Mini-break in Nederland: Breda

door Esther

Breda is gezelligheid met een zachte G. De Brabantse stad is een perfecte bestemming voor een weekendje weg. De stad lijkt op het eerste gezicht misschien gewoon een stad om lekker te winkelen, maar Breda heeft stiekem veel meer te bieden. Je gaat naar de stad voor Bourgondische hoogstandjes, geweldige street art een een vleugje belangrijke Hollandse geschiedenis. Bekijk alle tips voor een weekendje Breda.


Ik ben een geboren en getogen Brabantse en groeide op vlakbij Breda. Als tiener kwam ik heel wat in Breda, maar eerlijk gezegd wat dat meestal om te winkelen of voor het Jazzfestival in mei. Inmiddels woon ik al weer een hele tijd in Utrecht en kwam ik de laatste tijd vooral in Breda om nog eens met een oude bekende uit eten te gaan. Dat beviel meestal zo goed dat ik dacht: ik moet Breda toch eens nader inspecteren. Dus, zo gezegd, zo gedaan. Ik ging, voor het eerst in al die tijd, de bekende bezienswaardigheden van de stad af en bezocht de leukste hotspots. En ik heb besloten: een weekendje Breda is een perfecte mini-break.

Weekendje Breda, alle tips Breda | Mooistestedentrips.nl

Stad met een oranje randje

Wat ooit ontstond als een kleine nederzetting op de kruising tussen de rivieren Mark en Aa, groeide in de 15de eeuw uit tot één van de belangrijkste steden van de lage landen. Aan het begin van de eeuw trouwde de kleindochter van de hertog van Breda namelijk met Duitse edelman Engelbrecht van Nassau. De familie groeide uit tot de rijkste en machtigste van de lage landen en Breda kende gouden tijden onder deze heerschappij. Ook Willem van Oranje (Willem de Zwijger), graaf van Nassau-Dillenburg, behoorde tot deze familie en is de eerste stamvader van onze koninklijke familie. In de Grote Kerk liggen de Nassaus en de eerste Prins van Oranje begraven.

Weekendje Breda: de bezienswaardigheden

Over die Grote Kerk gesproken. Daar was ik dus in al die tijd dat ik in Breda kwam nog nooit binnen geweest. Dat werd eens hoog tijd. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat de kerk wel toe is aan een renovatiebeurt en daar wordt ook flink geld voor ingezameld. Maar de kerk heeft prachtige plafonds, glas-in-lood ramen en een schitterend orgel. Dus dat is het bekijken waard.

Bezienswaardigheden Breda: Grote Kerk, Markt Breda | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Breda: Grote Kerk | Mooistestedentrips.nl

Als je richting het Park Valkenberg wandelt, zie je meteen het Kasteel van Breda waar nu de Koninklijke Militaire Academie is gevestigd. Volg je de singel, dan kom je bij Spanjaardsgat. Deze waterpoort tussen de Granaattoren en Duiventoren verwijst naar de list met het Turfschip waarmee de troepen van Prins Maurits, à la het Paard van Troje, Breda op de Spanjaarden wisten te heroveren.

Ook niet ver van het Kasteel van Breda, grenzend aan het park, ligt het Begijnhof, één van de mooiste Begijnhofjes van Nederland. Vanaf de 13de eeuw woonden hier alleenstaande vrouwen onder bescherming van de kerk. Zij woonden zelfstandig en mochten zelf hun brood verdienen. Pas in de jaren ’90 overleed de laatste Begijn van Breda. Het hofje is overdag geopend en kun je het aangrenzende museumpje bezoeken. In de buurt van het Begijnhof vind je nog meer stiltetuinen waar je even een kijkje kunt nemen.

Bezienswaardigheden Breda: Begijnhof | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Breda: Begijnhof | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Breda: Begijnhof | Mooistestedentrips.nl

Ben je van de musea? Loop dan even binnen bij het Stedelijk Museum Breda, een interessant museum met alles over de geschiedenis van de stad. Onlangs ging het museum samen met MOTI en kun je er ook exposities over grafische vormgeving en beeldcultuur bekijken.

Street art in Breda: Blind Walls Gallery

Tijdens je weekendje Breda moet je wat mij betreft echt even op zoek naar de mooie murals in Breda. In 2014 is gestart het het project Blind Walls Gallery en sindsdien worden de dode muren van de stad voorzien van de mooiste street art, door lokale of internationale artiesten. Mijn favorieten zijn de vogels van Dzia aan de Liniestraat, achter het station. Maar ook in het centrum van de stad zijn veel mooie murals te vinden. Bijvoorbeeld op en rondom de Mols Parking. Je kunt de app van Blind Walls Gallery downloaden om alle street art te vinden en er meer over te lezen.

Street art in Breda, Blind Walls Gallery | Mooistestedentrips.nl

Street art in Breda, Blind Walls Gallery | Mooistestedentrips.nl

Street art in Breda, Blind Walls Gallery | Mooistestedentrips.nl

Winkelen in Breda

Iets wat ik je echt van harte kan aanraden tijdens een weekendje Breda is winkelen. En ja, ik ben een beetje veel bevooroordeeld omdat ik zelf graag winkel in Breda. Maar de stad heeft wat mij betreft echt een leuke mix aan onafhankelijke winkels en bekende grote ketens. In de Sint Jansstraat is Noos 31 echt een heel mooie winkel, met geweldige woonaccessoires, sieraden en dameskleding. In de aangrenzende Veemarktstraat vind je mooie lingeriewinkels. Even verderop vind je in en rond De Barones de bekende ketenwinkels en De nieuwe winkel, waar verschillende onafhankelijke ontwerpers hun accessoires, papierwaren en sieraden verkopen.

Winkelen in Breda: Noos 31 (foto met dank aan Noos 31) | Mooistestedentrips.nl

Winkelen in Breda: Palma Ginnekenweg (foto met dank aan Palma) | Mooistestedentrips.nl

Voor heel originele winkels loop je door naar de Ginnekenweg. Palma heeft daar heel mooie dameskleding, net als Zusjes. Bij Teuben vind je niet alleen heel mooie kleding, maar ook fijne cadeautjes. Loop ook nog even verder naar de Wilhelminastraat om een kijkje te nemen bij Lila.

Breda: Bourgondisch buffelen

Je hoeft mij niet te vertellen dat je zalig kunt eten en drinken in Brabant. Dat is misschien wel de belangrijkste reden waarom ik nog regelmatig de trein of auto pak richting het Brabantse (er gaat altijd echt Brabants worstenbrood mee terug naar huis!). En in Breda is het heel, héél goed toeven. Er is eigenlijk voor ieder wat wils. Mooie klassieke restaurants, met Franse inslag, gezellige brasserieën en frisse, nieuwe hotspots.

Koffie drinken in Breda: Sowieso (bij De Barones) | Mooistestedentrips.nl

Leuk restaurant in Breda: Puick | Mooistestedentrips.nl

’s Ochtends hoef je niet ver van de Markt te zijn voor een goede kop koffie. Wandel bijvoorbeeld naar In Kannen & Kruiken waar je de hele dag ontbijt kunt bestellen. Even verderop zit Jan en alleman, een grote zaak waar je goede broodjes en een lekkere lunch krijgt voorgeschoteld. Onder het personeel zijn mensen met een verstandelijke beperking, wat de sfeer vooral heel knus maakt. Heb je gewinkeld in en rond De Barones, dan is koffie met een goed stuk taart bij het beetje verstopte Sowieso een leuk idee.

’s Middags of ’s avonds ga je naar Puick, een wat donkere zaak waar je heerlijk in één van de stoelen of banken ploft met een goed glas, om lekker naar al het groen om je heen te loeren. De gerechten hebben er een Libanese of Aziatische inslag. Origineel: duik de wijk Belcrum in, net achter het station. Deze buurt is echt up coming. En je kunt er, vlakbij het station, heel fijn lunchen bij At Noon.

Lunchen in Breda: At Noon | Mooistestedentrips.nl

Uit eten in Breda: Bardot en Petit Bardot (foto met dank aan Petit Bardot) | Mooistestedentrips.nl

’s Avonds is het gezellig om neer te ploffen bij De Botanist, niet ver van de Markt. Je kunt er allemaal kleine gerechtjes bestellen om samen te delen. Maar later op de avond op de loungebanken cocktails drinken en genieten van de muziek is minstens net zo leuk. Smullen is het bij Bardot aan het Van Coothplein, waar je in bistro stijl eet en bij zusje Petit Bardot waar je de beste wijnen proeft en je een beetje in Parijs waant. Ook bij Charelli, aan hetzelfde plein, is het top. Al heb ik een lichte voorkeur om er in de tuin te eten met goed weer.

Weekendje Breda? Logeren bij Bliss Boutique Hotel

Tijdens een weekendje Breda moet je jezelf echt trakteren op een nachtje Bliss. Centraler kun je niet logeren, want het hotel ligt in de schaduw van de Grote Kerk. Bliss heeft maar 9 kamers en die zijn allemaal anders ingericht, maar wel in dezelfde warme en huiselijke stijl. Er is gewerkt met luxe materialen, met hier en daar wat Hollands design. Mooi, een beetje klassiek en stijlvol. Het ontbijt is ook een feestje: er is een klein ontbijtbuffet en daarnaast kun je er nog allemaal lekkers bij bestellen, zoals pancakes, wentelteefjes of een eitje dat precies lang genoeg gekookt is.

Weekendje Breda: logeren bij Bliss Boutique Hotel | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Breda: logeren bij Bliss Boutique Hotel | Mooistestedentrips.nl

Doen tijdens een weekendje Breda

  • Heb je maar weinig tijd tijdens je weekendje Breda? Maar wil je wel de leukste bezienswaardigheden van de stad ontdekken? Ga dan mee met deze fietstour. In een paar uur tijd kom je alles te weten over de interessante geschiedenis van Breda en zie je de mooiste bezienswaardigheden.
  • Ben je tussen april en eind september in Breda en is het lekker weer? Badslippers mee, want je kunt in Breda naar een heus stadsstrand. Dit heet Belcrum Beach en je kunt er van het zonnetje genieten, maar er is nog veel meer te doen. Bij het strandpaviljoen kun je heel lekker eten, met groenten uit eigen tuin langs de Mark. Er zijn regelmatig tentoonstellingen en je geniet er van live muziek.
  • Echt Bredaas bier proeven? Op naar De Beyerd, waar naast tientallen soorten speciaalbier uit binnen- en buitenland ook het bier uit eigen brouwerij op de kaart staat. De Hefe Weissen is lekker als de zon schijnt.
  • Heb je een fiets gehuurd en wil je even het centrum uit? Rijd dan even langs Kasteel Bouvigne op een heel mooi landgoed.
  • Lekker weer tijdens je weekendje Breda en houd je wel van botje varen? Dan kun je mee met een rondvaart in Breda, maar je kunt ook een sloepje huren.

Bewaar op Pinterest!

Weekendje Breda: alle tips voor een weekendje Breda | Mooistestedentrips.nl

Meer mini-breaks in Nederland

Houd je wel van een stedentrip Nederland? Mooi, want ik heb heel veel tips over stedentrips in Nederland. Bekijk al mijn tips over mini-breaks in de leukste steden van ons land, zoals:

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer