door Esther
Centre Pompidou Metz | Mooistestedentrips.nl

Metz in Frankrijk is klein, maar fijn en een ontzettende bijzondere bestemming voor een stedentrip. Metz is onnavolgbaar elegant, gelegen aan de kruising van de rivieren Moezel en Seille. De stad herbergt een waanzinnige hoeveelheid kunst en restaurants met Michelin sterren. Tel daar de tientallen gezellige terrasjes, het mooie oude stadscentrum, de groene rivierbeddingen en het grensverleggende Centre Pompidou Metz bij op en je hebt ineens zin om in de auto of de trein te stappen. Bekijk alle tips voor een stedentrip Metz.

Centre Pompidou Metz | Mooistestedentrips.nl Centre Pompidou Metz | Mooistestedentrips.nl
Alle tips over Metz, Frankrijk | Mooistestedentrips.nl Alle tips over Metz, Frankrijk | Mooistestedentrips.nl
De kathedraal van Metz, Frankrijk | Mooistestedentrips.nl De kathedraal van Metz, Frankrijk | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Metz, Frankrijk | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Metz, Frankrijk | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Metz, Quartier Imperial | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Metz, Quartier Imperial | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Metz, Frankrijk: bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Metz, Frankrijk: bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Metz, bezienswaardigheden in Metz, Frankrijk | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Metz, bezienswaardigheden in Metz, Frankrijk | Mooistestedentrips.nl

Beste reistijd Metz

’s Zomers en in het voor- en najaar is de beste tijd om te stad te bezoeken. Ben je op weg naar Spanje of Zuid-Frankrijk? Trap dan vooral op de rem voor een dagje Metz. Het weer is in de zomermaanden vaak erg goed en in het najaar kun je meteen wat wijnen van de nieuwe oogst meepikken. Het ultieme Frankrijk gevoel. Bekijk het actuele weer in Metz.

Met de trein naar Metz

Tegenwoordig reis je vanuit Parijs heel snel met de TGV richting Metz, dus als je in Nederland de Thalys pakt ben je er al snel. Vanaf Parijs is het namelijk net iets meer dan een uur naar Metz met de TGV. Bekijk de tarieven van Metz met de trein.

Met de auto naar Metz

Kom je met de auto? Houd er dan rekening mee dat je zo’n €1,30 per uur betaalt om te parkeren, je bent maximaal €15 per dag kwijt. Bekijk een overzicht van verschillende parkeergarages in Metz.

Fietsen in Metz

De stad per fiets verkennen, is echt een eitje. Je doet dit heel gemakkelijk met het Velomet systeem. Je schrijft je in via de website en vervolgens kun je voor een prikkie overal in de stad een fiets meepakken.

Bezienswaardigheden in Metz

Kathedraal Saint-Etienne
Een bezoek aan deze kathedraal is absoluut een hoogtepunt van je bezoek aan de oude stad van Metz. De kerk stamt uit de 13de eeuw en is opgetrokken uit Jaumontsteen uit de buurt. De kathedraal is vanwege de gotische architectuur al een lust voor het oog, maar de glas-in-lood ramen maken het helemaal af. De raampartijen rond het koor zijn van Marc Chagall en combineren schitterend met de ramen die vele eeuwen ouder zijn.

Centre Pompidou
Dit kunstcentrum mag dan ‘slechts’ een filiaal zijn van het gelijknamige centrum in Parijs, maar het is echt een must-see. Het opvallende bouwwerk van golvend glas met lichtdoorlatend plexiglas werd ontworpen door Shigeru Ban en Jean de Gastines en doet lichtelijk ‘Calatrava-achtig’ aan. Je kunt er met de bus komen vanuit het centrum. Maar reis je met de trein naar Metz, dan kun je meteen vanuit het nabij gelegen TVG station een bezoekje brengen. Het Centre Pompidou in Metz werd gebouwd met het idee om de kunst die in het Centre Pompidou in Parijs in depots stond te verstoffen, onder de aandacht te brengen. Nu kun je jaarlijks genieten van wisselende tentoonstellingen met moderne kunst en fotografie. Lees meer over het Centre Pompidou Metz.

La Cour d’Or
Metz kent een zeer bewogen geschiedenis en was, voor de Eerste Wereldoorlog althans, dan weer in Duitse en dan weer in Franse handen. Dat heeft zijn sporen nagelaten en in dit museum worden de vele archeologische vondsten mooie tentoon gesteld. Het museum is gevestigd in een wirwar van middeleeuwse gebouwen waar je heerlijk in kunt dwalen. Zeker zien: de Romeinse baden die zo’n 60 jaar geleden in de kelder van het gebouw werden gevonden.

Botanische tuinen
Even heerlijk door het groen wandelen is geen enkel probleem in Metz. En als het lekker weer is moet je zeker even langs de botanische tuinen van de stad. Gebouwd in 1866 op maar liefst 4,4 hectare grond. Je kunt er bomen van meer dan honderd jaar oud bewonderen en in de prachtige kassen zie je orchideeën, cactussen en verschillende palmen.

Place St. Louis
Dit pleintje deed mij een beetje denken aan Turijn, vanwege de arcadebogen langs de gebouwen, waardoor je (regen of zonneschijn) altijd beschut kunt genieten van een kop koffie, een wijntje en een flink stuk taart bij één van de vele aangrenzende cafés.

La Maison des Têtes
Dit prachtige herenhuis staat middenin het middeleeuwse centrum van de stad en is een typisch Renaissance bouwwerk. De hoofden boven de deur zijn geïnspireerd op Grieken en Romeinen, maar ook de heer des huizes heeft er een plaatsje.

Temple neuf
Deze kerk, mag onder geen beding ‘kerk’ worden genoemd. Want hij werd aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd door Duitse protestanten. Dus werd het een tempel. Maar hoe je het bouwwerk ook noemt, een plaatje is het, zo in het midden van de Moezel, met het witte en sobere interieur, de Art Nouveau hekken aan de buitenkant en het kleine parkje met uitzicht over de rivier waar bij goed weer flink wordt gepicknickt.

Gratis en goedkoop in Metz

Fontaines de L’esplanada
Een heerlijk groot park, midden in de stad. Vlakbij de Place de la Republique, met bankjes, waterpartijen en prachtige bloemen. Heerlijk om even bij te komen en overheen te wandelen.

Saint Pierre au-Nonnains
Ooit een Romeins gymnasium, later verbouwd tot kerk. Als dat laatste doet dit imposante bouwwerk nog steeds dienst, maar nu eerder als expositieruimte voor kunstenaars dan voor gebedsruimte. Het Centre Pompidou exposeert regelmatig werken door de hele stad heen en Saint Pierre au-Nonnains is standaard één van de uitgekozen ruimtes.

Riverside park
Eén van de beste plekken in de stad, tijdens een zonnige zomerdag. Loop langs de overdekte markt voor een tas vol met lekkernijen en spreid je kleedje uit in het park, waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht over de oude stad, de Moezel en natuurlijk de locals die ook en masse naar dit park zijn gekomen om te zonnebaden.

Quartier Impérial
Wandel je vanaf de oude stad naar het Centre Pompidou, dan kom je geheid door het Quartier Imperial. De wijk de Kaiser Wilhelm liet aanleggen, nadat hij Metz in handen had gekregen aan het einde van de 19de eeuw. Hij wilde laten zien hoe groots Duitsland was, maar de wijk moest wel passen bij het middeleeuwse centrum van de stad. In de wijk vind je een samenraapsel van Jugendstil, Art Deco en resten van de oude stadsmuur. Wandel ook even naar het station, een typisch Art Deco gebouw dat de tand des tijds heeft doorstaan.

Eten en drinken in Metz

Overdekte markt
Naast de kathedraal vind je de oude overdekte markt van Metz en hier is het smullen en inslaan geblazen. Je kunt hier het beste proeven dat de Lorraine-streek je te bieden heeft, zoals diverse soorten kaas, vleeswaren en natuurlijk wijnen.

Carissimi 
Als het lekker weer is, moet je zeker neerstrijken bij Carissimi. Het terras is namelijk gevestigd tegen de gevel van een prachtige oude kapel aan. Een perfecte plek om te genieten van een pizza en een drankje.

Brochette et Cie
Een brochette, ofwel: een spies met allemaal lekkers eraan. Natuurlijk denk je meteen aan vlees of vis en inderdaad, daar staat dit restaurant bekend om. Maar ook als toetjes kun je een brochette bestellen, maar dan met chocolade en fruit eraan.

Le View
Je vindt deze bar aan het gezellige Place St. Jacques en dit is een fijne plek om aan het einde van de middag even een glas wijn of een cocktail te bestellen. Met een bordje lekkere hapjes erbij.

La table de Pol
Een verborgen restaurantje en juist daarom zo leuk. Bij La table de Pol eet je het beste dat de Lorraine te bieden heeft. Bovendien staan er fijne wijnen uit Lorraine op de kaart. Zeker proberen: de Pinot Noire.

L’Aloyau
Alleen al vanwege de tegeltableau tegen de gevel zou je al willen aanschuiven bij L’Aloyau. Vanbinnen is de inrichting net zo klassiek en hier kun je terecht voor zalige Franse gerechten.

Hotels in Metz

Mercure Metz Centre
Vanuit het Mercure Centre sta je zo in het centrum van de stad en het Centre Pompidou, klaar om kunst te kijken. Het gebouw spreekt aan de buitenkant weinig tot de verbeelding, maar binnen vind je prachtig opgeknapte kamers in frisse kleuren. ’s Ochtends kun je genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet.

Studio Centre Pompidou
De inrichting van deze studio is hilarisch, lekker retro, met veel vrolijke kleuren en vintage accessoires. Handig als je eens wat meer ruimte wilt dan de gemiddelde hotelkamer kan bieden. Er is een zitkamer en een tussenverdieping met een tweepersoonsbed, en je hebt je eigen keukentje en een terras. Je mag gebruikmaken van de fietsen waarmee je zo naar het centrum fietst.

Residhome Metz Lorraine
Een gloednieuw hotel in een gloednieuwe wijk: Amphitheatre, vlakbij Parc de la Seille en allerlei winkels. De kamers zijn licht en behoorlijk ruim, voorzien van een eigen keuken en werkhoek.

Ibis Metz Centre Gare
Geheel in stijl met de heersende architectuur van de streek: dit hotel is gevestigd in een Art Deco pand. De kamers zijn eenvoudig, maar wel licht, schoon en van alle gemakken voorzien. Je loopt in een kwartiertje naar de kathedraal.

Artikelen over Metz

Meer stedentrips Frankrijk

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer