door Esther
Stedentrip Trier: bekijk alle tips over Trier | Mooistestedentrips.nl

Trier is de oudste stad van Duitsland en prachtig gelegen tussen de wijnvelden aan de rivier de Moezel. Je kunt niet alleen urenlang de Romeinse overblijfselen, de mooie historische gebouwen en de gezellige pleintjes ontdekken, maar ook heerlijk wandelen en fietsen langs de rivier. Doe inspiratie op voor een stedentrip Trier.

Stedentrip Trier, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Trier, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl
Bezienswaardigheden in Trier: de Dom | Mooistestedentrips.nl Bezienswaardigheden in Trier: de Dom | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Trier, Dom van Trier | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Trier, Dom van Trier | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Trier, Porta Nigra Trier | Mooistestedetrips.nl Stedentrip Trier, Porta Nigra Trier | Mooistestedetrips.nl
Stedentrip Trier, bezienswaardigheden Trier | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Trier, bezienswaardigheden Trier | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Trier: alle tips over een stedentrip Trier | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Trier: alle tips over een stedentrip Trier | Mooistestedentrips.nl
Gratis en goedkoop in Trier: Mariazuil | Mooistestedentrips.nl Gratis en goedkoop in Trier: Mariazuil | Mooistestedentrips.nl
Bezienswaardigheden Trier: wandelen langs de Moezel | Mooistestedentrips.nl Bezienswaardigheden Trier: wandelen langs de Moezel | Mooistestedentrips.nl

Beste reistijd Trier

Een weekendje of stedentrip Trier kan altijd wel. In de winter kun je de kerstmarkten bezoeken, maar in de zomer is het ook goed toeven in Trier. Het is er vaak lekker warm: ideaal om op een terrasje te zitten en langs de Moezel te wandelen of fietsen. De beste reistijd voor Trier is mei tot en met september. Bekijk het weer in Trier. Houd er rekening mee dat de musea in Trier op maandag gesloten zijn.

Stedentrip Trier plannen

Stedentrip Trier: alles zelf regelen
Trier is niet zo ver weg en daarom is het ook goed te doen om een stedentrip Trier zelf te regelen, het is heel gemakkelijk. Je kunt eenvoudig met de trein naar Trier. Je kunt ook met de auto. Het is redelijk duur om in het centrum te parkeren, dus dan is het misschien gemakkelijker om een hotel te kiezen met een parkeerplaats erbij. Er zijn veel leuke hotels in Trier. Een echte topper is het Ibis Styles dat is gevestigd in het historische oude postkantoor van de stad. Een prachtige plek op een toplocatie en de kamers zijn dik in orde.

Naar de kerstmarkt in Trier
Als er één ding is dat ze in Trier goed kunnen, dan is het wel kerstmarkten organiseren. De kerstmarkt in Trier is ontzettend populair en dat is helemaal terecht, het is er in de periode voor kerst reuze gezellig. je kunt heel gemakkelijk naar de kerstmarkt in Trier, je pakt dan ook meteen de kerstmarkt in Metz en Valkenburg mee.

Trein naar Trier

Je kunt heel gemakkelijk met de trein naar Trier. Je reist vanuit Nederland via Brussel en Luxemburg Stad, via Maastricht en Luik, of via Keulen en Koblenz. Het station ligt in het centrum van de stad. Als je zo’n 3 maanden van te voren boekt, vind je de goedkoopste treinkaartjes naar Trier.

Met de auto naar Trier

Natuurlijk kun je ook met de auto naar Trier. Houdt er wel rekening mee dat winterbanden ’s winters verplicht zijn in Duitsland. Parkeren is nog niet zo gemakkelijk in Trier. Je kunt je auto kwijt op een paar parkeerplaatsen in de stad, maar dat is niet heel goedkoop. Wil je een stedentrip Trier met de auto maken, dan is het aan te raden om een hotel te kiezen met een parkeerplaats erbij.

Openbaar vervoer in Trier

Je kunt alle bezienswaardigheden het beste te voer bekijken, alles is goed te belopen. Mocht je toch met de bus willen rijden, dan zul je weinig problemen ondervinden. De bussen zijn netjes en rijden op tijd. Bekijk de dienstregeling en de tarieven. Heb je niet veel tijd, dan is het echt een aanrader om een kaartje voor de hop on hop off bus te kopen, die je heel gemakkelijk en snel langs alle bezienswaardigheden in Trier brengt.

Bezienswaardigheden Trier

Romeinse overblijfselen

Porta Nigra
Je kunt geen stedentrip Trier maken, zonder de Porta Nigra te hebben gezien. Het is één van de meest belangrijke en opvallende bezienswaardigheden in de stad. De Porta Nigra was één van de vier toegangspoorten tot de stad en werd door de Romeinen in de tweede eeuw gebouwd. Er kwam geen cement aan te pas: gewoon enorme zandstenen blokken op elkaar, bij elkaar gehouden door klemmen. Die laatste zitten er al lang niet meer op, des te bijzonderder dat deze Romeinse poort nog overeind staat. Door oorlogen is het zandsteen zwart geworden, waaraan Porta Nigra haar naam dankt. In de 11de eeuw werd de toegangspoort omgetoverd tot kerk en ook daarvan zijn nog sporen te vinden in de Porta Nigra.

Kaiserthermen
Deze bijzondere Romeinse overblijfselen moet je wat mij betreft echt hebben bezocht tijdens een stedentrip Trier. Het werd gebouwd in de tijd van de Romeinse keizer Constantijn, maar werd door de keizer nooit als badhuis gebruikt. Eeuwenlang deed het dienst als verdedigingswerk. Het is leuk om het grote complex te bezoeken en door de ondergrondse gangen te lopen.

Amfitheater
Verwacht van het Afitheater in Trier geen grootse archeologische bezienswaardigheid, zoals de arena in Verona of het Colosseum in Rome. Het Amfitheater in Trier is groots en bood ooit plaats aan 20.000 mensen, die er vanaf de eerste eeuw naar gevechten tussen gladiatoren en dieren, zoals beren en wolven, kwamen kijken. Maar na de val van het Romeinse rijk raakten de gevechten uit zwang en werd het theater gebruikt als opslagplaats. Langzamerhand werd het amfitheater weer overwoekerd en zo ligt het er nu bij. Hele vredig en ontzettend mooi.

Konstantin Basilica
Je kunt niet om de Konstantin Basilica heen als je Trier bezoekt. Het was ooit het gigantische paleis van de Romeinse keizer Constantijn. Later werd het door de Frankische koningen flink verbouwd en nog veel later, na de Franse revolutie, deed het dienst als protestante kerk. En dat is het nu nog steeds. De constructie van gebouw zijn echt bewonderenswaardig. En dankzij de bijzondere akoestiek zijn de orgelconcerten in de Basilica druk bezocht.

Römerbrücke
Je ziet de oudste brug van Trier prachtig over de Moezel liggen. Hij zo’n 1900 jaar geleden gebouwd. Eerst uit hout en later uit basalt uit de Eifel. Deze brug heeft heel wat oorlogen en veldslagen mogen aanschouwen en als je ziet dat er elke dag duizenden auto’s overheen rijden, kun je alleen maar concluderen dat de Römerbrücke de tand des tijd geweldig heeft doorstaan.

Thermen am Viehmarkt
Je kunt de Thermen am Viehmarkt niet missen in Trier, want deze Romeinse opgravingen zijn omgeven door een gigantisch glazen gebouw, waardoor je het complex vanaf buiten kunt bewonderen. Het complex werd in de jaren tachtig blootgelegd, toen er een parkeergarage gebouwd zou worden. Die moest maar ergens anders komen, want naast Romeinse baden werden ook de funderingen van Romeinse huizen gevonden. Heel interessant om even van dichtbij te bekijken.

Barbarathermen
Aan de zuidkant van het centrum vind je de Barbarathermen, het was het grootste badencomplex in de Romeinse tijd. Daar is nu bijna niets meer van te zien, want de meeste opgravingen zijn helemaal overwoekerd. Het complex is gratis te bezoeken, dus loop er toch even overheen. Je komt er bijvoorbeeld achter dat er ooit maar liefst twee enorme verwarmde binnenbaden waren, waar de Romeinen baantjes trokken. Dat was zelfs in die tijd revolutionair.

Kerken in Trier

Dom van Trier en de Liebfraukirche
De kathedraal van Trier en de aangrenzende Liefbraukirche vormen één geheel en zijn gebouwd op de resten van twee paleizen die de Romeinse Keizer Constantijn liet bouwen ter ere van zijn moeder Helena. Zo’n twee eeuwen na de val van het Romeinse rijk werd de Dom gebouwd, in Romaanse stijl en in de 13de eeuw volgde de Liebfraukirche in gotische stijl. Sterker nog, het is de oudste gotische kerk van Duitsland. In de kerk kun je nog Romeinse resten bewonderen, maar ook de veel nieuwere glas-in-lood ramen en crypten zijn de moeite waard. Ik vind de rustgevende kloostertuinen echt heel mooi.

St. Gangolf Kirche
De torenspits van deze kerk zie je duidelijk liggen vanaf de Hauptmarkt, maar verder blijft de kerk een beetje verborgen. Ga toch maar op zoek naar de ingang, want deze lichte kerk is echt een plaatje. De fundamenten van de kerk stammen uit de 14de en 15de eeuw, maar later zijn er nog veel barokke elementen aan toegevoegd. De St. Gangolf Kirche staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Musea in Trier

Karl Marx huis
In dit simpele patriciërshuis kwam Karl Marx ter wereld. Niet lang na zijn geboorte verhuisde zijn familie naar de Simeonstraße, dichter bij de Porta Nigra. Tegenwoordig is het huis een museum en echt een must-see tijdens je stedentrip Trier. Je leert er alles over het leven van Marx, zijn ideologie en wat er uiteindelijk met zijn nalatenschap is gebeurd. Ook leuk: er zijn op de hoek van het museum zelfs Karl Marx verkeerslichten neergezet.

Rheinisches Landesmuseum
Met vierduizend vierkante meter expositieruimte hoort de collectie in het Rheinisches Landesmuseum in Trier tot één van de meest belangrijke archeologische musea in Duitsland. Alles wat je in het museum ziet is in Trier of omgeving en dat is nogal wat. Er liggen bijzondere Keltische, Romeinse en Middeleeuwse vondsten. Vooral de gigantische Romeinse mozaïeken vloeren, die nog helemaal in takt zijn, vond ik erg indrukwekkend. Trek een uur of twee uit om alles goed in je op te nemen.

Museum Simeonstift Trier
In dit museum kun je kunst- en cultuurhistorische collecties van Trier zien. Het stadsmodel geeft aan hoe de stad er zo rond 1800 uitzag. Je kunt hier ook het originele marktkruis zien en bijzondere schilderijen. Daarnaast zijn er wisselende exposities.

Vereinigte Hospitien
Wil je wijn proeven in Trier? Ga mee met een rondleiding door de oudste wijnkelders van Trier. Deze stammen namelijk uit de tijd van de Romeinen en zijn dus nog steeds te bezoeken. Heel indrukwekkend. Tijdens de rondleiding kom je alles te weten over de oprichting van de Hospitien, de wijnbouw rond de Moezel en het gebruik van verschillende druiven. En je proeft meteen twee glazen Riesling.

Gratis bezienswaardigheden Trier

Hauptmarkt
Het grote plein van Trier staat ’s zomers boordevol terrasjes en is ’s winters het toneel van de kerstmarkt. Het plein is in ieder geval kleurrijk en altijd gezellig, omringd door prachtige kleurrijke huizen uit de Middeleeuwen en Renaissance. het rode huis is een plaatje. De fontein in het midden van het plein stamt uit 1595. Op alle dagen behalve zondagen kun je fijn inkopen op het plein doen bij één van de vele kraampjes.

Mariazuil
Als je vanuit de Altstadt naar de Moezel wandelt, kun je de rivier oversteken en aan de overkant de heuvel beklimmen naar de enorme Mariazuil. Vanaf de voet van het enorme beeld heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Weinkulturpfad
Zeg je Trier, dan zeg je wijn. Trier is niet alleen de oudste stad van Duitsland, maar ook de oudste wijnstreek van het land. Heb je het Amfitheater bezocht, dan kun je meteen aanhaken op het Weinkulturpfad. Dit is 1,6 kolometer lang en terwijl je kunt genieten van prachtig uitzicht over de velden leer je via de informatieborden alles over wijnbouw rondom Trier.

Budgettips Trier

Trier Card
Maak je een stedentrip Trier van een paar dagen? En wil je lekker veel doen? Dan is de Trier Card handig om bij de tourist info, naast de Porta Nigra, op te halen. De Trier Card is drie dagen geldig en met deze kaart je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer in de stad en gratis of met korting naar de meeste bezienswaardigheden in Trier. Je kunt een kaart voor één persoon kopen of voor het hele gezin.

Antiken Card Trier
Ik ging tijdens mijn stedentrip Trier met de Antiken Card Trier op stap en dat beviel prima. Deze kortingskaart kost een paar euro, is lang geldig en je kunt er alle Romeinse bezienswaardigheden in de stad mee bekijken. Bijvoorbeeld de Porta Nigra, Kaiserthermen en het Rheinisches Landesmuseum. Ik vind het een aanrader. Je kunt deze kaart kopen bij de tourist information, naast Porta Nigra.

Trier en omgeving

Luxemburg Stad

Trier en Luxemburg liggen erg dicht bij elkaar. Vanuit Trier ben je namelijk binnen 20 minuten in Luxemburg en met de trein binnen een uurtje in Luxemburg Stad. Die laatste is echt een aanrader als dagtrip vanuit Trier. Luxemburg Stad is een schitterende historische stad met indrukwekkende kazematten, goede musea en geweldige restaurantjes om even wat te lunchen. Bekijk al mijn tips over een stedentrip Luxemburg.

Koblenz

Koblenz ligt op iets meer dan een uur rijden van Trier en is een schitterende stad. Koblenz ligt op de plek waar de Moezel en de Rijn samenkomen en ligt tussen glooiende bergen bespikkeld met wijngaarden en kastelen in, echt een aanrader om een dagje te bezoeken. Je kunt heerlijk wandelen in de Altstadt, maar ook met de kabelbaan de Rijn oversteken om de oude vesting te bezoeken. Aan het water vind je een aantal leuke restaurants. Ik heb alle bezienswaardigheden Koblenz overzichtelijk op een rijtje gezet.

Cochem

Aan de Moezel ligt het romantische stadje Cochem. De belangrijkste bezienswaardigheid zie je al van verre liggen: het kasteel Reischburg. Met een mooie wandeling kun je er komen. Elk half uur kun je mee met een rondleiding. Maar ook het marktplein, de vakwerkhuisjes en de verschillende pleinen in het centrum zijn prachtig. Je kunt lekker eten en drinken op de vele pleinen of met uitzicht op de Moezel. Je bent er vanuit Trier binnen een half uur met de Trein.

Eten en drinken in Trier

Weinstube Kesselstatt
Dit restaurant is gelegen in een prachtig oud pand en op het terras zit je tussen en onder de wijnranken. Een geweldige plek om tijdens je stedentrip Trier te bezoeken. Je loopt naar de bar waar je allerlei lekkere regionale specialiteiten kunt bestellen. Je kunt er een glas wijn van eigen wijngaard bij bestellen. Een aanrader. De sfeer op het terras is top, maar ook binnen is het heel knus.

Weinisnnig
Je kunt Trier natuurlijk niet verlaten zonder dat je eens uitgebreid wijn hebt geproefd. Weinsinnig is een ontzettend leuke wijnbar waar je de lekkerste wijnen uit Trier en de omgeving proeft, maar je kunt ook aanschuiven en wat te eten bestellen. Ze maken namelijk heel fijne flammkuchen.

Weinstand
Even snel wat drinken op de Hauptmarkt en genieten van alle pracht en praal om je heen is het leukst met een glas wijn in je hand. Je bestelt heel snel en gemakkelijk en goed glas lokale wijn bij de stad midden op de Hauptmarkt. Veel lokale bewoners komen hier graag langs om even gauw iets te drinken en bij te kletsen. Het is echt een leuke plek.

Zuppa
Niet veel tijd, maar toch zin in een goede lunch. Schuif dan gewoon aan bij Zuppa. Je kunt elke dag kiezen uit 5 verschillende soepen, waarvan 2 vegetarische opties. Je krijgt een lekkere kom vol, met een broodje erbij. Het menu wordt dagelijks aangepast.

Løtt Café
De dag op je gemak beginnen, lekker lunchen of gewoon borrelen na een lange dag bezienswaardigheden in Trier ontdekken. Løtt Café is een heerlijk café, aan de Neustraße. Er wordt ontzettend goede koffie geschonken en ook de lunchgerechten zijn heel fijn.

Cupcake Kitchen im Posthof
In de binnentuin van het oude postkantoor, in het hartje van Trier, vind je een verzameling leuke cafés en restaurantjes. En de Cupcake Kitchen is er één van. Het is de perfecte plek om neer te ploffen als je aan een welverdiende pauze toe bent. Bestel een kop thee, koffie of een koel glas sekt met één van de versgebakken cupcakes erbij. Er zijn dagelijks weer andere smaken te krijgen.

Hygge
Op je gemakje opstarten ’s ochtends, genieten van een goed ontbijt of stijlvolle lunch? Hygge is echt één van de leukste adresjes van dit moment in Trier. Je bestelt er ’s ochtends yoghurt met fruit, of lekkere pannenkoeken. ’s Middags staan er prachtige gerechtjes op de lunchkaart. Je kunt er ook regelmatig genieten van live muziek.

Croatia
Wil je aan de oevers van de Moezel wat drinken op het terras, dan kun je met een gerust hart op het terras van Croatia neerploffen. Dit Kroatische restaurant heeft een fijne kaart met specialiteiten uit Kroatië, maar je kunt er ook goede steaks en pizza’s bestellen.

Zum Domstein
Lekker eten op één van de leukste plekken van Trier: tegenover de Dom. Hier moet je wat mij betreft tijdens je stedentrip Trier zeker eens heen. Je kunt het Romeinse menu bestellen om je helemaal in te leven in de geschiedenis van de stad, maar gewoon eerlijke en lekkere Duitse kost bestellen kan ook.

Louisiana
De Kornmarkt is één van de gezelligste pleinen van Trier en er zijn ontzettend veel leuke restaurantjes en terrasjes om uit te kiezen. Bij Louisiana eet je Amerikaanse gerechten, zoals burgers en steaks in echte diner stijl. Bestel er wel gewoon een glas lokale wijn bij.

Hotels in Trier

Best Western Hotel Trier
Ben je op zoek naar een leuk hotel in Trier? Dan is dit hotel heel erg leuk. Het ligt vlakbij de Römerbrücke en je wandelt in een kwartier naar alle  bezienswaardigheden in de Altstadt. De hotelkamers zijn netjes en fris ingericht. Beneden in het hotel kun je in de super gezellige bar ’s avonds prima terecht voor een drankje.

Ibis styles Trier
Een geweldige budgetoptie als je een paar dagen naar Trier gaat. Het hotel ligt op een schitterende locatie, het is namelijk gevestigd in het oude historische postkantoor van Trier middenin het centrum. Het pand heeft nog allerlei mooie oude elementen, maar de kamers zijn superstrak en nieuw, de badkamers hebben een inloopdouche. Ze verwijzen met designelementen naar het Romeinse verleden van de stad. ’s Ochtends kun je er heel fijn uitgebreid ontbijten en vervolgens de stad verkennen.

Casa Chiara
Ga je met de auto naar Treier? En wil je niet te ver van het centrum logeren en je auto gratis kunnen parkeren? Dan is Casa Chiara echt een topkeuze. Het hotel heeft nette en schone kamers op nog geen twee minuten wandelen van de Porta Nigra. ’s Ochtends staat er een prima ontbijt op je te wachten. Het hotel heeft een eigen parkeerplaats, met zo’n acht plaatsen tot de beschikking van gasten.

FourSide Hotel
Mooie hotelkamers voor een heel goede prijs. Het FourSide hotel is wat dat betreft echt een aanrader. Er zijn zowel hotelkamers als appartementen verkrijgbaar. Handig als je met vrienden of het hele gezin een stedentrip Trier maakt. Het hotel heeft ook een eigen parkeerplaats.

Hotel Ante Porta
Op zo’n vijf minuten wandelen van de beroemde Porta Nigra vind je dit ontzettend nette hotel. Het heeft grote en heel comfortabele kamers voor een heel goede prijs. Ga je met kinderen naar Trier? Geen probleem, want dit hotel heeft heel fijne familiekamers. Je kunt ook parkeren bij het hotel. ’s Ochtends staat er een heel fijn ontbijt voor je klaar.

Artikelen over Trier

Bekijk alle stedentrips Duitsland

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer