Doen in Marrakech: de mooiste bezienswaardigheden

door Esther

Staat Marrakech als een hele tijd om je lijstje en ben je benieuwd wat je allemaal kunt doen in Marrakech? Je kunt heerlijk dwalen door de oude stad en de mooiste tassen, schoenen en sjaals kopen in één van de Souks, heerlijk eten met uitzicht op de stad of even bijkomen in een schitterende tuin. Benieuwd? Bekijk alle bezienswaardigheden Marrakech.

Bezienswaardigheden Marrakech: bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Plan je stedentrip Marrakech

  • Je kunt al heel goedkoop naar Marrakech vliegen, bijvoorbeeld met Transavia. Je vliegt in zo’n 3,5 uur naar de stad. Vergelijk vliegtickets Marrakech en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Er zijn talloze prachtige hotels in Marrakech. Vergelijk de prijzen, want er zit altijd wel wat bij voor jouw budget.
  • Heb je geen zin om alles los te boeken? Dan kun je ook een kant-en-klare stedentrip Marrakech boeken.
  • Wil je een goede reisgids meenemen? Dan is de Time to Momo Marrakech een aanrader. Je ontdekt de stad de stad aan de hand van een aantal heel leuke wandelingen en komt zo langs de leukste adresjes.
  • Doe inspiratie op en bekijk alle handige tips voor een stedentrip Marrakech.

Logeren in een riad

Riad Jardin Secret | Mooistestedentrips.nl

Riad le Berbère | Mooistestedentrips.nl

Iets wat je echt moet doen in Marrakech is logeren in een riad. Dit zijn oude, traditionele stadspaleizen. vaak zijn ze schitterend opgeknapt en zijn ze ingericht vol prachtige traditionele elementen en schitterend textiel. Sommige riads hebben ook een eigen hamam en zwembad. De meeste riads hebben een dakterras, waar je met een drankje kunt genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Klinkt duur misschien, maar riads zijn te vinden in allerlei prijsklassen. Dus: voor elk budget is wel een riad te vinden.

Riad Jardin Secret is echt een pareltje. De architectuur zal je mond doen openvallen. Er zijn veel plekken om lekker te relaxen, bijvoorbeeld op het dakterras of in de schitterende lommerrijke tuin. Ook Riad le Berbère is een fijne plek. Gevestigd in een 17de-eeuws paleis dat mooi is opgeknapt door Belgische architecten. Aan alles is gedacht en ’s avonds is het heerlijk op het dakterras. Bekijk de mooiste riads in Marrakech.

Eten op het Djeema el Fna

Doen in Marrakech: eten op het Djeema el Fna

Alle wegen lijken in de stad te leiden naar het centrale plein Djeema el Fna. Het drukke, enigszins chaotische plein staat overdag vol met kraampjes waar je verswaren kunt kopen en je je handen en voeten van henna kunt laten voorzien. Eerlijk gezegd was ik hier allemaal niet zo van onder de indruk, zeker niet van mensen die met dieren, zoals aapjes, aan een ketting lopen om geld te verdienen. Maar ’s avonds eten op het Djeema el Fna? Dat moet je wat mij betreft echt doen in Marrakech. Het hele plein is dan als het ware één groot openlucht restaurant. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je ziek wordt van het eten. De meeste tentjes zien er keurig uit en je kunt flesjes water kopen. Kies een kraampje dat bij je past, bijvoorbeeld me geroosterde groentespiezen of worstjes. Ben je avontuurlijker, dan kun je op het Djeema el Fna ook geit eten. Het is echt een heel bijzondere belevenis.

De medina van Marrakech

Bezienswaardigheden Marrakech: Medina en Souks | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Marrakech: Medina en Souks | Mooistestedentrips.nl

Ik bezocht de medina van Marrakech nadat ik ettelijke keren was verdwaald in die van Fez, dus ik vond deze behoorlijk overzichtelijk. Maar als dit je eerste kennismaking is met een medina, dan kan het best overweldigend zijn. De smalle straatjes, de marktjes, de hammams, de tientallen winkeltjes met vrolijk gekleurde koopwaar. Laat het gewoon op je afkomen, want écht verdwalen is in de medina niet mogelijk. En het is zeker één van de top bezienswaardigheden Marrakech. Het is bijzonder om de verschillende Souks te bekijken en alle kleurrijke koopwaar. Wil je iets kopen, schroom niet om af te dingen. Vind je het toch een beetje intimiderend? Je kunt ook mee met een wandeling door de medina en souks.

Palais Bahia

Bezienswaardigheden Marrakech: Palais Bahia | Mooistestedentrips.nl

Grootvizier Si Moussa begon de bouw en aankleding van dit indrukwekkende paleis, en Grootvisier Abu Ahmed maakte de klus aan het begin van de vorige eeuw. In totaal is Palais Bahia 8 hectare groot en heeft 150 kamers, allemaal schitterend betegeld, voorzien van houtsnijwerk, geschilderde plafonds en mooi glas-in-lood. Slechts een deel ervan is geopend voor het publiek, maar daar behoort gelukkig ook de harem bij met de mooie zijden wandpanelen.

Tombes van de Saädieden

De Tombes van de Saädienen, of de Saaditombes, behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden Marrakech. Eeuwenlang waren de graven goed verborgen, totdat ze in 1917 ineens vanuit de lucht te zien waren. Aan het begin van de 17de eeuw besloot Sultan Ahmed Al Mansour Ed Dahbi een flinke tombe voor zichzelf te bouwen en weelderig te laten decoreren. Zijn 170 nauwe vertrouwelingen mochten dichtbij hem worden begraven, zelfs dichter dan zijn vrouwen en zoons. Ook liet hij een gigantische tombe bouwen voor zijn moeder. Je mond zal open zakken tijdens je bezoek, de graven zijn van schitterend marmer en voorzien van decoratief pleisterwerk.

Naar de hamam

Naar de hamam in Marrakech (foto met dank aan Hammam de la Rose) | Mooistestedentrips.nl

Een middagje hamam is echt iets wat je moet doen in Marrakech. Je kunt naar een publieke hamam, maar het is leuker om je te laten verwennen in één van de luxere spa’s in de stad. Het is wel aan te raden om van te voren een behandeling te reserveren. In mijn artikel De mooiste hammams in Marrakech lees je waar je terecht kunt en wat je kunt verwachten.

Museum Dar si Saïd

Museum Dar si Saïd | Mooistestedentrips.nl

Museum Dar so Saïd | Mooistestedentrips.nl

Als je naar Palais Bahia bent geweest, moet je ook even langs het nabij gelegen Museum Dar si Saïd. Het is de oude residentiewoning van de broer van Abu Ahmed en is een ode aan de Marokkaanse kunsten en ambachten. Het is niet voor niets één van de meest gewaardeerde bezienswaardigheden in Marrakech. Je vindt er de mooiste keramiek en sieraden en prachtig borduurwerk. Er is ook een kamer die speciaal werd gebruikt voor bruiloften, de met bloemen beschilderde balkons staan op naam van grote namen uit Fez.

Jardin Majorelle

Jardin Majorelle | Mooistestedentrips.nl

Jardin Majorelle | Mooistestedentrips.nl

In de Ville Nouvelle van Marrakech vind je één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Marrakech, namelijk de Jardin Majorelle. De villa werd in de jaren ’30 van de vorige eeuw gebouwd door de familie Majorelle, die ik al kende van Villa Majorelle in Nancy. Modeontwerper Yves Saint Laurent nam de villa in de jaren ’80 in zwaar verpauperde staat over en maakte er iets schitterends van. De kobaltblauwe villa, met de enorme botanische tuin eromheen is nog steeds een oase van rust in de stad en trekt vele kunstenaars. Daarnaast vind je nog een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Marrakech in de villa. Namelijk het Musée Berbère, waar je de mooiste kunstschatten en kledingstukken uit de Berber cultuur kunt bekijken. Lees meer in het artikel Jardin Majorelle: oase van rust in Marrakech.

Fietsen in Marrakech

Fietsen in Marrakech: Koutoubia Moskee | Mooistestedetrips.nl

Heb je maar weinig tijd in Marrakech, bezoek je de stad bijvoorbeeld tijdens je rondreis in Marokko, dan wil je waarschijnlijk de belangrijkste attracties in korte tijd zien. En wat mij betreft moet je dat echt op de fiets stappen. Fietsen is echt heel leuk om te doen in Marrakech. Je gaat met een gids op pad, die precies weet hoe je het meest efficiënt door de stad kunt fietsen en die de leukste weetjes kent. Tijdens de fietstocht kom je langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Marrakech, zoals de nieuwe stad Gueliz, het Djemaa el Fna, de Koutoubia moskee en het Palais Bahia.

Bijkomen op een dakterras

De leukste restaurants in Marrakech (foto met dank aan Nomad) | Mooistestedentrips.nl

Een stedentrip Marrakech kan best een aanslag zijn op al je zintuigen. De smalle straatjes, overal lekkere eetluchtjes, de felle kleuren van de souks en de verkopers die niet schromen je aan te spreken. Het hoort helemaal bij de stad, maar wij zijn het nu eenmaal niet zo gewend. Aan je rust komen in de stad is gelukkig ook niet moeilijk. Je kunt, zoals gezegd, de Jardin Majorelle bezoeken, je even terugtrekken in je Riad of jezelf trakteren op een behandeling in een hamam. Maar wat ook leuk is om te doen in Marrrakech is simpelweg lunchen of wat drinken op één van de vele prachtige dakterrassen van de stad.

Ik ben zelf erg gek op het Terrasse des Épices, in de kruiden- en specerijensoek. Er staan bordjes naar het restaurant, dus die kun je simpelweg volgen. Je kunt er Marokkaanse kost bestellen, maar ook lekkere salades. Nomad is ook een aanrader, met zitplaatsen op verschillende verdiepingen. Bestel er op een warme dag de gazpacho. Bekijk al mijn favoriete cafés en restaurants in Marrakech.

De Palmeraie van Marrakech

Doen in Marrakech: Palmeraie | Mooistestedentrips.nl

Je zou het niet verwachten als je de bedrijvige medina en oude stad bezoekt, maar net buiten de stad kun je nog een ouderwetse oase bezoeken. De palmenoase van Marrakech, de Plameraie, is schitterend. Een vleugje woestijn, vele heuvels met palbomen, cactussen en wilde bloemen, met de dramatisch (vaak besneeuwde) toppen van het Atlasgebergte in de verte. Ik was in de winter in Marrakech en logeerde zelfs in een resort in de Palmeraie. Echt een aanrader trouwens, want met een pendelbusje stond ik zo in de stad. Wil je even aan de drukte van de stad ontsnappen, dan is het om een kamelenritje in de Palmeraie te maken. Ook een aanrader als je met de kinderen op pad bent.

Dagtrip naar de Ourika Vallei

Dagtrip vanuit Marrakech: Ourika Vallei | Mooistestedentrips.nl

Als je dan toch naar Marrakech gaat, moet je eigenlijk een dagje extra boeken. Dan kun je net even wat meer van het land bekijken. Eén van de leukste dagtrips om vanuit Marrakech te maken is die naar de Ourika Vallei. Je rijdt naar het prachtige Atlasgebergte, langs Berberdorpen en en souks. Je maakt een prachtige wandeling met een gids en je kunt schitterende watervallen bewonderen. Ik vond rijden door het Atlasgebergte één van de mooiste ervaringen tijdens mijn reis door Marokko.

Naar het strand in Essaouira

Dagtrip vanuit Marrakech: Essaouira | Mooistestedentrips.nl

Een vriendin van mij noemt Essaouira altijd ‘Marokko light’ en dat vind ik best een goede benaming. Het prachtige stadje aan de kust heeft een relaxte sfeer, alles gaat er net even wat rustiger dan in Marrakech. Je kunt er langs het strand wandelen, vis eten en een kookcursus volgen. Wil je zelf een dagtrip Essaouira regelen? Dat kan door op een bus van Suptratours te stappen vanuit Marrakech. Maar een georganiseerde dagtrip Essaouira vanuit Marrakech is misschien wel net zo handig en helemaal niet zo duur.

Lees meer over Marokko

  • Ben je door de prachtige bezienswaardigheden in Marrakech helemaal enthousiast geworden en wil je meer zien in Marokko? Dan raad ik het je aan om een rondreis Marokko te maken. Zo maakte ik een Rondreis langs de Koningssteden in Marokko die ik her en der wat uitbreidde, zodat ik ook een nacht ik de woestijn kon slapen, ging wandelen in de Hoge Atlas en nog een paar dagen aan het strand van Essaouira kon relaxen. Ik stelde mijn rondreis in Marokko samen door middel van bouwstenen, heel handig.
  • Wil je een andere stedentrip in Marokko maken? Dan kan ik je een stedentrip Fez echt van harte aanbevelen, nog net even wat authentieker met bijvoorbeeld de oudste nog bewoonde medina ter wereld.
  • Tijdens je rondreis langs de Koningssteden in Marokko of stedentrip Fez mag je van mij ook Volubilis niet overslaan. Deze oude Romeinse stad staat op een prachtige plek in het Marokkaanse landschap en de overblijfselen zijn echt het bezoeken waard.

Bewaar op Pinterest

Bekijk alle bezienswaardigheden Marrakech | Mooistestedentrips.nl

De leukste dingen om te zien en doen in Marrakech | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer