door Esther
Stedentrip Mons België: bezienswaardighede | Mooistestedentrips.nl

Staat een stedentrip Mons, België, al op je lijstje? Goed, Mons (Bergen in het Vlaams) is misschien niet de meest bekende stad van België. Maar toch is Mons in Wallonië het ontdekken waard. De stad heeft een prachtig middeleeuws hart, leuke musea en heel fijne restaurants. Dus wil je een bijzonder weekendje weg? Dan moet je zeker een stedentrip Mons, België, maken.

Belfort van Mons (Bergen), België | Mooistestedentrips.nl Belfort van Mons (Bergen), België | Mooistestedentrips.nl
Mons, België: alle tips | Mooistestedentrips.nl Mons, België: alle tips | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Mons België: bezienswaardighede | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Mons België: bezienswaardighede | Mooistestedentrips.nl
Mons (Bergen) België: bekijk alle tips voor een stedentrip Mons | Mooistestedentrips.nl Mons (Bergen) België: bekijk alle tips voor een stedentrip Mons | Mooistestedentrips.nl
Mons (Bergen), België: Art Nouveau in Maison Losseau | Mooistestedentrips.nl Mons (Bergen), België: Art Nouveau in Maison Losseau | Mooistestedentrips.nl
Mons (Bergen), België: restaurants en cafés | Mooistestedentrips.nl Mons (Bergen), België: restaurants en cafés | Mooistestedentrips.nl
Mons, België: street art Mons, België | Mooistestedentrips.nl Mons, België: street art Mons, België | Mooistestedentrips.nl

Beste reistijd Mons

Sinds Mons, België, in 2015 culturele hoofdstad van Europa was, staat de stad bij wat meer mensen op de kaart. En terecht van Mons (Bergen) is erg leuk. Je kunt eigenlijk altijd wel naar Mons in Wallonië, net zoals je weekendje Ardennen boekt. De derde zondag van juni wordt het Dou Dou festival gehouden en aangezien dat festival op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, loopt heel Mons en omgeving hiervoor uit. Houd daar dus rekening mee met je planning. Bekijk ook het actuele weer in Mons.

Met de trein naar Mons

Je kunt heel gemakkelijk met de trein naar Mons, België. Vanuit Nederland reis je via Brussel of Luik. Vanaf Brussel is het nog zo’n 40 minuten naar Mons. Als je zo’n 3 maanden van te voren boekt, vind je de goedkoopste treintickets naar Mons.

Met de auto naar Mons

Wil je liever met de auto naar Mons, België? Geen probleem natuurlijk. In het centrum van de stad moet je betalen, maar er zijn ook een aantal parkeerterreinen waar je gratis kunt parkeren in Mons. Ze liggen op zo’n 10 minuten wandelen van de Grand Place.

Bezienswaardigheden Mons, België

Mons Card
Als je een stedentrip Mons, België, maakt, is de aanschaf van een Mons Card best handig. Je kunt daarmee gratis naar de meeste bezienswaardigheden en musea in Mons. Daarnaast krijg je veel korting bij allerlei restaurants en winkels. Ook handig: met de Mons Card kun je gratis een fiets ophalen.

Belfort van Mons
Ook het Belfort van Mons is op de UNESCO Werelderfgoedlijst te vinden en de 87-meter hoge toren waakt inderdaad dapper over de stad. Het is de enige Belfort toren in België die in barok-stijl is gebouwd. Met een lift kom je tot zo’n 37 meter hoog, daarna klauter je via smalle trappetjes naar de top. Dat is trouwens wel de moeite waard, want onderweg kom je de vele koperen bellen tegen en het carillon. Boven word je getrakteerd op een schitterend uitzicht op Mons. De tuin rondom het Befort is gratis te bezoeken en biedt ook een mooi panorama.

Collégiale Ste-Waudru
De Ste-Waudru, ofwel de Sint-Waltrudiskerk, is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. De gotsiche kerk uit de 15de eeuw herbergt de relieken van Sint Waltrudis, je ziet ze in een vergulde kist boven het altaar. Daarnaast heeft de kerk de mooiste marmeren beelden, bijzondere altaarstukken, glas-in-loodramen en natuurlijk de vergulde koets waarmee de botten van Sint Waltrudis tijdens het Dou Dou festival door de straat worden gedragen.

Maison Losseau
Als je van Art Nouveau houdt, of gewoon fan bent van bijzondere woonhuizen, dan is een bezoekje aan Maison Losseau een must. Het huis was van Léon Losseau en aan de buitenkant kun je helemaal niet zien dat het zo’n Art Nouveau parel is. Klopt, want het pand zelf stamt uit de 18de eeuw. Pas aan het einde van de 19de eeuw vroeg Losseau aan architect Paul Saintenoy of hij helemaal los wilde gaan in zijn woning. En zo geschiedde. De begane grond van het pand is te bezoeken, je moet slofjes aan om de delicate vloer te beschermen. De deuren, meubels, het plafond van glas-in-lood zijn allemaal prachtig in dezelfde stijl. Op alle details is gelet. Echt een plaatje.

Hôtel de Ville
Je kunt het Hôtel de Ville, het stadhuis, van Mons echt niet missen, zo pontificaal aan de Grand Place. Het is een gotisch bouwwerk uit de 15de eeuw en op de gevel zie je het aapje van Mons. Raak zijn hoofdje aan, dat brengt geluk. Je kunt het stadhuis ook bezoeken. Zo kun je de Commissiezaal en Trouwzaal zien, net als tientallen historische portretten en antieke meubelen.

Le Jardin du Mayeur
De meeste bezienswaardigheden in Mons zijn gewoon gratis te bezoeken. En de tuin van de burgemeester is er zo een. Deze lommerrijke tuin ligt verscholen achter het stadhuis en is een oase van rust.

Street art in Mons
Als je in Mons street art verwacht, zoals in Gent, Mechelen of Oostende, dan kom je een beetje bedrogen uit. Dat gezegd hebbende is street art in Mons veel breder dan alleen graffiti en murals. Je kunt op deze kaart zien welke werken je in de stad kunt bekijken. Er zijn spotprenten, fotografie en woordkunst te zien. En ja, ook een paar bijzondere murals, bijvoorbeeld aan Rue de Nimy en Rue d’Havre.

Musea in Mons

Musée de Doudou
Dit museum staat dus in zijn geheel in het teken van het Dou dou festival, dat jaarlijks op de derde zondag van juni plaatsvindt. Aangezien het festival op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, net als Las Fallas in Valencia bijvoorbeeld, is het wel een museumpje waard. Je krijgt uitleg over de achtergrond van het festival en leert hoe het festival is uitgegroeid tot het enorme volksfeest wat het nu is.

Mons Memorial Museum
Tijdens de twee wereldoorlogen is er in en rond Mons veel gevochten. En daarom is een bezoek aan het Mons Memorial Museum echt de moeite waard. De permanente tentoonstelling heeft de juiste balans tussen militaire geschiedenis, persoonlijke verhalen en brede maatschappelijke thema’s rondom de Grote Oorlog en Tweede Wereldoorlog. Daarnaast leer je er meer over de legende van Engelen van Mons, beschermengelen die Engelse soldaten van een zeker dood zouden hebben gered.

Beaux-Arts Mons
Toen Mons culturele hoofdstad van Europa werd in 2015, ging grondig de bezem door de stad en verrezen er ineens een paar topmusea. Het Beaux-Art Mons (ofwel: BAM) is één van deze musea. Het heeft geen eigen vaste collectie, maar er zijn regelmatig heel bijzondere exposities te bezoeken. Zeker de moeite als je van moderne kunst houdt, zoals het surrealisme.

Mundaneum
Het Mundaneum in Mons, België, heet ook wel ‘Google op papier’ en zodra je bij het bezoekerscentrum binnen wandelt en de duizenden archiefkastjes ziet, weet je dat de bijnaam passend is. Paul Otlet en Henri La Fontaine richtten in 1895 het Mundaneum op met als doel om alle kennis van de wereld te verzamelen en te indexeren. Een wereldcatalogus. Zij brachten kennis samen en classificeerden die volgens een systeem dat zij speciaal ontwikkelden. Zo kon het verzamelde materiaal goed beheerd en snel gevonden worden.

Anciens Abattoirs
Zo’n 15 jaar geleden werd gelukkig besloten om de verzameling oude slachthuizen aan de rand van het centrum te behouden. Nu is het cultureel erfgoed te plek voor tentoonstellingen. In de tuin voor het complex vind je mooie sculpturen. Er is ook een café op het terrein.

Eten en drinken in Mons

L’Impasto
Lunchen in Bons of gewoon zin in goed Italiaans? Op naar L’Impasto, waar je enorme, stomende borden pasta voorgeschoteld krijgt. Smullen. Maar ook gerechten met vlees of vis komen op flinke borden. Aangezien dit restaurant eigenlijk een gelateria is, kun je niet weg voordat je ook een toetje hebt geproefd.

Mel oh Cake
Zoetekauwen moeten beslist naar Mel oh Cake om de huisgemaakte koekjes, taartjes, muffins en cakes te proeven. Elke dag staat er weer wat nieuws voor je klaar. De koekjes gevuld met Nutella zijn populair, maar stiekem zijn de taartjes met lemon curd of de brownies met zoute karamel en cornflakes ook superlekker.

Coco Mango
Voor de lekkerste sappen en (niet zo heel) gezonde smoothies en shakes, moet je echt bij Coco Mango zijn. Want ze maken er echte kunstwerkjes van. ’s Ochtends kun je hier terecht voor een goede breakfast bowl en ’s middags voor één van de vele sandwiches. Het café is bekend vanwege de avocado toast.

Boule de Bleu
Als je zin hebt in een goede salade, dan is Boule de Bleu een geweldige keuze. Er staan namelijk tientallen salades op de kaart. Daarna moet je vooral nog even blijven zitten, want het is maar lastig kiezen uit alle toetjes op de kaart. Maar met één van de ijscoupes zit je altijd goed.

Moma Coffee
Ontbijten, koffie leuten of zin in wat lekkers? Op naar Moma, want dat lijkt half Mons te doen als ze caffeïne nood hebben. Je kunt hier trouwens ook terecht voor lekkere bagels en goede stukken taart. Om ter plekke op te eten, of mee te nemen.

L’Ode à la Bières
Een ode aan het bier. Dat hoort wel een beetje bij een stedentrip België, toch? In Mons loop je even langs deze gespecialiseerde bierwinkel voor een proeverij. De winkel specialiseert zich in kleine, vrij onbekende, bieren uit de regio. Ontzettend leuk om zo veel onbekende Belgische bieren bij elkaar te zien.

L’Envers
’s Avonds is het smullen geblazen bij L’Envers. Zak eerst even lekker onderuit met een aperitief om de kaart te bestuderen. Je kunt heel fijn à la carte eten of kiezen voor één van de menu’s. Wat je ook doet, kies de macarons als nagerecht. Zo lekker.

Mémé Tartine
Wat mij betreft de leukste plek om te lunchen on Mons. Hier weten ze pas hoe ze broodjes goed moeten beleggen. Heerlijk! Het restaurantje is gevestigd in een klein pand en de vrolijke tafeltjes voor de deur, met de bont geblokte tafellakens, lokken je als vanzelf naar binnen. Het is even lastig kiezen, want er zijn tientallen tartines te bestellen. Dit zijn, grofweg, dik gesneden boterhammen die zijn belegd met heel veel lekkers. Meer moet dat niet zijn.

Hotels in Mons, België

Martin’s Dream Hotel
Als je dan toch een stedentrip Mons, België, maakt, dan moet je wat mij betreft echt bij het Martin’s Dream Hotel logeren. Het hotel is lekker centraal gelegen, op zo’n 5 minuten wandelen van de Grand Place. Het hotel is echt heel bijzonder, want het is gevestigd in een oud klooster dat later ook nog al kapel fungeerde. Veel kamers hebben dus nog oude gotische ramen en overal in het hotel zie je nog oude elementen. Het ontbijt ’s ochtends is ook ontzettend goed.

Hotel Lido
Hotel Lido biedt erg ruime en comfortabele kamers aan het randje van het oude stadshart van Mons. Je kunt ’s avonds ook nog even lekker genieten in de sauna van het hotel. ’s Ochtends is het ontbijtbuffet dik in orde.

Ibis Mons Centre Gare
Oké, dit is een hotel bij het station. Maar wel een goed hotel bij het station. Bovendien krijgt Mons binnenkort een station dat is ontworpen door de bekende architect Calatrava, dus als je hier over een tijdje logeert, heb je uitzicht op het meest spectaculaire bouwwerk van Mons, België.

Artikelen over Mons

Meer stedentrip België

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer