als het warm is? Dan bestel je een cocktail ijsje!

Wijn proeven bij Dipso

Wijn proeven bij Dipso | Mooistestedentrips.nl

Nog iets wat je héél erg goed kunt in Luxemburg: wijn proeven. Dankzij de ligging aan de Moezel is Luxemburg een enthousiaste wijnproducent met fijne flessen Pinot Blanc, Pinot Gris, Rieslins, Crémants en zelfs aardige Pinot Noirs in de kelders. Heb je geen tijd om buiten de stad naar een wijngaard te gaan om daar ter plekke te proeven, dan kan ik je een bezoekje aan Dipso in Luxemburg Stad van harte aanbevelen. In deze gezellige wijnbar, met ontzettend vriendelijke personeel, staan zo goed als alleen maar Luxemburgse wijnen op de kaart en dat maakt het de ideale plek om een aantal mooie wijnen te proeven. Bestel er een ‘planchette Luxembourg’ bij met daarom allerlei lekkernijen uit de regio. Een klein smulfeestje.

Wijn proeven in Luxemburg

Wijn proeven in Luxemburg | Mooistestedentrips.nl

Tijdens een weekendje Luxemburg Stad hoef je niet per se in de stad te blijven hangen. Luxemburg is zo’n compact land en het openbaar vervoer is zo goed geregeld, dat je zonder vele moeite nog wat leuks buiten de stad kunt doen. Als je een wijnliefhebber bent, kun je bijvoorbeeld gaan wijn proeven in Luxemburg.

Je kunt, wat mij betreft, het best gaan wijn proeven bij Caves St. Martin in Remich. Want als je de Luxembourg Card in je zak hebt, kun je én gratis met de bus naar Remich én gratis mee met een rondleiding en proeverij bij het wijngoed. Caves St. Martin is een wijngoed, waarbij de kelders zijn uitgehakt in de rotsen en dit komt de kwaliteit van de wijn ten goede. Tijdens de rondleiding loop je door de koelte van de grotten waar de wijnen rijpen. En daarna is het natuurlijk tijd voor een fijn glas wijn of een goede Brût.

Bezienswaardigheden Luxemburg Stad
Bewaar op Pinterest

Luxemburg Stad, de leukste bezienswaardigheden in Luxemburg Stad | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Luxemburg Stad en omgeving

  • Bekijk alle leuke en handige tips voor een stedentrip Luxemburg.
  • Ga wijn proeven in Luxemburg, bij Caves st. Martin in Remich. Je bent er zo vanuit Luxemburg Stad.
  • In Luxemburg Stad ben je zo in het Franstalige deel van België. Je kunt je stedentrip Luxemburg Stad heel goed combineren met een bezoek aan Namen of een weekendje Ardennen.
  • Je bent vanuit Luxemburg Stad binnen een halfuur in Trier. Dit is de oudste stad van Duitsland, en ook één van mijn favoriete steden. Bekijk alle tips voor een stedentrip Trier.
  • Liever vanuit Luxemburg naar Frankrijk? Dan zijn Metz en Nancy ook heel leuke steden om te ontdekken. Vanuit Luxemburg Stad rijd je binnen een uurtje naar beide steden.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer