door Esther
Stedentrip Brussel: Art Nouveau in Brussel | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Brussel. Bij Brussel denk je al snel aan Europese politiek en diplomatenpakken. Niet bepaald sprankelend toch? Maar dat is Brussel zeker. Juist dankzij het Europese Parlement, de ambassades en consulaten is Brussel een gezellige smeltkroes van culturen. De cafés en restaurants zitten van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat stampvol en Brussel heeft musea om ú tegen te zeggen. En dat tegen een heuvelachtig decor vol schitterende Art Nouveau. Een stedentrip Brussel heeft alles voor een geweldige weekendje weg.

Stedentrip Brussel: bezienswaardigheden Brussel | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Brussel: bezienswaardigheden Brussel | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Brussel, bezienswaardigheden Brussel: Atomium | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Brussel, bezienswaardigheden Brussel: Atomium | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Brussel, Grote Markt Brussel | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Brussel, Grote Markt Brussel | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Brussel, bezienswaardigheden Brussel: Kleine Zavel | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Brussel, bezienswaardigheden Brussel: Kleine Zavel | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Brussel, leuk hotel: Hotel Bloom Brussel | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Brussel, leuk hotel: Hotel Bloom Brussel | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Brussel: Art Nouveau in Brussel | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Brussel: Art Nouveau in Brussel | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Brussel: musea in Brussel | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Brussel: musea in Brussel | Mooistestedentrips.nl

Beste reistijd Brussel

Een stedentrip Brussel kan altijd wel. Het klimaat en het weer is meestal hetzelfde als hier. Bekijk het actuele weer in Brussel. Leuk aan Brussel: doordeweeks zitten de dure hotels vol met Europarlementariërs, diplomaten en ambtenaren, maar die checken op vrijdag allemaal uit om het weekend thuis door te brengen. Daarom kun je in het weekend vaak voor een prikkie in vier en vijf sterrenhotels in Brussel logeren. Prima reden voor een stedentrip Brussel, volgens mij.

Stedentrip Brussel plannen

Stedentrip Brussel: alles in één keer regelen
Wil je een stedentrip Brussel maken, maar heb je geen zin om eindeloos het internet af te speuren en tientallen hotels met elkaar te vergelijken? Geen probleem. Er is namelijk altijd wel een leuke aanbieding Brussel te vinden. Je kunt dan zelf kiezen of je met de trein of auto gaat en je hebt keuze uit de leukste hotels in de stad.

Stedentrip Brussel: zelf plannen
Je stedentrip Brussel helemaal zelf samenstellen? Dat is niet zo moeilijk. Aan de rand van het centrum vind je nog wel hotels met een eigen parkeerplaats, handig als je met de auto naar Brussel wilt. Liever geen parkeergeld betalen tijdens je stedentrip Brussel? Boek dan een goedkoop treinkaartje naar Brussel. Vervolgens ga je op zoek naar een leuk hotel in Brussel. Wist je dat je ’s weekends heel goedkoop in vier- en vijfsterren hotels in Brussel terechtkunt. Doordeweeks logeren hier Europarlementariërs, maar in het weekend zijn zijn vaak naar huis en staan de hotelkamers leeg. Deze kun je dan voor een prikkie reserveren. Leuk als je eens luxe wilt uitpakken.

Met de trein naar Brussel

Je reist al heel gemakkelijk in een uurtje of twee naar Brussel met de trein. Een kaartje is helemaal niet duur. Als je zon 3 maanden van te voren boekt, kun je al goedkope treinkaartjes naar Brussel reserveren. Vanaf €29. Je komt waarschijnlijk aan op het centraal station van Brussel en reist dan heel gemakkelijk verder met de trein.

Openbaar vervoer Brussel

Reizen per tram en metro is in Brussel erg goed te doen. Een enkele reis kost €1,80, een dagkaart €4,20. Bekijk de dienstregeling en overige tarieven.

Fietsen in Brussel

Heb je weinig tijd om de stad te bezichtigen, maar wil je toch het leukste van Brussel bekijken? Dan is een fietstocht door Brussel met een gids echt een aanrader. In een paar uur tijd zie je de bekende bezienswaardigheden in Brussel, zoals de Grote Markt, Manneke Pis en de Kunstberg. Maar de fietstocht komt ook door leuke en bijzondere buurten, die wel erg de moeite waard zijn. Zoals de Marollen en de Europese wijk.

Reisgidsen Brussel

Time to Momo Brussel

De Time to Momo Brussel is een heel praktische en leuke reisgids met originele wandelingen in verschillende wijken van Brussel. Per wijk is aangegeven waar je lekker kunt eten, leuk kunt winkelen en wat je echt moet doen en zien. Een topper als je de échte hotspots van Brussel wilt ontdekken.

ANWB Extra Brussel

De ANWB Extra Brussel reisgids is ontzettend praktisch, ze steekt hem zo in je jaszak of je tas. De bezienswaardigheden en leukste adresjes in Brussel staan hier heel overzichtelijk vermeld. Daarbij vind je een paar bijzondere wandelingen. De uitneembare kaart achterin is erg handig tijdens je stedentrip Brussel.

Bezienswaardigheden Brussel

Brussels Card

24, 48 of 72 uur gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer in Brussel, gratis naar allerlei leuke musea en attracties en korting bij restaurants, cafés en winkels. De Brussels Card is een aanrader. Een handige kaart als je veel van Brussel wilt zien en wil genieten van het beste dat Brussel te bieden heeft.

Grote Markt Brussel

Le Grand Place, de Grote Markt, is een imposant middelpunt van de stad, dus daar kun je bij een stedentrip Brussel niet omheen. Neem de tijd om het mooie stadhuis, de gildehuizen en het Broodhuis te bekijken. Ga echter niet eten aan of rond de Grand Place, verderop zitten echt betere restaurants en café (en vaak nog goedkoper ook). Kijk voor onze tips bij: eten en drinken in Brussel. 

Muziekinstrumentenmuseum

Het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) is misschien wel het leukste museum van Brussel. Alleen het gebouw is al de moeite waard: Old England van Victor Horta is een echte Art Nouveau beauty. Binnen kun je nog een schitterende antieke lift bewonderen en ook in het restaurant op de bovenste verdieping kun je nog genieten van schitterende Art Nouveau elementen en een prachtig uitzicht over de stad. Maar het museum zelf is ook ontzettend leuk. Het heeft een enorme collectie bijzondere, oude en oriëntale muziekinstrumenten. Bij binnenkomst krijg je een koptelefoon en bij elk muziekinstrument kun je deze ‘in de muur prikken’ en naar het desbetreffende instrument luisteren.

Magritte Museum

Houd je van Dalí, Van Gogh en Chagall? Dan is het Magritte Museum een must! De man met de bolhoed en de appel voor zijn gezicht is een bekend werk van René Margritte, maar in het intieme museum (met ultiem ‘Fin de Siècle’ gevoel) herbergt een schitterende collectie van Margritte en tijdgenoten.

Het Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis van Brussel is niet het woonhuis van de Belgische koning (dat staat in Laken), maar het is wel het paleis waarin hij zijn gasten ontvangt en officiële functie uitoefent. De eerste steen werd gelegd in 1826 en vervolgens door alle vorsten die volgden naar smaak aangepast. In de zomermaanden is het paleis ook te bezoeken.

St. Hubertusgalerijen

Vanaf de Grand Place sta je zo bij de St. Hubertusgalerijen. Dit prachtige, luxe overdekte winkelcentrum staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Bijzonder misschien, maar niet als je je bedenkt dat het het eerste overdekte winkelgalerij was aan het begin van de vorige eeuw. Het is zeker de moeite om even door de galerij te wandelen en je te vergapen aan de sjieke winkels. Je kunt trouwens ook naar de bioscoop in de St. Hubertusgalerijen.

Africa Museum

België en Afrika, ze zullen voor altijd met elkaar verbonden zijn. En daarom is het Africa Museum in Tervuren toch wel heel bijzonder. Het schijnt één van de beste Afrikamusea ter wereld te zijn zelfs. Je komt er alles te weten over de natuur, culturen en tradities van een heel continent. Daarnaast steekt het museum hand in eigen boezem en bekijk hoe een duurzame relatie tussen Europa en Afrika kan worden opgebouwd na het bloederige koloniale verleden.

Train World

Een treinmuseum lijkt misschien niet heel bijzonder, maar Train World moet je toch even meepakken tijdens je stedentrip Brussel. Alleen de locatie van het museum is al de moeite waard, het oude station Schaerbeek uit 1887. Je bewondert er onder andere Le Belge, de eerste Belgische locomotief. Je kunt op de locomotieven klimmen, een spoorbrug bewandelen en een ouderwets stationshuisje bekijken.

Horta Museum

Als je Brussel zegt, dan zeg je Art Nouveau. En als je Brussel en Art Nouveau zegt, dan zeg je Victor Horta. De vader van de Art Nouveau architectuur in de Belgische hoofdstad. Tijdens een stedentrip Brussel is dit wat mij betreft echt een must-see, want het Horta Museum is namelijk gewoon het oude woonhuis van de architect, die er van 1901 tot 1919 woonde en het helemaal inrichtte met door zichzelf ontworpen meubilair. De mozaïeken, muurschilderingen en ramen zijn prachtig bewaard gebleven.

Old Masters Museum

In het Old Masters Museum maak je een tijdreis door 400 jaar kunstgeschiedenis, van de 15de tot 18de eeuw. Het museum heeft één van de grootste collectie werken van Pieter Bruegel de Oude, maar ook een flinke verzameling schilderijen van Van Dyck, Rubens en Jordaan. Je vindt er zelfs werk van Jheronymus Bosch.

Strip Museum

In een schitterend Art Nouveau gebouw, ontworpen door Victor Horta, is het Strip Museum gevestigd. Het is een ode aan de bekende striptekenaars. Je komt natuurlijk de Smurfen en Kuifje tegen, maar ook striphelden die je misschien nog niet kende. Naast de leuke vaste tentoonstellingen, zijn er ook wisselende exposities.

Mini Europe

De locatie van Mini Europe is wel erg treffend, aangezien Brussel toch wel het hart van de Europese Unie is. In Mini Europe vind je namelijk de meest beroemde iconen van Europa in het klein. Je reist in een paar uur tijd langs de Eiffel toren en Sacre Coeur langs de Big Ben naar de toren van Pisa. Maar interactief bezig zijn, kan ook. Laat bijvoorbeeld de Vesuvius uitbarsten of help bij het afbreken van de Berlijnse muur. Een bezoek aan Mini Europe is erg leuk als je een stedentrip Brussel met kinderen maakt.

Vossenplein

Houd je van snuffelen? Wees er ’s ochtends dan op tijd bij in de Marollen. Op het Vossenplein wordt elke dag de grootste rommelmarkt van Europa gehouden. Misschien vind je wel een leuke oude schat tussen alle langspeelplaten, pijpen, serviezen en porseleinen snuisterijen. Gezellig is het in ieder geval wel. Liever niet rommelen? Geen nood. In de nabijgelegen Blaes- en Hoogstraat vind je een keur aan antiek- en vintagewinkels.

Atomium

In 1956 was Brussel het toneel van de wereldtentoonstelling en sindsdien staat het Atomium trots aan de Brusselse skyline. Het is een 165 maal uitvergroot ijzerkristal en de bollen worden met elkaar verbonden door lifts en trappen. Er zijn op dit moment vijf bollen open gesteld voor publiek en tijdens je eerste stedentrip Brussel mag je een bezoekje aan het Atomium toch niet overslaan.

St. Gorikshallen

Midden in de Vlaamse wijk vind je de gezellige St. Gorikshallen. Hier kun je terecht voor wandelingen door de Vlaamse wijk, gratis exposities en een hapje en drankje tussen de locals op één van de terrasjes, die er ook graag een biertje komen drinken of een spelletje schaak spelen. Houd de agenda van de hallen in de gaten, want eens in de zoveel tijd houden dure designers hier hun monsterverkoop.

Onze Lieve Vrouwe ten Zavel

Naar de gezellige wijk de Marollen lig De Zavel, een wijk met luxe winkels, veel antiek en dure modezaken. Prachtig middelpunt van de wijk is de Onze Lieve Vrouw ter Zavel kerk, ofwel de Notre Dame au Sablon. De kerk is opgetrokken in Brabantse gotiek en werd gebouwd door het Gilde van de Kruisboogschutters. Vooral de gebrandschilderde ramen van de kerk zijn schitterend. Voor de kerk kun je ’s weekends terecht op de antiekmarkt.

Fondation Jacques Brel

Denk je aan Franse chansons dan denk je al snel al Jacques Brel, en de chansonnier is Belgisch trots. In het centrum van Brussel vind je de Fondation Jacques Brel, een ode aan de Belgische zanger, opgericht door zijn dochter. Je kunt er de liedjes van de zanger beluisteren en honderden foto’s bekijken. Neem even een audioguide mee tijdens je bezoek.

De stripmuren van Brussel

Als je door het centrum van Brussel wandelt, of door de Marollen, dan kun je zo maar ineens Suske & Wiske tegenkomen, of Kuifje, of de Daltons. De stripmuren van Brussel zijn beroemd en terecht ook, want ze zijn erg leuk en een ode aan de beroemde striptekenaars van België. Wil je je ontmoeting niet aan het toeval overlaten? Op deze kaart zie je waar alle stripmuren in Brussel te vinden zijn.

Art Nouveau in Brussel

Maak je in het weekend een stedentrip Brussel en houd je van Art Nouveau? Dan kun je elke zaterdag om 10 uur mee met een gratis Art Nouveau wandeling door Brussel. Je komt langs de mooiste Art Nouveau bouwwerken in de stad, leert meer over de meesters van deze toegepaste kunststijl en welke materialen en vormen zij combineerden.

Op stap met een Greeter

Je leert een stad het beste kennen door met een local op pad te gaan. En in Brussel kun je heel gemakkelijk locals ontmoeten die je een rondleiding geven: via Greeters. Op de website kun je een week of twee voordat je een stedentrip Brussel maakt een wandeling met een Greeter aanvragen. Geef je interesses door, zodat je aan een Greeter gekoppeld kunt worden die goed bij jou en je wensen past. Je ziet samen een deel van Brussel dat voor veel toeristen verborgen blijft. De Brusselse Greeters zijn allemaal vrijwilligers, dus een donatie via de website wordt op prijs gesteld. 

Eten en drinken in Brussel

Selecto
Dit restaurant in de Vlaamse Buurt is echt een topper, wat mij betreft. En niet alleen omdat je er voor een goede prijs een heel menu kunt bestellen. Eigenlijk is alles wat op de kaart staat lekker en de sfeer in het restaurant is dik in orde.

Moeder Lambic
Geen stedentrip Brussel zonder goed Belgisch bier te hebben geprobeerd en Moeder Lambic in St. Gilles is er de perfecte plek voor. Ondanks dat dit café nog geen 20 jaar bestaat, is het al tijden één van de beste en leukste cafés van Brussel. Dat kan natuurlijk zo maar komen doordat je er kunt kiezen uit meer dan 400 bieren, waarvan 40 Belgische bieren op tap.

Café Maison du Peuple
Mijn favoriete café in Brussel. Dit gezellig café in St. Gilles is perfect voor een kop koffie, lunch of een borrel. Je kunt er ook terecht voor een simpele avondmaaltijd. De sfeer is er top en ook op het terras is het goed mensen kijken.

Markt Kasteleinplein
Maak je een stedentrip Brussel en ben je er toevallig op woensdag? Dan val je met je neus in de boter. Op woensdag wordt de gezellige markt op het Kasteleinplein gehouden. Je kunt er allerlei lekkernijen proeven. En kom je aan het einde van de middag? Dan kun je met de omwonenden een wijntje drinken.

Loft
Ben je bij het Magritte Museum geweest of het Muziekinstrumentenmuseum? Dan kun je voor de lunch, een borrel of diner aanschuiven bij Loft. Er staan heel fijne hamburgers en vleesgerechten op de kaart. En als je houdt van cocktails en gon-tonics ben je hier ook aan het goede adres.

Café Belga
Aan het hippe Flageyplein komt toute Brussel binnenlopen, maar dan vooral expats die in de Europese wijk werken en Flagey een fijne wijk vinden om te wonen. ’s Ochtends is het bij Café Belga lekker wakker worden met een kop koffie en een croissantje, maar eigenlijk kun je de hele dag wel blijven hangen. Want of je nu komt voor lunch, diner, borrel of dansen: het kan dus allemaal bij Café Belga.

De Markten
Het is zien en gezien worden in dit gemeenschapscentrum in de Vlaamse buurt. Je kunt er genieten van lezingen, optredens en andere culturele festivals. Maar je kunt er ook gewoon een drankje doen of een hapje eten.

Ballekes
De eerste vestiging van Ballekes zat in St. Gilles, vlakbij het Horta Museum, maar inmiddels zijn er meer vestigingen in de stad. Het concept is simpel, maar lekker: je kiest je gehaktballen naar keuze (er zijn ook vegetarische opties), een saus en natuurlijk frites en groenten. In no time staan ze voor je op tafel en is het smullen geblazen. Eerlijk en goed.

Poechenellenkelder
Eén van de meest bekende biercafés in Brussel is de Poechenellenkelder. Je vindt het café niet ver van Manneke Pis en er staan maar liefst 150 Belgische bieren op de kaart. Je kunt er trouwens ook erg goed een hapje eten, al kan het wel druk zijn.

Le Cirio
Een leuk traditioneel café in het centrum. Hier komen oude dametjes in bontjassen een drankje drinken ’s middags. Een hele goede plek om mensen te kijken. Probeer ook meteen de huisspecialiteit ‘half and half’ (half prosecco, half witte wijn).

De Vismet
Aan het Sint Katelijneplein vind je de beste visrestaurants van Brussel. Volgens locals is De Vismet de beste. Probeer vooral het ‘Bordje van Matroos’, met onder andere kreeft en oesters en al het lekkere wat de zee te bieden heeft.

La fin de siècle
Een heel fijn buurt restaurant in de Vlaamse buurt. Je bestelt er eerlijke kost (en daarvan krijg je echt een bord vol!). De sfeer is top, het personeel vriendelijk en het restaurant gaat pas dicht als de laatste gast vertrokken is.

La porteuse d’eau
Tijdens een stedentrip Brussel kun je natuurlijk niet om Art Nouveau heen, en als je daarvan houdt, is La porteuse d’eau (de waterdraagster) echt een aanrader. Je eet hier klassieke Belgische kost, terwijl van van het prachtige Art Nouveau decor kunt genieten.

Hotels in Brussel

Hotel Bloom
Eén van de leukste hotels in Brussel! In dit vrolijke en kleurrijke hotel is geen enkele kamer hetzelfde. Elke kamer is namelijk door een andere kunstenaar ingericht en ook door het hotel verspreid, zie je heel veel street art en graffiti kunst. De kamers zijn comfortabel en ruim. Bij het ontbijtbuffet kun je zelf wafels bakken en voorzien van de toppings van je keuze.

The Vintage Hotel
Gelegen in het super gezellige St. Gilles, vlakbij de Louiza. Een heel leuk hotel voor een stedentrip Brussel. In dit hotel zijn alle kamers ingericht in retrostijl, met superleuk behang, mooie meubels en leuke accessoires. Bij lekker weer is er bovendien een heel fijn terras buiten.

The Pantone Hotel
Gelezen aan het rustige, lieflijke Liox Plein in St. Gilles. Elke kamer is ingericht volgens een kleurenschema van de Pantone-kleuren. Vraag om een kamer op de achtste verdieping. Deze hebben een balkon en bieden een fantastisch uitzicht over de stad.

The Hotel
Een hotel dat centraal gelegen is en waar je even helemaal bij kunt komen? Dat is The Hotel ten voeten uit. Vlakbij de sjieke Louisa Laan, het Poelaerplein, Zavel, Marollen en Elsène. The Hotel is een geweldige plek om Brussel te ontdekken. Reserveer een kamer op één van de bovenste verdiepingen, dan heb je een prachtig uitzicht over de stad. ’s Avonds kun je in de panorama bar met een drankje genieten van de lichtjes van de skyline van Brussel en ’s ochtends is het ontbijtbuffet in The Restaurant een fijne manier van wakker worden.

Artikelen over Brussel

Meer stedentrips in België

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer