door Esther

Een stedentrip Fez (ook wel geschreven als Fès) voert je terug naar lang vervlogen tijden. Naar de periode dat filosofen, wiskundigen, advocaten en sterrenkundigen massaal naar de stad trokken om zich te verdiepen en meer kennis op te doen in de oudste universiteit. Het maakte Fez werelds en ondanks dat de stad iets van vergane glorie heeft, is zij ook nog steeds groots en een beetje mysterieus. Nieuwsgierig? Doe inspiratie op voor je stedentrip Fez.

Fez, Marokko: alle tips over Fez | Mooistestedentrips.nl Fez, Marokko: alle tips over Fez | Mooistestedentrips.nl
Wat te doen in Fez, Marokko? Bekijk alle tips over Fez | Mooistestedentrips.nl Wat te doen in Fez, Marokko? Bekijk alle tips over Fez | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Fez, alle tips over Fez | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Fez, alle tips over Fez | Mooistestedentrips.nl
Alle tips over Fez (Fès) Marokko | Mooistestedentrips.nl Alle tips over Fez (Fès) Marokko | Mooistestedentrips.nl
Bezienswaardigheden Fez, Marokko | Mooistestedentrips.nl Bezienswaardigheden Fez, Marokko | Mooistestedentrips.nl
Vliegtickets Fez, stedentrip Fez tips | Mooistestedentrips.nl Vliegtickets Fez, stedentrip Fez tips | Mooistestedentrips.nl

Beste reistijd Fez

Wat is de beste tijd om een stedentrip Fez te maken? Dat zijn zonder twijfel de maanden april, mei, juni, september en oktober. De zomermaanden kunnen onaangenaam warm zijn in Fez, terwijl het in de winter ijzig is. Houd in april rekening met een fikse regenbui. Bekijk het weer in Fez.

Stedentrip Fez plannen

Stedentrip Fez: alles in één
Een stedentrip Fez is prachtig en overweldigend tegelijk. Je kunt logeren in schitterende riads, oude stadspaleizen vol bontgekleurde tegeltjes en wonderschone houten meubelen, vaak met een goed restaurant erbij. Heb je geen zin om eindeloos prijzen te vergelijken op internet, maar wil je er gewoon lekker tussenuit? Prima, er is vast een goede aanbieding Fez te vinden.

Stedentrip Fez: zelf alles regelen
Vind jij het leuk om altijd bezig te zijn met de beste vluchttijden, goedkoopste vliegtickets en vind je het leuk om uitgebreid naar dat ene leuke hotelletje te speuren. Leuk: ik ook. Een stedentrip Fez kun je heel gemakkelijk zelf ‘bouwen’. Je gaat eerst op zoek naar een goedkoop vliegticket Fez. Je kunt op het vliegveld een taxi nemen, maar het is eigenlijk net zo gemakkelijk om van te voren een transfer te boeken. Zo hoef je ook niet over de prijs te onderhandelen. Een leuk hotel in Fez zoeken is een klein feestje, want er zijn zo veel leuke riads en hotels te vinden voor een leuke prijs. Daar kom je wel uit.

Vliegtickets Fez

Zin in een stedentrip Fez? Je kunt direct naar Fez vliegen: vanaf Amsterdam met Royal Air Maroc en vanaf Eindhoven met Ryanair. Je kunt ook met een overstap vliegen, dan ben je wat langer onderweg, maar soms vind zo je wel een leuke ticketprijs. Vergelijk vliegtickets Fez en bekijk wat voor jou het voordeligst en het handigst uitpakt.

Openbaar vervoer in Fez

Als ervoor zorgt dat je in of rond de Medina een hotel of riad hebt, heb je tijdens je stedentrip Fez geen openbaar vervoer nodig. Vanaf het vliegveld van de stad kun je een taxi naar het centrum nemen, maar houd er wel rekening mee dat je van te voren over de prijs onderhandelt. Heb je daar geen zin in, dan kun je vragen of je accommodatie een transfer voor je regelt, of je kunt zelf een transfer online boeken.

Bezienswaardigheden Fez

Medina van Fez
Het is een beetje gek om een heel stadshart als bezienswaardigheid te bestempelen, maar in Fez is het toch echt zo. Dit is namelijk de grootste nog ‘levende’ Medina ter wereld, ofwel: een Medina waar nog steeds mensen wonen, naar school gaan en hun werk doen. Je kunt de Medina echt niet missen tijdens een stedentrip Fez. Vandaag de dag wonen er maar liefst nog 90.ooo mensen in de Medina, iets wat je je bijna niet kunt voorstellen als je de wirwar van smalle straatjes en nog smallere huisjes in je opneemt. Er is maar één manier om te Medina van Fez te leren kennen en dat is: erin duiken, je zintuigen hun werk laten doen en de minaretten, stapels broden en kruiden, groenten, aardewerk en lederen tassen en schoenen in je opnemen.

Rondleiding door de Medina
De Medina van Fez is geweldig, maar wat een doolhof! De smalle straatjes lijken allemaal op elkaar en je zou niet de eerste toerist zijn die enorm verdwaalt in de Medina. Dat is helemaal niet zo raar, want er is niet of nauwelijks bewegwijzering. Ik verdwaalde de eerste paar dagen onherroepelijk en miste daardoor de belangrijkste bezienswaardigheden in Fez. Super jammer. Daarom besloot ik een rondleiding door de medina met een gids te reserveren. De gids kwam me ophalen in de Riad waar ik logeerde en liet me de leukste plekken van de Medina zien. Daarnaast werd ik meegenomen naar ateliers waar de mooiste sjaals, doeken en beddengoed werd gemaakt (voor een prikkie te koop, in tegenstelling tot de straat waar je moet onderhandelen) en een goede plek om de leerlooierijen te zien. Wat mij betreft een aanrader.

Al Quaraouiyine Moskee
De inwoners van Heidelberg zullen het er waarschijnlijk niet mee eens zijn en die van Salamanca ook niet. Maar de Al Quaraouiyine werd in 859 gebouwd en mag daarom de titel van oudste universiteit te wereld dragen. Omdat het nu een moskee is, mogen niet-moslims er niet naar binnen. Maar niet getreurd: de bibliotheek van de universiteit is een aantal jaar terug gerenoveerd en wel voor het publiek geopend. Vanuit de bibliotheek kun je hier en daar een glimp opvangen van de binnenplaats van de moskee, met het schitterende tegelwerk.

Dar Batha
Dar Batha is een oud paleis dat inmiddels het bekendste museum van de stad is. Je vindt er een prachtige collectie traditionele kunstschatten, zoals tegels, tapijten, keramiek en houtsnijwerk. Maar stiekem is de tuin voor het museum, die je stiekem een beetje doet denken aan Andalusië, minstens net zo mooi, dankzij de mooie mozaïeken, de fontein en de prachtige planten.

Chouara leerlooierijen
De leerlooierijen behoren misschien wel tot de meest beroemde bezienswaardigheden van Fez. Ze liggen, zoals dat vroeger hoorde, net buiten de Medina. Het zijn de oudste leerlooierijen ter wereld en ze worden nog net zo gebruikt als in de Middeleeuwen. Je kunt vanaf verschillende uitzichtpunten zien hoe de huiden worden bewerkt, gebleekt en gekleurd. Heel interessant. Tip: ga naar een uitkijkpunt bij een ‘coöperative‘, hier word je (net als bij de andere uitzichtpunten) ook via een winkel weer naar buiten geloodst, maar hier zijn ze minder opdringerig. Neem een takje munt mee, want de opstijgende geur van de looierijen is nogal penetrant.

Medersa Bou Inania
Eén van de religieuze scholen waar islamitische intellectuelen ooit van heinde en verre voor naar Fez reisden, ligt vlakbij de ingang van de Medina. De Medersa Bou Inania werd in de 14de eeuw gebouwd en is de enige madrassa (gelovige school) in de stad met een minaret. De school is schitterend opgeknapt en de mozaïeken en grote houten deuren schitteren als nooit te voren.

Dar el Makhzen
Dar el Makhzen is het koninklijk paleis in Fez en is niet voor publiek geopend. Dat gezegd hebbende, is het toch de moeite waard om er even langs te lopen. Het tegelwerk, de mozaïeken, het bladgoud en de gigantische deuren maken het een bijzondere trekpleister.

Mellah
Mellah staat bekend als de Joodse buurt van Fez, ‘Fes el-Jdid’ waar zo’n 250.000 Joden hun toevlucht zochten in de 14de en 15de eeuw toen zij in Zuid-Europa niet meer welkom waren. Nu wonen er nog 70 Joden in wat ‘de nieuwe stad’ van Fez genoemd wordt. Het is leuk om een wandeling door Mellah te maken, al was het alleen al omdat de architectuur zo ontzettend anders is dan die van de Medina: open huizen, met fraaie houten balkons sieren de kleurrijke straten.

Borj Nord Arms Museum
Omdat dit museum een eindje buiten het centrum van de stad ligt, wordt het door de meeste toeristen vergeten. Zonde, want het 16de-eeuwse fort biedt een geweldig uitzicht over de Medina. Het museum is ook de moeite waard. Het is nog gloednieuw, het opende de deuren in 2016. Je leert er alles over de (interessante!) militaire geschiedenis van Marokko en je vergaapt je aan de bijzondere zwaarden en dolken vol edelstenen.

Dagtrip naar Meknes en Volubilis
Als je dan toch naar Marokko bent gereisd, kun je net zo goed nog een dagje eraan vastplakken om een dagtrip te maken en wat meer van het land te zien. Een leuke dagtrip vanuit Fez is een excursie naar Meknes en Volubilis. Meknes is één van de kleine koningssteden en wordt vaak overgeslagen. Jammer, want Meknes is nog echt authentiek. Binnen een halve dag heb je er alles wel gezien. Het Place el-Hedim is het hart van Meknes en op de dakterrassen rondom het plein kun je goed iets drinken. Ook de medina van Meknes, waar je niet kunt verdwalen, is leuk en heeft nog echte authentieke winkels. Volubilis ligt op een half uur rijden van Meknes en was ooit een Romeinse nederzetten. De prachtige mozaïeken vloeren en verschillende tempels die zijn overgebleven zijn het bewonderen waard.

Gratis en goedkoop in Fez

Het leuke aan een stedentrip Fez is dat de meeste bezienswaardigheden in Fez gratis zijn. De Medina, met de prachtige toegangspoort Bab Bou Jeloud, alle mooi gekleurde deuren, binnenplaatsen vol tegels en kraampjes vol felgekleurde waar, kun je helemaal voor niks bewonderen natuurlijk. Maar er is nog een aantal onbekende bezienswaardigheden in Fez die helemaal gratis zijn.

Bab Bou Jeloud
Zoals gezegd is Bab Bou Jeloud de toegangspoort tot de Medina en je kunt deze tijdens je stedentrip Fez niet missen. De poort wordt ook wel ‘De Blauwe Poort’ genoemd, vanwege het helderblauw mozaïek. Bab Bou Jeloud lijkt eeuwenoud, maar werd pas in 1913 gebouwd tijdens de Franse overheersing van Marokko. Als door de poort wandelt kom je uit op het bescheiden centrale plein van de Medina.

Merenid Tombes
De Merenid tombes vind je buiten de stad, op een heuvel. Je kunt de ruïnes gewoon gratis bezoeken en ze zijn van zichzelf al behoorlijk fascinerend, maar het uitzicht dat je vanaf de heuvel op de stad hebt is eigenlijk nog mooier.

Jnan Sbil
De meeste Marokkaanse steden hebben wel een fijn park om even bij te komen en in Fez is dat het Jnan Sbil: de perfecte plek om even bij de komen van de drukte in de Medina. Ooit maakte het park deel uit van het koninklijk paleis, maar nu is het open voor publiek en kun je er genieten van de weelderige rozenstruiken en de gigantische palmbomen.

Place Seffarine
Dit is één van de oudste pleinen van de stad en het is vooral bekend vanwege de winkeltjes vol handgemaakte koperwaren. Er wordt nog heel wat afgehamerd en als je eens wil zien hoe die prachtige fonteintjes en handgemaakte wasbakken uit je riad worden gemaakt, dan is dit er de plak voor. Een goede plek om alles te aanschouwen is Cremerie la Place in één van de hoeken van het plein.

Goedkope stadswandeling Fez
Een stedentrip Fez hoeft helemaal niet duur te zijn, de meeste bezienswaardigheden zijn gratis. Helaas (of eigenlijk juist niet) kun je in de Medina hopeloos keer op keer verdwalen. Een privé gids is wat mij betreft een aanrader om de Medina goed te leren kennen en de belangrijkste bezienswaardigheden niet mis te lopen. Maar mocht je een privé gids te duur vinden, dan kun je ook mee met een gewone stadswandeling door Fez.

Restaurants Fez

Eten in je riad
Als je logeert in een riad in Fez (en dat raad ik je echt aan!) dan kun je meestal gewoon in je riad eten. Het eten is er vaak van heel goede kwaliteit, je krijgt er voor een goede prijs drie gangen voorgeschoteld. En de meeste riads hebben ook wel wat goede wijn en bier op voorraad. Ik logeerde bij riad Lune et Soleil waar ik de beste tajine in Marokko at en waar het ontbijt om te watertanden was. Sommige restaurants die bij riads horen, zijn trouwens ook te bezoeken als je er niet logeert.

Café Clock
Als er één restaurant is waar je tijdens je stedentrip Fez keer op keer terecht kunt en wil komen, dan is het Café Clock wel. Allereerst is Café Clock gewoon lekker gemakkelijk te vinden, want het ligt vlakbij de grote toegangspoort van de Medina. Dan heeft het café ook nog eens een ontzettend uitgebreide en leuke menukaart, waarop je traditionele Marokkaanse gerechten vindt, maar vooral westerse hapjes met en Marokkaanse twist. De gazpacho met avocado broodjes en verschillende mezzes zijn lekker. Als je wat meer durft, bestel je gewoon de kameelburger. Café Clock is ook dé plek om een Marokkaanse kookworkshop te volgen tijdens je stedentrip Fez.

Fez Café (Le Jardin Des Biehn)
Eigenlijk was ik op zoek naar een ander restaurant, maar zoals dat gaat in Fez verdwaalde ik in de Medina en kwam ik uiteindelijk hier uit. En dat bleek een behoorlijk leuk toeval, want wat heeft Fez Café een prachtige tuin. De perfecte plek om te eten. Er staat niet alleen Marokkaanse kost op het menu, wat ook wel eens fijn is. Ik at hier lekker vis, met rijst en een flinke salade. Ook de wijnkaart was dik in orde.

L’Amandier
Dit heerlijk modern aangeklede restaurant hoort bij Palais Faraj Suites & Spa en biedt een schitterend uitzicht over de leerlooierijen van Fez. Zorg dat je zo rond zonsondergang een tafeltje bemachtigt, dan is het uitzicht over de stad pas echt mooi. Er staan mooie tajines, cous cous en fijne wijnen op de kaart.

The ruined garden
Wat ik misschien wel het leukste vond tijdens mijn stedentrip Fez waren de schitterende verborgen binnentuinen waar je zo eens per ongeluk verzeild kon raken. En The Ruined Garden, die bij Riad Idrissy hoort, is er zo één. Wat een schoonheid. De gerechten zijn onmiskenbaar Marokkaans, maar hebben wel een wat meer Mediterrane twist. Als het koud is, kun je in het knusse restaurant plaatsnemen. Maar stiekem is het veel leuker om buiten te eten, naast de fontein tussen de bontgekleurde vogeltjes.

Made in M
Een ontdekkingsreis door de Medina is best een aanslag op al je zintuigen (hoe mooi en indrukwekkend het ook is), dus een pauze weg van de drukte is soms echt noodzakelijk. En Made in M is er de perfecte plek voor, wat een oase. Het interieur is er zalig modern en westers, de taartjes zijn er fantastisch en je kunt er meteen heel mooi handgemaakte tassen en accessoires kopen (heel prettig als je even geen zin hebt in handjeklap).

El Jamaï
Dit riante vijfsterrenhotel ligt aan de noordkant van Fez en als je hier wilt logeren, moet je flink de portemonnee trekken. Maar gelukkig heeft El Jamaï ook gewoon een fijne bar, met terras, waar je wat kunt drinken. Een aanrader, want je hebt hier een geweldig uitzicht over de Medina, terwijl je bent omringd door pure luxe en de mooiste planten en bloemen.

Hotels in Fez

Lune et Soleil
Een stedentrip Fez is eigenlijk niet compleet als je niet in een riad logeert. Riads zijn oude stadspaleizen en hebben nog prachtige authentieke details, zoals mozaïek, lommerrijke binnentuinen en kleurrijk textiel. Logeren in een riad ijkt misschien heel duur (en er zijn heel luxe, dure riads bij), maar er zijn ook goed betaalbare en leuke riads in Fez te vinden. Ik logeerde bij Lune et Soleil aan de rand van de Medina en had er een heerlijke tijd. De binnentuin was een oase van rust, waar ik ’s ochtends heerlijk heb ontbeten en twee keer ’s avonds overheerlijk heb gegeten. De kamer was comfortabel en modern, maar wel voorzien van prachtige traditionele lampen, tegeltjes en kussens.

Riad Yamanda
Dit is zo’n voorbeeld van een riad in Fez die waanzinnig mooi is, maar wel heel goed te betalen. Riad Yamanda heeft gigantische kamers, die schitterend zijn ingericht. Vooral de traditioneel betegelde vloeren zijn prachtig. De meeste kamers hebben ook een zithoek. Er is een heel mooie binnenplaats waar je lekker kunt eten en vanaf het dakterras heb je een waanzinnig uitzicht over de stad.

Riad Idrissy
Deze riad heeft alles wat je van een fijne Riad in Fez mag verwachten: prachtige mozaïeken, tapijten, betegelde vloeren en comfortabele fijne kamers. Enorm pluspunt is het goede restaurant dat bij deze riad hoort: The ruines garden. Hiervoor komen vele bezoekers, die helemaal niet in de riad logeren, speciaal naartoe. Het eten is er heerlijk. Dus als je hier logeert, sla je twee vliegen in één klap.

Dar Tahrya
Dat een leuke riad in Fez niet duur hoeft te zijn, bewijst Dar Tahrya wel. Het is een leuke riad, middenin de Medina en wordt gerund door vriendelijke mensen. De kamers zijn fijn, kleurrijk en comfortabel. Er zijn kamers beschikbaar van twee tot en met zes personen: handig als je een stedentrip Fez met vrienden of de kinderen wil maken.

Artikelen over Fez

Lees meer over Marokko

Alle tips over Marrakech

Uitwaaien in Essaouira

Essaouira is een wat onbekend stadje aan de Marokkaanse kust. Omdat het er altijd flink waait is het wat minder geschikt voor een strandvakantie, maar wel helemaal top voor windsurfers. Maar ik vind Essaouira vooral heel fijn vanwege de bijzonder relaxte sfeer van het stadje. Het is heel leuk om een dag of twee in Essaouira te blijven en lekker te relaxen, bijvoorbeeld in riad Casa Lila. Heb je niet veel tijd, dan is een dagtrip Essaouira vanuit Marrakech een goed idee.

Ait Ben Haddou en het Atlasgebergte

Als je Marokko wat beter wilt leren kennen, kan ik je een bezoek aan Ait Ben Haddou en het Atlasgebergte van harte aanbevelen. Een schitterend deel van Marokko. Je rijdt door kloven, ziet vruchtbare vlaktes, bezoekt watervallen en eeuwenoude kasbahs.

Reis langs de Koningssteden in Marokko

Fez is één van de koningssteden in Marokko en net als de andere drie, Rabat, Meknes en Marrakech, betoverend en interessant. Het is heel erg leuk om een rondreis langs de koningssteden in Marokko te maken. Je kunt natuurlijk zelf een huurauto regelen en langs de vier steden reizen. Autorijden in Marokko is eigenlijk heel relaxt. Alleen in de steden kan het druk zijn, maar daarbuiten kun je op je gemakje rond kachelen en genieten van het waanzinnige Marokkaanse landschap. Liever niet alles zelf regelen? Geen punt, want je kunt ook voor een goede prijs een kant-en-klare rondreis langs de Koningssteden in Marokko boeken.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer