Mini-break in Nederland: Den Bosch

door Esther

Den Bosch is de trotse hoofdstad van Brabant, en terecht. Want met de majestueuze Sint Janskerk, de stadsmuren, het handjevol aan topmusea en de dromerige grachtjes kun je uren door de stad dwalen. Tel daar de tientallen gezellige en goede restaurants en de mooie winkels bij op en je hebt een perfect weekendje Den Bosch. Bekijk alle tips voor een weekend of dagje Den Bosch.

Net zoals veel steden ontstond Den Bosch vanwege de ligging: een samenstromen van riviertjes wat goed was voor de handel. Zo rond de 12de eeuw was de stad een bloeiend handelscentrum en werd het ook een steeds belangrijker religieus centrum. Tegen de tijd dat de tachtigjarige oorlog uitbrak was maar liefst 1 op de 20 Bosschenaren ofwel priester of non. Ook de beroemdste inwoner, Jheronimus Bosch, beleefde zijn bloeitijd in deze periode.

Festivals van de hertogen

Tegenwoordig is Den Bosch nog steeds het bruisend epicentrum van Brabant en weten we de stad te vinden tijdens de vele festivals, en natuurlijk carnaval als de stad is omgedoopt tot Oeteldonk. Zo kun je in juni genieten van jazzfestival Jazz in Duketown en ’s zomers kun je er bijvoorbeeld naar verschillende food festivals en theaterfestival Boulevard. De festivals zijn een perfect excuus voor een weekendje Den Bosch of een dagje Den Bosch.

Weekendje Den Bosch: de leukste adresjes | Mooistestedentrips.nl

Dagje of weekendje Den Bosch: de leukste adresjes | Mooistestedentrips.nl

In de voetsporen van Jheronimus Bosch

De bekendste inwoner van Den Bosch is waarschijnlijk wel Jheronimus Bosch. In 2016 werd zijn 500ste sterfdag gevierd met een uitgebreid Jheronimus Bosch jaar, met allerlei festiviteiten. Ook waren bijna alle originele werken van de schilder naar de stad gehaald, om deze eens in hun volle glorie te kunnen bewonderen. De schilder gebruikte de stad meer dan eens in zijn schilderijen. Hij was bijvoorbeeld getuige van de grote brand in de stad 1463 waarbij een groot deel van Den Bosch afbrandde en in de werken van Bosch zie je regelmatig een stad in vuur en vlam staan.

Wil je het Den Bosch uit die tijd nog een beetje leren kennen, dan moet je tijdens een dagje Den Bosch beslist mee met een rondvaart op de Binnendieze. Dit grachtenstelsel loopt achter de huizen van de stad door en deed vroeger dienst als riool en handelsweg. In de jaren ’70 en ’80 is het helemaal gerenoveerd en leer je, letterlijk, de achterkant van de stad kennen. Ga je mee met de Hemel- en hellevaart dan kom je alles te weten over Jheronimus Bosch, ontmoet je een paar van zijn duistere schepsels onderweg en stap je uit bij het Jheronimus Bosch Art Centre, waar je levensechte replica’s van de meester kunt zien en bovenin de toren van een prachtig uitzicht over de stad kunt genieten.

Wat te doen in Den Bosch: rondvaart Den Bosch | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden: Jheronimus Bosch Art Centre | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden: Jheronimus Bosch Art Centre | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Den Bosch: Sint Janskathedraal | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Den Bosch: Sint Janskathedraal | Mooistestedentrips.nl

Brabantse kunst

Vanaf het Art Centre kun je meteen koers zetten naar die andere grote trekpleister: de Sint Janskathedraal. Misschien wel de mooiste kathedraal van Nederland en een must-see tijdens een weekendje Den Bosch. Hij werd tussen 1300 en 1550 opgetrokken en de plafondschilderingen en glas-in-loodramen zijn subliem. Nog geen genoeg gekregen van al die cultuur? Dan is het Noordbrabants Museum een goed idee. Hier kun je Brabantse kunst vanaf 1500 bekijken, waaronder een werk van Van Gogh, en leuke tijdelijke exposities (over de 80’s bijvoorbeeld!). Ben je meer van moderne kunst, dan kun je je hart ophalen in het Stedelijk museum.

Lunchen en shoppen in de Vughterstraat en Snellestraat

Tijdens een weekendje Den Bosch hoef je nooit lang te zoeken naar een leuke plek voor de lunch. Eén van mijn favoriete lunchstekken in Den Bosch is Eetbar DIT in de Snellestraat. Je kunt er terecht voor lunch, borrel en diner. Er staan allerlei lekkere craft beers op de kaart. Bij lekker weer is het goed toeven op het terras, maar binnen is het ook gezellig. Daarna kun je bij de buren van Vintage Room even binnen voor de leukste vintage spullen, zoals woondecoratie en speelgoed. Vooral liefhebbers van vintage LEGO vinden dit een Walhalla.

Bij OAK kun je terecht voor heel mooie dameskleding en accessoires. Even verderop wandel je de Vughterstraat in en daar struikel je werkelijk over de mooie pandjes en leuke winkels. Wat mij betreft mag je in ieder geval Koekwaus niet missen, met leuke mode, accessoires, sieraden, maar ook mooie planten. Die kun je ook vinden bij Daily Poetry in dezelfde straat, bovenop ontzettend fijne dameskleding van leuke merken.

Winkelen in Den Bosch: Koekwaus, bekijk alle leuke adresjes | Mooistestedentrips.nl

Winkelen in Den Bosch: Koekwaus, bekijk alle leuke adresjes | Mooistestedentrips.nl

Steak eten en stappen in een oude fabriek

’s Avonds is het maar moeilijk kiezen in Den Bosch, want er zijn zo veel leuke restaurants om uit eten te gaan. Ik krijg voor een weekendje Den Bosch Kaserne en m’Eat aangeraden, maar besloot een tafeltje bij Sitio te reserveren, in de gezellige Korenburgstraat. Het restaurant staat bekend om de goede pasta’s en stukken vlees. Ik bestel ceviche als voorgerecht en ‘surf en turf’ als hoofdgerecht en dit is echt ontzettend lekker. De aardige bediening, leuke inrichting van het restaurant en levendige terras maken het af.

Voor een borrel kun je in de buurt blijven, zo heeft Nom Nom een leuk terras, maar als je tijdens je weekendje Den Bosch nog wat bijzonders wilt doen wandel je naar de Verkadefabriek, aan de rand van het centrum. Deze oude koekjesfabriek is nu de culturele hotspot van Den Bosch met een leuk café, restaurant en bioscoop. Daarnaast zijn er regelmatig evenementen. Houd ook de agenda van Tramkade in de gaten, want in deze oude tramremise vinden vaak leuke feesten en concerten plaats.

Uit eten in Den Bosch, Sitio: bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Uit eten in Den Bosch, Sitio: bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Uit eten en borrelen in Den Bosch: Verkadefabriek | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Den Bosch? Logeren bij Little Duke

Een leuk betaalbaar hotel vinden in Den Bosch is nog niet zo gemakkelijk, maar er is me verzekerd dat Little Duke de goedkoopste optie binnen de ring is. En na even zoeken en prijs vergelijken, blijkt dat ook zo te zijn. Je logeert er al in een tweepersoonskamer vanaf €56. Het hotel zit schuin tegenover het station, ideaal. Inchecken bij Little Duke is bijzonder. 24 uur voor je verblijf krijg je een code om de deur te openen en daarna check je jezelf in. Dat klinkt misschien wat kil, maar niets is minder waar.

Je komt namelijk binnen in een huiselijke, warme hal, alsof je voor het eerst bij iemand thuis komt. Het hotel is gevestigd in een pand uit de 19de eeuw en aan de muur hangen mooie zwart-wit foto’s die het pand laten zien door de jaren heen. Vlak voor de trap staat een enorm houten paard, en daar check je dus in. Een eitje, werkelijk: naam invoeren, uitcheck datum bevestigen, sleutelkaart activeren en klaar ben je. De hotelkamers zijn eenvoudig, maar wel slim ingericht, met kleine designdetails, zoals leuke lampen en een SMEG koelkastje. Wij beschikken over een kamer met balkon. Het bed is van uitmuntende kwaliteit en ik slaap dan ook prima.

Leuk hotel in Den Bosch: Little Duke | Mooistestedentrips.nl

Leuk hotel in Den Bosch: Little Duke | Mooistestedentrips.nl

Leuk hotel in Den Bosch: Little Duke | Mooistestedentrips.nl

Leuk hotel in Den Bosch: Little Duke | Mooistestedentrips.nl

Ontbijten en koffie drinken in Den Bosch: Coffeelab | Mooistestedentrips.nl

Ontbijten in stijl: Coffeelab

’s Ochtends moet je wel even de deur uit voor een kop koffie en je ontbijt, maar daar is aan gedacht. Schuin onder Little Duke bevindt zich namelijk Coffeelab. Hier kun je je tas stallen als je na het uitchecken de stad in wil, maar je moet er in ieder geval even aanschuiven voor een goede kop koffie, enorme tas thee en een goed ontbijt. Ook voor een dagje Den Bosch is Coffeelab een leuke hotspot, je loopt er vanaf het station binnen een minuut naartoe. Voor mijn ontbijt ga ik voor de wentelteefjes met blauwe bessen. Het was dat ik daarvan zo vol zat, anders had ik er zonder pardon nog een stuk huisgemaakte taart bij gepropt. Die zag er namelijk maar wat aanlokkelijk uit en deed de Bossche bollen van Jan de Groot aan de overkant zo goed als vergeten.

Dagje of weekendje Den Bosch? Doen!

  • Heb je wel zin in een dagje Den Bosch en wil je iets leuks doen? Stap op de fiets. Tijdens deze fietstocht zie je de highlights van de stad, maar ook heerlijke groene plekken.
  • Bekijk je de stad liever van het water en wil je niet met een rondvaart mee? Dan kun je een sloepje huren. Perfect om de schattige waterwegen in en rond Den Bosch te bekijken.
  • Ik noemde ze al even, de Bosschebollen van Jan de Groot. Als Brabantse vind ik een echte Bosschebol een groot goed, dus ga er één proeven. Jan de Groot vind je vlakbij het station.
  • Op een minuutje of vijf lopen vanaf het station vind je BUURT, zoals de naam al doet vermoeden een echte leuke buurtkroeg. Het is er de hele dag door gezellig. Ik heb er in de buurt gewerkt en kwam er graag voor de lunch en een borrel aan het einde van de middag.

Bewaar op Pinterest!

Weekendje Den Bosch: alle tips voor een weekendje Den Bosch | Mooistestedentrips.nl

Meer mini-breaks in Nederland

Houd jij ook zo van een stedentrip Nederland? Leuk, ik ook. Gelukkig heb ik al heel wat mooie steden in Nederland kunnen bezoeken. Bekijk ook alle andere leuke Mini-breaks in Nederland.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer